söndag, augusti 01, 2010

Sexokön pt 1 - "jag kommer skrika så hårt att jag spräcker din trummhinna, bitch"

Det här är förmodligen ett första inlägg på ett gäng där jag försöker få ihop och strukturera tankar som jag haft länge och som tillsammans handlar om hur manlig och kvinnlig sexualitet uppfattas, hur sextipsen skiljer sig, hur signalerna läses olika och hur jag personligen tycker att ett bra universalsextips är att börja bete sig som en bra älskare av det andra könet. Anledningen till att jag inte har skrivit tidigare är just att jag inte kan få ihop allt till en sammanhängande helhet. Nu ska jag satsa på många korta inlägg, tror jag bestämt. Vilket nog kommer vara lite svårgenomfört med tanke på att jag snart sticker till Motherrrland i två veckor.

När en pojkbäbis gråter säger man "vad arg han är!",
när en flickbäbis gråter säger man "stackars ledsen".
- standardfeministisk poäng


Idag gick jag in på ett sexforum på Flashback. Efter lite rubriksurfning fastnade jag för "Vill alla tjejer bli förnedrade?". Flashbacks forum är givetvis inte en perfekt spegel av samhället, men ändå en spegel. Tillräckligt med spegel för att jag snart skulle känna mig ruskigt bekant med snacket - tjejer pratar gärna att de vill ha jämställdhet, men i sängen vill de bli förnedrade. Åtminstone är de undergivna. Och symptomen för undergivenhet är följande: tjejer gillar att bli klösta, bitna och dragna i håret, de gillar när killen tar för sig och de gillar att bli knullade hårt.

Allt detta har jag förut sett listat som beteenden som gör tjejer undergivna/förnedrade och män dominanta. Jag har sett det göras av personer som förfasats sig över allt förnedringssex som dagens unga kvinnor utsätts för, såväl som personer som gillar dominans och personer som bara tycker att det är intressant att notera att så många tjejer är undergivna. Jag har sett det göras av både kvinnor och män. Det finns många sexuella praktiker som bara antas hänga ihop med dominans från killens sida och undergivelse från tjejens. Blir någon överraskad om jag säger analsex? Fisting? Att få sperma på sig?

Alla som har sett sex debatteras är väl medvetna om att det finns många som överhuvudtaget inte begriper att tjejer kan njuta av dessa (underförstått förnedrande) praktiker. Och många av dem som förstår verkar ändå anta att det man njuter av är laddningen i att bli dominerad. Jag minns hur jag en gång för många år sedan tillbringade en hel kväll med att förklara för en snubbe på Lunarstorm att en tjej kan njuta av att bli sprutad på utan något som helst intresse av att det var förnedrande eller porrigt. Jag har goda skäl att tro att det finns många fler som har svårt att få in i huvudet att tjejer kan ägna sig åt att bli dragna i håret, sprutade på eller fistade utan att förnedring är inblandad.

Jag förtydligar. Jag menar inte att tjejer kan njuta av det för att de njuter av att vara undergivna eller ha förnedringssex. Den här diskussionen blir ofta till snack om att det är begränsande för kvinnlig sexualitet att se alla tjejer som tänder på att bli dominerade som förtryckta, och det är inte alls det jag pratar om. Jag menar att man kan njuta av alla ovan nämnda "tecken" på att man är undergiven utan att det finns någon som helst dominans- eller förnedringsaspekt med i bilden.

Pratar man kön är det alltid en bra övning att leka tvärtomleken. Om vi tänker oss en situation då killen tycker om att tjejen bits, rivs och rider hårt, skulle man lika automatiskt tolka den till att kille är lite undergiven? Det tror jag inte, man skulle nog snarare tänka att killen har fått sig ett eldigt stycke som vet att visa hur mycket hon uppskattar sexet. Man skulle sannolikt tro att killen går igång på att han får henne att njuta så mycket att hon fullständigt tappar kontrollen. Inte att killen går igång för att det gör ont när hon biter honom i axeln eller håller honom i håret när han går ner på henne. Jag tror inte heller man skulle kalla en kille för undergiven om tjejen visar hur hon vill ha det.

Men av någon anledning ses många saker som tjejer gör i sängen utöver långsamt fittsex som tecken på att de lagda åt det undergivna hållet. Och då blir det fuskigt ganska lätt att få anekdotiskt bevis för att tjejer säger sig vilja ha jämställdhet, men i sängen vill de ha en karlakarl som styr och ställer.

Intressant pt 1. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

17 kommentarer:

Zettermark sa...

Bra skrivet! Det är så tydligt att saker först tolkas med ett könat filter och sedaan tas dessa tolkning som bevis för att könen är olika (dvs tjejer är gillar förnedring).

brillan sa...

jag ser fram emot alla korta inlägg som du kommer att skriva. min hjärna känns utmanad! är så glad att du finns på internet.

Lovisa sa...

Väldigt sant, jag känner igen mig i det där. Till och med med min egen kille känns det så ibland, att när jag tar för mig är det bara sexigt och vilt men när han gör det så känns det som om jag skulle vara "undergiven". Och det är ju faktiskt inte alls så egentligen, vi gör ju precis samma saker.

Och man kan ju tycka om att faktiskt bli dominerad OCH att dominera, eller bara det ena eller det andra. Det har ju ingenting med jämställdhet att göra, precis som att alla som gillar s/m inte är mobbare eller vill starta slagsmål hur som helst. Sex är sex, där handlar det om njutning och att känna trygghet och lust, inte om att vara politiskt korrekt.

inanna sa...

Du är så jävla bäst! Det känns så meningslöst att skriva om sex och genus eftersom du är så briljant.

För mig är dominans och undergivenhet något som sker i huvudet, jag känner mig oftast som mest dominant när killen ger allt han kan och jag bara tar emot. Jag menar, vem är det som är slaven - den som bara ligger där och njuter eller den som får slita?

Elin I sa...

"Man skulle sannolikt tro att killen går igång på att han får henne att njuta så mycket att hon fullständigt tappar kontrollen. Inte att killen går igång för att det gör ont när hon biter honom i axeln eller håller honom i håret när han går ner på henne."

Jamen DÄR har vi det ju! Nu fick du plötsligt lite saker att falla på plats i mitt huvud. Det där med kontrollförlust som bevis på att partnern gillar det man gör, det känns väldigt mycket igen.

Meidi sa...

Från forumet: "De flesta vuxna män i höga maktpositioner sysslar nog trots allt inte med blöjor och blir matade, utan är genomgående "dominanta" oavsett sammanhang."

Deeeerp...

mli sa...

mmm, men jag veeeet. Mitt största irritationsmoment sen jag föddes typ. Blir så frustrerad på detta. Slå upp orden dominant och undegiven. Och gå sen en grundkurs i hur man använder hjärnan, please.

Och det där med förnedring: jag tror inte att majoriteten vill bli spottade i ansiktet medans någon skriker horluder i örat på dem liksom.

emma sa...

hell yeah! fan vad bra skrivet!

Daniel sa...

En ögonöppnare. Tack.

Tanja Suhinina sa...

Tacktack, tacktack!

Jeppsson sa...

Kommer att tänka på vad hon film-kritikern Emma skrev om actionfilm i Bang: Det sägs ofta att män och kvinnor inte får vara action-hjältar på samma villkor, för kvinnorna ska alltid ha moderskänslor och rädda nåt barn eller familjen. Okej... men... kolla på action-männen då! Hur ofta springer inte dom runt och ska rädda ett barn eller familjen?
Skillnaden ligger egentligen inte i manliga respektive kvinnliga action-hjältars motiv, utan i vad filmkritiker skriver och har skrivit om manliga respektive kvinnliga actionhjältar.
Samma sak.

Anonym sa...

Word! Word som fan!

Linda Backman sa...

shit vad bra skrivet. som vanligt använder du tänkandet till att dra briljanta o självklara slutsatser

Iggy D sa...

Jag tror inte att tjejer njuter av underkastelsen, de vill bara vara till lags.

Oscar sa...

"För mig är dominans och undergivenhet något som sker i huvudet"

Word. Hurvida det kan tolkas som att någon är dominant eller undergiven rent fysiskt är irrelevant.

"Jag tror inte att tjejer njuter av underkastelsen, de vill bara vara till lags."

Word igen. Och anledningen till att de vill vara till lags är att de är undergivna i allmänhet.

Och ja det är extrema generaliseringar detta.

Hampus sa...

Dominant och undergiven ger lite felaktiga tolkningar ibland. Som ovan då den personen som ligger still och njuter anser sig vara dominant. Det är inte hur termerna används inom BDSM.

Kanske är det bättre att använda ord som styrd och styrande? För de implicerar delvis också vem som är den aktiva och ledande partnern. För det är absolut inte ovanligt inom BDSM att slaven faktiskt är den som ligger stilla och njuter. Bara det att det är den styrande som bestämmer när och hur den styrde ska njuta.

Tanja Suhinina sa...

Hampus:
Här är det återigen skillnad på vad folk i allmänhet lägger ner i orden, och vad folk som seriöst och strukturerat pysslar med BDSM lägger in. Hel klart att de senare har ett per precist ordförråd.