tisdag, juli 19, 2011

När underlivet gör ont - ett väldigt långt inlägg

För ett tag sedan hade en kompis till en kompis underlivssmärtproblem och jag fick agera konsult i tredjeled. Efter att mailet blev betydligt längre än planerat tänkte jag att det skulle vara trevligt att ha allt samlat på ett ställe.

Så, vad gör man om man om ens mutta har börjat visa oroväckande tecken på att inte må bra? Det kanske kliar, eller svider, eller gör ont att föra in saker? Du kanske undrar vad det kan vara, och vad du ska göra för att det inte ska bli värre. Här finns uppslag att tänka över och gå vidare på. Läser man allt från början till slut kan man börja oroa sig över att ens kliande blygdläppar kommer leda till att allt sprängs. Men var inte orolig, bara för att det finns risk att A leder till B betyder inte att det kommer hända alla. Har man fått B är det däremot bra att veta att man inte ska göra A igen, och det är sådant mitt inlägg handlar om.

STEG NOLL
Säker att det inte är en könssjukdom? Ja, jag vet, basic. Men faktiskt.

FITTAN GILLAR...
Det finns vissa saker som fittor vill ha och blir sura om de inte får. Och när jag säger sura menar jag såklart inte bokstavligen för de vill vara sura. Och när jag säger "blir sura" så menar jag inte heller att de automatiskt blir det på en gång, utan att det finns en risk för att ens kön ryter ifrån efter ett tag, så man kan försöka vara tillmötesgående i vissa avseenden.
 • En glad fitta är en sur fitta. Inte hur sur som helst, dock, utan med pH på plusminus 4 (skalan är 1-14 och vatten har pH 7).
 • En glad fitta är en våt fitta. Om den naturliga fukten i underlivet inte vill infinna sig kan det uppstå småsprickor som gör ont och gör ens liv allmänt otrevligt.
 • En glad fitta får andas. Stänger man in den i tajta lufttäta trosor kan fittan bli irriterad.

MÅNGA BÄCKAR SMÅ
Det finns många saker i underlivet man kan råka störa. Det bor till exempel bakterier i underlivet. Dödar du av dem blir det payback. Så här är en lista över faktorer som kan påverka ens underlivs mående. Man behöver såklart inte ha alla rätt på alla punkter, men med fitta får man lätt dominoeffekt. Så länge man mår bra kan man raka sig och studsa runt i lackstring. Sen går någonting snett och man måste överge gamla vanor, åtminstone ett tag.
 • Antibiotika - att antibiotika ofta pajar tarmbakteriefloran vet nog de flesta om. Givetvis kan antibiotika även döda av fittbakterier. Hur illa det blir är förstås personligt, vissa återhämtar sig själva, andra kan behöva hjälp på traven. Har man lätt för att få svamp kan det vara klokt att be om recept på svampmedicin samtidigt som man får antibiotika utskriven.
 • Bakterier - Som en fortsättning, då. Det finns nuförtiden många olika bakterietillskott för underlivet som man kan köpa på apoteket. Om du känner att bakteriemiljön blivit rubbad eller kommer att bli rubbad kan det vara en idé att skjuta upp Lactal i en vecka.
 • Svamp - Svampinfektioner förstör för fittan. Svampmedel förstör för fittan. Svamp är helt enkelt ett kapitel i sig.
 • Tvål - Tvål har en tendens att tvätta bort saker. Som, säg, underlivets skyddande slem. Dessutom har tvål helt fel pH. Använd aldrig tvål i underlivet, utom möjligen när du fått chili där. Det finns intinmtvål som är avsedd för just underlivet, men om du har problem undvik helst tvål överlag.
 • Olja & vatten - För att fortsätta på temat. Vatten är förvisso blött, men torkar fort och rinner av lätt. Underlivets naturliga fukt är inte vatten, utan ett mer trögflytande slem, som vatten sköljer bort. När man duschar är det alltså bra att ta på olja (internet rekommenderar extra jungfrulig ekologisk olivolja, apoteket har intimolja) både före och efter duschen. Behandlingar mot vestibulit innehåller ofta inslag där man smörjer in underlivet med fet creme, typ Locobase. Man smörjer då från början flera gånger om dagen överallt där man kommer åt, och minskar sedan frekvensen.
 • Sperma - Man skulle ju lätt kunna tro att eftersom människor vill föröka sig som art, så borde mäns och kvinnors könsvätskor vara vänligt inställda till varandra. Fan heller. Vad kvinnans underliv försöker göra av sperman som kommer in är läsning för er som gillar riktigt giftiga bitchintriger. Sperma är å andra sidan rätt opassande vätska att hälla i slidan. Är man i riskzonen kan den paja balansen, så undvik gärna att få sperma i slidan medan du återställer rubbad underlivsmiljö.
 • Blod - För att göra livet ännu mer spännande är blod som kroppen själv häller i slidan en gång i månaden inte heller så party för fittans välmående. Mer om det sen!
 • Trosskydd - Klart företag som tjänar pengar på att kvinnor en vecka i månaden helst vill tjäna pengar de resterande veckorna med. Men hur mycket de än säger att trosskydd är fräscht så är det inte sant. Trosskydd stoppar underlivet från att andas och kan leda till mer flytningar. Det blir extra dumt eftersom många använder trosskydd just för att de har mycket flytningar. Om flytningarna luktar illa är det dags att gå till läkare, inte att sätta in plastbit i trosan.
 • Bomullstrosor - Trosor kan vara fel på många sätt. De kan vara tajta så att underlivet trycks ihop, gnids mot sig självt och trosorna och inte andas. De kan vara string där strängen åker fram och tillbaka mellan anus och vulva och sprider bakterier liek omg. De kan vara i syntet som inte låter luften cirkulera och dessutom kanske färgade med nåt dumt. Så mormorstrosor i bomull, det är the way to go. Bomullskallingar kan också vara ett vinnande koncept. Kör gärna utan när det går, det är sommar ute och maxiklänningar är trendiga.
 • Onödiga kemikalier - Jag är ingen E-nummerfobiker, men vissa saker är onödiga att utsätta sitt underliv för. Underlivet kan exempelvis få för sig att bli irriterat av färgmedel eller parfymer. Se till att skölja ut tvättmedel från underkläderna ordentligt. Använd oparfymerat tvättmedel. Och oparfymerade intimprodukter och mensskydd. Och toapapper utan tryck.
 • Intimrakning - Det kan vara en bra idé att odla ut håret lite. Oftast gör det att underlivet inte trycks mot trosorna och kvävs.

URINVÄGSBESVÄR
Någonting som borde finnas som faktaruta i varje tjejtidning från Julia och uppåt är att kissa efter sex. Under sex gnider man vätskor med bakterier i fram och tillbaka, och de hamnar gärna i urinröret, som helst ska hållas enkelriktat. Kissar man efteråt så sköljer man ur allt.
En hel del urinvägsbesvär kan delas av fittan. Tänk gärna efter om det börjat göra ont att kissa samtidigt som fittbesvären började. Då kan det vara någon sjukdom som slår både gynekologiskt och urologiskt, eller kanske en obehandlad urinvägsinfektion som lyckas irritera även vulvan.
Jag har nyligen pratat med en urolog om den här typen av besvär. Enligt honom är det vanligt med sådant bland unga tjejer, och inflammationerna kan bli mer kroniska med tiden om man inte aktar sig. Hur känslig man är för problem som uppstår för att man kladdar runt vid sex påverkas av många faktorer, exempelvis var ens urinrörsmynning sitter i underlivet. Hos vissa gnuggas den in extra mycket vid samlag. Då kan det hjälpa att välja ställningar som irriterar mindre.

MENS
Mens är kasst. Först mens i sig, för blod och slemhinna är inte fittsmsmörjmedel numero uno. Sen mensskydd, för de kan bidra med olika problem i sig.
 • Tampong har en tendens att suga i sig all vätska, vare sig den är snäll eller dum. När man drar ut den suger den åt sig allt i sin väg så att nästa tampong får extra svårt att komma in. Den typen av friktion kan irritera slidan så in i helvete och göra ont. Dessutom luddar tamponger av sig i slidan, och kan vara irriterande i sig på grund av exempelvis blekmedel.
 • Binda sitter inte inne och drar inte i sig all vätska, men gör att man får suboptimalt kladd i vulvan och stoppar underlivet från att luftas.
 • Menskopp (underförstått att ni sköter den så den är ren) suger inte i sig vätska och luddar inte heller, men kräver att man klarar av att stoppa in och ta ut den. Kan vara knepigt om man har smärtor vid penetration.

SVAMP
Svampinfektioner är inte hjärnkirurgi. Men kanske just för att de är så lätta att behandla och vanliga finns det fällor som man kan hamna i.
Receptfria svampmedel är effektiva. Tyvärr har de biverkningar som känns ungefär som svamp. Krämerna är inte så snälla mot slemhinnan, så det börjar klia eftersom fittan är småtrasig och irriterad. Så man kanske tror att svampen inte är borta, och tar med medel, och får mer klåda. Ond cirkel. Följ anvisningarna, och var extra försiktig med underlivet ett tag efter kuren. Kör för all del en omgång av underlivsbakterietillskott som finns på apoteket.
Att Canesten och Pevaryl leder till klåda är för de flesta inget större problem, men har man lätt för att få svamp kan det bli illa. Dessutom är det tyvärr vanligt att man antar att det är svamp om underlivet kliar, och tar till receptfria medel utan att ens ha svamp (och det gäller även vårdpersonal som kan vara lite väl Canestenhappy så fort det är lite rött).
Självbehandla inte återkommande svamp, utan ta kontakt med vården, men var beredd på att behöva stå på dig om UM-personalen behandlar dig som om du bara diktat upp infektionen för att få uppmärksamhet. Förklara att infektionerna återkommer. Be dem att kolla upp om det verkligen är svamp (och vilken typ av svamp). Om du vet att ditt underliv reagerar illa mot receptfria medel, eller är i allmänhet känslig, be om receptbelagd medicin.
Svamp är en sån där grej som man i princip alltid har, men den trivs inte i slidans vanliga miljö. Om pH-balansen rubbas eller bakteriefloran ändras kan svamp ta fäste. Därför är det exempelvis bra att vara extra beredd på svamp om man knaprar antibiotika.

PREVENTIVMEDEL
 • Kondom kan vara bra för känslig slida, det blir ofta mindre friktion och mindre könsvätskeblandning, vilket kan behövas under en period. Om du inte är allergisk mot latex. Då blir du irriterad. Fundera om sex bara är irriterande vid samlag med kondom, och om du får hudirritationer av latexhandskar (verkar som om personer som inte tål latex ofta inte heller tål banan och avokado). Försök att byta ut latexkondomer mot plastkondomer och se om det gör skillnad.
 • Spermiedödande medel används knappt överhuvudtaget i dagens Sverige. Men ja, det kan vara irriterande. Finns på tub eller på kondomer.
 • Kopparspiral pajar förstås miljön i flickdelarna, det är liksom spiralens modus operandi. Om allt funkar rätt pajar det bara miljön i livmodern och på ett sätt som enbart stör befruktningen. Men en plastbit med koppartråd på är ett irritationsmoment i underlivet, och kan framför allt att underlivet blir känsligare för infektioner. Dessutom kan infektioner spridas upp till livmodern lättare. Var extra försiktig veckorna efter insättningen!
 • Hormonella preventivmedel är a whole lotta voodoo. Kan exempelvis störa underlivet genom att ens naturliga lubrikation minskar, så man måste använda glidmedel för att inte blir irriterad.

GLIDMEDEL
Hur trevligt det än låter med get the friction on så är för mycket friktion inte bra. Och det gäller itne bara penetrationssex, utan även smekningar av vulvan. Blygdläpparna kan också bli irriterande om man gnuggar skinnet av dem. Bra att tänka efter före, för man har högre smärttröskel när man har sex.
Olika glidmedel funkar bra i olika situationer, så prova dig fram. Här är några saker att tänka på.
 • Fett är bra, typ olja eller så. Om du ändå oljar in ditt underliv så är det liksom bara att ta lite mer inför sexandet. Så länge man inte använder kondom är olja bra fittglid i krig och fred, men fett löser upp latexkondomer.
 • Vattenbaserat glidmedel innehåller ofta glycerin. Glycerin är inte bra att ha i underlivet om man har lätt för att få svamp, för glycerin är typ socker och svamp gillar socker. Dessutom torkar det lätt.
 • Silikonbaserat glidmedel är generellt det som rekommenderas, även om det låter som en ond kemikalie. Det torkar inte ut, förstör inte kondomer och äts inte av svamp.
 • Smaksatt/parfymerat glidmedel - som ni förstår av min generella uppfattning om färg, parfym och socker i underlivet, så är det väldigt onödigt att hälla smaksatt glidmedel i en redan känslig fitta. Det gäller även chokladsås. Och lustiga kondomer som luktar banan.
SEX & BÄTTRING
Sex är nog det främsta sammanhanget i livet där ont i fittan blir ett problem. Det är ofast där man upptäcker att inte allt står rätt till. Och det är lätt där det kan bli värre. Skräckscenariot är ungefär att man försöker bita ihop, vilket leder till att kroppen lär sig att sex gör ont och inte vill bi upphetsad, men man försöker ändå och det gör ännu mer ont för kroppen inte vill fittan är torr och man spänner sig, vilket så småningom leder till att sex gör så ont att man slutar med det helt, får panik av allt som har med sex att göra, och det innebär även kyssar, kramar och att prata med nya bekantskaper av det könet man normalt ligger med. Sedan sprängs allt.
Låter det jobbigt? Klart det är. Men de flesta kommer inte dit, och kommer man dit går det att ta sig därifrån. Här kommer en liten checklista på vad du kan göra, som dessutom kan hjälpa även om sex för tillfället inte är ett problem.
 • Sluta låtsas att det inte gör ont - Sluta låtsas som ingenting för dig själv och dina partners. Om det systematiskt gjort ont att ha sex så är någonting fel, och det kommer sannolikt inte bli bättre av att du försöker vifta bort det. Jag inser väl att man inte vill erkänna det för att det kanske är nåt hemskt, men de flesta underlivsbesvär kan fixas med modern medicin - bara man faktiskt gör nåt. Börja vidta åtgärder som kan vidtas på en gång - sov utan trosor, tvätta inte med tvål, allt det där.
 • Sätt fingret på det - Exakt hur gör det ont - svider, kliar, sticker? Var gör det ont - vulvan, slidan, gör det ont att kissa? Har smaken och lukten förändrats? När började det? Kan utbrottet kopplas till en förändring i ditt liv? Vad blir det bättre och sämre av? Återigen, det kan mycket väl hända att du hittar lösningen på det sättet.
 • Försök hitta vad det är och få rimlig behandling - Givetvis är det bra att vända sig till vården, men det skadar inte att researcha på egen hand, så länge man är vettigt inställd till källkritik. När du kontaktar vården var väldigt tydlig med omfattningen av dina problem och att du gör "allt rätt" (se "många bäckar små"), annars kommer du sannolikt bli hemskickad med just de råden som står däruppe. Och det kan ju vara det du behöver, men i så fall var det kanske onödigt att söka läkare.
 • Fortsätt ha sex - Man hamnar lätt i en tankespiral som leder till slutsatsen "det är bäst att få panik när min partner pussar mig för annars kommer det sluta med att jag måste säga att vi inte kan knulla och det är jobbigt". Att ha ont i underlivet är perfekt tillfälle att lära sig att det faktiskt är okej att säga nej precis när som helst. Och att man hemskt gärna får säga ja, fast man kanske kommer behöva säga nej till vissa saker sen.
 • Lust - Det är verkligen inte konstigt om man känner att sexlusten inte är vad den brukar vara efter att sex inneburit smärta ett tag. Har man sex utan lust så är risken förstås omfattande att sexet blir än mer smärtsamt. Känn efter, prata med partner, testa att inte ens försöka att ha ajsomfansex som fått dig att tappa lusten ett tag. Testa att ha sexuella aktiviteter som verkligen inte riskerar att göra ont på dumma sätt - hångla, smisk, vad nu funkar för dig. När du fåt tillbaka pirret och inte tappar det så lätt kan du avancera.
 • Var ärlig med dig själv (och hemskt gärna även din partner) - Någon sort ideal för ett sexliv med smärtande underliv är att man dumpar sex som gör ont, fortsätter ha sex som inte gör ont, och tycker att allt är i sin ordning. Det är bra om det funkar automagiskt, men i verkligheten får man förstås prova sig fram. Kanske tycker man att det är värt att det gör lite ont för att man ska kunna ha en typ av sex man gillar. Och hur ska man veta att en typ av sex slutat göra ont om man inte testar? Och om man inte testar kan man inte heller lära sig nya smärtfria sätt att ha gammalt sex på. Men var alltid ärlig. Om du inte kunnat ha penetrationssamlag på ett halvår och det har börjat gå, låtsas inte som ingenting om det börjar göra ont igen.
 • Relax - Vad gör man när man vet att man kommer att bli slagen? Man spänner sig. Slidan gör likadant, vilket såklart gör penetrationen än mer smärtsam. Det verkar vara så att personer med vestibulit nästan alltid även har slidkramp, och liknande reaktion kan väl uppstå även hos personer med mildare besvär (fast slidan kanske inte spänner sig lika mycket). Om du kan ha penetrerande sex trots att det gör lite ont, försök att känna efter om du spänner dig ofrivilligt, och slappna av slidmuskulaturen.
 • Acceptera situationen - Har man ont i underlivet så har man det. Man kan göra allt man kan för att fixa det, men det kan ta tid. Och under den tiden kan man behöva anpassa sexlivet. Sexet blir kanske mindre spontant och mer omständigt. Sexet kanske måste omdefinieras, vissa aktiviteter strykas och vissa aktiviteter tillföras. Man kanske tvingas till dirtytalk om detaljer i hur partnern ska smeka för att det inte ska göra ont. Du får tycka det är jobbigt, för det är det nog. Men det är så. Det är som vilken rehabilitering som helst, och även om det tar tid är chanserna mycket goda att det blir bättre om man faktiskt tar hand om sig. Även om det kan kännas förjävligt på vägen.
 • Partnern - Jag förutsätter förstås fin och förstående partner. En sån som faktiskt kan ta ett nej. De flesta är också sådana, men det är ofta just när någonting inte går som på räls som otrevliga sidor blottas. Jag hoppas innerligt att kommunikationen med partners funkar bra för dig.
EXEMPEL PÅ BRA ORD ATT KOLLA UPP
 • Bakteriell vaginos - slidinfektion som inte är farlig i sig (utom att det kan lukta illa) men gör slidan känsligare för andra infektioner eftersom pH-balansen och bakteriefloran är rubbade.
 • Candida albicans - namnet på den jästsvampen som normalt orsakar underlivssvampinfektioner.
 • Dyspareuni - den nuvarande psykiatriska diagnosen för samlagssmärta. (Såhär kommer diagnosen sannolikt att se ut i framtiden)
 • FASS - lättanvänd hemsida om läkemedel där man kan se vilka (fittrelevanta) biverkningar mediciner man tar kan ha.
 • Gonorré - en vanlig sexuellt överförbar infektion som leder till flytningar och att det svider när du kissar.
 • Klamydia - en annan vanlig sexuellt överförbar infektion som gör att det svider när du kissar och du får flytningar.
 • Trikomonasinfektion - en sexuellt överförbar infektion som känns både i slidan och urinröret, och som man (till skillnad från klamydia) inte slentriantestar för varje gynbesök.
 • Vaginism - slidkramp.
 • Vestibulit - smärta i framför allt yttre delen av slidan, men även vulvan.

29 kommentarer:

Ranni sa...

Hej, bra inlägg! Mitt bästa tips när det gäller underlivsbesvär är att fortast möjligt ta sig från ungdomsmottagningen och till en privat kvinnomottagning. Har de avtal med landstinget så kostar besöken hos gynekolog 300 kr. Fast då får du träffa en seriös och välutbildad yrkesperson, inte en BM som frågar om du är en godisgris och sen vägrar ta kontakt med en gynekolog som kan skriva ut svampläkemedel som tas via munnen.. Det är mitt andra råd, ta dig så snabbt som möjligt bort från de receptfria läkemedelena.

Appropå bakterier i fittan: candida albicans (svamp) luktar inget, lactobaciller (bra fittbakterier) luktar filmjölk, andra bakterier som tagit över lactobacillernas plats (ok bakterier i för stor mängd) luktar illa och mycket. Hur hippie det här än låter så är det bra att lära sig hur ens egen fitta luktar, och ha en "referens".

väl mött!

Tanja Suhinina sa...

Tack!

Det borde vara gratis om man är under 18, va? Jag vet inte riktigt hur det funkar med sånt, men känns rimligt. Barnmorskor på UM är som jag hört ofta väldigt kompetenta, men det finnas generellt ett motstånd till att erkänna att nån kanske har större problem än att man inte är våt nog, eller har svamp.

Jag skulle också tipsa om att ha koll på hur det ska lukta och smaka. Upplever att vettiga gynekologer tycker det är bra om man kommer med info av typen "det luktar inte som det ska". Jag känner också igen urinvägsinfektioner på lukten, innan jag ens fått besvär. Har varit vinnande kort när jag behövt förklara varför jag inte tror att det är uvi den här gången. <- Hej, TMI...

Anonym sa...

Och jag vill gärna tillägga: försök lägga penetrationsfixeringen åt sidan! Om det är enbart samlag/föra in saker i fittan som gör ont, så behöver man inte sluta ha sex för det. Då jag blev opererad förra året (två gånger...) för bartolinit så fick jag och J helt enkelt ha sex på andra sätt än just samlag. Vi tyckte båda två att sex med enbart oralsex eller petting tillförde en helt ny dimension till vårt sexliv och faktiskt ger mycket större variation. Och det är ju väldigt trevligt.

Nu tänker jag omedelbart länka till det här inlägget för det var jättejättebra och informativt.

sven sa...

peachmebaby Enligt svenska radikalfeminister så är ju all sex som INTE är kärleksförhållandepenisinislidamissionärsställningsex ful sex.I synnerhet så är oralsex och analsex extrem ful sex enligt dom.

Anonym sa...

sven: Vad har svenska radikalfeminister med det här att göra? De flesta feminister jag känner anser att det är själva penetreringsnormen som är dålig, att man anser att sex utan samlag inte är sex, utan "förspel" eller något annat fånigt.

Och så undrar jag också om du kanske fått begreppet radikalfeminist om bakfoten. Radikalfeminist betyder inte "jättemycket feminist" utan är en form av feminism där man anser att det mesta i samhället behöver göras om för att det ska bli jämställt, och att det är främst den heterosexuella sexualiteten (läs: aktiv man penetrerar, passiv kvinna tar emot) som skapar ojämställdhet. I en sådan kontext är väl penetrationsfri sex där båda blir tillfredsställda antingen oralt eller genom smekningar ett alldeles utmärkt alternativ?

Tanja Suhinina sa...

PMB:
Tack! =)

Jag ville helst inte lyfta fram just penetration i inlägget, för att vara lite mer allmän. Visst är det oftast penetrationen som är det svåraste och det blir där man måste släppa på sin bild över hur sex ska vara. Men det kan vara annat som är svårt, kanske har man mer problem i yttre delarna som exponeras mot omvärlden än inre delarna som man bara kommer åt vid penetration? Eller så blir oralsex ett problem för det kommer in kroppsvätskor som underlivet flippar av (men penetration med kondom funkar). Så liksom, man får lägga om sexet efter vad ens behov är. Oftast är det penetrationsbiten.

Tanja Suhinina sa...

Sven:
Ska vi snacka karikatyrbilder av radikalfeminister så är oralsex som ges till kvinna en höguppsatt form av sex. Men jag vet inte riktigt varför vi ska diskutera karikatyrer av radikalfeminister i just det här inlägget, det känns inte särskilt relevant. Varför inte starta en sådan diskussion i din egen blogg?

Anonym sa...

Tanja: Jag förstår. Eftersom det är penetrationsbiten som alltid varit det svåra för mig, men som jag ändå hållit fast vid eftersom det är så "sex ska gå till", så är det något som jag gärna vill framhålla och profetera om. Jag tror att det överhuvudtaget är nyttigt att tänka igenom sin inställning till sex, varför och hur man gör saker, för många gånger gör man saker bara för att man tror att det måste gå till just så.

Det kändes onekligen jobbigt först, både för att själva tanken på penetration är så inrotad och också självklart för att det är skönt, men efter att vi återigen kunde ha samlag så har vi ändå faktiskt fortsatt ha samlagsfri sex nu och då, helt enkelt bara för att det är kul och skönt och avslappnat ibland. Det kan kännas som en mer... prestationsfri sexform. Svårt att förklara.

Tanja Suhinina sa...

PMB:
Jag har alltid haft mycket sex som inte är KiF, men det hjälper nada när jag ska ha sex när jag är för sjuk för att ha penetrationssex. Jag blir asfrustrerad över att jag inte _kan_, även om jag om jag kunde kanske inte ens skulle.

Anna sa...

Jag har faktiskt fått chili där. Det sved!
(jag är btw en som älskar din blogg)

Tanja Suhinina sa...

Anna:
Åh, en av mina störst rädslor! Om man vill filma informationsfilm om hur man ska tvätta händerna är det bara att låta mig laga mat med vad som helst som är starkare än paprika och sedan filma vad jag gör efter.

Anna sa...

Tvättar du händerna just på grund av rädslan att det ska svida i underlivet eller är det mer allmän tvätta händerna-mani?

Jag och min pojkvän lagade chili sin carne (heter det väl när det är utan kött), och tvättade uppenbarligen inte händerna så noga innan vi gjorde annat. Plötsligt bara kände jag hur en brännande känsla liksom började stiga upp från underlivet (brukar säga fittan i vanliga fall och detta är ju inte direkt nån pryd blogg, känns ändå fel att kalla fittan för fitta öppet av nån anledning). Jag undrade vad fan som hände. Gick inte bort i duschen och jag tänkte inte på att använda tvål eftersom det är big no-no i vanliga fall. Kändes som det brann där nere.

På tal om ont i underlivet, nej FITTAN, så tycker jag det obehagliga med smärta där är att den kan vara så dov och odefinierbar. Ingen punkt man kan peka på - just här svider det! - utan mer en obehaglig känsla överallt och ingenstans. Likt chilikänslan, fast light. När det kommer så blir jag irriterad över att inte kunna definiera, det känns som fittan har en själ som blöder. Flummigt men fattar du, det blir mystiskt. Det är inte kul att känna sig vilsen gällande sin egen kropp. Denna odefinierbara smärta har jag känt då och då ända sen jag var liten. Har inga stora problem med detta då det inte kommer ofta och jag skriver inte för att få en lösning, vill mer bara ge en reflektion när jag ändå var inne på smärta. Har fattat att man nästan aldrig är ensam om nånting.

Tanja Suhinina sa...

Anna:
Just chili i just underlivet (och ögonen). Har en kompis som varit med om ish det du berättar och JAG VILL
VERKLIGEN INTE! Hu vad hemskt!

Jag känner verkligen igen det här med att det blir svårplacerat. Liksom, hur ska man beskriva till läkare att det som besvärar en är att det _känns_ ungefär tre centimeter in typ här, det gör inte ont riktigt, men jag kan känna den där punkten. Och det brukar jag inte kunna normalt.

Jane sa...

Tanja, tusen tack för ett välskriven och informativ sammanställning! Jättebra inlägg, verkligen - jag hade gärna läst det för ca två månader sen då jag fick svamp för första gången och problem med samlag på köpet. Det jag har lärt mig på vägen (jag funkar nomalt-ish idag) och av det du så himla bra skriver är just det att man inte ska lura sig själv och inte låtsas om att fittan är ledsen - och att man ska lyssna på den och ta reda på var det haltar. Det har även varit ganska nyttigt att försättas i en sån här sits, det får en verkligen att tänka om och hitta nya lösningar. Jag har säkert haft mer oralsex under de här två månaderna än vad jag sammanlagt haft under mitt liv innan, jag har lärt mig massor om min partner och hur vi fungerar tillsammans, jag har till och med gett mig in på analsex. Bästa tiden att pröva nytt, enligt mig!

Majkel sa...

Glycerinfritt glidmedel rekommenderas varmt!
Astroglide glycerine & parabeen free funkar utmärkt. Usch! Svamp e inga roliga grejjer!

Jo sa...

Penetrativt sex har i princip alltid, alltid, alltid gjort ont för mig. Det enda glidmedel som någonsin funkat för mig (d.v.s. lett till sex som inte gjort ont) är Sliquid Silk. http://www.sliquid.com/silk.htm

Det var som en total uppenbarelse. Så, lite product-pimping. Sliquid är skitbra. Har dock aldrig sett det i Sverige. Finns i Storbritannien och jag får det skickat i present från USA. Sjukt bra dock. Rekommenderas kraftigt.

(Klick ska man inte tala om. Sämre glidmedel finns typ inte.)

Vanessa sa...

Oj, vilket bra inlägg. Nu känns allt lite lättare! Jag är så trött på min fitta som ska vara liiite irriterad, göra liiite ont, hela tiden så att jag aldrig kan vara helt lugn.

Jättebra skrivet!

Anonym sa...

Jag har haft ett sjukt underliv i ca 17 år, sedan jag var typ 17... Det började med svampinfektioner, receptfria läkemedel, barnmorskor och läkare som BARA tittade på fittan och inte förstod att den är en del av mig. Efter några år konstaterades att jag hade vestibulit. Snubblade över en underbar klinik och fick bukt med vestibuliten! Två barn senare har jag haft perioder som varit bra, men också mindre bra. Nu har jag haft en riktigt dålig period, och det ser ut som att jag har eksem i fittan :(
Under alla dessa år med problem och många mindre bra kontakter på ungdomsmottagningar, vårdcentraler och kliniker har jag sökt en hel del info själv, och jag måste säga att detta var den absolut tydligaste och mest informativa text jag läst i ämnet! Din ton är kanske inte alltid 'proffisionell' snarare lite barnslig (förlåt). MEN du tar ju upp allt! Och tonen gör kanske att yngre gärna läser vidare och lättare tar till sig. Jag önskar att jag läste detta när mina problem började... Jag har lärt mig nytt, men också fått vissa saker bekräftat. Jag är verkligen glad att jag hittade detta inlägget!
Tack Tanja!

TACKTACKTACK sa...

Supertack för detta inlägg! TACK TACK TACK TACK TACK!!

Lättläst, informativt OCH HUVUDET PÅ SPIKEN!

Hade själv svampinfektioner sedan min sexdebut till och från i 5 år. Efter första infektionen blev jag diagnostiserad PÅ TELEFON!(!!!!!!!!!!)
Jag förstod själv och tyckte att det var konstigt och frågade om jag inte skulle undersökas, men nej, receptfritt på apoteket blev det. Är än idag förbannad över det. Gick till många ungdomsmottagningar och barnmorskor och alla bara log och sa att jag hade känsliga slemhinnor. Först när jag fick mer skinn på näsan och blev för gammal för ungdomsmottagningar slog jag näven i bordet och KRÄVDE en odling. Äntligen fick jag receptbelagda tabletter och sedan dess har jag varit "frisk" i underlivet.

Trots att jag nu har varit frisk i ett par år har jag fortfarande svårt vid sex, fast jag gärna vill. Musen tror ju fortfarande att det ska göra ont och den är psykiskt ärrad.

Jävla skit alltså. Att folk inte har mer fittkunskap.

Det du skriver vet ju redan jag, men det känns som om INGEN annan (Läs; barnmorskor och killar) vet nånting om det.

Jag hoppas detta inlägg hamnar i all form av media, och kanske till och med biologiböcker!!!

Hejsan sa...

Håller med alla andra här om att det är ett fantastiskt inlägg! Är också glad att fokus inte bara var på "när samlag gör ont". För i mitt fall är det inte bara samlag som gör ont utan ALL beröring i underlivet gör ont. Allt verkligen, inklusive oralsex. Om det inte gör ont direkt så gör det i alla fall ont i dagar efteråt. Hur behåller man sin lust i denna situation?! Finns det någon fler som mig?

MiaFia sa...

Hej Tanja!

Jag är 37 år och har haft problem i 3 år. det började med en uvi, fick penicillin och det värsta försvann men kännslan av att vara kissnödig fanns kvar. Odling gjordes med det var inga bekterier. Fick iaf. gång på gång nya penicillinkurer. Ju längre tiden har gått så har fler symtom dykt upp. tex. tryckkänsla i underlivet och bak mot ändtarmen, svullnad i och utanpå slida, rodnad , vit beläggning och ibland känns det som blåskatarr.är nu sjukskriven för depression. Alla möjliga undersökningar har gjorts och den sista va på HUD, där fick jag rådet att smörja med cortimyk, det har väl blivit bättre just med rodnad och svullnad på utsidan slidan men de andra symtomen finns ju kvar tex, känns kissnödigt och en obehaglig tryckkänsla och molande värk till och från. Jag är ofta öm om jag klämmer på tarmarna, är ofta uppsvälld i magen. Min tanke har varit om et skulle kunna vara svamp i både tarmar och slida. Men ingen tror att det är svamp, ett prov togs från sekret i slidan och det visade ingen svamp. Vad tror du Tanja, har du nått bra tips på hur jag ska gå vidre med detta. Kram Mia

Kondomtorget sa...

Grym text Tanja!! Det där med smakämnen i underlivet ska vi tänka på lite extra framöver och även tipsa / "varna" våra kunder (vi säljer kondomer på nätet - även smakasatta kondomer).

Är det okej ifall vi citerar vissa saker från ditt inlägg på vår Facebook-sida? Naturligtvis källhänvisar vi.

Jag är även nyfiken på att höra vart du har fått din information? Alltså - är det alla "smakämnen" som är dåliga eller finns det vissa som inte är "skadliga" / "dåliga"?

Michelin sa...

Bästa jag har läst.
http://michelin53.blogspot.com

Sofia sa...

Tack för bra information och värdefulla tips!! :)

Annchen sa...

Tack! Avdelningen saker som behöver pratas mer om :)

Ledsen fitta är inte kul, men själva det här att många tejjer inte vet att den kan bli ledsen och vad man kan göra åt det... Det är enormt sorgligt.

Moa sa...

Tack så jättemycket för det här inlägget!!

Anonym sa...

FANTASTISKT inlägg

Fittkompis sa...

Tack!!! Kille här som aldrig tidigare varit med om att fittor kunde göra så ont vid penetrationssex, men efter att ha träffat en supercool tjej vet jag nu vilket problem det kan vara och vill vet ALLT jag kan ta reda på så jag kan förstå henne och om möjligt ge henne en glad fitta. Tack!!!

Anonym sa...

Kan det vara uritrit? Kan vara så att du behöver få behandling med kortison för att vigda urinröret. Denna behandling upprepas en gång i veckan i några veckor. Partus kvinnoklinik i Göteborg är väldigt skickliga! Hoppas du mår bättre!