lördag, februari 19, 2011

Vara vänner


Det finns lite forskning som kvällspressen triggar så hårt på som könsskillnader. Gärna i kombination med sex. Gärna som går att få till en vinkling att allmänheten aldrig kommer få leva ett tryggt liv. Typ, suck it up - din partner kommer att vara otrogen, det ligger i hans gener. Eller suck it up - du kommer aldrig veta om hennes orgasmer är äkta. Eller ämnet för idag - ni kommer aldrig kunna vara vänner!

Någon gång om året läser jag rubriker om att män och kvinnor inte kan bara vara vänner. Förr eller senare uppstår det sexuell spänning. Särskilt från männens sida. Och uppstår det spänning så är det liksom kört, då är det bara att skriva "forskare har konstaterat att det är en omöjlighet att vara vänner över könsgränserna" och sätta en saftig rubrik.

Vad jag alltid undrat är varför lite sexuell attraktion skulle vara ett problem. Inte ens för att man kan ligga med sina vänner. Utan mest för att, asså, vet folk att de inte behöver agera på varje sexuell impuls de får? Jag förstår att det kan bli jobbigt om man är supertänd på nån och får inte göra nåt av saken. Men nån gnista då och då, eller spänning som uppstår på dansgolvet eller i annan situation där man är glad och skulle kunna tända på bokhyllan Billy? Vad är det hemska som händer vänskapen då? Så fascinerande att minsta lilla sexgnista framställs som garanterad vänskapsdödare, oavsett omständigheter. Tänder man på varann kan man inte vara vänner, liksom.

10 kommentarer:

Johan sa...

För att inte tala om hur jobbigt det blir om man i lika stor utsträckning tänder på både kvinnor och män, och enligt samma logik inte borde kunna ha några vänner över huvud taget.

//JJ

enmi sa...

Asså shit, det är kört för mig som är bi asså?! Oh noes!
Jag tror fan att jag har känt någon typ av attraktion till nästan alla mina vänner, men det är ju sekundimpulser och tankar som dyker upp. Väldigt sällan är det ju mer än en snabb fantasi, och om det skulle bli mer så är det ju ändå ingen superstor deal eller? Så länge man inte är nåt sorts rabiat sexmonster så måste man ju inte göra något av det. Det skulle ju inte skada att säga: "fan va het du är idag." heller, de flesta skulle nog se det som en komplimang, inte som: "shit, nu jävlar kan vi inte umgås mer"

m sa...

Ha! Jag läste just en toppentext av Annika Marklund på temat. Ur ett annat perspektiv.

http://blogg.aftonbladet.se/beautifulones/2011/02/fell-in-love-with-a-girl#comments

Här ska tänkas!

P sa...

Haha, vi hade nyss en diskussion här hemma om att alla de vänner vi trivs bäst med är såna som vi också skulle kunna tänka oss att hångla lite med om tillfälle gavs.

Patrik sa...

Tror aldrig jag har haft en vän som jag inte haft åtminstone någon sexuell tanke om.

Anonym sa...

Exakt!

David Olgarsson sa...

Bra skrivet, har tänkt exakt samma sak så oerhört många gånger och du sammanfattar verkligen mina tankar. Finns få saker jag stör mig på så mycket som just det där irriterande "När Harry Träffade Sally"-tänket, som skrämmande många faktiskt verkar ha på riktigt.

Har träffat förvånansvärt många människor som inte riktigt kunnat förstå att jag inte varit ihop/legat med några av mina vänner bara för att de varit tjejer och för att vi umgåtts regelbundet.
Det har liksom inte funnits i deras värld att man skulle kunna umgås över könsgränserna för att man delar samma intressen eller att man kan känna attraktion utan att göra något mer med den.

Jeppsson sa...

Enmi skämtar om att man som bi inte skulle kunna ha några kompisar alls. Men jag kan säga att det är inte så långt ifrån min verklighet på den tiden jag var swinging singel, alt levde i s k "öppet förhållande". Jag blev galet kär i alla mina vänner, vilket resulterade i att jag började limma på dom som tokar och förklara min kärlek i tid och otid, vilket så småningom eroderade vänskapen.
Det är tur för mitt sociala umgänge att jag sen tio år tillbaks lever i ett gammalt hederligt monogamt äktenskap. Nu har jag liksom avlägsnat mej själv från "marknaden" och kan vara kompis med vilket kön som helst utan problem.

christina sa...

Gäller i så fall det omvända också, att man inte kan bli vän med någon man sexat med?

Maria sa...

Word. Har tänkt samma sak många gånger.