måndag, augusti 19, 2013

Negging


När man snackar om the Game-raggningsskolor är negging en teknik man ofta skrattar ut. Jag håller med om att det blir off att lära ut "var otrevlig" som sätt att få ligga på. Men samtidigt kan jag verkligen inte förneka att mina flörtar innehåller massor av dissning, både från mig och från dem som flörtar med mig. Jag skulle inför idag fundera på ragging i och med att jag skulle spelas in som raggningsexpert (!) i teve (mer info kommer när jag vet mer), så jag började tänka på negging och hur det funkar för mig.

Tecken på att man har en relation
För det första är ju neggingen inte det första som händer. För mig händer det när nån sorts kompisskap redan är etablerad. Det påskyndar liksom relationsbygget genom att ge en illusion av att man är så bra kompisar att man kan riskera att gnabbas utan att den andre bara sticker.

Tecken på uppmärksamhet
De där neggingarna, de ska ju enligt PUA-instruktionerna bygga på personliga egenskaper hos målet. "Är hon 17 ska man kalla henne fjortis, är hon 25 ska man kalla henne tant", typ. Det där är ju simpelt, men när negging uppstår i mina flörtar är det dissar baserade på det personerna tidigare berättat, saker som hänt tidigare under kvällen, och så vidare. Det visar att personen uppmärksammat mig, att hen lyssnat på det jag sagt och kommit ihåg det jag gjort.

Det är rolit
När jag neggar är jag jätterolig (lovar!) så att han som blir neggad skrattar åt mina skämt och visar att han kan skratta åt sig själv. Och båda får ju bekräftelse när den andra skrattar åt skämten!

Det är en tävling
Ehm, så jag gillar alltså att tävla. I PUA-instruktioner är brudarna i exemplen alltid mållösa när man kallar dem fjortisar eller tanter. I verkligheten käftar jag fram och tillbaka med flörten. Flörtar som inte kan ta det kan dra åt helvete. För mig är det liksom en utmaning - personen utmanar mig i grenen smart, fyndig och uppmärksam. Han ser om jag kan hänga med. Jag kollar om han är on my level. Arousalnivån stiger för att det är en tävling och jag är en tävlingsmänniska.
En grej jag verkligen ogillar i neggingväg är dock när nån neggar mig, och jag käftar tillbaks och de blir ställda. Alltså, inte att de erkänner att okej, den var bra. Utan blir ställda för att fittvarelsen pratar tillbaka.

Det är förklädda komplimanger
Inte som i "fina pattar, har du köpt dem på soptippen", utan kanske mer när negget är överdriven besvikelse över att jag som har så god musiksmak rusar till dansgolvet när det är Popular för då kan jag låtsas slå sönder busskur.

Lätt att få in samtalet på sex
Okej, är det liksom nåt sexuellt intresse så vill man ju lite sådär spontant börja prata sex så det blir lite rätt stämning. Och det är ibland lättare att göra som skämt än som komplimang. Typ "vad dukig du verkar vara på att slicka den där glassen", den funkar kanske inte så bra alltid. Medan att svara "jaha, vad mer gör du fort då höhöhö?" kn funka om nån skryter med att han äter fort.

Det där är alltså förklaringar som jag spontant tänker mig privat. Kan ju för övrigt tillägga att det hära neggingen jag känner igen privat inte är begränsad till sexuella grejer, det är också nåt som kan hända i rent vänskapliga syften. Skillnaden är väl typ innehållet (mer sexuellt betonat i vissa fall) och kroppsspråket.
Hur som, nu kommer ett par möjliga psykologiska förklaringar som jag kom att tänka på.

Good cop, bad cop
Sist jag läste om Good cop, bad cop så funkar det som så att kognitiv dissonans uppstår eftersom man får helt motsägande budskap. Så till slut så ger man upp och blir medgörlig. Att blanda negging och komplimanger borde rimligen kunna ha liknande effekt.

Man börjar hävda sig
Hjärnan är askass på kausalitet. Om man jobbar gratis har man exempelvis större lojalitet till uppgiften än om man får betalt (till en gräns, då), eftersom man lyckas dra slutsatsen "om jag jobbar gratis så måste ju det här vara nåt jag brinner för". Samma sak kan nog hända när man plötsligt bara måsre förklara för en främling att man inte alls är sämst på att hälla upp mjölk. Man kopplar liksom "nu står jag här och förklarar min braighet för den här individen, hen måste va typ fett viktig för mig!"

Vad tänker ni? Neggas det i era flörtar?

6 kommentarer:

Stuarth Tolmin sa...

Det fungerar. Du blandar dock lite ihop "game" med vanlig interaktion. Syftet med PuA är att sänka någon för att öka oddsen att kunna exploatera det.

Negging i den bemärkelsen är att faktisk sabba någons core-values så att de känner ett behov av at bygga upp dem. Den är inte samma som vänskapligt back-n-forth.

Dock bra inlägg, du visar på hur ett normalt beteende i vissa kretsar exploateras. Och visar den fina sidan av det.

Respekt till det fina.

Stuarth Tolmin sa...

Huh? :)

Stuarth Tolmin sa...

Det fungerar. Du blandar dock lite ihop "game" med vanlig interaktion. Syftet med PuA är att sänka någon för att öka oddsen att kunna exploatera det.

Negging i den bemärkelsen är att faktisk sabba någons core-values så att de känner ett behov av at bygga upp dem. Den är inte samma som vänskapligt back-n-forth.

Dock bra inlägg, du visar på hur ett normalt beteende i vissa kretsar exploateras. Och visar den fina sidan av det.

Respekt till det fina.

Stuarth Tolmin sa...

kommentarsfältet lurar mig. Sorry,

MarySaintMary sa...

Jag gör också så som du. Har alltid jobbat med "vara roligt dryg"-grejen i alla möjliga sammanhang, fast det är inte förrän nu på senare år som jag har lärt mig när den passar att använda och när man ska hålla tillbaka. Men precis som kommentatorn innan så tänker jag att "äkta" negging är en annan sak (som inte känns helt ok att syssla med).

Tanja Suhinina sa...

Ni har helt rätt, jag borde vara tydligare i att jag pratar om "det som på ytan ser ut som den neggingen man hört talas om, men egentligen är en annan grej". Har också varit med om att folk ifrågasatt varför jag vill va med nån kille för "Han är ju bara elak mot dig", så tänker att även där finns det en förväxling. Men ja, helt rätt att jag inte snackar att de som gnabbas med mig försöker bryta ner mig och få mig att känna mig värdelös (sista "psykologanalys"-punkten är däremot lite där och nosar)