onsdag, maj 14, 2008

kön VS penetration

Det jag tycker är intressantast med diskussionen som uppkommit efter att HD bestämt att det är våldtäkt att fingra en kvinna och sexuellt tvång att runka en man är vad alla bloggare som kommenterar väljer att fokusera på. Det är mycket antingen eller - antingen är det penetrationen man hänger upp sig på eller så är det könet. Jag tycker att det är intressant att det kan ses som antingen en fråga om kön eller en fråga om hur laddat det är att penetrera, och att jag hittills aldrig sett någon fråga sig hur det skulle sett ut om killen hade blivit fingrad ocheller tjejen bara klappad på fittan. Det var allt jag skulle säga.

Och så det där med "det var ju ingen våldtäkt för kvinnan blev varken slagen eller tvingad". Hon sov, motherfuckers.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tänkte också på det där - våldtäkt skulle inte ha ett eget namn om det inte vore för att det ansågs vara förnedrande eller annorlunda än annan misshandel. Det är ju liksom ingen som anmäler någon för att ha masserat dem när de inte varit stela i ryggen.

Jag tror det ses (av den manliga normen) som mer förnedrande mot en man att bli penetrerad än för en kvinna att bli penetrerad. Det känns svårare att tvätta bort känslan av att ha någonting I sig än att ha något på sig. Att bli smekt på klitoris och området runt ser jag som motsvarigheten att bli runkad. Jag har bara haft ett av könsorganen så jag kan inte jämföra hur "hemskt" det är att bli det ena eller det andra. Jag kan inte ens jämföra med någon som har ett liknande könsorgan. Det är den som blivit kränkt som bestämmer hurvida de blivit kränkta eller inte. Det är bara synd att det av allmänheten ses som att män alltid uppskattar sexuell beröring (av heterosexuell sort då, såklaaaart).

Anonym sa...

Har man inte sagt i från eller visat missnöje på annat sätt får man skylla sig själv, appropå att hon faktiskt bara sov -Djup suck-

Charlotte W sa...

Men den frågan (hur hade det varit om...) tycker jag ligger implicit i frågan om vilka roller kön & penetration kan ha spelat i domen?

Tanja Suhinina sa...

Scharonne: Jo, det där med att det är mer kränkande för män att bli penetrerade än för kvinnor är ju sant. Fast i idealfallet ska man väl jämföra anal penetration. Så att det verkligen blir rättvist. Det skulle vara väldigt intressant att se två sådana fall jämföras.

Johanna Sjödin: Ja, mannen slutade ju fingra när kvinnan vaknade och sade ifrån. Vad mer kan man begära?

Charlotte: Jo, men många texter fokuserar på antingen könet eller penetrationen och den frågan handlar om... vad heter det... krysseffekt heter det inte, men du förstår vad jag menar. Hur faktorerna samverkar.

Anonym sa...

Följer artiklar om våldtäkt och diskussioner/kommentarer från privatpesoner på fall/artiklar om fall. Intressant diskussion - har haft den innan fallet uppkom och uppmärksammades så relevant att följa diskussionen.

Jo apropå serier och tecknande! Kolla gärna in denna blogg http://nashwa.blogg.se/ och tyck till!

Anonym sa...

Följer artiklar om våldtäkt och diskussioner/kommentarer från "privatpesoner" på fall/artiklar inom detta ämne. Intressant diskussion - har haft den innan fallet uppkom och uppmärksammades så relevant att följa diskussionen.

--------------------------------

Jo apropå serier och tecknande, Kolla gärna in denna blogg och tyck till! http://nashwa.blogg.se