onsdag, maj 19, 2010

Sex och sprit

Henric Grubbströms blogg hittade jag följande bild:


Jag har svårt för mycket i inlägget. Jag gillar inte svensk alkoholkultur (eller rysk, den gillar jag inte heller) och jag är trött på antagandet att man inte vill att folk ska supa för att man själv är tråkig. Men jag håller verkligen med Grubbström när det kommer till affischen. Kommer ni ihåg när jag skrev om ordet sexpositiv och så typ att man gärna antar att sexpositiv är default i vårt samhälle. Här har vi ett bra exempel på att inte.

Jag antar då att reklamen riktar sig till radikala muslimer, för det är väl de som inte tycker att deras döttrar ska förlora oskulden. Det har jag läst i tidningen. Sen dödar de flickorna om de har killkompisar. Det heter hederskultur och det är bara invandrare som håller på med det. (det här var ironiskt, alltså)

Och visst är det intressant att man talar om att dottern "törs". För det låter som att hon vill men vågar inte, för att det är läskigt att bli av med mödisen. Jag tycker det är intressant hur ofta man i kulturen vi konsumerar möter unga par där killen är fett på att de ska ha sex för första gången och tjejen ba nejnejnej. För hon är liksom pryd och saknar sexlust, typ. Jag tror att många skulle vara nejnejnej om de hörde att aktiviteten medför att det gör skitont och man blöder. När jag hängde på Lunarstorms sexforum och hade koll på kuidsens ordbruk användes uttrycket "spräcka en tjej" oproblematiskt. Klart man inte törs då.

Eller så är hon rädd för vad föräldrarna kommer tycka.

Jag tycker inte om vår alkoholkultur och skulle bra gärna vilja se att folk söp mindre. Men här är argumentet "om du ger nån vin så kommer din dotter ha sex!" och det är inte det alkoholkulturmotstånd jag vill se.

Jag tänkte maila Stoppa Langningen och kolla hur de tänkte, så jag gick in på deras hemsida. Den var kass så jag hittade ingen självklar kontaktinformation, däremot en länk till deras Facebooksida. Det första jag såg på väggen var följande (klistrar in texten som text också för optimal läsbarhet)


Sture Rosenqvist: I vårt grannskap har vi löst detta på ett mycket bra sätt som jag rekomenderar till er andra oroliga föräldrar. Vi är en grupp vuxna som går runt på gatorna och när vi kommer till ett hus där det finns festande ungdommar (spelas mycket hög musik) tar vi oss in, kollar legetimation och om inte samtliga deltagare kan bevisa att dom är över 20 år, beslagtar vi och häller ut all deras alkohol. Sedan vi började med detta för 3 år sen har det blivit mycket lungnare.
Johnny Sten: Bra initiativ!
Jag tycker det är bra när vuxna försöker ha kontakt med ungdomar, men det finns bra former och dåliga. Här ställer jag mig tveksam till ifall detta över huvud taget är lagligt. Och hade det varit min kampanjs sida hade det där inte stått kvar och användarna hade blockerats. För att inte drar ned min kampanjs trovärdighet, alltså. Å andra sidan verkar Stoppa Langningen klara det så bra på egen hand att de nog inte är rädda för konkurrens.

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

39 kommentarer:

Emelie sa...

Innan jag läste vilka avsändarna var trodde jag i några sekunder att det var nån sorts hö hö _reklam_ för någon dryck (ha ha ha, vad kul det blir nu när jag läser det med det tonfallet).

Fast detta var ju inte så mycket bättre...

m sa...

Jag är mållös. Av både affischen och medborgargardet.

Fredrik Stangel sa...

Det är sällan man ser folk så öppet skryta med att dom regelbundet sysselsätter sig med olaga intrång, egenmäktigt förfarande, samt stöld.

Iggy D sa...

Jag tror att få föräldrar lägger någon större vikt vid sina döttrars mödomshinna, det är inte det det är frågan om. De vill helt enkelt inte att sexdebuten ska begås under omständigheter som kan leda till både psykiska och fysiska traumata.

Iggy D sa...

Freiztan: Det kallas att ta sitt ansvar som förälder.

Fredrik Stangel sa...

Det får dom göra i sina egna hem.

Tore Kullgren sa...

Den utelämnade informationen i reklam och propaganda är oftast mer intressant än den som finns. Dotterns ålder, i det här fallet. Eftersom det handlar om langning vet vi bara att hon inte fyllt 20.

Säg att dottern är 19 år. Då får reklamen en helt annan vinkling. Eller bara för att vara vulgo, säg att hon är fem år.

shamrock08 sa...

@ Iggy D:
Det är olagligt att göra som kretinen beskriver på fejsbuck.

"psykiska och fysiska traumata", hahahahahaha!!!!
Egentligen borde jag inte skratta för det är såna som du som sätter press på unga och deras sexdebut att den ska vara rätt och ger många unga en känsla av stigmatisering om det inte är nyktra och jättekära när de har sex första gången.

Jag hade sex på fyllan första gången. Jag är inte missnöjd eller traumatiserad. Sen känner jag hur många som helst som också hade sex första gången påverkade av alkohol. Man blir inte traumatiserad av det. Däremot kan hysteriska föräldrar sätta sina spår.

Jag är ingen alkohol-förespråkare egentligen men affischen är patetisk. Jag hade hellre sett att vi bytte ut ungefär 50 % av alkoholanvändandet i Sverige mot marijuana som resten av Europa.

del sa...

Att folk som FB-kommentatorn utför sina egna polisräder mot fester är väl ett symtom på ett samhälle där polisen sällan är närvarande när lagbrott sker.

Jag ser inte riktigt vad det är som är så upprörande med deras idé. Ungdomarna är alltså inte av laglig ålder att dricka, och om polisen var där skulle deras alkohol beslagtas. Att vuxna kliver in och tar ansvar är helt rimligt.

Jag förstår ilskan mot reklamen som inlägget handlar om, och kampanjen i sig, som båda verkar korkade utan dess like. Men varför har civilkurage fått så dåligt rykte? Om inte vanligt folk tar itu med samhällsproblem, vem ska göra det då?

Anneli sa...

En av mina bekanta som såg bilden frågade spontant "är det incest de skriver om?". Det var en tolkning jag inte hade tänkt på, fast lite intressant.

Varför skulle föräldern ge dotterns kompisar en vinflaska, egentligen? Istället för att ge den till dottern själv (hon kommer säkert att bli full och ha sex på det också). Hur ofta köper man ut till andras tonårsbarn?

shamrock08 sa...

@ del:
Ingen, förutom polis, tull och ordningsvakter (i tjänst vid objekten de ska bevaka) får kräva andra människor på legitimation. Har man så dålig koll på rättigheter och skyldigheter är det nog dags att börja läsa på lite.
Vad hindrar det där duktiga medborgargardet ifrån att ringa polisen och säga att det finns en fest där minderåriga dricker (om man nu måste gola)?

En annan sak med planschen som stör mig är att den tar ifrån ungdomar sitt personliga ansvar, förnuft och fria vilja. Ungefär som om alkohol raderade förmågan att tänka själv.
Påminner faktiskt lite grann om hur resonemanget går i vissa våldtäktsrättegångar. Han förstod inte att hon inte ville då båda hade druckit mycket. Hon var full och hade haft sex med de åtalade tidigare (de så kallade Stureplans-profilerna). Min klient hade drabbats av ett patologiskt rus och visste inte vad han/hon gjorde.
Ja, ni känner igen tugget.

Folk undrskattar alltid unga så otroligt mycket!

Tomas Antila sa...

Ironisk reklam alltså... det låter ju som föräldrarna tycker att det är ett problem att dottern fortfarande är oskuld och ger alkohol till hennes vänner.

Anonym sa...

Jag tycker den här reklamen är mycket obehaglig, det finns så mycket som kan hända när ungdomar (och vuxna) dricker men ändå väljer dom att spela på föräldrars förväntade(?)rädsla att deras döttrar ska förlora oskulden, som om det skulle vara det värsta som skulle kunna hända. Den här är nästan värre än den reklamen med tjejen som frågade en jämngammal kille om han ville följa med ner i källaren och mysa.

Johan sa...

Jag blev lite ledsen när jag hittade den här bilden. Sedan visade jag den för massa andra människor som också blev ledsna, vilket fick världen att kännas lite mindre trasig. Men den är verkligen sjukt obehaglig.

//JJ

Rasmus sa...

Sture Rosenqvist är fan av:
* Carola Häggkvist
* Pro Life
* Bibeln
Någon förvånad? :)

Olof sa...

Jag har precis blivit pappa och den slog an en sträng hos mig fast jag läste in i det att unga flickor löper en stor risk att bli våldtagna eller liknande. Det är en rädsla många föräldrar nog har, precis som man är orolig för att ens söner ska bli misshandlade.

Dock är det kanske en lite udda vinkel att antyda att ens barn inte har rätt till ett sexliv. Det är onekligen en aning förlegat.

Magnus Edlund sa...

Låter som hemfridsbrott.

Anna sa...

Håller med Anneli.

Och vore det inte mer relevant med en annons som säger: "När din son druckit vinflaskan du gav honom tycker han det verkar vara en bra idé att våldta granntjejen." Nä glömde, det är ju tjejernas ansvar att se till att killarna inte våldtar dem.

Chris sa...

är den där affischen på RIKTIGT? i så fall borde den anmälas till DO. minst. FY HELVETE.

Iggy D sa...

Shamrock: Det är olagligt? Nämn ett lagligt sätt för minderåriga att få tag på alkohol. Det är naturligt att föräldrar oroar sig för sina barn och vill deras bästa. Dit hör också att de inte vill att barnen ska utsätta sig för onödiga risker, och alkohol är förknippat med oerhörda risker. Det är därför vi har åldersgränser för alkohol, enligt samma lag som du åberopar.

Och vadå "såna som jag"? Att sätta press på ungdomar att göra rätt, det vill säga att inte ta dumma risker på fyllan, är vuxnas uppgift. Det vore en sak om de vuxna satte press på barn att hålla på sig tills de gifte sig vid 14 års ålder eller satte press på dem att supa sig medvetslösa varje fredag. Men att inte uppmuntra idiotiskt, olagligt beteende? Skärp dig och väx upp.

Iggy D sa...

Anna: I verkligheten, som på vissa punkter skiljer sig från den rättvisa drömvärlden, är det vars och ens ansvar att undvika farliga situationer. Man kan naturligtvis gå naken genom mörka parker om man känner för det, eller gå in i ett gäng fotbollssupportrar och hylla motståndarlaget. Men det är ett korkat slöseri med ens eget liv och ett överbelastat rättsväsende.
Använd övergångsställena så slipper du hänvisa till stopplikten när du blivit överkörd.

Anonym sa...

Men vad har våldtäkt med saken att göra? Det står ju "..törs hon gå hela vägen" inte "..tvingas hon gå hela vägen", hade det stått så då hade det ju varit en annan sak.

Nu anspelar det i stället på att tjejen faktiskt vill ha sex men vågar förts när hon har druckit lite vin.

Förresten, tänk om det hade stått "din son" och "vinflaskan som du gav tjejerna" i stället för "din dotter" och "killarna" hur hade man då tolkat reklamen?

Chris sa...

@iggy d,

gubbarna som olovligen går in i människors hus (oavsett om et råder fest där eller inte, och om festen har olagliga inslag eller inte) gör alltså fel. bara genom att gå in. sen kan man givetvis be random folk om leg men folk har ingen skyldighet att visa det för random gubbe som leker polis.

att ta sitt ansvar som förälder innebär möjligtvis att man samtalar med sitt barn i sitt eget hem och uppfostrar det efter bästa förmåga, samt att man inte köper ut alkohol om man nu är emot det. jag tycker att den som tar lagen i egna händer utgör en stor risk för sina och andras barn genom att agera galet dåligt föredöme.

shamrock08 sa...

@ iggy d:
Måste säga att det är ett klyftigt resonemang att försvara olagliga identitetskontroller med att ett brott redan begåtts när personer under 20 dricker varor från systembolaget. Det de vuxna gör i det här fallet är fortfarande olagligt.
Så frågan är vem det egentligen är som behöver växa upp? För det är betydligt sämre och barnsligare att vuxna går in i hus de inte har att göra i och begär id-handlingar utan befogenhet än att ungdomar under 20 dricker.

Sätta press? Genom att ställa sig bakom den här affischen och vad det där töntiga medborgargardet gör gör man betydligt mer än att "sätta press". Du gör mer skada än nytta. Unga kommer aldrig att förlika sig med det budskap den här affischen står för. Som Christina skriver, ta en normal dialog med dina barn istället eller är det för svårt? Ja, det är vuxnas uppgift att ta ansvar för barn och göra vad man kan för att de inte ska hamna i risk-beteenden. Men det gör man icke på detta sätt. Prata istället. Fast å andra sidan, vilken ung person vill prata med eller lyssna på dig när du babblar på så att fradgan samlas i mungiporna. Om du absolut vill spela hjälte genom att hitta på saker istället för att föra dialog och vara ett gott exempel kan du gå och ställa dig utanför ett systembolag och kolla efter langning eller något. Eller nattvandra.

Jag hoppas verkligen inte att du tror att du är en hjälte för hade du tvingat av ett barn till mig legitimation hade jag blivit bra mycket mer arg på dig än mitt barn.

Förklara nu varför affischen är bra och genomtänkt och vad som ger dessa personer rätt att gå runt och legga folk.

Tanja Suhinina sa...

Iggy:
Fast "din dotter är oskuld och dricker hon är hon kanske inte längre oskuld och det är dåligt" är faktiskt det som står. Sen menas det förmodligen det du menar, men precis som när du skriver att man måste ta hänsyn till hur verkligheten ser ut måste man väl ta hänsyn till att väldigt många sexuella kontakter sker mellan alkoholpåverkade, och generellt är det inget problem.

Tore:
Dottern behöver väl inte vara under 20, föräldern ger ju vinet till killarna...

Olof:
Grattis på bäbisen!
Jag tycker det är intressant att man får sådana våldtäktshotvibbar (jag associerar också), trots att det står att dottern "törs" gå hela vägen. Tycker det låter som att hon vill.

Del:
Alltså, jag tycker det är awesome om vuxna engagerar sig i grannskapets barn på det sättet. Men jag tycker inte det här med att ta sig in i folks hus, kräva på leg och hälla ut folks alkohol (som mycket väl kan vara inköpt på laglig väg). Jag tror inte det är way to go om man vill ge grannskapets unga sunda alkoholvanor.

Magnus Edlund:
Det känns spontant som att även om man har tillåtelse från husägaren får man inte kräva leg hur som helst.

Anna:
Det är öht intressant hur sällan man ser tips till killar på det sättet. Läste ett briljant inlägg nångång om "tänk om man varnade killarna istället". Sammanhanget var att om risken att bli anmäld för våldtäkt efter frivilligt fyllesex nu är så hög borde man köra försiktighetssnacket för killarna. Alltså att de inte ska följa med fulla brudar hem, och i en perfekt värld skulle varningen inte behövas, men som det är nu...

Anneli sa...

På Facebooksidan finns bilder på deras andra kampanj. "Han du gav en flaska sprit har inget körkort. Kanske kör han hem din dotter efter festen ändå".

De verkar helt klart ha "din värnlösa dotter och farliga alkoholpåverkade män" som tema. Ganska obehagligt.

del sa...

shamrock08:
Jag påstod inte att det var lagligt, jag har full koll på vilka rättigheter man har att leka polis. Du blir upprörd över idén med medborgargardet, men har inget problem med lagbrottet med alkohol till minderåriga. Det är en åsikt du kan ha, men det vore mer hederligt att argumentera emot mig på den grunden: du föredrar ett visst lagbrott, jag föredrar ett annat.

Tanja:
Tack för din som vanligt sansade ton. När jag funderar lite mer på saken så håller jag med dig om att det knappast är det bästa sättet att ge barnen goda alkoholvanor. Där jag växte upp var det få vuxna som hade dylika samtal med sina barn, och det var en hel del ungar vars föräldrar var alkoholister och då knappast hade någon förmåga att ge sina barn en god grund på den fronten. I det läget föredrar jag ändå att grannarna sätter punkt för festerna.

Nu låter det som jag är helt för medborgargardesidén, men så är det inte. Jag menar att det är en rimlig åtgärd under villkor att:
1) Föräldrarna har misslyckats med att övertyga barnen om att frivilligt avstå från överdrivet drickande, och
2) Polisen är ovillig eller inkapabel till att lösa problemet.

shamrock08 påpekade att medborgargardet ju kunde ringa polisen, vilket jag förutsatte att de redan prövat utan framgång. När min kompis blev misshandlad kom inte polisen ut och kollade läget, så jag antar att de inte har tid/lust att stoppa fester heller.

Iggy D sa...

Christina, om du tycker att den som avstyr alkoholfester med minderåriga utgör ”ett farligt dåligt omdöme” undrar jag vad du tycker om föräldrar som köper ut alkohol till barn eller upplåter sitt hus till fyllefester.

Iggy D sa...

Shamrock, sextonåringar har rätt att ha sex, ingå vissa typer av kontrakt samt att sitta i fängelse. Det är friheter under ansvar. De har inte rätt att köpa alkohol, vare sig på Systembolaget eller på krogen. Om 16-åringar fick lov att dricka alkohol skulle de inte ha rätt att ingå kontrakt, fler 16-åringar skulle sitta i fängelse och antalet mödrar under 18 vore större.

Ditt resonemang om att man inte får avbryta privata fester där minderåriga dricker alkohol som minderåriga inte får dricka är bra klyftigt. Om festdeltagarna har något emot intrånget är det bara att ringa polisen och be dem att slänga ut inkräktarna från ens olagliga fyllefest. Om du tycker att det är hemskt att vuxna ingriper när barn och ungdomar hittar på dumheter kan du skriva om det på Lunarstorm tills du vuxit upp och kommit på bättre tankar. Eller starta en myndighet mot barnuppfostran, ett av våra stora samhällsproblem.

Unga kommer aldrig att förlika sig med det budskap den här affischen står för.

Unga har att förlika sig med lagen och vad deras föräldrar säger tills de är 18 år fyllda. Och även efter 18 måste de följa lagarna. Om de inte kan förlika sig med det är det en god anledning att inte sänka myndighetsåldern ytterligare (även om jag tycker att 16 vore en bra ålder att t ex bli röstberättigad).

Ja, det är vuxnas uppgift att ta ansvar för barn och göra vad man kan för att de inte ska hamna i risk-beteenden. Men det gör man icke på detta sätt.

Föreslå ett bättre sätt. Snälla, gör det. Lägga sömnmedel i bålen? Ringa brandkåren? Spela Morrissey på hög volym?

Om du absolut vill spela hjälte genom att hitta på saker istället för att föra dialog och vara ett gott exempel kan du gå och ställa dig utanför ett systembolag och kolla efter langning eller något. Eller nattvandra.

Vad tror du att den där Rosenquist med vänner gjorde? Han nattvandrade.

hade du tvingat av ett barn till mig legitimation hade jag blivit bra mycket mer arg på dig än mitt barn.

Ja, så talar en tonårsförälder. Och vad gjorde dina barn där?

Iggy D sa...

Tanja: Jag brukar försöka tolka även något kryptiska budskap genom att försöka komma på vad avsändarens avsikt var. Occams rakkniv, typ.

Eftersom jag vet att typiska svenska föräldrar lägger rätt liten vikt vid sina döttrars mödomshinnor (de som tycker sånt är viktigt brukar också vara väl medvetna om alkoholen risker och restriktiva med cykling och utegång efter solnedgången) kan det inte vara den springande punkten i budskapet. Alltså måste det betyda i klartext: ”Alkohol är farligt i tonåringars händer. De kan utsätta sig för risker de inte skulle i vanliga fall.”
Det kan alltså inte vara frågan om att det är dåligt att hon inte är oskuld, för i så fall skulle kampanjen lika gärna vara mot cyklar eller pojkar.

Sedan tror jag att alkohol rent generellt är ett problem, både när det gäller sexuella kontakter längs hela skalan från vinballe till fjärrkontroll-i-fittan och när det gäller stöld, skadegörelse och grov misshandel.

Kanot sa...

Iggy:

Potentiell situation: Jag och mina vänner (som samtliga är över 25 år gamla) sitter hemma och dricker vin och lyssnar på musik.

Plötsligt bankar folk på dörren ochkommer in utan tillstånd.

Sedan kräver de att vi visar leg. Min kompis som inte har något körkort har inte heller passet med sig, eftersom man i vardagslivet inte behöver pass, och vi kanske inte hade tänkta tt gå ut efteråt.

De som tvingat sig in i vår lägenhet häller då ut all vår sprit.

Förstår du inte hur mycket fel som finns med i den situationen? Jag tror inte ens *poliser* har rätt att tvinga sig in i nåns lägenhet utan tillstånd, utom under vissa extrema fall. Och de har definitivt inte rätt att beslagta alkohol från person A som har all rätt att äga den för att Person B som är under 20 befinner sig på samma fest och är full.

Simme K sa...

Jag kan inte låta bli att fundera över om Sture Rosenqvist och Johnny Sten är fejkprofiler. De har misstänkt liknande profiler och samma, minimala nätverk. Hitta.se listar inga personer med dessa namn i respektive kommun.

Johnny skriver den lite väl over-the-top kommentaren: "Allt detta står i bibeln, och att Sture, likväl som Moses stod emot egyptierna, skall han segra emot langningen. Prisa herren gud." Samtidigt är han ett fan av sidan "K-nulla B-rudar".

Allt detta kan förstås ha sin naturliga förklaring. Men ändå. Kunde vara intressant att ringa till Upplands Väsby kommun och höra efter om något sådan grupp verkligen existerar med deras goda minne, som Sture påstår.

För att återgå till huvudämnet för bloggpostningen: Fy fan.

Simon sa...

Ja, ser man på...

Genom att söka på Stures bild på "reverse image search"-sökmotorn TinEye visar det sig att bilden tillhör en viss Torsten Jansson, CEO för New Wave Group.

Inget medborgargarde i Upplands Väsby, alltså. Bara facebookskojare. Skönt det i alla fall. Någon som ids gå med i Facebookgruppen och kommentera på tråden?

("Johnny Sten":s bild hittar jag inte...)

Sture Rosenqvist sa...

Nej
Ingenting
Jag ångrar slätt ingenting
Det jag gjort, det har jag gjort
Eller åtminstone trott
Att jag kanske har gjort

Nej
Ingenting
Jag ångrar alls ingenting
Varje text, varje rad
Varje grupp
Som jag ska få ihop

På en bloggares blogg
hörs från bordet brevid
Tissel tassel om mig
Vem jag egentligen e

Titta där sitter han, säger Magnus Wallgren
Han är inte som vi, han är autoridakt
Är ett galet geni

Nej
Ingenting
Jag ångrar alls ingenting
Varje text, varje rad
Varje grupp
Som jag ska få ihop

Simon sa...

...nu postar Sture och Johnny triumferande länkar till "Successful Troll Song" och "Trololol"...

Men egentligen så misslyckades väl trollningen: Jackpot hade ju varit om någon concerned förälder på riktigt hade nappat och tyckt att idén var bra. Nu mötte de bara motstånd.

Tanja Suhinina sa...

Gäsp... Och förtroendet för Stoppa Langningen bara sjunker....

Sture Rosenqvist sa...

Medlemsantalet minskade markant

Unknown sa...

@ Del:
Det finns ingen, och bör inte finnas, någon rätt att tränga sig in i andras hus.
Det finns ingen, och bör inte finnas, någon rätt att kräva andra på legitimation (någonstans här måste jag fråga mig om du är galen).

Hur exakt menar du att en integritetskränkning av den grad är något som unga människor, som inte är uppenbart över 18, skall behäva tåla?

matilda sa...

Förstår inte fascinationen av att förlora oskulden. Jag förlorade min på det tråkigaste sättet man kan tänka sig. Med min pojkvän, i hans rum när jag var 16 år. Jag var kär och vi hade varit tillsammans ett par veckor. Det perfekta scenariot för alla oskuldsromantiker. Jag kommer knappt ihåg det idag och det var bara tre år sedan. Det är nästan så jag skäms för att inte jag har någon rolig oskuldshistoria att berätta och skratta åt med mina vänner. Jag hade helt ärligt hellre förlorat min oskuld i en garderob på fyllan. Första gången behöver verkligen inte vara speciell och man kommer inte alltid minnas den.

Sen det här med minderåriga som dricker. Det är verkligen inte värt att kränka både människor under 20 och tjejer för att hindra folk från att ha roligt (det är ju trots allt det som händer mestadels). Det är verkligen inte värt att bryta andra lagar för någon utopi som aldrig kommer att bli sanning. Vill man att ungdomar inte ska dricka så är det ENDA man kan göra någorlunda trovärdigt att föregå med det exempel man nu gillar och inte dricka själv. Det är så ologiskt att endast bekämpa alkoholkonsumption i en åldersgrupp om man verkligen bryr sig om samhället. Särskilt när den åldersgruppen faktiskt begår minst alkoholrelaterade brott (enligt den här kampanjen faktiskt).

Och föräldrar äger inte sina barn, vill jag bara tillägga. Att inte köpa ut behöver inte betyda att man skyddar barnet. Att vägra barnet alkohol behöver inte heller betyda att man skyddar sitt barn. Det går att få för mycket trygghet också, då man blir rädd för livet istället och det är värre än att råka ha sex som man ångrar lite i någon vecka.