måndag, januari 07, 2013

Sött och lesbiskt

De senaste dagars manganördsbloggande har varit ganska introvert. Annars brukar jag ju tycka att det bra med min blogg är att jag kan tipsa om animé till folk som inte är inne i svängen. Så att vissa grejer kan nå en publik som annars inte hade hittat. (Det är alltså motsvarande att jag inte orkar läsa 9GAG, men min kille gör det och skickar mig bilder på uttrar)

Hon till vänster var jag störtkär i i typ fem avsnit.

Jag fick i förrigår för mig att se en liten lättsam serie och kom på att jusste, jag har nog en läsekrets som kan vara intresserade av, men helt omedvetna om, att det finns typ en genre av lesbisk gullegull i animé. Jag hoppas verkligen att de av er som är intresserade av HBTQ i film och serier är medvetna om att det finns mycket sådant med rötterna i Japan. Massa trams, förstås, men väldigt mycket av hög kvalitet också. Jag tänker inte ens börja förklara allt för jag kan ärligen inte så mycket (men jag kan be en person med stenkoll att gästblogga, om intresse finns). Vill ni forska vidare kolla in ord som yaoi, yuri, shounen ai, och shoujo ai. Om det är relationer kvinnor emellan ni är intresserade av så är Lilicious en bra sida att börja med, kan jag tänka mig.

Jag tänkte som sagt fokusera på lesbisk gullegull. Jag vet inte alls hur det är i Japan som land, men i animé är det väldigt vanligt med att skolflickor har så kallade girlcrushes. Det framställs alltid som någonting väldigt normalt, jag antar att det är en produkt av homosocial umgängeskultur, att eftersom man mest hänger med andra tjejer så blir det andra tjejer man utvecklar känslor för där någonstans i gränslandet mellan beundran och förälskelse. Ibland är det en sidogrej, men ibland fokuserar man på dessa relationer.

Jungfru Maria ser dem!

En animé jag inte sett på vet att jag tryggt kan rekommendera är Jungfru Maria ser dig (Maria-Sama ga Miteru). Den handlar om en katolsk flickskola... och det är inte alls som ni tror, pervon. Den är... gud, hur ska man förklara? Det är ett väldigt ritualiserat liv de flickorna lever, med kristna värderingar och ett system av mentorskap mellan äldre och yngre studenter. Det är väldigt mycket av sådan kamratbeundran jag nämnt tidigare, men det är också mycket tyngd i relationerna, det är uppenbart att åtminstone en del av flickorna är förälskade i andra kvinnor "på riktigt". Det är respektfullt berättat, det blir inte sliskigt, det blir inte uppvisnings-lesbiskt för en manlig blick. Verkligen ett tips. Med reservation att jag inte sett den på massor av år, men här är en färskare recension på bloggen Colony Drop, som man oftast (hostmadokamagica) kan lita på.

Från Aoi Hana, alltså.

Serien som fick mig att tänka på att tipsa er om sådant är Aoi Hana (Blå blommor, väl egentligen, men jag envisas med Blå Blom för att jag gillar servisen). Den är mycket sämre än Jungfru Maria, men inte ens halvbra serier med lättsam lesbisk romantik växer på träd, precis. Det är modern gymnasiemiljö, och det är lite kärlek och lite vänskap och mycket gulligt.

En grej jag verkligen gillar i de här serierna är att det är relativt lite fokus på insikts- och komma ut-processen. Jag är ingen expert, men jag har fått uppfattningen att i amerikanska/västerländska produktioner är det circa obligatorium på problematisering när man skildrar samkönade relationer. De är alltid nån kompis som har svårt för det, eller föräldrar, eller personen själv som förnekar. I serierna jag nämnt är det rätt lite fokus på det och rätt mycket på faktiska relationer. Som om det var en lättsam romantisk serie om heteros, alltså.

Sen finns det en som jag fattat det ganska populär modern grej som heter Yuriyuri ("yuri" är alltså motsvarande "femmeslash") som är ännu lättsammare och mer åt Hello Kitty-sorts sött. Jag har inte sett någonting av detta, men då Iggy inte sågar första avsnittet i andra säsongen antar jag att det är sevärt om man gillar premisserna.

Så, hoppas det här var värdefull info för nån. Tipsa gärna om mer i kommentarerna, och säg till om ni vill ha mer på ämnet, då ber jag nån mer insatt att gästskriva!

7 kommentarer:

sven sa...

Är det så att serierna skapas av hetero män och läses nästan bara av hetero pojkar män?

Tanja Suhinina sa...

Nej, det är inte så. Tror faktiskt det är mer polariserat när det kommer för motsvarande serier med killar. Hurså?

sven sa...

Hurså.Jag har ett intryck att det är kult i japansk populärkultur med söta flickor som är lesbiska.

Tanja Suhinina sa...

Det förekommer, bland mycket annat. Men anime och manga har ju såväl stor kvinnlig publik som stort antal kvinnliga autörer.

Lovisa sa...

Jag vill gärna ha mer tips om det! Inte så inne på manga, men lesbiskt gulligull över lag tackar jag aldrig nej till. Hade varit superintressant!

Tanja Suhinina sa...

Lovisa:
Kolla in Lilicious som jag länkar till, där finns lite guider som kan va bra. Ska kolla med mer insatt folk om de kan tipsa om mer.

Dancing Moon sa...

Girl Friend av Milk Morinaga har nyss kommit ut som engelsk manga. Skolflickor blir kära. Fått bra kritik även om jag inte hunnit läsa själv.
Och på Lilicious finns en äldre, tragisk men väldigt vacker, manga som heter Claudine. Kanske snarare om en person som är trans, men vacker, rätt kort och läsvärd är den!