torsdag, juni 24, 2010

Pain in the ass

Idag hade analsextema för mig. Eller, om det var en boktitel - "ANALSEX - hur man alltid pratar om det som nåt som ingen skulle ha frivilligt".

Det började med att DN hade en artikel om Svante "Som en pascha" Tidholm med tillhörande frågestund om sexköp med en medarbetare på socialtjänstens enhet KAST i Malmö. Det här är avslutande frågan:

Kan sexköp minska antalet våldtäkter?

Jag har hört resonemanget men det finns inga belägg. Min erfarenhet är att det inte är samma mekanism. Våldtäkt är inget alternativ för att köpa sex. I höst publicerar vi en undersökning som visar att de flesta köparna inte betalar för analsex eller något våldsamt sex. Jag vill inte kalla det vanligt sex. Men det är oralt och ”penetrativa vaginala samlag”, som vi kallar det. Många tror ju att män som inte får analsex hemma går till prostituerade.

Frågan handlar om våldtäkter, svaret kommer givetvis in på våldsamt sex (som åtminstone någonstans har en rimlig våldtäktskoppling) och så givetvis analsex. För analsex är direkt associerat med våld. Det är inget vanligt sex. Analsex är den sorts sex som folk verkar tro det är rimligt att tänka "klart flickvännen inte ställer upp, klart man måste betala för att få det" om.

Senare under dagen gick jag in på Pillow Talk och upptäckte att Nyheter24 har fått en sexsida. Jag kollade genom och fastnade genast för en rubrik. Det var en läsarfråga och den handlade om att "Camillas" pojkvän bara tjatar och tjatar om analsex, medan Camilla bara tänker på bajs och smärta. Svaret blev klassikern - föreslå att sätta på honom med strap on. (läs hela här) Gud vad trött jag är på det här svaret. Jag har sett det så många gånger och det är kanske lite roligt, men mest dumt.

För det första underförstår man i svaret att killen (läs: ingen hetrokille någonsin) aldrig någonsin skulle låta sig bli penetrerad. Hotar man med strap on kommer han givetvis fatta hur hemskt det är och sluta tjata. Scenariot att han blir superpå finns aldrig med i sådana svar.

För det andra är det väl inte analsexet som sexform som är problemet, utan att puckot tjatar. Fokuserar man på "får jag ta dig i prutten först?" missar man hela grejen med att killens problem är att han inte fattar när han ska sluta.

Varken KAST-Linda Byqvists eller Nyheter24-Hanna Fridéns svar skulle fungerat om man inte från början köpte att analsex var någonting utöver det vanliga, någonting som objektivt är äckligt och förnedrande för den på analsidan av det hela, inte en fråga om personlig smak. Utan den inställningen hade Bykvist inte svarat analsex på fråga om våldtäkt. Det är ju uppenbarligen "penetrativa vaginala samlag" folk är ute efter vid sexköp - men skulle hon någonsin sagt att många tror att man går till prostituerade för vaginalsex när flickvännen hemma inte ger dem vaginalsex?

Utan den inställningen hade Fridén inte kunnat tipsa att föreslå att göra motsvarande på killen och med sådan säkerhet anta att tricket kommer funka. Tänk er samma scenario med en tjej vars kille vill nafsa på hennes bröstvårtor, eller en tjej som inte vill bli slickad oavsett vad pojkvännen tjatar. Hade "nafsa försiktigt i hans bröstvårta, nipple som nipple" funkat? Eller "säg att du vill börja med att slicka honom på ollonet först, det får förhoppningsvis tyst på honom"?

Jag vet att folk ofta har en laddad relation till analsex, men jag ser ingen anledning till varför människor som jobbar med sexualitet professionellt ska mata den attityden. Media är en av de viktigaste informationskällorna när det kommer till sex. Tar man sitt ansvar och slutar hålla liv i laddningen kommer nog många tänka mindre våldtäkt, ajajaj och bajs och mer njutning.

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

20 kommentarer:

Like A Bad Girl Should sa...

Väldigt bra poäng.
Jag tycker också att det centrala i frågan är att partnern inte greppar när det är dags att sluta tjata. Det är inte respektfullt att tjata sig till sexuella handlingar den på andra sidan inte vill utföra. Vad fan är det för syn på sin sexpartner. Det känns som om svaret är felfokuserat

Och så hamnar vi på det där stället där killar som ligger med tjejer förväntas vara helt ointresserade av att själv bli pillade i röven. Bara för att de inte vågar säga det offentligt betyder det inte att de inte är det.

T-anna sa...

Iofs håller jag med om att Hannas leverans av svaret inte var optimalt, men jag tycket endå det är ett ganska bra svar. Om inte annat är det Dan Savages standardsvar, iaf om tjejen bara är lite orolig, inte helt emot. Men då handlar det snarare om "okej, men det kan du ju göra med. Och kan du så kan väl jag med. Ska jag ge något ska du också." Och sen säger han till dem att hitta en dildo i ungefär samma storlek som killens kuk osv. För problemet är inte BARA att killen tjatar (även om det är en stor del av det) utan att han förmodligen inte vet exakt vad han tjatar om (okej att det inte gäller alla killar, men det låter ganska mycket som det handlar om den mainstreamporrförvirrade typen som tror att det bara är att knulla på som vanligt i ett annat hål.) Utveckla sexuell medkänsla liksom. Vill han har båda chansen till roligt, vill han inte slipper hon med.

Like A Bad Girl Should sa...

T-Anna:
Fast jag vete fan om jag tycker att det är ett så bra, eller roligt, svar ändå?
Man har ju inte löst grundproblemet.
Alltså, jag ser inte grundproblemet som att hon inte vill ha analsex och bara måste bevisa att det vill inte han heller.
Grundproblemet är att han verkar vara jävligt respektlös och om hans slutar tjata om det här så kan han mycket väl börja tjata om något annat och då är problemet tillbaka på noll.

Ia sa...

I det här fallet är det ett bra svar eftersom killen uppenbarligen är en tönt. Töntkillar kräver töntsvar! Hade han varit normal i pallet hade man kunnat ge ett annat och bättre förslag.

Ia sa...

Dvs. i det här fallet _är_ det inte frågan om personlig smak utan om just personlig avsmak.

Anonym sa...

Hanna Fridén är den sista personen jag vill se skriva om sex. En gapig fjortis med versalskrik. Knappast optimalt i läsarfrågor om sex och samlevnad.

Förresten är analsex underbart och fantastiskt. Jag är oerhört trött på offerdealen, trots att jag är kvinna. Fantastiskt va?

Stop sa...

Grymt inlägg.

Hela den här debatten kring vilket sex som är okej eller inte gör mig så himla sur.

Hur kan det vara möjligt att det undgått någon att vissa gillar vissa sexformer och andra inte.

Det är inget majoritetsbeslut vad som är okej när det kommer till sex. Det handlar om två människor som sätter reglerna. Gillar man det så gillar man det och det ska inte någon annan stå och gapa med en pekpinne över.

Däremot så ska man lära människor att det alltid är okej att säga nej. Att det inte krävs några förklaringar. Ett nej räcker.

Och vissa behöver uppenbarligen lära sig att när man fått ett nej så är det bra sedan.

Obegriplig att det ska vara så svårt att förstå.

Caspian Rehbinder sa...

Bra skrivet, mycket bra poäng.

Tanja Suhinina sa...

T-anna:
Jag tycker att det här sättet/syftet att föreslå att penetrera killen är bra: "jag ser att du är nyfiken på analsex och vi ska kanske utvidga vårt sexuella repertoir? Jag känner att jag skulle vara bekvämast med att bli penetrerad av någon som kan relatera till det, så jag tycker det vore bra idé om vi började med att du blir penetrerad. Chansen är ju dessutom att du verkligen uppskattar det!"
Sättet/syftet i svaret jag anmärker på är dock mycket mer up your ass (haha ha ha), och löser liksom inget. Det blir ju en köpslagning om tjejens häck, och vad fan kommer hon göra om han säger ja till strap on-förslaget? Hon vill ju fortfarande, och inte heller vill hon egentligen sätta på honom. Då måste hon återigen säga att hon inte vill, och det lär ju inte gå bättre efter att hon själv kom med ett förslag på hur han skulle få till det.

Ia:
Se mitt svar till T-Anna om varför just det här töntiga svaret är dåligt. Att föreslå sexstrejk tycker jag är rimligare än att föreslå att låta killen köpa sig en möjlighet.

Anonym:
Jag uppskattar om man inte är helt anonym i mina kommentarer, utan väljer ett smeknamn. Det blir mycket behändigare då. Dessutom skulle jag nog uppskatta om du skrev vad du tycker om Hanna Fridén till Hanna Fridén, och inte i mina kommentarer. Men jag förstår verkligen att du är trött på offerrollen.

Roger och Caspian:
Tack! =)

Jeppsson sa...

Alla skriver att tjejer förväntas vara anti analsex... men motsatsen finns också. Om man är en slampa så SKA man gilla analsex, annars är det jättekonstigt. Fin flicka=tycker det är äckligt. Slampa=älskar det.

En gång i tiden var jag en promiskuös slampa, och samtidigt var jag lite kompis med en tjej som var nästan urtypen för fin flicka med långvarig sambo. Nu var det såhär att hon gillade analsex och jag har aldrig velat ha det. När det blev berusat sexprat på nån fest så verkade det som att folk tyckte båda delarna var lika urkonstigt, det BORDE ha varit TVÄRTOM.

Var också en tjej som hade en sexblogg på metrobloggen för ett tag sen (minns inte hennes nick just nu). Hon blev verkligen påhoppad av läsarna för att hon aldrig testat analsex. Hon bara "ja men jag tänder helt enkelt inte på idén öht - varför skulle man testa nåt man inte tänder på?" och läsarna bara "ja men har du en SEXBLOGG så MÅSTE du ju ha ANALSEX också". Weird.

Christine sa...

Jättebra inlägg!
Är det något som retar mig när man diskuterar sex är det hur olika typer av sex värderas och hur man ser på riskerna kring olika typer av sex. Jag menar när det gäller vaginalsex så är det någon man måste ha (iaf som heterosexuell), att inte gilla vaginala samlag är liksom inte ok*, utan sex ÄR vaginala samlag, medan analsex är något äckligt och fult och överkurs och avancerat sex som man kan få skador av. Att mängder av kvinnor ställer om kroppens hormonnivåer för att kunna ha vaginala samlag samt att 35-37000 kvinnor opereras varje år efter at ha haft vaginala samlag ses av någon anledning inte lika allvarligt som att analsex kan göra ont och att man måste använda glidmedel.

Nu menar inte jag att dissa någon form av sex eller tona ned/förstora riskerna med oliak typer av sex, jag är mer intresserad av hur ANDRA tonar ned respektive förstorar riskerna beroende på vilken typ av sex det gäller, samt hur mans er på graden "naturlighet" av vissa former av sex.

(Önskar att jag kunde uttrycka mig bättre, är dödstrött just nu. Ursäkta stavfelen oxå)

*mer aller mindre i alla fall. Även vaginalsexnormen har ju börjat diskuterats så smått på senare år

Tanja Suhinina sa...

Dväghundspossen: åherregudja.

Christine: Tack så mycket! Håller med massor, har skrivit om det här förut - http://ablativ.blogspot.com/2009/10/manga-kommentarer-om-sex-och-samlevnad.html

Hanna Fridén sa...

Jahaja. Nejdu, det här tyckte jag var väldigt fel ute på flera sätt och vis. Läs mitt svar här:

http://nyheter24.se/sexoblandat/421511-kan-man-gora-en-samhallssexuell-poang-av-fornedrade-individe

Folk måste börja förstå att ofrivilligt och frivilligt analsex inte har något med varandra att göra bara för att den fysiska handlingen är densamma. Man kan inte göra en samhällsexuell poäng av en situation där det rör sig om en människa som känner sig förnedrad. Frivilligt analsex och ofrivilligt är två helt olika saker och ska aldrig likställas med varandra.

Karin sa...

Jag håller med Hanna Fridén i detta. Ofrivilligt analsex och frivilligt analsex har faktiskt inget med varandra att göra. Jag tror att du var för snabb i din kritik här och att du även kunde ha undvikit en del fördomar om Fridén. Bara för att du TROR att hon personligen råkar ha en viss bild av analsex så kanske man inte ska skriva ett debattinlägg där man framför det som sanning?

Hanna har dessutom skrivit om samhällets syn på den som penetrerar och den som blir penetrerad och var i maktfaktorn ligger och också med hänvisning till analsex. Där har ni faktiskt samma åsikt, men Fridén särskiljer däremot frivilligt och ofrivilligt från varandra och det bör du också göra.

Tanja Suhinina sa...

Fridén skiljer ofrivilligt och frivilligt från varandra till skillnad från vem?

Johanna Sjödin sa...

Det handlar inte om skillnaden mellan ofrivilligt och frivilligt sex utan olika strategier för att få slut på tjat.

Analsexet hade varit ointressant i sammanhanget om det inte hade varit för att det bara är när det kommer till analsex som rådet om att tjata tillbaka ges.

Att en del inte tror att tjata tillbaka är någon bra lösning gör inte att dessa inte klarar av att se skillnad på önskat sex och våldtäkt. Jag tycker att man ska ha mycket på fötterna innan man påstår något sådant.

Tanja Suhinina sa...

Karin:
För att förtydliga.

Jag bryr mig väldigt lite om Hanna Fridéns personliga bild av analsex, eller något sex överhuvudtaget. Jag bryr mig om vad hon förmedlar med sitt svar, och det kan jag uttala mig om eftersom jag läst svaret som jag kommenterar.

För det andra poängterar jag i mitt inlägg att jag tycker att Camillas problem handlar om tjat, och inte analsex som sexform. Och precis som Johanna Sjödin klokt påpekar ska man ha mycket att gå på innan man anklagar någon för att inte skilja på frivilligt och ofrivilligt sex.

Johanna Sjödin:
Jag kan bara säga <3. Klokt och bra och lägligt.

Hanna Fridén sa...

Johanna Sjödin: Är du verkligen rätt person att skriva det där? Då du själv inte alltid anser att tjat är fel? Jag syftar nu på det vi talat om killar och mensex då du skrivit till mig att killarna som upplever det som äckligt är löjliga.

Det här tjatet skiljer sig inte från analsextjat, de är båda tjat. Ditt tjat upplever inte du som farligt, de här killarna inte sitt tjat som farligt heller, därför måste man skapa perspektiv för att få folk att förstå varför man upplever tjatet som jobbigt.

Bådas problematik kan vara en produkt av sexualnormer i samhället, ja. Men att kritisera normer i en situation som handlar om tvång är inte rimligt om man vill ha en förändring, det utsätter bara den ovilliga för skuldkänslor och tvång.

Man måste särskilja på de här situationerna.

Johanna Sjödin sa...

Jag tjatar inte på personer som inte vill ha menssex att ändå ha det då mitt intresse av att ha sex med dem är noll. Svårare än så är det inte.

Jag har uppmanat kvinnor som gärna vill ha menssex att söka sig till män som vill ha menssex.

Du gillar inte att folk tillskriver dig åsikter du inte har. Lev som du lär.

Like A Bad Girl Should sa...

Men jag tycker verkligen inte att Tanja på något sätt var luddig gällande gränserna mellan frivilligt analsex och ofrivilligt?
Hon konstaterade att i DNs artikel uttrycker man sig på ett sätt som beskriver drar paralleller mellan våldtäkter och analsex, genom att definera analsex som något man väntar sig att folk betalar för att få.
Det är ju inte samma sak som att inte kunna skilja på frivilligt och ofrivilligt analsex?

Oavsett om tipset fungerade för det här tillfället eller ej så är ju tipset väldigt normstyrt och jag ställer mig lite tveksam till om det är ultimat på en sexrådgivningssida.