onsdag, augusti 28, 2013

Twerk twerk, Miley Miley, twerk

Jag skrev ju om Cyrus VMA-show häromdagen. Fast jag skrev inte alls nåt om hudfärg, vilket är jätterelevant och vilket jag tänkt på. Dels detta att hon använder mörkhyade människor som acessoirer, rekvisita och dekor (jfr det jag skriver om kvinnor som dekor här). Redan videon hade fått kritik, men showen var ännu värre. Läs bra om detta här, jag har inget att tillägga, riktigt.

Jag tänkte dock poängtera en annan grej. Miley är smal, ung, ljushyad och småbystad. För att en person med en sådan kropp ska uppfattas som vulgär behöver hon verkligen ta i ordentligt. I min verklighet är detta känt som fenomenet "Tanja, du kan ha spetstopp utan BH och det kommer se classy ut". Vissa kroppar i sig uppafattas som mer smakfulla än andra. Vissa kroppar i sig uppfattas som mer vulgära och sexuella än andra. Cyrus behöver jucka, sträcka ut tungan och härja ordentligt innan hon uppfattas som vulgär. För andra personer hade gränsen till "fel" sexualitet inträffat mycket tidigare. För vissa människor räcker det med att existera för att uppfattas som vulgära.

***

Här har ni som bonus en intressant text på det för mig evigt aktuella temat tevespelärkonst. Och tidigare idag recenserade jag Phonephucker medelst video.

2 kommentarer:

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Alexandra Dahlberg sa...

Oj, vad crazy att jag aldrig tänkt på den grejen förut. Jag är väldigt småbystad och har själv aldrig behövt reflektera över att jag skulle se "vulgär" ut oavsett klädsel. Har däremot en vän med tredubbelt stora kupor som tycker att hon inte kan köpa ett skit eftersom att hon är rädd att folk kommer ta sig rätt att säga att hon ser slampig ut. Sucks.