fredag, oktober 19, 2007

Sälj dig dyrt

Hanna Fridén blogvertisear. Det står det om i dagens DN och i Hanna Fridéns blogg.

Hanna Fridén får en massa skit. Hanna Fridén kallas cynisk. Hanna Fridén kallas "[...]billig. Vad kallar man billiga tjejer som säljer sig?" av någon stjärna som kommenterar hennes inlägg.

Urban Lindstedt säger till DN att "[f]ör en bredare allmänhet kan det här sänka bloggarnas trovärdighet".

Det vore fucktastiskt bäst om bloggarnas trovärdighet sänktes i den bredare allmänhetens ögon och den bredare allmänheten ägnade sig åt lite källkritik (som Hanna Fridén föreslår) istället för att vara fast övertygad om att blogg är per automatik en liten människas röst för demokratins bästa och äkta 100% etisk gräsrotsjournalistik.

Och, vilket Hanna Fridén också påpekar, borde även gammelmedias (lololol) trovärdighet sänkas hos den bredare allmänheten, i alla fall på altruismfronten. Seriously. Blogvertiser är ju dessutom tänkt att vara mer trovärdighetsframkallande än mycket annat inom kreativ marknadsföring - man får dissa produkter.

Alltså, once and for all.

Internet är inte gratis, även om det ser ut att vara det.


Allt som finns på internet är producerat av någon. Allting har kostat tid, ansträngning och (ofta) pengar, även om det är gratis att konsumera.

De som producerar bloggar, communities, flashfilmer, uppslagsverksgrunder, spel, fanart osv är inte skyldiga sina obetalande konsumenter att fortsätta med att inte ta betalt.

Om konsumenterna inte betalar, kan någon annan göra det. I utbyte mot någonting annat, naturligtvis.

Slutligen. Inte allt som står på internet är sant.

Hade den här bloggen varit populär nog hade jag blogvertiseanslutit mig in no time.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

THA INTARTUBES! THEY ARE SERIOUS BUSINESS!

Nej, men hjälp, jag läste också det där, och hurrade. Bomb the blogosphere!!1

För övrigt är blogosfär världens sämsta ord, och fucktastic dagens bästa. Evar.

Anonym sa...

Jag är väldigt förvånad över folks inställning till det här. Att bli skickad skit och sedan recensera det är ju ett ganska gammalt system - tror de att alla data/prylnördsbloggar köper alla de där sakerna?

Spelnördiga webbserien Penny Arcade t.ex. anses ju vara en ganska trovärdig och kritisk källa, och de har aldrig gjort någon hemlighet av att de får en massa spel.

Njursten sa...

Så länge prylarna som omnämns/recenseras är relaterade till bloggens tema kommer jag nog inte reagera.
Tänkte först att det skulle vara allt möjligt man skulle skriva om, men väljer man själv så blir det förhoppningsvis relaterade saker.

Anonym sa...

Dancing: Tror du att recensenter får behålla sakerna de skriver om? Eller att de får betalt av tillverkarna? Nej, i stort sett aldrig.

Just dataspel brukar man få behålla, men det hänger ihop med att ett dataspel kostar ungefär två kronor att tillverka, dessutom brukar recensionsexen vara just recensionsex med fotostatkopierade omslag eller i en plastficka. Att skicka tillbaka det till tillverkaren kostar mer än det kostade att tillverka.