tisdag, november 24, 2009

I had sex with your mother. No seriously...I cleaned your pool and then I had sex with her in your bed. Nice Star Wars sheets.

Överkurs: om man gillar att snacka utseendekrav kan man kolla på kändispar och se vad åldersskillnaden ser ut att vara kontra vad den är.

Oj, det diskuteras tydligen det där med äldre kvinnor och yngre män i bloggar. Cougars och toyboys heter det tydligen, herregud, skjut mig. Genom Glitterfittorna har jag hittad den här och den här, och även Pär Ström har skrivit.

Jag tycker det här är en sån där diskussion som är intressant på många plan. Pär Ström har ju t ex helt rätt om att äldre kvinna yngre man hyllas betydligt mer än äldre man yngre kvinna. Samtidigt som att konstatera det är inte att beskriva hela sättet man talar om heterorelationer med åldersskillnad. Det är ju t ex knappast så att en man som är både äldre och har större ekonomiska tillgångar än sin kvinnliga partner är dömd till samhällets eviga fördömmelse och sneda blickar - det här är faktiskt läget i de flesta heterorelationer (extraläsning för de intresserade, lite nostalgiskt). Även om skillnaden inte är så stor. Och att åldersskillnaden beskrivs som en trend betyder inte nödvändigtvis att det hyllas, eller ses som oproblematiskt. Ni vet, det handlar ju inte bara om hur man talar om saker utan även om vad man över huvud taget talar om. Demi Moore och Ashton Kutcher har det supersnackats om i sammanhanget just stor ålderskillnad sedan de börjat dejta. Visst, 16 år är kanske mycket. Åldersskillnaderna för Brangelina och TomKat är 12 respektive 14 år, men jag har aldrig hört någon försöka göra de siffrorna kittlande. I fallet Cruise och Holmes har åldersskillnaden i alla fall nämnts, men främst för att förstärka känslan av att Tom är manipulerande scientologpsyko som kontrollerar stackars Katie. Det är liksom OMG-sektgalning, inte OMG-gubbslem.

Så det jag försöker säga är att om det kommer en värderande åsikt kommer den sannolikt vara mer negativ för en relation där mannen är äldre än tvärtom. Men å andra sidan reageras det mer på relationer där kvinnan är äldre. Sen kan man inte heller påstå att åldersskillnad till mäns så att säga fördel inte försvaras med evolutionen med jämna mellanrum. Och jag kan inte heller påstå att jag tycker att relationer mellan äldre kvinnor och yngre män är nåt man borde behöva hajpa om så galet.

Eller det där med att folk påpekar att en sådan relation är ojämlik, att det A ger B inte är samma som B ger A, och det gör en cougar-relation inte okej. Jag tycker det är värt att tänka över relationssynen man har om man tänker så. Punkt noll borde vara att det faktiskt kan röra sig om twu wuv även om man är olika gamla. Punkt ett är det där med varför en relation där man ger och får olika saker skulle vara någonting dåligt. Innan nån säger nåt - jag har inget emot prostitution och hemmaparterskap och golddiggers. Som koncept. Det finns tusen sätt det kan funka illa på och tusen sätt som omgivningen selar in på hur relationen funkar, men som idé tycker jag inte det är nåt fel på I love you, you pay my rent. Så länge alla är införstådda och kan gå in i och lämna relationen på ett schysst sätt.

Det där med hemmafruar av den klassiska typen, t ex. Jag ser det rätt mycket som jobb - man låter sin försörjande partner betala att man gör vissa uppgifter. Problemet uppstår om relationen tar slut. I de flesta yrken är 20 års erfarenhet en merit. Hemmafru är inte ett sånt jobb, och har man stannat hemma i 20 år och sedan sägs upp har man förlorat mycket av attraktionskraften på både den vanliga arbetsmarknaden och hemmafrumarknaden. Ska man vara hemmafru ska man deala om försörjningsstöd vid eventuell skilsmässa, tycker jag. Då är jag helcool med hemmafruandet.

Eller det där med att kvinnor väljer yngre älskare i vad som kan tolkas större utsträckning än förut inte skulle vara sån där jämställdhet. Jag tycker det är intressant när man börjar tala om att det här är inte jämställdhet när kvinnor börjar hålla på med dumheter som brukar vara förknippade med män - typ slåss eller snusa. Intressant syn på jämställdhet man har om man ser det som att kvinnor ska kunna göra allt män kan göra, men fortfarande vara lite mer moraliska och föredömliga. Känns liiite kvinna-på-piedestal. Sedan tycker jag ju inte att det är dåligt att ligga med yngre människor, dessutom.

Bla bla bla. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

PS. Inlägg och diskussion om ideal hos Genderrorism. Vänt till mig och jag håller på att kommentera en del.

20 kommentarer:

Unknown sa...

"Ska man vara hemmafru ska man deala om försörjningsstöd vid eventuell skilsmässa, tycker jag. Då är jag helcool med hemmafruandet."

Njaaeee?

Hej förresten!

Jag tänker att det är ett problem att fler kvinnor än män är hemmafruar, eftersom det leder till mindre makt och inflytande att hålla sig borta från offentligheten.

Visst kan du ge upp din plats i offentligheten, men det blir misstänkt när väldigt många från en specifik grupp gör det.

Tanja Suhinina sa...

Absolut.

Linna Johansson sa...

Har också reagerat på det där, att det är så jävla lite som krävs för att det ska bli 'ojojoj-gamla hon och unga-han'-rubriker.

Och hur olika yngre kvinna/äldre man-relationen respektive yngre man/äldre kvinna-relationen skildras.

Äldre män med yngre kvinnor följs åt av ett belåtet suckeri: "ja, det vet vi väl att en alfahanne får vem som helst oavsett hur ful och gammal, kvinnor kan bara inte m o t s t å."

medan den andra kombinationen (yngre man, äldre kvinna) följs åt av ett lätt pannan i djupa veck: "hur länge ska det vara, hur ska det gå & hur blir det med barnabildandet?" (som om alla vill ha barn, som om kvinnor per automatik blir infertila när de är äldre än sin partner. I Hollywood skaffar man ju dessutom barn i alla åldrar, ä v e n kvinnorna).

Alexander sa...

Jag ser det här som en väldigt knepig fråga. "Strukturer" och "fria val" är inte ömsesidigt uteslutande och alla grupper kommer aldrig att vara lika representerade (och det behöver inte bero på förtryck, såvida vi inte använder en väldigt vid definition på bekostnad av nyanser och allmän förståelse). Det beror helt på vilka gruppindelningar man väljer att göra. Vilka grupper som anses existera. Etc.

Angående åldersskillnader är det väl ett av de områden där kvinnorna nu "tar igen" och beter sig mer som det var/är konventionellt för män att göra under andra ekonomiska omständigheter. Och som alltid är det kluvet. Å ena sidan är det ett brott mot traditionerna och vissa biologiska föreställningar, å andra sidan är det ett sätt för en traditionell underdog att få dominera, vilket ju alltid är populärt.

Ja ja. Jag kommenterar. Ibland. ;)

Iggy D sa...

Spontan reaktion: Vem bryr sig? Låt kändisarna vara, låt bli att läsa kändistidningar och lev ditt eget liv utan att lägga dig i andras.

Linna johansson sa...

Spontan reaktion på ditt inlägg Iggy D: bry dej inte om att ägna tid åt att skriva diskussionsdödande kommentarer i diskussionstrådar om ämnen du inte bryr dej om.

Vi som bryr oss pratar och ni andra kan gå och göra sånt som ni bryr er mer om.

felmoftan sa...

Läste två av de där länkarna, båda tydligen skrivna av män. Intressant att det rättvisa enligt båda verkar vara att jämställt fördöma förhållanden med större åldersskillnad oavsett kön. Inte att jämställt tolerera dem.

Ivar sa...

Kul att fler skriver om ämnet!

Jag tycker personligen att det hela handlar både om att kvinnor ska få göra det män får göra utan att kritiseras hårdare, samt att man därför också ska kritisera dem på samma sätt. Det finns idag ett romantiskt skimmer över Kutcher/Moore-grejen som är lite beklämmande. Klart man ska acceptera olika typer av relationer, även de med åldersskillnad, men hur cougar/toyboy-femomenet bedöms i det omkringliggande samhället säger också en del om att vi har olika måttstockar.

Tanja Suhinina sa...

En annan skillnad i hur man ser relationer med åldersskillnad är att den äldre kvinnan sexualiseras på ett helt annat sätt. Som signatur Lasse hos Pär Ström uttrycker det "Detta handlar om att kvinnan har en sexuell makt och när kan uttnyttja denna över yngre män, får hon en bekräftelse ”kick” av det. När det är ombytta roller utnyttjar tjejen samma makt för att utnyttja en äldre man ekonomiskt. En sk. golddigger." Och de relationer med äldre kvinnor och yngre män som hajpas i så att säga oseriösa media är ju inte precis relationer mellan inte särskilt snygga äldre kvinnor och unga män, utan mer typ 45-åringar som ser ut som välbevarade 35-åringar.

Tanja Suhinina sa...

Jag tycker inte att man är hemmafru om man jobbar-jobbar hemifrån.
Däremot hör det nog till en hemmafrus uppgifter att göra en massa obetald socialt arbete, knyta kontakter, ordna fester och engagera sig i föreningar. Det är faktiskt sant.

Charlotte W sa...

Bra inlägg Tanja, som vanligt. Skönt med någon som resonerar nyanserat. Och för att nyansera ännu mer:
Jag reagerar på att så många tänker på detta med äldre/yngre i termer av makt/maktlöshet. Där alltså den äldre förutsätts ha mer makt. Och visst, det beror väl på exemplen ifråga, Madonna & Demi Moore ger inte intryck av att vara maktlösa och är det inte heller. Men rent generellt i ekvationen äldre kvinna/yngre man kan det mycket väl vara tvärtom. Att kvinnan är mer sårbar. Eller att de båda parterna ömsesidigt har olika typer av makt över varandra. Eftersom ungdom i sig är en statusgrej, en form av makt. Kvinnorna i exemplen anstränger sig ju också för att se just unga ut (vad händer när det inte går längre?), det är inte några grå tinningars charm som gäller där inte.
Att det vilar ett romantiskt skimmer över Moore/Kutcher tror jag också handlar om detta med det romantiska i skrankor som övervinns. Kärlek med förhinder är det mest romantiska som finns, tänk bara på Romeo och Julia. Eller filmen The Reader, för att ta ett i sammanhanget mer passande exempel. Kärlek som spränger gränser blir extra spännande & romantisk. Både när det lyckas och när det slutar i katastrof. Och när det handlar om äldre kvinna/yngre man så finns det alltså fortfarande ett tabu att övervinna. Vilket inte finns i fråga om t ex Sven Otto Littorin och hans 17 år yngre flickvän (ja om de nu fortfarande är ett par).

Charlotte W sa...

"Tabu" är nog fel ord förresten. Men ja, ett hinder som uppenbarligen är mer kännbart än vad gäller äldre man/yngre kvinna.
Vilket som ju du & andra påpekar det också rynkas på pannan åt. Jag minns & skäms för min egen lätt förbluffade reaktion när det visade sig att en väninna (innan vi började umgås) levt tillsammans med en 30 år äldre man. För dem var åldern förstås inte någon issue överhuvudtaget. Det var en relation, helt enkelt.

Oscar sa...

Instick kring frågan hurvida hemmafruar har ett jämförelsevis offentligt liv eller inte:
I egenskap av egenföretagare måste jag säga att det av egen erfarenhet och enligt spörsmål från andras egna erfarenheter varit en grav skillnad vad gäller tillgång till det offentliga mellan att dela kontor/jobba på arbetsplats och att sitta hemma vid skrivbordet. Även vad gäller tjänsteyrken.

Att efter de erfarenheterna relatera hemmafru/-karl-arbete med en karriär utifrån ett offentlighetsperspektiv är att jämföra päron med äpplen.

Anonym sa...

Tanja // Först vill jag säga att det överlag var ett nyanserat och bra inlägg. Dock gör du ett uppenbart felslut. Du skriver:

"Jag tycker det är intressant när man börjar tala om att det här är inte jämställdhet när kvinnor börjar hålla på med dumheter som brukar vara förknippade med män - typ slåss eller snusa. Intressant syn på jämställdhet man har om man ser det som att kvinnor ska kunna göra allt män kan göra, men fortfarande vara lite mer moraliska och föredömliga."

Ditt eget ordval avslöjar misstaget: "Dumheter som brukar vara förknippade med män".

Självklart skall kvinnor få ägna sig åt samma sysslor och aktiviteter som män, utan att få mer kritik. De/ni skall inte behöva vara mer moraliska eller "bättre människor" (hur man nu mäter det)...

Dock - ni skall (om det nu är jämlikhet vi snackar om) inte kunna göra samma saker och få mindre kritik! Om det nu är *drum roll* "dumheter" när män gör det - varför skall det då vara berömvärt när kvinnor gör det?!

Om en 50-årig man med en 20-årig flickvän kallas "gubbslem", varför är det då romantiskt och/eller sexuellt frigörande när rollerna är omvända?

Tro inte att jag känner mig hotad, eller att jag inte unnar äldre kvinnor att ha yngre partners. För min del är allt som sker mellan samtyckande vuxna helt okej, so I coulnd't care less vem som är äldst; han eller henne.

Det är bara det att om det skall vara jämlikt skall båda könen vara acceptabla måltavlor för kritik i den här frågan, för den som nu stör sig på åldersskillnader...

Tanja Suhinina sa...

Genderrorist:
Jag ser inte felslutet. Jag tycker inte att man har en vettig syn på jämställdhet om man ser kvinnors anammande av typiskt manliga positiva beteenden som ett tecken på jämställdhet, men kvinnors anammande av typiskt manliga negativa beteenden som inte ett tecken på jämställdhet. Var tänker jag fel, tycker du?

Iggy D sa...

Linna: Det finns viktigare diskussioner, om jag nu inte helt har missat poängen med inlägget. Veckotidningstematiken känns mest som ett problem för veckotidningsläsare, och på den här bloggen är det många läsare med rätt många högskolepoäng.

Anonym sa...

mycket intiresno, tack

Anonym sa...

Tanja // Du missar poängen.

Det du säger i din sista kommentar är visserligen helt rätt; självklart är det jämlikhet att kvinnor ges rätt att anamma manliga misstag och brister (om vi nu använder de begreppen för diskussionens skull).

Det är dock inte där problemet ligger. Det jag ser som bristande jämlikhet är det faktum att du och andra antyder att man motarbetar jämlikhet när man kritiserar beteendet hos kvinnor.

...som om det skulle innebära att man ifrågasätter deras rätt till beteendet i sig! De får väl anamma vilket beteende de vill för min del - men OM "opinionen" brukar kritisera beteendet när det utförs av män, är det väl rimligen okej att kritisera det även hos kvinnor?

Eller tycker du att det är jämlikt att ge båda könen rätt till beteendet, men att män skall fördömas för det ("gubbslem") medan kvinnor skall berömmas ("empowerment", "livsbejakande" osv)?

Fin jämlikhet, det.

Jag säger inte att vi per definition måste fördöma cougars (som jag sade; allt mellan två samtyckande myndiga är helt ok med mig), men om man säger att det är "ojämställt" att kritisera dem har man ju missat helt vad jämlikhet är!

Lika rätt till yngre partners = lika risk att kritiseras för beteendet. Voilá - justice is done!

Tanja Suhinina sa...

Genderrorist:
Eh, ja?

Safa Sadat sa...

Hej Alla, jag heter Safa El Sadat, jag är gift i 20 år med min man och vi har två son, äldste en 16 och yngre är 11 år. Min man älskade mig mycket, men det kommer till en punkt när han deltar i affärer med en kvinna som är hennes medarbetare. Jag har aldrig föreställt mig det, men på något sätt förändrade hans inställning till mig och barn, mina sena arbeten fick mig att tänka på frågan, även vid mitt 20-års bröllopsdag i mars håller jag mig borta från sex när vi lovar att göra det på bröllopet årsdag, 15 dagar före bröllopsdagen erkände han det ja, han hade sex med sin kollega.
Han tog med henne i min säng när jag var ute och arbetade, det betyder att mina känslor var helt värdefulla mot honom. Mitt mentala tillstånd är fullt av plågor, jag tror att jag inte kan glömma och återhämta smärtan. Den här kvinnan var i full kontroll över henne och jag ville aldrig göra det med våld, hon vill vinna över mig när hon är skild, hon sa att hon var avundsjuk på vårt förhållande och hon kommer att förstöra mig genom att ta min man. Jag var tvungen att diskutera det med en vän som bad mig att hitta en bra stavningskastare, först och främst trodde jag aldrig på den här Cast-stavningen, men jag måste försöka tills jag kom över PROPHET NOSA UGO-e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex-tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen och göra människor glada i deras förhållande och några andra historier om andlig sjukdom och mer.
Jag förklarade min situation för honom och han hjälpte mig att utföra några böner, några örter och rötter och ett litet offer som jag gjorde, och inom 7 dagar kom han tillbaka för att be om ursäkt och det var bara som ett mirakel för mig, är glad idag att han hjälpte mig och jag kan stolt säga att min man nu är med mig igen och han är nu kär i mig som aldrig tidigare.
Har du behov av hjälp i ditt förhållande som att få tillbaka din man, fru, pojkvän, flickvän, vinnande av lotterier, växtbaserad botemedel mot sjukdom, hiv, sjukdomar, astma, artrit, fybroid, stroke eller någon form av sjukdom, andligt problem , Jobbsökande, tittare som läser mitt inlägg som behöver hjälp när det gäller några livsutmaningar borde kontakta PROPHET NOSA UGO och du kommer att vara glad att du gjorde.

E-post: nosaugotemple@gmail.com
WhatsApp: +34631686040