tisdag, november 25, 2008

Förstagluttarna

I läseboken "Förstagluttarna" slår man fast att killar är bättre än tjejer i matte. Att en kille med tjocka glasögon helst sitter ensam och läser förklaras med att "han är ju jude".
Whoa! Det är nästan så jag vill ta upp mitt intresse för barnböcker igen! Är det någon som läst mästerverket? Är det så illa?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är en sådan story som får mig att fundera över större perspektiv, som vad som egentligen är "rätt och fel" och varför, och hur pass mycket utbildning handlar om indoktrinering, vare sig indoktrineringens budskap är PK eller ej. Vad är kränkande, vad är rasistiskt och varför? Hur mycket ska det styras uppifrån? Går det ens att fastställa objektivt (eller intersubjektivt)? Hur pass mycket glider definitioner med den politiska agendan och är det bra eller dåligt? Eller varken eller?

Som vanligt blir min spontana reaktion något i stil med: "än sen om killar beskrivs som bättre på matte och judar som flitiga läsare, man kan väl beskriva saker på ett stereotypt sätt utan att det behöver vara kränkande (eller att upplevd kränkning behöver vara det viktigaste i sammanhanget), om det är en någorlunda sann bild av verkligheten". Samtidigt vet jag att om ingen annan reagerade på det så skulle jag förmodligen göra det själv. Inga svar från min sida alltså. Bara tvivel. Som vanligt.

Anonym sa...

Är det en ny bok? Det låter som något skrivet på trettitalet eller så.

Anonym sa...

Det låter ju tokigt att muslimska flickor i sju-åttaårsåldern bär slöja. Det är väldigt, väldigt ovanligt. Och kommentaren "han är ju jude" överhuvudtaget - jösses.

Anonym sa...

I boken skriver man - bland annat - om EN kille "Mille" som är bra på matte och EN tjej "Moa" som har svårt för matte och får stödundervisning.

I vems ögon uppstår då stereotypen om pojkars och flickors mattekunskaper? Troligen inte i sinnet på eleverna Kalle och Lisa 7 år, men uppenbarligen hos vissa med genusskolning.

Här projicerar man fram ett problem som inte finns - som en slags omvänd McCarthysk kommunistjakt, där man ser "patriarker" under sängen varhelst och närhelst man tittar.

Anonym sa...

F.ö. bärs åtminstone slöja i tredje klass bland vissa muslimska tjejer.

Anonym sa...

Meningen med boken är att den skall läsas i samband med lärarledd diskussion, där avsikten är att diskutera kring ämnet och komma fram till att pojkar inte är bättre än flickor på matte och att man inte ska ha fördomar om någons ursprung.

Som media framställt boken nu, som en enskild läsebok att läsas på egen hand så har inte rätt bild av bokens funktion nått ut till de allra flesta.

http://www.svenskbladet.se/sverige/index.php?alias=foraldrar_upprorda_over_lasebok.html

Anonym sa...

Nej, låt boken handla om en muslimsk kille som är homosexuell. Då är den PK.

Anonym sa...

Boken ifråga används för att 7-åringar ska lära sig att läsa.
De ska inte behöva börja sin läsinlärning med att ifrågasätta och diskutera textens innehåll på det sätt som författaren har tänkt sig.
Det kan möjligen vara lämpligt för en högstadieklass att reflektera runt en sådan bok och den har säkerligen en plats att fylla för genusdiskussioner bland blivande LÄRARE, men den är KLART OLÄMPLIG för ett litet barn som håller på att försöka lära sig att läsa.

Vad är det för fel på "far är rar" och "mor ror" ??

Tanja Suhinina sa...

Tack alla som kommenterade och upplyste.

A.P.SE
Du får det att låta som någontiong dåligt.

Anonym sa...

Vattenkanna undrar: "Vad är det för fel på "far är rar" och "mor ror" ??"

Du måste tänka på de stackare som kanske inte har någon mor! Eller båt!

Skämt åsido: Självklart reflekterar barn i sjuårsåldern om sin tillvaro. Kan de inte det, är det skolans förbannade skyldighet att träna dem på det! Gärna med hjälp av skönlitterära texter.

Alla som någongång läst böcker med sjuåringar vet väl att de böcker som intresserar är de som handlar om deras egen verklighet.

Jag har läst boken Förstagluttarna. Den är INTE rasistisk. Det farliga är INTE texten. Det farliga är när galna vuxna gör bort-i-tok-tolkningar tagna från någon helt annanstans än boken. Det, om något, cementerar urgamla föreställningar.

Att tjejer skulle vara sämre i matte framkommer INTE i boken. Den karaktär som i boken får gå till specialläraren råkar vara en flicka. Tolkningen att tjejer generellt därför skulle vara sämre, gör inget barn - inte heller kloka vuxna. Den tolkningen gör bara okloka vuxna, som fortfarande bär med sig någon uråldrig, fördomsfull syn. Det, om något, cementerar urgamla föreställningar.

Anonym sa...

Anonym: "Det låter ju tokigt att muslimska flickor i sju-åttaårsåldern bär slöja. Det är väldigt, väldigt ovanligt."

Det är inte alls ovanligt med flickor i låg- och mellanstadie som bär slöjor i vissa miljöer i Sverige. Åk ut till Rinkeby eller Tensta och ta en titt.

Anonym sa...

Vattenkanna: För att vara godkänt enligt dagens politiska agena skall det läsas:

"Mor ror. Far är heteronormativ."

Anonym sa...

Förstagluttarna är framtagen för att bli en läromedel (inte skönlitteratur: en stor skillnad från t ex Martin Widmarks Lasse och Maja serier). Den används av 7-8 åriga i klassrummet i skolan för läsinlärning. Det är en bok som alla elever i klassrummet är tvungna att läsa. Då måste den som läromedel leva upp till likabehandlingsplan och läroplan.
Förstagluttarna gör inte det.
Citat från likabehandlingsplan:
"Undervisning
Det är ett faktum att en del läromedel förmedlar en fördomsfull bild av
olika grupper i vårt samhälle. Det kan handla om stereotypa skildringar
av olika etniska och religiösa grupper, homo- och bisexuella personer och
personer med funktionshinder eller av män och kvinnor.
Många läromedel utesluter och osynliggör också olika minoriteter i sin skildring
av historien och verkligheten. Det kan leda till att vissa elever känner
sig kränkta. Det finns också risk för att undervisningen och läromedlen inverkar
negativt på förekomsten av diskriminering och trakasserier i skolan.
Skolan bör därför vidta åtgärder som rör både undervisningens form och
innehåll."
I läseboken beskrivs flickors beteende enfaldigt: men undantag av "Tjocka Berta" som beskrivs som våldsam.
I verkligheten är det en högre andel flickor som gillar sport (utan att vara särskilt våldsam), inte intresserar sig för kläder mm. I och med Förstagluttarna har bara en muslimsk tjej och bara en svart pojke blir de representanter för sina respektive grupper. Att ha Marjam som 7 årig med sjal på och en pappa som "bestämmer mycket" (jämförelse görs direkt med Moas mamma som "bestämmer mest"); och "kolsvarte" Victor som efterbliven och överkaxig, samt inte kan bo med hans pappa och plast-mamma, är negativa beskrivningar. Argument att sådan förekommer i samhället och är därmed en del av verklighet tar inte hänsyn till hur snävt det blir särskilt om man kommer ihåg att Förstagluttarna är läromedel: en jämförelse skulle kunna bli en klass med bara en "helt-svenskt" som råkar att ha alkoholiserade föräldrar. Det förekommer men det är knappast representativt. Andra exempel kan vara om incest, våldtäkt... Olämpligt för 7-8 åriga barn? Men det är också en del av verkligheten.
Jag har tagit delen av boken. Den är inte lämplig map skolans värdegrund. Lärare ofta ledar inte diskussion: många ser inte och vet inte hur. Andra har inte tid och satsar på läsinlärning.

Anonym sa...

Eldhäst: Jag vet att du skyller på nån annan debattör avseende din koppling (på en annan blogg) mellan Förstagluttarna och "nazismens propaganda", men du borde nog fortsätta slipa på din förmåga att se nyanser.

Du jämställer Marjams sjal med incest och våldtäckt. Ganska halsbrytande - oavsett om du avser att belysa hur vanlig företeelserna är eller hur negativa de uppfattas.

Min dotter (9 år) har en klasskompis som bär slöja sen mitten av 2:a klass. För henne är det ett enda stort jaså. Kompisen uppfattas som spännande eftersom hon kommer från mellanöstern - inget annat.
När det gäller förekomsten av incest eller våldtäckt i klassen så hoppas jag vid gud att frekvensen är lägre än förekomsten av muslimska tjejer, men det är inget som syns utanpå som du vet.

JAG tycker att DU borde fundera på vem som har störst problem med muslimer - du eller ungarna i boken (skapade av Moni Nilsson-Bränström). Du verkar att tycka att deras val av klädsel är lika negativ som "incest" så jag håller på att det är du som är bigott - ingen annan!