tisdag, mars 31, 2009

Om att behöva låna barn

Nu ska jag gnälla på min institution. Alltså psyket på SU.

Min utbildning är yrkesförberedande, och praktiska moment är tidigt en del och integrerade i övriga kurserna. Super! Jättebra. Det vore ännu bättre om de var väl integrerade.

Mitt nuvarande tillstånd av enough is enough har väckts av att jag behöver få tag i ungar att testa med psyktest. Belöningen för att de lägger ned sin tid och jobb och utsätts för en testsituation, och att föräldrarna ställer upp och låter en främmande vuxen psyktesta deras barn är... att jag inte får berätta resultaten, vare sig för barnen eller föräldrarna. Lycka till med att fiska upp ungar under dessa premisser, för vi måste naturligtvis göra det själva. Sedan terminstarten sent i januari är det fjärde försökspersonen jag behöver få tag på som ställer upp på test. De första två skulle vara vuxna, de andra barn. Testningen genomförs med material som vi får ett av per fyra studenter.

En av anledningarna till varför jag är arg är att det ställer till problem för mig som person - jag måste hitta personer, hitta lokal, se till att ingen i min grupp testar samtidigt så att jag har materialet. Det är slitigt för mig och jag är väldigt emot stress. Men att jag har det stressigt beror mycket på självpåtagna saker utanför skolan, så hade jag haft obegränsat med fritid hade det varit något lättare.

Den andra anledningen tycker jag faktiskt inte är mitt fel och är värt att bli upprört över. Signalerna från ansvariga har varit så dubbla att jag börjar se i kors. För egentligen ska vi leta upp personer vi inte känner, testa dem i bra miljö, vara proffessionella och hålla nödvändig distans. Samtidigt har de visat sig vara fullt medvetna om att det inte riktigt går, att många testar sin abekanta eller släktingar, att miljöerna inte är optimala för testning eller ens i närheten, att det dricks kaffe och småsnackas under testningarna... Att väldigt väldigt mycket inte är som det borde vara. Och som jag ser det försvinner större delen av poängen med testövningarna i alla dessa marginaler. Visst är det nyttigt att sitta på testledarsidan av WAIS, men första gången vi övar på att testleda gör vi det med en klasskamrat och det hade liksom räckt, om målet är att prova på att testa och inte att prova på att testa under någotsånär verklighetstrogna förhållanden. Det där med att vi får testa ungar vet jag inte ens hur etiskt det är. Jag är i alla fall tveksam. Och hur som helst så fattar jag ju varför institutionen gör som de gör - det är ju lättare för dem att säga åt oss att vi ska hitta nån bra som typ bara vill ställa upp i fem timmar, typ av ren altruism. Istället för att hitta personer åt oss som uppfyller institutionens egna krav (i fall med vuxna: någon annan student respektive en person ur annan generation och annan social grupp) och ge oss vettiga lokaler. Och mer än ett testmaterial per fyra pers. För det vore ju jobbigt, och det är ju bättre att det är jobbigt för oss än för dem.

Nä, jag är alltså seriöst irriterad.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej hopp! Skit i mongoidén om att inte avslöja resultatet så får du betydligt fler intresserade föräldrar. Sen säger man helt enkelt inte det till institutionen.
/tidigare terminsgrupp

PS. Du lär upptäcka att många leg ditten-och-datten däruppe är cp på betydligt värre sätt än sådär innan du gått klart. Då kan du öva på ACT :-)

Fredrik Stangel sa...

Anonym: De flesta "leg ditten-och-datten" borde veta bättre än att vräka omkring sig cp eller mongo såsom med "idiot" eller "mindre värd" synonyma epitet. Dumjävel.

Tanja Suhinina sa...

Jag är helt på Fredriks linje om cp och mongo.

Dessutom tycker jag inte idén om att inte berätta resultaten för föräldrarna är puckad. En IQ-nuffra, helt åt skogen felaktigt satt av inkompetent student, kan påverka barnets liv rätt mycket. Och barn har dessutom integritet, så hela avslöja-för-föräldrarna-konceptet är nåt jag inte gillar.

Anonym sa...

Okej, ska man vara lite allvarligare så tänker jag att det finns mellanting här i världen. Det en förälder vill veta, inkompetent student eller ej, är att barnet gjort bra ifrån sig. Och det finns många bra sätt att kommunicera kring detta utan att rabbla siffror eller överträda befogenheter.

Mongo och cp är förstärkningsord från 80-talet. De betyder inte ett dugg mer än då yngre generationer säger "fitta" och "hora" och "bög" om grejer. Fast de garanterat är queertolerantare än någon tidigare generation någonsin varit.

Ledsen om folk tar illa upp av slafsigt talspråk. Bloggkommentarsfält i kombination med vårsol kan tyvärr inbjuda till ett måttligt akademiskt tillrättalagt filosoferande i just mitt fall :-)

/Varken dum eller fördomsfull eller lättprovocerad. Och med språkvetarexamen så det räcker oxå.

Lisa sa...

Jag minns när vi skulle läsa Psykologi B och fick göra tester på barn (förmodligen handlade det om Piaget). Vi fick också ragga upp ungarna själva. Några ägghuvuden tog föreläsaren på orden och ställde sig vid ingången på ICA Maxi en fredagseftermiddag för att kunna hitta HELT okända barn. Mycket populärt bland föräldrarna...

Marie sa...

Ouch, det låter inte alls kul det där! I Linköping var vi (i alla fall på min tid) bara tvungna att hitta ett barn (och ingen brydde sig om vi testade klasskamraters ungar) vilket för många var knepigt så det räckte. Huvudsaken såsom kursansvariga såg det var som jag förstod det helt enkelt att vi fick prova att vara TL för ett barn och öva på att skriva utlåtanden. WAIS hade jag inte gjort en enda gång med nån jag inte kände innan jag gjorde det med patient, och det funkade alldeles utmärkt. Lite knackigt såklart, men det är det väl antagligen alltid första gången man testar någon utanför utbildningens ramar...

Dancing Moon sa...

Fast har inte skolan tillgång till bokningsbara grupprum? Det känns väl ändå som minimum vad man kan kräva av dem

Cicci sa...

Anonym: Genom språket blir saker till. Det vi pratar om finns och det vi inte pratar om finns inte. Språket säger så oändligt mycket mer om vår kultur, socialisation, bildning, emotionella förmåga etc än vad en kan tro när någon säger att "ord är ord och betyder inget mer". Orden skapar verkligheten. Du har rätt i att det rent språkligt inte behöver betyda något och för hundra år sen hette psykvården idiotanstalt men numera betyder inte ordet idiot att någon är psykiskt sjuk. Men även om du har rätt i detta betyder inte det automatiskt att vi ska slänga oss med dessa uttryck, särskilt inte vi som ska verka inom vården av personer med dessa diagnoser. Precis som Fredrik Stangel säger borde vi veta bättre.

Du kan vara bättre än så. Var det.

Anonym sa...

Välkommen till 24Hour Lån Tjänst

Har du försökt att få lån från bankerna utan framgång ? Snabbt behöver pengar för att få ut av skulden ? Behöver pengar för expansion eller etablering av ett eget företag? Få ett lån från en av Storbritanniens ledande företag lån . 24Hour Lån Tjänsten är ett av de största säkrade lån företag i Storbritannien och vår vänliga och erfarna personal har möjlighet att behandla din ansökan snabbt och effektivt. Du får låna över en term 1-25 år och låna något belopp från £ 2000 till £ 50,000,000.00 för något ändamål .

Olika typer av lån som vi erbjuder är:

personliga lån
Kortfristiga lån
Skuldkonsolidering lån
Online lån
snabba lån
Lån Alla ändamål
Kredit termer
Dåliga krediter lån
Billiga lån
Negativa krediter lån
bostadslån
Bad kredit problem
Säkrade lån

Med en låg ränta på 3 % på alla delar av världen . Applikationen finns tillgänglig för sökande som är 18 år och äldre .

För mer information , vänligen kontakta via e-post : 24hourloanservice@gmail.com
Hälsningar
Larry Fox