söndag, september 20, 2009

Idiotsäkerhet

Ett flygplan kraschar på en öde ö och bara en flygvärdinna överlever. Hon hittas av ett par kannibaler som säger att de kan låta henne leva om hon har sex med dem. Flygvärdinnan säger "okej, men använd de hära för att jag inte ska bli gravid". Så gör de som planerat och dagen efter blir hon räddad tillbaka till civilisationen.
Några månader senare möts kannibalerna igen, och den ene säger till den andre, "du, jag tar banne av mig den här nu, så får hon väl bli gravid då!".
- Kasst skämt

Jag har tidigare bloggat om vardagsinkompetens man möter hos vårdpersonal när man kommer in på ämnet preventivmedel, och nu kom jag att tänka på ett fantastiskt tillfälle. Vi kan säga att det hände en kompis kompis när hon var på Huddinge sjukhus kvinnoklinik i samband med att hon slarvat bort sin spiral.

Min kompis kompis fick alltså veta att hennes spiral inte satt där den skulle för några veckor sen och skulle då komma på ett besök för att saken skulle undersökas närmare och spiralen kanske hittas. Kompis kompis hade självklart använt kondom sedan dess, men man kan säga att det hände en liten olycka, så min kompis kompis bad om att få göra gravtest.

Vårdpersonalen tittade på min kompis kompis och sa "vadå, har du inte skyddat dig?". "Jo, jag har använt kondom, men..." sa min kompis kompis. "Ja, men då borde du inte vara gravid" sa vårdpersonalen med vårdpersonalauktoritet i rösten.

Nähä. Men dåså. Va bra.

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Elin sa...

AAAARGH!

Alexander sa...

Det är viktigt att vara vän med sig själv. ;)

Alexander sa...

Fast å andra sidan, om man inte graviditetstestar sig med spiral, varför skulle man då göra det med kondom?

Alexander sa...

"man kan säga att det hände en liten olycka" <-- missade det, läste slarvigt :) Men det låter konstigt att vårdpersonal skulle vara så auktoritär och avbryta någon som håller på att förklara. Var det så det gick till? Eller menar du att de fick hela förklaringen och ändå tyckte att det inte var någon fara? (I så fall är det ju svårt för en läsare att veta om de hade rätt eller fel då du inte berättar vad som hände.)

Tanja Suhinina sa...

Vårdpersonalen lät skeptisk både före och efter förklaringen. Plus att min kompis kompis inledde med "Jag är orolig för att jag är gravid, så skulle jag kunna få göra ett test?", vilket liksom i sig kanske öppnar för att fråga om varför man är orolig, snarare än att säga att man inte ska vara orolig om man använt kondom.

Tanja Suhinina sa...

Och oavsett är det ju überpuckat att säga att man inte "borde" vara gravid och alltså inte ska oroa sig och gravtesta om man använder preventivmedel. Oavsett vad det är för preventivmedel. Inga är ju helt säkra.

Iggy D sa...

Jag inte förstå. Har din kompis skyddat sig eller inte?

Tanja Suhinina sa...

Iggy:
"Kompis kompis hade självklart använt kondom sedan dess, men man kan säga att det hände en liten olycka"

Anonym sa...

Man kan ju tycka att vårdpersonal borde fatta att om kondomer spricker så KAN man faktiskt bli gravid...