tisdag, mars 05, 2013

Hit rate - expansion

På mitt inlägg om hit rate fick jag en kommentar. Jag började svara, men det blev så pass långt att jag tänkte göra det i eget inlägg.

"Jag har sett rätt många exempel på män som hävdar att inga kvinnor vill ha dem, baserat på att Lollo och Karin de vart kära i jättelänge inte var kära tillbaka." [Det är en av mina kommentarer som citeras.]
Jag har också sett det många gånger. Men det är förmodligen även baserat på att ingen annan visade något intresse för dem under tiden de var intresserade av Lollo och Karin. Inte bara på just det obesvarade intresset. 
Sen går det väl inte förneka att hitraten är ganska ojämnt fördelad över befolkningen heller. Om man går ut med samma kompisgäng för att ragga varje helg är det mest samma personer som får napp hela tiden.
- Hr. A. här

Låt oss börja med detta - i samhället vi lever i förväntas män uppvakta kvinnor. Det har (minst) två konsekvenser i det här heterofallet. 

För det första kommer tjejer som är intresserade kanske inte visa sitt intresse tydligt. De kommer skicka lite signaler, men aldrig vara jättetydliga och aktiva i uppvaktandet. Istället kommer de pejla av läget och eftersom mannen inte visar nåt initiativ kommer de inte heller göra det. 

För det andra - att män förväntas att vara de som uppvaktar innebär att de inte riktigt utvecklar färdigheten att bli uppvaktade. Att reagera är nämligen också någonting man gör. Jag har tangerat detta i ett inlägg som handlade om sex - min poäng var att om man vill att ens partner ska agera mer så måste man reagera mer. När det kommer till att bli påraggad är tjejerna lite av expertkönet i och med att de blir skolade in i det av beteendenormerna. Tjejerna lär sig att pejla av omgivningen, tolka signaler och sedan visa sin reaktion. Tjejerna är även de som lär sig att tacka ja och nej till erbjudandena. Man har lite av en sån grön radargrej man har på film där en linje snurrar och det låter "pip" om den hittar en plupp - och i det här fallet upptäcker att en man visar intresse. Då får man ibland sätta in färdigheten "snygg subtil avvisning" eller rentav "tydlig nobbning". Av det jag sett är dessa inte lika utvecklade bland män, och de kan bli lite ställda när en tjej de inte vill ligga med visar intresse - liksom, killar vill ju alltid ligga, hur gör man om man inte vill?

Om man inte pejlar av omgivningen på det sättet, om idén "nån kan visa sexuellt/romantiskt intresse för mig" inte finns på kartan, så kommer mannen att missa alla signaler från Leni som är kär i honom. Det är ju en av sakerna som skiljer dem som "får" mycket från dem som "får" lite. En man som får mycket ser kanske en kvinna le mot honom från andra sidan rummet och tänker "najs, hon tycker kanske jag är liggbar, jag kollar". En man som får lite tänker kanske typ att kvinnan ler utan särskild anledning, eller mot nån annan, eller skrattar åt honom.

Eftersom romantiskt och sexuellt intresse ofta inte visas rakt ut - direkt och supertydligt - så måste man vara aktiv och engagerad även som mottagare av uppvaktning för att märka uppvaktningen och skicka positivt svar. Därför är det fullt möjligt att mannen som gillar Karin och Lollo faktiskt blir uppvaktad av andra kvinnor, men missar det. 

Okej, en annan grej - folk vill generellt maximera sin hit rate (samt sina relationer och psykiska välbefinnande). Vad innebär det? I praktiken innebär det att personer kan vara intresserade utan att visa intresset, om det verkar som att det mest sannolika är att det inte kommer leda till nåt bra. Jag skrev om det i min raggningsskola och jag tycker det är viktigt att ta det upp här. Jag har vid ett antal tillfällen låtit bli att uppvakta personer som jag gillade eller var attraherad av eftersom det helt enkelt inte verkade leda till nåt gott. Vi kan kalla han som är kär i Lotta och Karin för Ted, så han får ett namn. Och jag kan lova att jag med allra största sannolikhet inte skulle uppvakta Ted. För det första verkar han vara monomant förälskad i Karin (eller Lotta), så vad ska jag där att göra? För det andra verkar Ted noll intresserad av annat än tru love forever, och är det inte det jag har att erbjuda, så vill jag inte ens försöka. Om Ted ens tacka ja till erbjudandet så kommer det sannolikt leda till nåt annat än drama och jobbigt. Kanske vill jag bara ha sex en gång, och det lär ju leda till att Ted blir sårad för att jag bröt det implicita löftet om att sex leder till relation. Eller så vill jag kanske ligga och vara kompisar, medan Ted blir jättekär i mig på det monomana sättet och det blir ju bara en massa krångel och dålig energi av det. Jag vill inte såra nån, jag vill inte ha nå drama, så jag uppvaktar inte Ted.

Och ja, det är sant att vissa har bättre hit rate än andra. Vad jag ville lyfta fram är framför allt att det är sällan någon som träffar varje gång. Att folk som man gillar inte gillar en tillbaka på samma sätt är i princip oundvikligt, det kommer hända de flesta. När jag ser närmare på "ingen vill ha mig" handlar det ofta om ett fåtal personer man uppvaktade en lång tid (ofta även en lång tid efter att de sade att de inte var intresserade), och i det fallet kan det ju vara sunt att tänka på att det hör till att ens intresse inte besvaras. Klart det svider, men det betyder knappast att ingen är intresserad. En av de vettiga sakerna med PUA-tankar är just att man ska lära sig att acceptera att man får nej i n fall av k. 

Inga kommentarer: