tisdag, april 02, 2013

Att förklä fettförakt till hälsoomsorgDet här utdraget ur en Playboyintervju med Lena Dunham (enl Twitter) spreds på sociala media igår. Sjukt passande, för jag ville faktiskt skriva om just det.

Jag har en kompis som tränar mycket. Hon är asbra och ashård och marklyfter två stycken mig. Genom hennes Facebookvägg kommer jag i kontakt med träningsnördar och såväl deras peppiga som mindre smickrande nörduttryck. Ibland följer jag länkar som hon eller hennes facebookvänner lägger upp och hamnar på nån träningsmänniskas hemsida där träningsmänniskan pratar om att alla kan bli som hen, och blir de inte det så är de lata tjockisar. Det är fascinerande att se uppenbara nördar vara så jävla insnöade på sin grej samtidigt som de inte fattar att inte alla har vilja eller möjlighet att ha samma nördområde som de. (Det är förstås relaterat till att deras nördområde är ett statusområde och därför inte ses som nörderi, se mitt inlägg om nördar)

Dessa personer tycker om att uttala sig föraktfullt om tjocka människor. Det är ju rätt vanligt i vårt samhälle överhuvudtaget att uttala sig föraktfullt om tjocka (= lata, dumma och äckliga) människor. Samtidigt säger förstås vanlig artighet att man ska ge fan i andras kroppar och har man hånfulla åsikter ska man hålla dem så privat det går. Därför förklär man ofta sitt fettförakt till hälsoomsorg - man blir upprörd över tjockisar för att de inte bryr sig om sin hälsa! Det kan vara en freakshow värd TV3 att se en supermusklig träningsnörd försöka håna tjocka och framställa sig som ett gott exempel med hälsa som ideal. Ja, det är förstås bra att träna för hälsans skull, men det finns en gräns där det inte längre handlar om förbättrad hälsa, utan om en hobby.

Det som verkligen blir spiken i kistan på dessa träningsnördars försök att framställa sin hobby och sina ideal som hälsomarkörer är att jag aldrig sett dem ge sig på smala men otränade människor. Aldrig sett någon helig upprördhet över att deltagarna i Top Model inte klarar av en enda armhävning. Sedan jag själv börjat träna har jag ibland reagerat på modeller som har tunna armar och ändå mjuk mage, det lilla som finns. Det ser liksom ut som att de har väldigt lite på benen, och det lilla som finns är verkligen inte muskler. Hade jag känt mig manad att bli offentligt arg över andras kroppar hade jag blivit mer arg över att det anses vara ett ideal, än att tjocka människor har mage att inte skämmas precis jämt.

Fast nu bygger ju inte min bloggpersona på att jag tränar 20 timmar i veckan och sedan säger låtsas att jag bryr mig om andras hälsa för att få säga att fett är äckligt. Jag kommenterar förvisso fortfarande andras kroppar offentligt ibland, men försöker vara tydlig med att det gäller min smak. Nu tänker jag till exempel kommentera att jag blev jätteglad att Lena Dunham gör marklyft och knäböj för att det gör jag med, woo! Inte lika ofta eller mycket som min ovannämnda stenhårda kompis, men hade jag tränat som hon hade ni inte haft nån Tanja-blogg att läsa. Och mina hälsoproblem har väldigt lite med styrka eller kondition att göra, så om nån vill visa omsorg om min hälsa får hen kommentera mina ovanligt trånga luftvägar*, och inte mina massiva lår.

*Efter nästan trettio år av utdragna förkylningar hamnade jag hos en ÖNH som ba "jamen, du har så trånga gångar här och här att så fort det blir minsta irri så täpps de igen och du börjar andas genom munnen och allt blir värre och dina bihålor pajjar!". Man ba "shit allt hänger ihop på ett rimligt logiskt sätt!!!".

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Tanja! Vad hände med dina bihålor? Jag har liknande problem, men ids aldrig undersöka detta.

/ Jonas

Emmisen sa...

tränande människor kan vara så otroligt korkade, elaka och oifrågasatta. förmodligen för att vi blir så oerhört imponerade av deras nit. att vara fit är ju bland det finaste man kan vara.

Peter sa...

Jag tränar och är i bättre form än majoriteten av det tränande folket. Jag tycker att osedvanligt tjocka människor (läs obes) är en hälsofara. Men så länge det inte drabbar mig eller de inte tar någon notis om mig eller stör mig stör jag mig inte på dem så jag skulle hetsa mot dem eller behandla dem illa. Jag tycker mest att det är synd om dem och undrar vart deras familjer är som låter dem vara så tjocka och inte har stoppat utvecklingen i tid. Håller för övrigt med om att tränande människor kan vara otroligt enkelspåriga och korkade. Och visst ser jag även föraktet för tjocka hos vissa, ofta PT:s som låtsas bry sig när man enligt cyniska mig bara är ute efter pengar. Men i och med att man lite skämtsamt skulle kunna säga att bloggbrudar och träningsnördar ingått äktenskap så är det inte så märkligt.

Jag ska erkänna - jag är inte mer än människa och när jag känner mig träffad så tar jag illa upp precis som de flesta människor.

JAW sa...

Du har en mycket bra poäng där med att träningsnördar aldrig ger sig på smala men otränade människor. Om jag (som är smal) står i mataffärskön med chipspåsar, godis och glass är det ingen som tänker något om det. Men om jag vore kraftigt överviktig skulle säkert många tycka att jag borde låta bli...

Emmisen sa...

peter: på vilket sätt har bloggbrudar och träningsnördar gift sig? och vilka menar du är bloggbrudar?