måndag, oktober 04, 2010

I noticed you around... I found you very attractive... Would you?..

Jag läser en bok om evolutionspsykologi som jag tänker recensera senare. Den nämner bland annat ett experiment som bokens författare påstår vara det mest kända och citerade evopsykexperimentet of all time. En kvinna kommer fram till collegegrabbar och ba "ska vi ligga ikväll"? 75% svarar ja. Samma med grabb och studentskor - 0% ja.

Typiskt nog är det den undersökningen som dyker upp som rubrik framför mig när jag går in på Psychology Today idag.

Jag har sett referenser till den här undersökningen himla många gånger, men det är först nu det slagit mig att det är samma studie man alltid pratar om. Jag vill gärna veta om man replikerat den till andra betingelser - andra länder, andra grupper av människor, annan tid.

Och jag vill veta om man har försökt sig på andra frågor. Typ "jag har sett att du är attraktiv, vill du ta en kopp kaffe"? Eller "skulle du kunna komma hem till mig och hjälpa mig byta glödlamporna?". Om en okänd man frågar om jag vill tillbringa tid ensam med honom ikväll är min första tanke "han kommer yxmörda mig". Även om jag inte egentligen tror att han vill yxmörda mig så är det det första som dyker upp i mitt huvud. Och då är jag ändå en sån som går i mörka gränder med iPoden i öronen. Att tänka att det innebär risker att vara ensam med en man är nåt man lär sig som tjej. Jag tror att betydligt färre män lär sig att inte vara ensamma med okända kvinnor. Män är ju starkare.

Jag ska läsa vidare i min bok. Och se om jag hittar fler liknande studier.

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

19 kommentarer:

cicci n sa...

word sistah!

Someone sa...

"Att tänka att det innebär risker att vara ensam med en man är nåt man lär sig som tjej."

Och det grundar sig helt på lögner.
Kvinnor/Tjejer 'lär sig' att vara rädd pga feministmedia förmedlar en bild som inte är sann. I den är alla män potentiella våldtäktsmän, alla män väntar på chansen att få våldta just dig.

Kvinnor har inget att vara rädda för.

"Män är ju starkare."

Jo, alla män är ju hulken.

Tanja Suhinina sa...

Someone:
Att kvinnor inte ska följa med okända män är knappast nåt man fick löra sig först när feminister kom in i bilden. Läs Rödluvan.

Män är generellt starkare än kvinnor. Och killar lär sig också att de är starkare än tjejer.

Someone sa...

Jo, kriminella är ju så kända för att gå på personer i samma storlek som dem själva...

Hampus Eckerman sa...

Someone, du hakade upp dig på följa självklara mening:

"Att tänka att det innebär risker att vara ensam med en man är nåt man lär sig som tjej."

Större risk om mannen är större än tjejen, mindre risk om det omvända gäller. Vad är problemet?

Annars förstår jag inte vad exemplet har med evolutionspsykologi att göra. Det där är knappast ett beteende som styrts fram av evolution. Överlag det som är problemet med evolutionspsykologi: Massor av påståenden som på intet sätt är verifierbara utan bara handlar om vad någon "tyckte verkade logiskt". Vi vet ju faktiskt inte alls hur samhällen såg ut för 10000 år sedan, hur folk tänkte och uppförde sig då.

Someone sa...

Det är betydligt större risk för en man att bli överfallen utomhus.

Dock enligt media är det tjejerna som ska vara rädda för att det ligger våldtäktsmän i varenda buske. Trots att det inte finns någon reell risk för tjejer att råka ut för något.

Mariah Larsson sa...

Haha. Tänker direkt på repliken (uttalad med fransk brytning av Olivier Martinez) "I am not an axe murderer" i filmen Unfaithful. Jo, många tjejer/kvinnor drar sig nog för att bli ensamma med en man de inte känner. Oavsett om det finns grund till det eller inte. (Fast i den filmen var ju inte den stora faran att han var en yxmördare utan att... tja, inga spoilers.)

Clara sa...

En av mina (kvinnliga) kompisar provade att ragga genom att gå fram till killar och fråga om de ville följa med henne hem och ligga. Det funkade uruselt då de flesta killar blev chockerade och skrämda, så jag tror att den där studien inte är särskilt tillförlitlig (om det inte var ett college med könsfördelning i stil med KTH som studien utfördes på). Till saken hör att min kompis på intet sätt är oattraktiv.

Anonym sa...

Jag har provat som kille och det kräver en hel del finess. Misslyckas man so tjej är man antingen ful eller ...dum. Men behöver ju inte fråga frågan den första sekunden...Men kan ju kallprat i alla fall 20 sekunder innan...

Hampus Eckerman sa...

Someone, men det handlade ju inte om överfall och dessutom inte utomhus?

Tanja Suhinina sa...

Someone:
Ja, precis, killar riskerar att bli utsatta för våldsbrott mer än tjejer. Men ja precis, tjejer får ständigt höra att de ska vara oroliga. Vad är det i det jag skriver som inte passar dig?

Valentine sa...

Råkar boken vara Delusions of Gender av Cordelia Fine? Tyckte den verkade intressant. I så fall vänter jag i spänning på din recension!

Tanja Suhinina sa...

Valentine:
Nope, "Sex at dawn"


Clara:
Om jag kan mina KTH-grabbar hade de flesta kissat på sig och sprungit iväg av ren förvirring...

Anonym:
Jag tror man lätt underskattar hur snygg och smart man måste vara som tjej för att få ligga på tjugo sekunder.

Tanja Suhinina sa...

Anonym:
Men eftersom du uppenbarligen har koll på speedraggning föreslår jag att du testar mig. Du vet hur jag ser ut och var jag kan hittas, jag vet inte vem du är.

Anonym sa...

Haha Vad nojig du kommer var om du tror att alla som raggar på dig är jag ett tag framöver...

Men jag rör mig i Göteborg, så hör av dig om du kommer hit. Sedan så kan jag garantera att jag kan lära dig hur du skall göra för att lyckas som tjej...

Henric sa...

När vi var på festival för några år sedan testade en av mina normalattraktiva kvinnliga vänner att ragga på tio män i rad och fråga om de ville ha sex med henne. Alla utom en svarade omedelbart och glatt ja. I det avvikande fallet berodde det med största sannolikhet på att hans flickvän stod ganska mycket alldeles bredvid.

Jag har alltid sett det som att jag jämfört med de flesta män jag känner har ett ganska bra sexuellt flyt, men jag känner mig ändå inte ens i närheten av ens de mer "misslyckade" av mina kvinnliga vänner på det området.

Jag ser inget jag sett i modern tid som i det minsta skulle säga emot den urgamla tesen om att män överlag inte räknar med att de ska få något och därför hugger på det allra mesta och att de flesta kvinnor ä sin sida tar för givet att de överlag kan få och därför i allmänhet funderar en extra gång huruvida det är värt det.

Lena sa...

Usch, jag hatar den här diskussionen. Känner mig alltid som ett skabbmonster för att jag är tjej och faktiskt inte får ligga när jag vill..

Meeen, en sak som alltid slår mig när den här undersökningen kommer upp är väl att den är så otroligt verklighetsfrånvänd. Vad skulle du själv tro om någon frågade dig på det sättet? Jag skulle tro att det var ett skämt. Att det var någon som förmodligen skulle håna mig om jag sa ja. Så jag skulle säga nej oavsett.

Är det inte ganska troligt att den sociala förväntan på en tjej att säga nej och en kille att säga ja påverkar hur många tjejer och killar som säger ja och nej?

Pontus sa...

Jo ,Lena visst är det nog framför allt så, och det är ju synd om folk känner sig tvingade att svara ja eller nej mot sin vilja. Men på nåt vis tror jag ju att det är vanligare att kvinnor behandlas fysiskt illa av män än tvärt om. och där av rädslan. Undrar hur många män som sagt ja om en KTH-kille fråg att om ligga? Hur många tjejer hade följt med om en ..öh typ Sophia hemmet- flicka frågat?

Anton sa...

Привет Таня,

bloggposten är jättegammal och du har säkert redan läst studien och bla bla bla, men jag postar ändå länken om du eller någon annan skulle vara intresserad.

Studien undersökte andra frågor än bara "ligga?", nämligen ungefär de du sa: "fika?" respektive "film hos mig?".

Jag har ett vagt minne av att man replikerade studien i Tyskland, men har inte hittat någon källa.

http://www.elainehatfield.com/79.pdf
Clark, Russell D., Hatfield, Elaine (1989). Gender differences in receptivity to sexual offers.

Okej godnatt.