torsdag, april 25, 2013

Svart ros är ett tecken för sorg, röd ros är ett tecken för kärlek

Assa är en väldigt bra film, tycker jag. Det är därför jag textat den, och tycker att ni ska se den. Den är också första filmen i en trilogi där andra filmen är Svart ros är ett tecken för sorg, röd ros är ett tecken för kärlek. Jag tänkte "fan va ballt, jag har inte sett den och den är av samma team som Assa och heter nåt med rosor - asbra!". Men jag tyckte dessvärre inte om den alls. Jag tänkte upplysa er om det jättetydligt så ni inte försöker få mig att texta den. Den är asjobbig att texta för det är hundra monologer, tal och pretto. Och jag gillar den inte, så glöm det. Om nån hittar en färdig fansubb, länka gärna i kommentarerna.

Jag pratade om den med Anders HJ och han kommenterade att den låter som en typisk andrafilm. Att första filmen gick bra, och så får skaparna för mycket frihet i andra filmen och så blir det bara rörigt. Och det är ungefär som det blir. Det är väldigt daterat, osubtilt politiskt, innehåller en scen om Stalins avföring och är allt som oftast fruktansvärt pretto, och inte på det charmiga gymnasieintellektuella sättet som Assa är. Mer på ett kollageigt "nu ska vi minsann få med allt och bryta alla ramar"-sättet. Vissa scener berörde, men som helhet funkade det inte för mig, och jag vågar säga att det inte bara är en fråga om min subjektiva smak utan även om verkets objektiva kvalitets och tidsbeständighet.

Dock är Svart ros... välspelad och snygg, så den som inte är helt avtänd kan ladda ner den härifrån, nummer 5415 och 5416. De som inte pallar se kan läsa min sammanfattning av handlingen (markera den vita texten nedan) eller titta på stillbilder från filmen. Bara den biten räcker rätt bra.

HANDLING BÖRJAR HÄR Alexandra är ung kvinna från fin familj vars föräldrar tycker att hon ska plugga och låser in henne i ett rum. Hon rymmer för att träffa sin äldre gifte pojkvän Vladimir. På rymmen hamnar hon hos Mitja - en femtonårig pojke som bor själv då hans båda föräldrar är borta/döda. Hans morfar var dock i vita armén under inbördeskriget och bor nu i Frankrike som han skickar brev och presenter från. Mitja bor med Tolik som eventuellt är galen, och har en god man som ser efter honom litegrann. Sen blir det en massa tokiga scener och så plötsligt visar det sig att Alexandra är gravid, till sina fina föräldrars stora förskräckelse. Dessutom visar det sig att barnet är inte Vladimirs utan Mitjas. Men Mitjas morfar har just dött och lämnat mångmiljonarv, så Alexandra och Mitja gifter sig, och alla får dyra kläder, och Mitja blir döpt. HANDLING SLUTAR HÄR, MEN DET ÄR INTE SOM ATT NPN BLEV KLOKARE AV DEN

Nu stillbilder. 


1 kommentar:

Iggy D sa...

Så det är som om man gjort ASSA på nytt men låtit historien om mordet på tsar Paul ta överhanden?