måndag, juni 07, 2010

Mer än en? Revolutionerande!

This goes out to all the amatörevolutionspsykologer out there, antar jag.

I senaste Economist finns det en artikel om två forskningsrapporter om det här med partnerurval i djurvärlden. Det forskarna kom fram till var att både guppyer och syrsor använder olika strategier för att attrahera honor. Syrsorna, till exempel, kunde antingen vara stora eller högljudda. Guppyer som fick till det var antingen showoffs eller "sneakers" som det så fint uttrycktes. De senare hade bättre sperma.

Så, ja, bara för att kort introducera tanken på att det kan finnas fler än ett sätt att attrahera chicks på, även om man går tillbaka till Naturen.

7 kommentarer:

mlowdi sa...

Helt appropå: http://sv.dahnielson.com/2007/02/sneaky-fuckers.html

Att det faktiskt är en term inom biologi gör ju mig lite sugen på att överge hela det här humaniora-spåret...

Fredrik Stangel sa...

Humaniora är knappast renons på bizarra termer.

mli sa...

jag måste bara fråga en sak angåend din bok. Du skrev att du inte kunde förutsäga reaktioner från folk och att en till synes blyg...

Jag fattar inte vad blyghet skulle ha att göra med hur "openminded" eller svårschockad man är. Det är ju inte ett tankesätt, utan bara ett personlighetsdrag. Eller hur tänkte du?

Tanja Suhinina sa...

mli: Jag kan inte hela boken utantill, och har den inte i närheten. Kan du precisera?

Alexander sa...

Att det finns flera (parnings-)strategier bland djur var väl ingen evolutionsbiologisk nyhet direkt. Men det hävdade du kanske inte heller.

En sak som jag annars är nyfiken på är det där om påfågelstjärtar och slikt, påståendet att djur med mycket resurser kan slösa mycket och därigenom attrahera det andra könet (nej, inte kvinnan, jag menar bokstavligt talat) samt påståendet att symmetri är attraktivt. Detta beroende på att symmetriska och energislösande individer skulle vara friskare och mer livskraftiga än andra, eller åtminstone producera avkomma som är det.

Jag vet fortfarande inte om man någonsin testat dessa hypoteser eller om man bara tagit för givet att de är sanna. Någon hävdade att åtminstone det där med symmetrin är testat, men jag har fortfarande inte läst någon undersökning om det. Vore kul att göra det om någon vill länka till en sådan. Helst om människor, men djur går också bra.

mli sa...

äsch, skitsamma. men det var det här jag tänkte på:

"inte ens nu, när över ett år har gått och jag har berättat om telefonsexandet för ungefär alla jag känner, kan jag med säkerhet förutsäga reaktionen. en till synes blyg klasskamrat kan skratta och säga att det låter skitroligt. en till synes svårchockad gammal vän kan spärra upp ögonen och undra hur jag klarar av det"

Anonym sa...

hej! en annan artikel (som du säkert läst) som är ganska ögonöppnande om man tror att detta med heteronormativa könsroller är helt naturliga (med stöd i natuuren)är malin ah-kings queer nature - towards a non-normative view on biological diversity. Där får man exvis lära sig om arter vilka byter könsroller halvvägs in i parningstiden osv.