fredag, september 05, 2008

Kön?

Ibland undrar jag om jag inte ska starta en till blogg, bara för att anteckna allt jag tycker om psykologutbildningen. Det vore kanske nyttigt att ha alla de små tankarna på en och samma plats.

Vi lär oss att göra enkäter nu. På senaste föreläsningen underströk föreläsaren att man inte ska göra enkäten för lång, inte ställa onödiga frågor, verkligen fundera ut vilka variabler man är ute efter. Men man ska naturligtvis ha med ålder och kön. Kön är alltid intressant.

Den enda som över huvud taget kommenterade det tvivelaktiga i tankegången var Linda Backman. Jag undrar om de andra satt och var tysta för att de inte orkade tjafsa eller för att de inte såg det som ett problem. Visst kan jag ju förstå att man får mycket information ur två frågor som för respondenten är lätta att besvara. Och det kan vara intressant information. Men sedan när är det god vetenskap att stoppa in frågor for the lulz? "Om vi ändå skickar ut en enkät, ska vi se om det finns ett samband med den här faktorn som vi egentligen inte undersöker, men vafan, det kan bli kul". Och om man nu frågar efter kön i överallt, borde man inte kanske reflektera över hur det spelar in i att det finns så mycket vetenskapligt belagda könsskillnader jämfört med skillnader mellan andra grupper? Som man frågar får man svar.

Hej, Oscar. Ska vi göra lite revolution, du och jag? Ska vi?

Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Apropå folk som förmodligen är glada över att det finns så många dokumenterade könsskillnader - i avsnitt 5 av Heliga familjen pratar Annica Dahlström om att kvinnor med stora bröst och rumpor är dåliga på matte. Vi med betydligt mer booty än boobs kräver förklaring.

7 kommentarer:

GEG sa...

Jag antar att du är väl bekant med studien (Steele CM, Aronson J. Stereotype threat and the intellectual test performance of African Americans. J Pers Soc Psychol. 1995 Nov;69(5):797-811. PMID 7473032) som visar att om ett högskoletest inleds med en fråga om deltagarens ras medför detta att svarta presterar sämre än när frågan inte finns med.

Anonym sa...

Jag hoppade över kön och ålder i min enkät till Scaniaanställda och nöjde mig med utbildning och anställningstid. Å andra sidan var jag inte så intresserad av korrelation mellan olika frågor i allmänhet.

Silme sa...

Det där med att jag ska vara dålig på matte (iom. hur jag ser ut mellan benen) fick jag höra mycket från min far, och det tog många år (14) innan jag fattade att han hade fel. Att folk ens säger sånt provocerar mig oerhört (fast att man bara får kunna språk ELLER matte oberoende av kön provocerar också).

M sa...

Kön-frågan förutsätter dessutom att:

1. Personen har ett av två kön (om den nu inte är utformad som "Kön: [tom ruta]" vilket jag aldrig sett).

2. Personen som svarar vet vilken aspekt av kön som forskaren frågar efter. Handlar det om vilket kön personen i fråga lever i - socialt kön alltså, vilkett könshormon hen har mest av, vilka kromosomer hen har eller helt enkelt vad hen har mellan benen?

Anonym sa...

"Och om man nu frågar efter kön i överallt, borde man inte kanske reflektera över hur det spelar in i att det finns så mycket vetenskapligt belagda könsskillnader jämfört med skillnader mellan andra grupper?"

Ja! Tack! Och, när man har fyllt i grafen kön, då kanske det påverkar hur man svara på de andra frågorna. Och, nu kanske jag drar det för långt, men när jag får en enkät från scb, tillexempel (har hänt två gånger på sistine, en om svenska försvaret och en om infrastrukteren i mitt område), och fyller i ålder och kön, då känner jag lite grann som att jag fyller i enkäten som en representant för gruppen unga kvinnor. hur det påverkar mina svar vet jag inte. men det kanske kan göra det...

Tanja Suhinina sa...

Geg - väl bekant och väl bekant... jag har inte precis ätit middag med udenrsökningens föräldrar. Men liknande grejer är ju all over mina psykböcker.

Mattias - fast på föreläsaren lät det mest som att oavsett man är intresserad av är man intersserad av kön och ålder.

Silme - uuuuuh urrrrk!

Mikey - vettiga invändningar, men jag skulle i alla fall kunna gå med på att bortfallet blir så litet att man rent enkätmässigt ska kunna leva med det (om man tar en population som har samma andel "könsambivalenta" som folk i stort).

Lindrighuliganism - ja just det. och att frågor påverkar hur man svarar på enkäten har vi också hört om i den kursen. Men tydligen är det inte så relevant till kön och ålder att man ska ifrågasätta det.

M sa...

Tanja: Absolut, mina invändingar handlar mer om den frustration som kan komma av att försöka fylla i en enkät med frågor ställda utifrån förutsättningar som man själv överhuvudtaget inte kan placeras in i än de resultat som kan läsas ut när enkäter sammanställs.