måndag, maj 11, 2009

Da pill


Senare tillagd bild

Tjejtidningsabstinens ledde mig till VR:s hemsida och naturligtvis sidan om preventivmedel. De lovade att ge modern koll. Några steg senare är jag på deras preventivblogg och inser återigen att man inte kan beskylla unga tjejer för att blinda för information om biverkningar som de bokstavligen dränks i - de dränks inte i sån information. Det stänker inte ens lite på dem. Betrakta till exempel följande:

Tillsatta hormoner känns onaturligt, hur påverkar de min kropp?

Positiva effekter av hormoner är att ägglossningen hämmas, livmoderhalssekretet gör det omöjligt för spermier att ta sig in i livmoderhalskanalen och att livmoderslemhinnan blir tunnare. Dessa tre effekter förhindrar en graviditet till så gott som 100 % om man använder sitt preventivmedel på ett korrekt sätt. Positiva hälsoeffekter är att hormoner i preventivmedel minskar risken för äggstockscancer, cystor på äggstockarna, ger mindre mensmängd, färre blödningsdagar, mindre mensvärk. Det minskar dessutom risken för uppåtstigande infektioner pga. effekten på livmoderhalssekretet. Biverkningar är alltid individuella så det lönar sig att du själv provar dig fram till den sorten som du trivs bäst med. Ge inte upp!

Inägget har fått kritiska kommentarer som en VR-medarbetare (verkar det vara...) viftar bort.

Att artikeln som leder till bloggen har presenteras på följande sätt är inte heller helt okej.

Rädd för hormoner?


Det skulle ju vara sympatiskt om de tog död på myten om hormonmedlens totala ofarlighet. Men som jag redan citerat ovan gör de det inte. Och inte heller folk man frågar för att man tror att de är kunniga, som många av dem som nyligen skrev om fittproblem påpekade.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

10 kommentarer:

isabelle sa...

skrev lite om p-piller-oro. http://isabellestahl.wordpress.com/2009/04/29/agglossning-loneforhojning/

Christine sa...

Detta är ett samarbete mellan preventivmedel.nu och VR. Preventivmedel.nu drivs som en händelse av ett läkemedelsbolag, som av en händelse har ska vi säga vissa intressen av att tjejer proppar i sig hormoner...

Näe, okej jag ska inte vara så konspiratorisk. Men jag såg också artikeln där de "skulle ta död på myterna" (vilket den sedan inte gjorde. De nämnde snabbt mot slutet av artikeln att hormoner kan skydda mot vissa sorters cancer -utan att ge några källor-men nämnde inte ens psykiska problem) för ett par veckor sedan och blev så förbannad så jag mailade lite synpunkter till läkaren de intervjuar.

Vilken dag detta århundade ska tjejers biverkningar börja tas på allvar!

Fredrik Stangel sa...

"Vilken dag detta århundade ska tjejers biverkningar börja tas på allvar!" Så fort de drabbar män.

Christina sa...

det största problemet med p-piller som jag ser det är att man (jag)förlorar sexlusten typ helt. fast det kanske å andra sidan är positivt eftersom det är jäkligt preventivt dårå. om detta talas det såklart inte heller.

Christine sa...

Fredrik Stange: Nooooo, don't you say.

Christine sa...

*StangeL

Klara sa...

Jag tänkte precis samma sak när jag läste den artikeln! Senare samma dag pratade jag med en kompis som berättade att hon, som började äta p-piller väldigt tidigt, aldrig hade haft någon sexlust. Först nu, flera ÅR senare har hon förstått att det hängde ihop med pillren och inte var det tack vare någon barnmorska eller informationsfolder (nu har hon bytt till mini-piller och det har tydligen hjälpt).

Visst, p-piller kan vara jättebra, men det är fan inte så okomplicerat som alla vill få det till att vara.

Tanja Suhinina sa...

Drabbar det inte män att tjejer tappar sexlusten?

Fredrik (den andre) sa...

""Vilken dag detta århundade ska tjejers biverkningar börja tas på allvar!" Så fort de drabbar män."

Eller så fort "äldre" med kromosomerna XX (och i vissa fall XXX/XXY) börjar tala/informera för "yngre" om riskerna.

När kommer individer som pratar om "demokrati" i sin rena form inse att den innebär att man måste tillåta individer att till val på att att avskaffa den? När dom själva drabbas av systemet?

And skylla runt i ring får kanske en att må bra och är sådär lagom postmodernistiskt chict men löser inget. ;)

Och staten gör det definitivt inte åt en så vad återstår?

Jo, att man gör det själv. Så som nu på denna blogg. ;)

Ironiskt nog så går det ju inte brist på information om hur dåliga "dopingprepparat" är, och vilka horribla biverkningar dessa kan ge. Krävs ingen enorm kunskap inom vare sig kemi eller biologi att inse att P-piller följer samma principer som många dopingpreparat.

"Drabbar det inte män att tjejer tappar sexlusten?"

Förutsätter inte radikalfeministisk teori att män har sex med kvinnor, inte pga njutning utan pga maktutövning? Själva maktutövningen är ju frikopplad från kvinnans lust, så sett ur ett konstruerat socialt patriarkalt system så, nej, det gör det inte. Män utövar makt (sätter på) oavsett kvinnans lust.

Christina sa...

tanja, är inte helt säker på det. det passar bra in i antagandet att fina flickor inte har stor libido, och att killar ändå ska behöva böna och be för att få sex. tjejer ställer upp trots brist på lust, och killar tjatar och får både sex och fördomar bekräftade. det är en lose-lose som passar bra in i normen helt enkelt. egentligen förlorar alla, men på ytan är allt som det ska vara.