torsdag, januari 31, 2013

Svar 1

Nu kommer svar på frågorna från frågestunden! I alla fall en omgång! Woo!
Vilket parti har du tänkt att rösta på i nästa val?
-Mattias S
Åh, det här är så jobbigt. Jag vet i stora drag var jag står politiskt, men jag vet inte alls vem jag ska rösta på. Jag är övertygad om att det är viktigt att utbildning bekostas gemensamt, och jag vill öht ha starkt skyddsnät och betalar gärna hög skatt. Jag har sett människor kämpa sig genom svåra situationer, men just att de haft tillgång till utbildning och i alla fall någon hjälp har varit avgörande. Så jag tror verkligen på att försöka jämna ut ekonomiska förutsättningar, framför allt för barnen. Men jag tror också på att staten bör hålla sig the fuck utanför många privatlivsgrejer. Jag är kluven till prostitutionsförbud. Jag är inte så förtjust i att vi har äktenskap som rör ihop statligt stöd, skatteplanering och vem man ligger med. Jag fattar inte grejen med att tecknad barnporr räknas som barnporr. Så jag har ingen aning vem jag röstar på.

Hej Tanja! Jag gillar verkligen din blogg, läser den ofta! Jag själv pluggar psykologi i Umeå, fast fristående kurs. Jag funderar på att kanske en dag bli psykolog jag med. Men det står inte på din blogg vad du jobbar med, tänkte om du har nåt psykologjobb vid sidan av bloggen? Hur som helst så tror jag att du är grym som psykolog (och bloggare för den delen med)!
- Sara S
Tack så mycket! Jag tog examen hösten 2011, under 2012 jobbade jag som HR-konsult, och nu väntar jag på leg och söker nytt jobb. Lycka till med ditt psykologande!
Men jag kan väl fråga om du har någon återkommande (natt)dröm? Eller bara en som fastnat i ditt minne av någon anledning?
-Ingrid
Jag hade en återkommande mardröm i flera år. Nu var det längesedan, men det var verkligen en sån grej att man vaknade och ba "nej, inte nu igen!". Mardrömmen var såhär: jag fick barnvakta nåns bäbis. Under tiden föräldern är borta kommer annat folk och tillagar bäbisen. Och då verkar det jobbigt, men ändå drömlogiskt på nåt sätt. Och sen kommer föräldern tillbaka, bäbisen är framdukad, och jag ska liksom förklara hur det har gått så snett. Och medan jag berättar så fattar jag mer och mer hur absurt det låter, och då vaknade jag och typ "nämenvafan, nu har jag kokat bäbis igen!".

Sen kan du gärna får berätta typ "5 saker ni inte visste om mig". :)
- Ingrid
Hm....
- På högstadiet lärde jag mig Hamlets monolog utantill på engelska av ren understimulans. Kan den fortfarande. 
- Jag gillar Linkin Parks skiva Hybrid Theory.
- Jag har en halvbror på 17 år. Han är typ sjukt duktig på kickboxing. Typ elitnivå i Ryssland.
- Jag tycker om att vara gentlemannamässig. Öppna dörrar, sträcka fram handen som stöd, såna saker. Gillar både sånt där som att ge blommor och uppvakta och betala och mer... liksom, mer rituella saker? Som att föra ut någon på ett dansgolv, eller typ ta det som mitt ansvar att föra konversationen så att personen blir underhållen. Enda tanken på romans med tjej som verkar lockande är om jag får ha en gammaldags manlig roll. Men jag gillar den rollen även utan romantiskt sammanhang, med såväl män som kvinnor.
- Jag har en psykologibok som är slut på förlaget, typ, som jag lånade på bibblan och sen slarvade bort och fick betala ersättning. Och sen hittade jag den. Och jag vill inte ens ha den. 

Vilka fem anime-serier ser du som absoluta måsten?
-anjaa 
Alltså, det finns ju nån sorts animékanon som är mer objektiv, men jag har ju inte själv sett typ Rymdkryssaren Yamato, så... Men om vi tar det såhär, fem serier som man behöver se om man ska umgås med mig och fatta vad jag pratar om. Jag ska hålla mig till engelska titlar så det blir lättare för er att googla upp. The Rose of Versailles, Neon Genesis Evangelion, Revolutonary Girl Utena, Cowboy Bebop... Ja, och Legend of the Galactic Heroes, förstås! Har man sett dem kan man umgås med mig utan större problem!

Vilka nya anime-serier förtjänar en titt?
-anjaa
Sakamichi no Apollon/Kids on the Slope och Mysterious Girlfriend X.

Hur blir man så cool som du?-anjaa
Nu ska jag göra nåt så drygt som att försöka svara objektivt. Såhär. Jag har några egenskaper som är typ medfödda. För det första har jag rätt mycket integritet, jag vill kunna leva med mig själv, jag är beredd att riskera ganska mycket för att inte gå emot min egen övertygelse. För det andra har jag svårt för att dras med i grupper, jag blir väldigt skeptisk när nån ska göra mig till en del av ett "vi [...] är på det och det sättet", jag ryggar tillbaka direkt. För det tredje är jag rätt introvert, så jag har ett aktivt inre liv och har inte nåt superbehov av att umgås med många olika människor. Så summan blir att jag kan uppfattas som cool och modig, för att jag säger vad jag tycker och är inte särskilt rädd för auktoriteter. 

Men det finns ju nackdelar med det också. Jag vet ju att man kan åstadkomma stora saker i grupp. Men då måste man hålla folk om ryggen och kompromissa på ett sätt som jag inte klarar. Så jag kommer förmodligen inte komma så långt i livet som jag annars hade kunnat göra, men jag går hellre min egen väg än långt. Och då menar jag inte riktigt karriärmässigt, utan mer att jag kanske skulle göra mycket nytta i världen som en del av en organisation. Jag kan också uppfattas som otrevlig, avståndstagande och överlägsen. Det är ju inte så trevligt. 

Hur orkar du blogga såpass regelbundet som du gör?
-trogen läsare
Oj, det är ju kul att folk tycker jag gör det. På sistone har det i och för sig varit mycket eftersom jag har varit ledig. Men jag tycker det är kul att skriva, det är både avkopplande och stimulerande för mig.

Känner du aldrig att du får slut på saker att säga?
-trogen läsare
Haha, nej. Jag tänker väldigt mycket, och det händer nya saker hela tiden. Det finns teman som jag har i huvudet i flera år innan jag skriver ner dem, som min text om tid som till slut blev till när Mint hade det temat.

Vad tycker du om överviktiga kvinnor?
- trogen läsare
Oj, vilken fråga... Jag tänker inte så mycket på överviktiga kvinnor. Jag tycker det ser bättre ut när tjocka kvinnor dansar än när smala kvinnor gör det. Sen vill jag själv absolut inte bli överviktig, men det tror jag har en del med självbild att göra. Jag vill inte heller bli jättesmal, eller jättebuff, eller få stora bröst. Jag vill se ut som jag gör när jag rör på mig. Jag blir avis på överviktiga kvinnor som har smala ansikten, som liksom inte har dubbelhaka och så. För mig är ansiktet det första som blir blobbigt när jag går upp i vikt. Däremot har jag rätt svårt för överviktiga män. Eller svårt och svårt, jag blir inte attraherad av dem. Fast det kan ju ha att göra med att jag är hetero, att jag inte bedömer kvinnor utifrån hur liggbara de är i mina ögon, men däremot män. 

Tror du på evig kärlek?
-trogen läsare
Alltså... evighet, det är ju länge. Så länge lever man inte. Och om man räknar evig som tills man dör så kan de ju vara jättekort, bara att man råkar dö tidigt. Men jag tror att man kan älska någon jättelänge. Däremot tror jag att om en kärlek pågår länge så förändras den. 

Upplever du att "folk i allmänhet" tycker illa om feminister?
- trogen läsare
Det finns en viss tendens med... hur ska jag förklara... Det finns proffstyckare som tjänar pengar på att tycka saker. Och det finns en uppfattning att bara man är (ung) (kaxig) tjej så är man kvalificerad att uttala sig om genusfrågor. Och jag tycker att sånt där slentrianfeminism förstör ganska mycket, ger en ganska underlig bild av vad feminism är och vilka får vara feminister. Folk i allmänhet är ju inte så intresserade av feminism, deras bild kommer från typ krönikor i tidningar, kanske, och då kan man lätt börja ogilla alla som ba "vad ska jag skriva om idag? Hm, jag skriver om att gubbar ska flytta på sig!". Och sen får ju en hel del mediefeminister ta emot en del vidrigheter som är helt orimliga. Men jag har själv inte fått nå feministhat att tala om, trots att ag gästbloggat hos kända personer på "andra sidan" och allt.

Är du nöjd med dig själv?
-trogen läsare
Oj. På det stora hela. Faktiskt. Det är faktiskt trevligt att tänka på. Det jag vart mest störd på under senaste tiden har varit att jag är så sjuk jämt, men det är ju inte riktigt en sån där grej som ingår i den här frågan.

Kan du blogga om musik någon gång?
-trogen läsare
Jag är inte särskilt musikintresserad. Men jag kan nångång skriva om hur mycket jag stör mig på att jag har jättemycket relation till jazz, och samtidigt kan jag inte prata om det, för min relation till jazzen är väldigt dansarfysisk.

Hur stort är universum?
-Nick
Oj, det här är typisk fråga jag skulle ställa till min kille, så han skulle få prata lite om saker han tycker är roliga och känna sig duktig. Han är teknolog, så han vet sånt. Han frågar mig om saker jag har koll på, så det jämnar ut sig.

Ser du ibland ner på folk som kommenterar?
Lisa -MondoCane
Jag har sagt det förut och det tål att upprepas - jag tycker att mitt kommentarsfält är sjukt bra. Med tanke på att jag bloggar feminism och sex så är det väldigt sällan som folk är otrevliga. Och nivån är hög, och det gillar jag. Sen ibland kan jag störa mig på vissa, framför allt med det eviga att folk inte signerar sina kommentarer, aaargh. Och det har hänt ett par gånger att någon person har varit väldigt enkelspårig och kommenterat om samma grej oavsett vad mina inlägg handlat om, då tänker jag "skaffa egen blogg!". De jobbigaste är de som gillar mig, men som är otrevliga. Det är jobbigt att säga "tack för att du uppskattar det jag skriver, men skärp dig, tack". Nu går jag lite runt ämnet, men det är för att jag inte kan komma på nåt tillfälle av att just se ner på nån. Om det låter så på mig ibland så är det jättetråkigt, säg till när det händer!

En sak som jag tycker är jobbigt med kommentarerna är att jag har alltid försökt vara rätt aktiv i mina kommentarstrådar. Men under senaste året har det varit sämre med det. Till stor del för att jag har skaffat smartphone. Förut läste jag bara kommentarerna när jag satt vid datorn och hade tid att svara. Nu läser jag ofta mail från mobilen, men det är jobbigt att svara. Så kommentarer blir obesvarade, och när jag väl får tummen ur så är det jättemånga kommentarer och det känns konstigt att svara på dem en och en. Men när jag skriver "tack för intressanta kommentarer" så menar jag det, även om jag inte svarar på varje enskild.

Varför springs alla lopp moturs? (friidrott, trav, etc.)Stella Thilde
Jag har inte tänkt på det förut! Jävlar! Jag vet inte, kan det kanske ha med att de flesta är högerhänta/-fötta att göra?

Hur lång är du?
-Nick
Bra fråga med enkelt svar! 165 cm.

Har du träffat Hannah Lemoine irl?
-Nick
Japp. Jag jobbade i Köpenhamn och passade på. Hon var väldigt trevlig.

Tror du på månlandningen?
-Nick
Jag tror på flera, till och med. Däremot är det intressant för att det är en av grejerna som avslöjar min etniska och kulturella bakgrund. I väst känns det som att månlandning är liksom det stora dealen med rymden. För mig är det en häftig grej, men väldigt sekundär jämfört med första människan i rymden. Jurij Gagarin var förresten en av mina stora barndomscrusher. De andra två var Disney-Aladdin och Tutanchamons guldmask.

Vilken är den bästa snoppstorleken enligt dig?
-Nick
Jag har aldrig riktigt vart med om att storleken skulle vart ett problem åt nåt håll, så för mig är det liksom en fråga som är rätt långt ner på "fysiska attribut som är relevanta för sex"-listan. Men jag gillar sånt där sex med penis och slida, så för mig skulle extremt liten och extremt stor vara ett krångelmoment. 

Har du spelat anden i glaset någon gång?
-Nick
Åh, typ i högstadiet.

Stämmer det att det alltid är vinter i ryssland? Alla filmer jag sett visar det.-Nick
Japp, det har att göra med att man bytte från juliansk till gregoriansk tideräkning. Då blev det evig vinter. Det är lite jobbigt för man måste ställa om kalendern när man reser. Och ange rätt datum när man söker visum.

***

Okej, nu börjar jag somna. Så vi tar resten en annan gång. Tack för alla frågorna och snälla kommentarerna!

16 kommentarer:

Mattias S sa...

Det där med månladningen och ditt perspektiv är så jävla kul, jag såg Neil deGrasse Tyson prata om just det häromdagen. När han förklarade att enda anledningen till att månladningen var så jävla stor grej för amerikanska staten var att Sovjet varit före med precis allting annat, första satelliten, första djuret, första människan, första allting i rymden. USA var grymt efter egentligen, men dom var först på månen. Därför lade dom allt fokus där och därför så dog rymdprojektet mycket efter det. Intressant perspektiv som för dom flesta av oss i västvärlden inte tänker på men som är ganska självklart när man tänker på det.

Tanja Suhinina sa...

Jamen, typ så!

Tycker det är intressant, för för mig är det ju inget medvetet ställningstagande, eller att jag känner att jag måste va Team Sovjet för att försvara landet och min självbild.Det är bara världsbilden jag växte upp med, jag visste vad första människan eller första hundarna hette långt innan jag visste vad mångubben hette.

Emil Nordlander sa...

Ett inlägg om jazz ur dansarfysikperspektiv skulle ju vara mycket intressant!

Lisa - MondoCane sa...

Förtydligande på min fråga: jag tror inte att du ser ner på någon, eller snarare så ger du inte det intrycket. Jag bara funderar eftersom jag ofta funderar på hur duktiga storbloggare känner mot allmänheten och dess kommentarer. Så det var inte menat som en pik om att du svarar kallt eller något dylikt. POK.

ohGr sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tanja Suhinina sa...

ohGr:
Din kommentar har raderats. Du är inte tjenis med mig, och vill du skriva höhöiga personangrepp mot andra personer än mig, vänligen gör det i deras blogg.

Jo sa...

Tanja, Emil N:

Ett dansat (alltså ordlöst) inlägg om jazz vore mycket, mycket intressant! Hur folk rör sig till olika låtar/musikstycken säger för mig mycket, mycket mer om deras relation till den musiken än vad ord brukar kunna göra. Och ibland kan ju att försöka sätta ord på det ordlösa skada det.

(Och som en märklig slump råkar orddelen av "bevisa att du inte är en robot" under lämna-din-kommentarrutan vara nästan "rorschach".)

ohGr sa...

Jaa ja. Ska fröken göra en ordlös jazzvideo med intressant rytmik?

Nick sa...

Å tusan är du "bara" 165, du ser längre ut, skulle jag aldrig kunna gissa :) Själv är jag 180.
Det där med anden i glaset var lite mer på skoj då jag själv blev tvingad till att vara med på det när jag sov över i ett spökhus. Det fungerade faktiskt, jag som naturvetare vet inte vad jag ska göra med den informationen, gå knäpp kanske?

Jo sa...

Nick:

Nejdå, du behöver inte gå nuts. Anden i glaset går rätt bra att förklara utifrån känd psykologisk kunskap. Att människor, ibland på rätt rejält avancerad nivå, har omedveten kunskap och ägnar sig åt omedvetna tankeprocesser, omedvetna motoriska beteenden och omedveten ickeverbal kommunikation m.m. är väldigt väl vetenskapligt belagt, och det brukar kunna räcka rätt långt om man vill hitta en "logisk" förklaring på att anden i glaset ofta ger utdelning.

Personligen är jag deltidsmystiker, och tror att det åtminstone ibland kan finnas andra aspekter av det hela också. Men det beror på andra, extrem mycket svårförklarligare erfarenheter än anden i glaset.

Hanna sa...

Riktningen på lopp är densamma som matematiskt positiv riktning, det skulle kunna vara relaterat.

Hr. A sa...

Nick:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ideomotor_phenomenon

Att man springer åt ett visst håll är nog bara tradition, på samma sätt som att man kör på ena sidan av vägen.

Tanja Suhinina sa...

ohGr:
Jag tycker inte om när främlingar använder sådan familjär ton till mig.

ohGr sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonymus Maximus sa...

Min gissning på lopp-riktningen är att den får de tävlande att röra sig från vänster till höger för åskådarna, vilket i länder med vänster-till-höger skrift upplevs som "framåt".

Mina två frågor:
1. Phonephucker 2?
2. Psykolog-studenter skulle ha arbetserfarenhet, därav PhPh. När du ser tillbaka på det, hur påverkade jobbet dig som student?

Sovetskij Sojuz sa...

чувствительным..?