fredag, september 12, 2008

Hur man bäst illustrerar "I början av 2010 kommer jobben"

Dagens avsnitt av "Hur tänkte de?".


Saxat från dagens Metro (Stockholmsupplagan). Internetversionen är här, men där får man annan bild och ser inte hur pedagogisk den grafiska framställningen är. Och man vill ju se den för att förstå att BNP ligger på 1 BNP nu och typ 0,6 BNP nästa år, medan det röda kommer vara negativt nästa år och sluta vid ca 2,7 BNP någon gång vid 2011-12. 

5 kommentarer:

Anonym sa...

SÅ BNP kommer bara stiga och stiga i alla evighet? Jahoo!!!

/ Sofia

Tanja Suhinina sa...

Jag vet inte riktigt, det är ju en smiley i vägen. Men det är i alla fall inte Stefan Fölsters fel.

GEG sa...

Om jag får gissa så tror jag att den horisontella axeln representerar "tillväxt av BNP i procent". Efter att ha kikat på rapporten (Vägen tillbaka) så antar jag att den blåa funktionen representerar den privata sektorn och den röda representerar den offentliga sektorn.

Skälet till att Stefan flinar är att han är en SAF-mupp och tycker att det är roligt att han kan visa upp att det går bättre ekonomiskt för den privata sektorn än för den offentliga sektorn. Skitkul Stefan.

Anonym sa...

Jag tror att han helt enkelt försöker matcha smileyn. Det hade jag gjort. Det skall ju uppenbarligen synas när det är glada nyheter.

//JJ

Anonym sa...

Min tolkning (efter att också ha gluttat i rapporten, särskilt s. 20) är att den blå kurvan är BNP-förändring och den röda kurvan förändringen i antal jobb. Skalan är procent för båda. Jag har tidigare fått intrycket att jobbcykeln normalt släpar efter BNP en smula. Vet man inte det blir dock illustrationen mycket svårbegripligare.