fredag, april 05, 2013

Hej, brudar, kan vi sluta hata varandra?


Jag såg den här bilden bli delad av kompisar på Facebook. Jag kämpade ett tag emot lusten att kommentera. Det var trevliga människor som hade delat bilden, och jag trodde inget annat än att de menade "jag ville ha biblioteket", men till sist bestämde jag mig för att kommentera.

Ungefär samtidigt lade min kompis (urvattnat begrepp nuförtiden, tydligen...) serietecknaren Alice Engström upp ett album med Nemi-strippar, med en mycket relevant kritik.Här är några bilder från albumet.Så, varför blev jag irriterad på en bild från Skönheten och Odjuret och vad har det med Nemi att göra? Jo, jag tycker att båda har en tendens att framhäva sig som bra genom att klanka ner på andra tjejer och tjejiga saker. För att uttrycka det otrevligt "jag är en unik snöflinga, inte som de andra tjejiga tjejerna!". Till samma genre hör kvinnor som skryter om att de inte var som vanliga flickor, utan pojkflickor. 

Såhär. Det går jättebra att säga vad man gillar utan att lägga till att det skiljer ut en från andra vanliga kvinnliga kvinnor. Man kan säga "Jag ville ha Odjurets bibliotek, det var så stort och häftigt" utan att hitta på vad "most of little girls" ville ha. Man kan skriva om en blek goth utan att dissa blondiner med stora bröst. Och det går att säga att man gillade att cykla och leka äventyrslekar utan att koppla dem till könet man och hävda att man är lite bättre för att man gjorde man-saker fast man är kvinna.

Så nästa gång du som tjej vill berätta om hur cool du är, testa att bara säga "jag var cool", utan att lägga till "till skillnad från de andra tjejerna!". Det kan räcka. 

(På samma tema förut)

PS. Ifall nån undrar - biblioteket var wooow. Vill dock mest av allt ha fotpallen. Alltid vart strategisk nog att fatta att det är lättare att hitta ett bibliotek än en sån där fotpall i verkligheten.

6 kommentarer:

Lo sa...

Tänker att den översta bilden kunnat heta typ "vad Disney tänkte att jag ville ha"

Då hade man kunnat särskilja sig från normen utan att göra det på andras bekostnad. Jag tycker att det är okej att känna sig stolt över att inte vara som det förväntade, men då ska det vara som en reaktion mot normen och inte som en pik till de som följer den.

Jag gillade väl den typen av "humor" som Nemibilderna förmedlade när jag var yngre och eh hade lite mer otur när jag tänkte så att säga, så jag förstår mekanismerna bakom "humorn" även då de ger en ganska rejäl dålig eftersmak i dagsläget. Saken är väl att "Nemi" och personer som gillar serien alltså känner sig i underläge jämfört med de blonda storbystade tjejerna och ser det som att slå uppåt, sen om det verkligen är att slå uppåt är en annan femma..

Som vuxen i dagens hipstervärld är det ju "coolt" att ha varit en pojkflicka, att föredra bibliotek framför romanser, att vara brunett och "ordentligt" klädd framför blondin med djup urringning, att vara Zooey Deschanel eller Audrey Tautou och inte Pamela Anderson. Men som barn och/eller ungdom på 90-talet så fick man mycket mer skit när man inte var tillräckligt feminin och de tjejer som såg ut som P. Anderson fick ju sjukt mycket mer positiv uppmärksamhet än de som inte gjorde det. Så de som ändå trotsade normen då känner sig nog många gånger i underläge fortfarande, har man nån gång varit den fula ankungen tror man ofta att man är det längre än vad som egentligen är fallet.

den rabiata orakade flat-feministen fanny sa...

Åh gud vad jag ogillar Nemi pga detta. Det värsta är att hen försöker sälja in serien som lite feministisk och alternativ. Orkar inte.

Håller såklart med i övrigt. Tråkigt att en inte bara kan vara bra på något/vara intressant utan att samtidigt markera avstånd till andra kvinnor.

Bässerwisser sa...

Jag har ingen vidare koll på detta mer än att jag gillar att läsa Nemi, och jag är inte tjej, men för mig är det inte självklart att det där är Lise Myhre som mobbar blondiner. Nemi är ju inte alltid en perfekt människa, och jag tolkar det som en beskrivning av karaktären Nemis ilska/hat/avundsjuka. Och, i den mån Nemi är ett självporträtt, lite självironi från Lise Myhres sida.

JAW sa...

Är det verkligen någon skillnad mellan könen på det här området? Män av olika "klaner" är rätt bra på att dissa varandra också. varför skulle kvinnor vara mer solidariska med varandra än män?

Tanja Suhinina sa...

JAW: Jag ser sällan män positionera sig som "inte som de andra killarna" eller "flickpojke" när det kommer till intressen. Ibland tar män avstånd från män för att visa att de inte är som de andra (våldsamma sexgalna) männen, förvisso, men jag ser sällan män försöka lyfta fram sig för att de har omanliga intressen.

Intersexorwhat sa...

jag har tänkte på det här med Nemi förut, att vissa strippar så verkar tecknaren väldigt feministisk och smart, medan hon i andra strippar inte verkar tänka längre än vad näsan räcker. Förstår inte riktigt hur hon tänker ibland när hon tecknar, för det är precis som du säger. Väldigt onödigt att klanka ner på tjejiga tjejer eller kvinnliga kvinnor. Som om det är dåligt att vara på ett sätt. Speciellt om det i samma veva ska ses som något bra att vara killig tjej. Det bevisar bara att allmänheten ser på män som lite bättre än kvinnor.