torsdag, september 24, 2009

Låt de rätta komma in

Jag har sedan igår bett människor i min omgivning att förklara Hanne Kjöllers ledare i DN igår. Ni kan också vara med och hjälpa till! Till exempel inledande meningen
Varför är invandring en icke-fråga i länder som Kanada, USA och Nya Zeeland?
Menar hon den USA där de jagar illegala invandrare (ni vet, såna där som jobbar i Anna Ankas trädgård), lastar dem i bussar och kör dem tillbaka till Mexico och bygger mur utifall att? Eller är det en annan USA? Eller så kan ni förklara vilka decennier det här rör sig om och why I'm not invited:
Under decennier har den svenska invandringen uteslutande bestått av asylsökande och deras familjer.
Jag vet att jag använder överdrifter ibland för att förtydliga min poäng, men då säger jag inte "uteslutande", jag säger "generellt" eller "de flesta" eller kanske "i regel".
En anledning till att invandring är en icke-fråga i Kanada kan vara att invandrarna bidrar till landets utveckling.
Här börjar det kännas väldigt obehagligt. Jag ser hennes poäng, men när hon vill låta som att hon med sin åsikt vill hjälpa invandrarna samtidigt som hon uttrycker sig som hon gör känns det faktiskt mest obehagligt.

Dessutom är Hanne Kjöller inte ett svenskt namn. Läs även andra bloggares åsikter om , ,

9 kommentarer:

Alexander sa...

Inte så mycket att tillägga här. Jag undrar bara lite vad det är som känns obehagligt. Är det för att du tolkar hennes formulering som en beskyllning mot de existerande invandrarna? Det kan man ju göra, men jag tycker det framgår av sammanhanget att det inte är avsikten.

(Jag tycker även att "invandrare" egentligen är en missvisande term att använda om folk som är bosatta någonstans. Det låter ju som om de aldrig slutat vandra. Åh, nu kom jag att tänka på "vagabonderande tillvaro" -- tack så mycket, socialkunskapen och LVU.)

feminix sa...

Jag har sett en förklaring att i länder som USA där du inte får generösa bidrag utan måste ha försörjning ordnad för att komma in, dit dras de allra duktigaste. Till Sverige kommer alla de som hört hur generösa och kravlösa våra bidrag är.

Fredrik Stangel sa...

feminix: I själva verket är det så att Förenta staterna drar de människor som har möjlighet att ta sig landvägen till Förenta staterna, d.v.s. latinamerikaner, medan Sverige drar de som har möjlighet att ta sig till Sverige landvägen, d.v.s. folk från hela Eurasien.

Silme sa...

Såvida jag vet är de största invandrargrupperna i Sverige finnar och norrmän - varje år, genom längre tid? Eller har jag missförstådd helt? Jag hänger dock inte heller med på "icke-temat", de människor jag känner från de tre nämnda länderna är väldigt upptagna av invandring (och tilldels lutande åt det negativa på samma sätt som verkar vara vanligt i norden).

Annika sa...

Hennes poäng om vad främlingsfientlighet grundar sig i är ju inte helt fel, men hennes lösningar på problemet att ta in arbetskraftinvandring känns ju lite skum. Men vart ska flyktingarna ta vägen? Problemet är väl att det är för många flyktingar och för få som vill/kan ta emot dem - vilket inte är ett problem som endast Sverige ska lösa. Kanske kunde alla irakiska flyktingar bo i USA tills USA har rett upp vad de påbörjat...?

Tanja Suhinina sa...

Alexander:
Eftersom jag känner dig privat och kan ta mig friheter jag inte skulle ta med en kommentator jag inte känner - vad sägs om att du själv funderar ordentligt på vad jag tycker är obehagligt. Sedan kan du fråga och jag kan säga om du har rätt eller fel. Till exempel: jag tolkar hennes formulering som att hon inte riktigt har koll på en känslig fråga som hon ändå gärna uttalar sig om, och det är ganska grovt hon inte har koll.

Anonym sa...

Jag undrar också lite över vilka decennier hon talar om... Efter andra världskriget välkomnades ganska mycket arbetskraftsinvandring, från bl.a. Italien. Och så jävla länge sen var det ju inte

På tal om icke-asylsökande invandrare:
- Danskar som flyttar över Öresund av ekonomiska skäl
- Thailändskor m.fl. som kommer hit och gifter sig med norrländska män

Anonym sa...

Eller de etniska danskar som flyttar till Svenska öresund för att få vara ihop med sin etnisk ickedanska partner.

Känns som någon bör ta fram lite statistik innan man uttalar sig om varför människor flyttar till Sverige.

Ivar sa...

Oj, va konstigt skrivet av Hhanne Kjöller! Bra inlägg.