onsdag, mars 11, 2009

25 fakta

Elin utmanade mig för ett tag sen. Jag gör vad som helst för att få in bloggvanan igen!

1. Det suger att inte ha permanent dator. Alltså, verkligen, Halva ens rutiner är borta, och dessutom de rutinerna man bryr sig om, som att ha tillgång till scanner, att ha sin egen webbläsare med sina egna taggar, att ha blogglösenord sparade... Alltså, ja, det suger. Och att inte kunna installera egna program. Suger verkligen.

2. Jag har aldrig förstått mig på vad som skulle vara så bra med Mac-datorer.

3. Det finns situationer när jag skriker "JAG HATAR MÄN!!!" och i princip menar det. Den ena är när jag blir påmind om hur mycket lättare det är att kissa i konstiga miljöer om man är man. Den andra är när killar utseendedissar tjejer som är uppebart massivt snyggare än killarna. Jag blir liksom påmind om hur högre krav det ställs på tjejer än på killar på den fronten och blir grymt irriterad på folk som anses vara okej snygga för att de har Y-kromosom, medan samma mängd arbete på sitt utseende skulle anses vara på tok för lite om de var chicks.

4. Jag säger "knulla!!!" istället för t ex "helvete!!!". Det har jag fått från Bad Boy HJ.

5. Jag har en surdeg i kylskåpet, det heter Snowball.

6. Jag stör mig jättemycket på folk som "gillar art nouveau" och synnerligen då affischkonsten från perioden. Det finns så många fula pastischer på Mucha (ständigt denne Mucha) att det finns inte. Mucha är briljant, och pastischerna görs av folk som verkligen missar briljansen, verkligen missar poängen, verkligen missar det som gör art nouveau till art nouveau. Det handlar inte om lite snirkliga linjer och gradienter i massor, det är betydligt mer än så. Om man nu tror sig gilla en konststil, varför inte närma sig den? Studera den?

7. Nästan detsamma gäller fenomenet "min porträtt i pop art-stil". Ja, det är roligt att ta ett foto och leka i Photoshop så det blir galna färger. Nej, det är inte så Andy Warhols porträtt är konstuerade.

8. Jag hyser något omotiverat agg mot dansen bugg. Stangel säger att jag borde skriva ett debattinlägg till DN där jag offentligt ber om ursäkt för allt jag kallat buggen för. Uppenbarligen minns han något tillfälle då jag fick buggirritationsutbrott och kallade den bland annat för "lindy-hop för folk som inte kan räkna". Och en massa andra saker som han inte minns. Det går upp och ner. Jag dansar ju nån sorts bugg rätt förhållandesvis ofta, och jag kan ha riktigt kul när jag gör det, men jag kan fortfarande störa mig på buggens existens.

9. Jag tycker jättemycket om Majakovskij och är jätteorolig att jag kommer växa ur hans ungdomligt brinnande och kompromisslösa lyrik.

10. Mina barn kommer hata mig för jag kommer inte vilja ha husdjur. Möjligen akvariefiskar.

11. Jag kan både följa och föra när jag socialdansar, men föra är mer en exotisk utflykt, egentligen är jag följare. Jag är bra på det, och jag är stolt över det, som fan. Jag tycker att följarrollen underskattas av väldigt många, både folk som inte dansar där det skulle vara förståerligt, och folk som dansar där det är mindre förlåtligt. Jag kan verkligen förklara poängen med följning och förning som jag ser det, att javisst, det är min partner som för, men jag bestämmer faktiskt väldigt mycket, har utrymme och en lyhörd partner ser till att ta vara på min kompetens.
Men jag tycker det är jobbigt att prata om det för jag skäms för att jag låter som om jag försvarade traditionella kvinnorollen i stort. Det här är min motsvarighet till "går det att vara undergiven tjej i BDSM och samtidigt aggrofeminist?".

12. I "kaffe VS te" ställer jag mig på polysidan. Kaffe OCH te, men helst inte på samma gång.

13. Hårfärger jag haft: olika nyanser av rosa och lila, limegrönt, blått, mörkblått i olika nyanser, svart, blont i olika nyanser.

14. Ni vet klassikern med tjejer som inte visste vad mens var när de fick sin första och trodde de skulle dö? Var nog vanligare förr, åtminstone i Sverige. hur som helst, mens visste jag allt om, men inte att man tappade mjölktänder. Å fy faaaaaaaan.....

15. Jag läste Teknisk Fysik på KTH läsåret 2004-05. Sedan gjorde jag annat och har nu läst Psykologprogrammet på SU i över två år. Jag känner fortfarande grymt mycket mer gruppsamhörighet och -identitet med F än Psyk. Ser jag en psykolog göra nåt ballt tänker jag "åh, roligt, psykologi!", är det nån relaterad till F på KTH som gjort nåt ballt blir jag helt lyckopirrig. F är bästa bokstaven, orange är bästa färgen, Fuglesang 4ever!

16. Jag tycker om testsituationer under press, som att skriva tentor, göra högskoleprovet eller liknande. Även de gångerna jag inte kan ett smack inför tentan och riskerar att faila som fan tycker jag om själva situationen, när man sitter i sin lilla bubbla och måste ge allt nu nu nu!

17. Om jag skulle göra topp tre-lista på musikstycken som alltid får mig att vilja dansa skulle två av dem vara Saint-Saens Danse Macabre (Youtube) och Sjostakovitjs Vals II ur Jazz-svit nr. 2 (Youtube).

18. Jag brukar motiverande musik gärna och mycket. Exempel på låtar som gör susen: Tatakae! Otaking! (brinn! kämpa! framåt! passion! svett! nörderi!!!!), What You Waitin' For (take a chance, you stupid ho), Ты человек (det är grymt hur bra Sovjet är på "gå din egen väg"-romantik) och Kärleken väntar (du vet att du betyder nånting / du orkar ta dig genom det här / du räcker till så var den du är /.../ du vet att du är värd någonting /du är hoppet i ett IQ-fritt land / du är drömmarna jag drömmer ibland, sen kan man stänga av).

19. Jag har aldrig försökt lära mig japanska. Inte ens i smyg på skoj.

20. Jag önskar jag hade tiden, tålamodet och modet att fansubba, för jag har så grymt mycket bra sovjetiskt filmmaterial jag skulle vilja sprida.

21. När jag var liten hade jag inget fast drömyrke, utan bytte rätt ofta. Ofta var det för att jag såg någon vuxen vara en klåpare och tänkte "när jag blir stor ska jag göra samma sak fast bra!". Det var därför jag ofta ville bli lärare.

22. Jag har ganska avspänd relation till smink och kan en dag gå till skolan i full krigsmålning och nästa dag skutta runt helt osminkad.

23. Jag tycker att sex och sexualitet är grymt intressant och pratar rent tekniskt gärna om det, men i praktiken tycker jag att det ofast är grymt trist att prata sex. Folk blir så höhöiga och ZOMG VI PRATAR OM SNUSK och inte alls så djupa och akademiska som jag vill ha dem.

24. När jag valde gymnasium spelade närheten till Stadsbiblioteket och Casablanca om inte avgörande så väldigt stor roll.

25. Nä, det finns inget. Det finns bara 24 saker om mig som är värda att veta!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Åååh, det finns ett Brideshead-citat som passar rätt bra här angående att diskutera sex, men jag kan det inte i huvudet och orkar inte kolla upp det.

Aaaaaaanyhow. Går på en skola (inte Norra real, men typ 50 meter därifrån) som ligger på promenadavstånd från SB och Casablanca, så de brukar få bli min håltimmesunderhållning. Men Casablanca har ju blivit renoverat nyligen - nu är det glansigt och har bara DVD:er, men fortfarande rätt mycket prettofilm. Måste bara försäkra mig om att de fortfarande hyr ut Velvet Goldmine.

... ja. Kul att läsa! Men mjölktänder? Det måste ju ha varit helt sjukt traumatiserande.

Tanja Suhinina sa...

Det var hemskt, kan jag intyga dig om. Det där med tänderna. Och guuud så jag skämdes för min okunskap efteråt... =)

Linus sa...

Nr. 2 är farlig mark. I denna stund sitter ett gäng macfanboys och vrålar som Yngwie Malmsteen: "You have released the fucking fury!"

horn sa...

jag tycker samma sak om sex! jag vill ofta bli akademisk och diskutera historiskt och etiskt och politiskt och biologiskt och allt möjligt (inte för att jag är superinsatt i alla dom aspekterna, men för att jag är nyfiken på dom) och folk bara hähääh .... fniss. trist.

Tanja Suhinina sa...

Då kan macbögarna ta och förklara för mig vad som är så jävla bra med deras datorer då. Förutom att det där med att ingen orkar göra program åt dem också innebär att ingen orkar göra virus åt dem. Pfft. Pfft!

Jag var förresten förbi Casablanca idag. Okay, de har våldtagit stället lite, och det luktar popcorn, och de har fått in RÖTT i sin klassiska skylt, men det kändes fortfarande Casablanca. Skönt.

Unknown sa...

(läser ikapp min rss-läsare)

Haha! Sjostakovic vals från Jazzsvit nummer 2! Inom min släkt har vi alltid kallat den låten för typexempel på judisk musik, men när vi försökt att komma fram till varför vi alla enhälligt ställer oss bakom den beskrivningen utan ett uns övertalning så fallerar vi. Det är något som vi inte kan sätta fingret på men som gör den å så judisk. Du kanske vet?

Anonym sa...

Apropå 15, varför slutade du?

Tanja Suhinina sa...

Jeff, jag tycker den låter omöjligt rysk. Jag tror det är vemodet som gör det.

Hah! Det var ett djupt personligt och djupt beslut som var jättejättepersonligt och identitetsmässigt och allt möjligt. Och jag ville verkligen inte prata om det och folk frågade hela tiden. Och det var grymt jobbigt, för min första reaktion var att skrika "vem fan tror du att du är att fråga mig nåt så privat och personligt!!!" men det kan man ju naturligtvis inte göra i en sån fråga. Ingen annan visste ju hur mycketr identitet var inblandat. Men kortfattat: jag insåg att jag skulle vara KASS ingenjör. Och jag vet vad kassa ingenjörer gör och jag ville inte dit.

Tanja Suhinina sa...

Jusstja, och så blev det väldigt mycket Fysik-kultur och jag fick klaustrofobi. Att vara studentikos när det passar mig är najs, men att vara omgiven av samma människor dag och kväll... funkar inte för mig. ALlltså, det var inte bara det studentikosa, utan milkjön och människorna i allmänhet. Jag blir lätt övertrött om det blir så mycket av samma sorts social stimulans.

GEG sa...

#17) Jag vet!! Jag vet!! Den tredje är Prokofjevs Riddarnas dans! (youtube, c:a en minut in)

Tanja Suhinina sa...

Fast det är annorlunda. De andra två vill jag pardansa till och det är faktiskt genomförbart. Ditt förslag är bra, men det vill jag solodansa till med klassisk balett, typ, eller något annat med hög precision och raka ben och hööööga sparkar. och det är inte genomförbart. Så den är inte så självklar. Men nu när jag lyssnar vill jag bara upp och åååååh!

Tanja Suhinina sa...

För övrigt är ag lite förstörd just nu och min egen "what would jesus do?" är "kan man dansa lindy till det här?". Så fort jag hör någon musik alls.Jag tror faktiskt till och med det skulle vara rätt najs.

Hans Georg Lundahl sa...

à propos 6:

"så ... att det finns inte" är en fras jag hört på tyska och polska men ej på svenska - har du utländskt-centraleuropeiska slägtingar?

Hans Georg Lundahl sa...

à propos 12, håller med, icke minst "men helst inte på samma gång"

Hans Georg Lundahl sa...

till Ylva: är du latinist eller arkitektur/konst-studernade eller båda?

Tanja Suhinina sa...

Hans:
Jag har inte hört frasen på andra språk än svenska. Men jag tror jag fått den från en konkret person, så det kanske inte är så vanligt att uttrycka sig så.