onsdag, juni 15, 2011

Toalettsegregering

Nu blir det down and dirty. Men det här är en sak jag faktiskt funderat på på riktigt.

Ni vet, såna där moderna utedasstoaletter där man har ett hål för kiss och ett för bajs? Typ Separett här. Jag har konfronterats med flera såna, med i varierande grad explicita instruktioner om vad man skulle göra i vilket hål. Det kan ju lätt bli sådär käckt underhållande när man ska skriva om kiss och bajs.

Fine, yeah. Vart ska jag mensa? Om man nu ändå skriver om kroppsutsöndringar, varför inte lika gärna faktiskt upplysa mig om vart jag ska menstruera? Jag liksom bara antar att det ska in med avföringen, men dude, hur svårt är det att skriva? Ibland har toaletter på offentliga platser käcka A4-instruktioner. Det finns clipart som föreställer överstruken tampong och överstruken pappershandduk och så står det "bara kiss och bajs (och toapapper) i toan tack =)". Och jag typ "MEN MENS DÅ???".

Första gången jag konfronterades med en sån där separerande toalett var på ett ställe där det dessutom inte fanns rinnande vatten eller vattenbehållare. Istället hade de hängt upp handsprit. Assmart, utom när man ser ut som om man just knådat inälvor.

För mig är det här inte direkt en symbolfråga eller nåt jag tänker driva långt. Knapps ens en könsfråga. Däremot är det någonting som många gånger varit besvärligt när jag hamnat på toaletter som inte är gjorda för människor som menstruerar. Samtidigt som man ju är förpassad till just toaletter om man ska hantera sitt menstruerande. Tänk vad planering av offentliga byggnader säger om vad vi väljer att tänka på.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det är väl lika bra att man skriver ut var man ska lägga sperma-satsen när man har suttit och runkat på utedasset också!

Tanja Suhinina sa...

Anonym:
Använd gärna användarnamn, så det går att få en kontinuitet i diskussionen. Dessutom är det trevligare.
För min del kan man skriva det om man vill. Men jämförelsen är faktiskt ganska dum.

Anonym sa...

Anonym: i en bit toalettpapper kanske, som man slänger i bajshålet där man normalt slänger toalettpappret?

Annars håller jag med Tanja, ganska dum jämförelse.

Elin I sa...

Anonym: Mensblod har en förmåga att bara rinna ur en, vare sig man vill det eller inte. Om man inte använder tampong eller menskopp, men de måste bytas/tömmas+tvättas ett antal gånger per dygn, vilket svårligen görs någon annanstans än just på toaletten.

Runka väljer man förhoppningsvis när, var och om man ska göra.

Elin I sa...

I övrigt, apropå handhygien och menskoppshantering: Att inte ha handfat i samma rum som toaletten, t.ex. på offentliga toaletter med flera små bås, är säkert tidsbesparande och smart, men det gör det svårt att låsa upp och öppna dörren utan att lämna blodiga avtryck. På ett vandrarhemsrum fick jag f.ö. ständigt rengöra min menskopp i *duschen*, eftersom badrummet innehöll toalett och dusch (utan draperi eller liknande) men inget handfat. Kändes ju lagom fräscht, men vad gör man?

Anonym sa...

Elin I: jag är ny på det här med menskopp och har faktiskt lite skärrat funderat en del på hur jag ska hantera den på offentliga toaletter, eller ännu värre: bajamajor på festivaler. Än så länge lyckas jag inte ens ta ut koppen utan att rådda omkring blod, och jag fattar inte hur jag ska kunna hantera den på en toalett där jag inte har tillgång till handfat eller rinnande vatten på annat sätt. Förhoppningsvis kommer erfarenheten med tiden. Man ska ju tydligen kunna torka ur koppen med toapapper istället för att skölja den under kran, men hur mycket blodspillan lär det inte bli av det? Då kommer man nog just att se ut som om man knådat inälvor när man kommer ut från toaletten.