tisdag, januari 15, 2013

Psykologisnack om tecknad film

Ja, alltså, jag vet ju att ni egentligen inte läser min blogg för att ni gillar animé utan för att jag skriver om sex och psykologi. Men mitt senaste gästinlägg på Mangafilm.se handlar faktiskt om en animé jag tyckte var intressant som psykolog. Den heter Välkommen till NHK! och handlar om en av dessa unga män som varken har jobb eller plugg, utan sitter hemma och aldrig lämnar rummet. Här finns den.

3 kommentarer:

Anonymus Maximus sa...

Otroligt bra, liksom den tidigare. Inte bara intressant ur ett allmänbildningsperspektiv, med en insikt i hur psykologer ser vissa beteenden, men framförallt upplysningen att det är en "dålig idé att leka hobbypsykolog".

Det borde präntas in i varje persons skalle att om du misstänker att en vän / annan person behöver hjälp så är ditt jobb att få dem till en professionell psykolog, eller att få någon att få dem till en professionell psykolog.

Jag har fått frågan "men kan inte du/ni hjälpa?" - nej, för vi kommer inte att orka, och vi vet ändå inte hur.

(Och anti-favoriten: "Kan ni inte bara para ihop henom med en bra man/kvinna som kan få ordning på henom?" - nej, strider mot mänskliga rättigheter.)

Har vänner som själva har sagt att de skulle vara döda om de inte hade sökt professionell hjälp istället för att försöka fixa det själva.

Hursomhelst, mycket bra skrivet.

Anonym sa...

Min bror är en sådan, tack för en bra artikel och blogg!

Tanja Suhinina sa...

AM:
Jag tycker verkligen att det är av tusen anledningar viktigt att skilja på terapeut och kompis. Det är så himla olika saker, och det är så olika grejer man kan göra för att hjälpa. Trots att jag är psykolog så kan jag inte vara terapeut åt mina vänner, men självklart kan jag hjälpa som vän.

Under min utbildning märkte jag att jag blev mer och mer obenägen att leka moder teresa. Jag gjorde sånt en del som yngre, men utbildnigen har fått mig att inse att vissa saker kan jag helt enkelt göra för vissa personer. Men så har jag också insett värdet av konkret hjälp - kolla upp telefonnummer, hjälpa med myndigheter, såna saker.

Anonym:
Tack, och hoppas innerligt det löser sig.