söndag, november 30, 2008

multikultidiyjul

För några inlägg sedan avslöjade jag mig som postsovjetta utan någon som helst julvett. Jag gillar glögg, lussekatter och julklappar, men för mig är julen verkligen ingen big deal, om ens deal över huvud taget. Julen är en deal för min sambo, däremot, för han är uppvuxen i Sverige och dessutom gammal körgosse, så han har någon sorts relation till musiken också. Jag tycker det är grymt häftigt och exotiskt, för mig känns det som att det är han som kommer från utomlands och följer nån konstig men charmig tradition. Utan Fredrik skulle jag aldrig komma på tanken att ens ha advetsljusstake, men han blir glad av sådant, så idag har jag, ehm, julpysslat.

Ta-da! Rīgas Melnais balzams står för ungefär hälften av hushållets alkoholkonsumtion och jag får seriöst obehagskänslor när jag inte har det hemma, så vi har alltid en buffert. Eftersom vi inte vet hur man källsorterar keramik har vi samlat på oss en del flaskor i olika storlekar och nu har de, tack vare mina tokiga julpysselfärdigheter, blivit till en tjusig adventsljusstake.

Just adventsljusstakar är i och för sig nåt vi alltid varit bra på. Julen 2006 hade vi en konventionell ljusstake med blå ljus och ljusmanchetter med blå blommor i (kittet hade vi fått av en kompis till mig vars familj flyttade till mindre lägenhet och rensade ut en massa bråte). Fredrik och jag orkade aldrig plocka bort ljusstaken från bokhyllan, så nästa jul fortsätte vi vidare på det, så att alla ljus blev lika långa. Jag tror vi ska köra på samma koncept i år.

Supergaletspännande! Andra bloggar om: , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

okej. jag ska SÅ kopiera det där. snyggaste jag sett. fast antar att min får byggas av... urquell-flaskor? ska se vad jag kan hitta...

Anonym sa...

Älskade Riga. Har aldrig fastnat för Rigas Balsam dock, men har några vänner som gjort det.

Linus sa...

jag bor andrahand hos en exilbalt. Hon har tejpat upp rigabalsamsetiketter pa kaklet i koket. Det aterstar for mig att prova, dock.

Anna sa...

Haha, vilken helt underbar stake. Den lägger jag på minnet tills jag flyttar hemifrån.

Anonym sa...

NAAAAJS!

(Mamma bloggade nyss om hemlig jul i Sovjet -> svenska traditioner -> nya traditioner i England, om det är intressant: nikolajeva.blogspot.com)

Anonym sa...

Snygg ljusstake!

Keramik är f.ö. restavfall, sorteras oftast tillsammans med konserburkar och gamla skor

Anonym sa...

Men dricker du balsamet rent? det smakar ju... inte så gott...? för jag har verkligen försökt dricka upp en flaska genom allehanda blandningar, te, kaffe, annan sprit, cola... inget till min förtjusning.

Tanja Suhinina sa...

Jag kan dricka det rent, men det är för att jag är väldigt bekväm med smaken. Modersmjölk, liksom. Nämen, det är ju rätt starkt. Balzams går mycket bra ihop med svartvinbärssmak, så jag och Fredrik gjorde jättegoda varma drinkar på svartvinbärsglögg, balzams och vispgrädde. Jag tycker det funkar jättebra i Irish coffee (eller, Latviešu kafija blir det ju...), ett tips är att söta kaffet ordentligt. Så det blir en märkbart söt kaffedrink. Annars tycker jag att det funkar underbart i te med mjölk, sådär lettiskt chai. Eller en liten skvätt i mörk varmchoklad. Skvätt inte i för mycket bara, för eländet har ju rätt dominant smak. Lycka till! =)

alarik36 sa...

Es milju balsams!