måndag, maj 24, 2010

Lite tips och så.

LCHF
Julia Skott har postat ett inlägg där hon shoppade sin kropp så hon såg smalare ut för att illustrera det här med retusch. Hon fick en kommentar som inleddes med "Jag fick en sådan omotiverad lust att börja förespråka LCHF, low-carb, high-fat, för viktminskning och bättre hälsa. Får jag en snyting nu?" och fortsatte med länktips.

Så Julia Skott skrev ett till inlägg om det här med dietkommentarer man inte har bett om. Och originalkommentatorn och några till fattar verkligen inte problemet. Lite tips för framtiden: om du känner att du måste avsluta med "Får jag en snyting nu?" så säger du förmodligen nåt dumt.

Kenza
Genom här hittade jag ett inlägg om att Kenza har uttalat sig om hur hon tycker män ska klä sig när hon fick frågor om hur hon tycker män ska klä sig i en tidning för män om hur de ska klä sig. detta gjorde läsarna upprörda.

Dessutom har Kenza stövlar till baddräkt på bilderna. Men det bryr sig inte jeansshortsherrarna om, det är bara jag.

Sekuhara
Efter ett inlägg av Pär Ström inte utan poäng diskuteras det mycket och bland annat klassikern att kvinnor trakasserar män sexuellt när kvinnor har silikonbröst eller utmanande kläder. Jag kan förstå tanken, att kvinnor provocerar fram oönskade sexuella responser när mannen sitter på jobbet helt fredligt.

Men samtidigt hävdar de ju att män attraheras av utseende, medan kvinnor attraheras av status (och maskulint utseende). I så fall borde de väl anse att kvinnor med bröst trakasserar män genom att vara sexiga, på samma sätt som chefer trakasserar kvinnliga anställda genom att vara sexiga. Men så långt verkar de inte tänka. De tänker mest att kvinnor trakasseras av att män tafsar dem på rumpan, och män genom att kvinnor visar hud. Kedjan avslutas liksom aldrig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

11 kommentarer:

Alexander sa...

Mkay. Vikt och hälsa tänker jag inte uttala mig om, det tycks pågå en debatt om vad som är bra och dåligt som delvis är förvirrande rent faktamässigt och delvis infekterad med avseende på ideal.

Jag tycker inte att kvinnor trakasserar genom att vara sexuellt utmanande -- däremot kan jag bli frustrerad av det. Sommaren är en bitvis jobbig årstid av det skälet, faktiskt. (Jag undrar ibland hur mycket av det som är medfödd parningsinstinkt och hur mycket som är inlärt.) Men det som ibland gör mig förvirrad är när flickor/kvinnor klär sig på ett sätt som tycks ha som primär funktion att vara tilldragande på ett sexuellt sätt, men samtidigt verkar besvärade av att man tittar på dem. Vad är grejen med det?

Tätortstimotej-anna sa...

@ Alexander: Det är inte alltid så att klädseln har som primärt syfta att vara åtminstone sexuallellt tilldragande, utan snarare att t.ex. följa trender, imponera på andra eller hamna på streetstyle. Dessutom tycker jag (min erfarenhet, kan inte generaliera) att det är skillnad på att kolla in diskret än att ställa sig och glo/ge en once-over.

Tätortstimotej-anna sa...

Jag kan inte skriva idag. Förlåt. 'syfte' och 'sexuellt' ska det naturligtvis vara.

del sa...

Bara här om dagen var jag tvungen att kolla in Sveriges största bloggar (ibland har man ett underligt jobb), och då var Kenzas blogg på listan. Stövlarna har hon enligt egen uppgift på sig för att om fötterna inte syns på bild kan man i alla fall hålla dem varma.

Sunt förnuft!

Stövlar är aldrig fel heller, särskilt inte om man bemästrat konsten att kolla in diskret.

I delvist svar till Alexander och Anna, det beror väl på vilken kille som kollar också? Alla vet att det är obehagligt när fel person stöter på en/visar intresse.

Clara sa...

En av kommentarerna till artikeln om Kenza var "Skulle det här vara en seriös tidning..? Tappade just all respekt för er och er tidning nu".
Jag tappade just respekten för Cafés läsare.

Anonym sa...

Bästa Tanja. Kan du förklara lite närmare var problemet med kommentarerna på Julia Skotts inlägg är. Och framförallt varför du tycker att det är ett problem att samhället är viktfixerat. Du har ju tidigare pratat om att alla (läs kvinnor) har rätt till sina preferenser. Att samhället är utseendefixerat borde isåfall bara vara att andra (läs män) uttrycker sina preferenser.
Nu hoppas jag verkligen inte att du är en sådan feminist som tycker att kvinnors dregel över stora könsorgan och vältränade kroppar är 'rätten till den egna sexualiteten' medan män som dreglar över stora bröst och smala midjor är 'kvinnoförtryck '.

Nattfjäril sa...

Så många horor, sådan liten värld.

Johan sa...

Anonym: det är en jävla skillnad på att ha preferenser och att oombedd få folk att känna att det är någonting fel på dem för att de inte passar in i dem. Om du är tillräckligt tjock (och de gränsen går nu vid rätt mycket fett för min del, men den finns) kommer jag inte att vilja ligga med dig. Det betyder att jag inte kommer att vilja ligga med dig, eller tycka att du är snygg, vilket är min fulla rätt att bestämma mig för/anse utifrån vilka kriterier som helst -- men det betyder inte mer än så, och definitivt inte att det är en bra och smidig sak att försöka få folk som tycker att det är helt ointressant om jag tycker att de är snygga eller inte att gå ned i vikt.

Folk är i sin fulla rätt att tycka att det är kul om jag är ögongodis för dem. Om de förväntar sig det och börjar försöka få mig att ändra på mig för att jag skall bli det kan de dra åt helvete.

//JJ

Αλεξανδρος sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Alexander sa...

@Anna: Jovisst, det är skillnad på att titta och att titta. Men det jag menar är att så länge man klär sig på ett sätt som gör att man syns så måste man väl också vara beredd på att folk tittar? Och vill man inte det är väl modet så pass varierat både för kvinnor och män att man kan välja något mer diskret? Jag tycker det är lite hycklande att klä sig så att man väcker uppmärksamhet men samtidigt demonstrativt visa att man ogillar uppmärksamheten (särskilt om man samtidigt talar om att det egna könet sexualiseras, som om man inte hade någon del i det själv).

@del: Här tycker jag du säger något intressant om samhället. Nu menar jag inte att jag har svårt att få kontakt med tjejer, men just det där reserverade, avståndstagande "kom inte nära mig, du kan vara farlig/obehaglig etc" som i alla fall jag fått intrycket att främst unga tjejer får lära sig att använda mot främlingar, i kombination med den allmänna "säga nej till inviter"-attityden som också bidrar till att upprätthålla "män som förövare, kvinnor som offer"-förhållandet (och myten) gör mig lite beklämd. Jag vet inte om det är väldigt typiskt svenskt eller mer internationellt...

Personligen tycker jag inte det är obehagligt när "fel" person visar intresse, det är bara att vara tydlig med vad man själv vill, och om ingen vågade ta initiativ skulle inget hända, så jag vill snarare uppmuntra folk att stirra på varandra mer -- gärna dregla suspekt också. ;)

I övrigt håller jag med Johan J om hans beskrivning av vad som är OK och inte. Visa att ni gillar mig, ignorera mig annars, men respektera att jag inte existerar för er skull och inte vill ändra på mig för att passa in. Med det tillägget att det även gäller andra egenskaper än de rent fysiska. Men då blir det förstås mycket mer komplicerat och inte alls lika självklart PK.

johan,karlskrona sa...

Jag älskar superhjältar och har därför inga problem med baddräkt-stövlar, hon hade ett litet bälte också där hon kan ha mörkerkikare, granater och kom-utrustning.

Rör man sig bland andra människor så får de titta och tycka, de gör ju det, men det ska inte behöva begränsa en. Snygga tjejer ska få ha tajta skjorts och linnen utan att mötas av nedsättande kommentarer och det ska tjocka gubbar också få. Alla har rätt till respekt men måste också acceptera att de inte är osynliga.

Alla arbetsplatser har klädkoder, jag hade aldrig på mig min genomskinliga, rosa rock i fusklatex när jag jobbade på gruppboende. Men om en attraktiv kvinna som Debhralee klär sig proffesionellt och männen inte klarar av det ändå, måste det handla om makt. Männen känner sig hotade av att de förlorar makt, i det här fallet makten över sina tankar och kroppar. De får då acceptera att det är vad som hänt, skratta lite åt sig själva och gå vidare. Jag går i KBT och försöker lära mig att acceptera min ångest. Den kommer bara. På samma sätt kan inte gubbarna tvinga vackra kvinnor att vara osynliga.