måndag, april 12, 2010

Standardinlägg a1 att hänvisa till

Det finns saker jag har svårt för i diskussioner. En av dem är när folk gör sig dummare än vad de är. Det händer väldigt ofta i sammanhang när man diskuterar hur kvinnor och män framställs på bild. Jag försöker säga nåt om att det är mycket kvinnligt naket, att kvinnor generellt är mer avklädda, att om en man och en kvinna är med i samma bild är chanserna stora att hon har färre rynkor och mindre kläder. Jag får som svar någonting om att män också är med i underklädesreklam, förslagsvis Ljungberg för CK. Jag säger att kvinnliga actionhjältar framställs med stor fokus på T'n'A. Jag får som svar att manliga actionhjältar minsann också springer runt med bar bringa. Jag hör diskussion om att det är okej och häftigt med manliga strippor. Jag får inget gehör för att visst är det så, men kvinnokroppar sexualiseras och exponeras betydligt mer i andra sammanhang.

Så nu gör jag mig själv en tjänst och sparar ett gäng bilder från några medier en helt vanlig dag i Sverige.

I det här inlägget tänker jag ta:
Alla annonser som föreställer människor i dagens Stockholms-Metro.
Alla affischer för SF-biografernas repertoir enligt deras hemsida idag.

Metroannonser

Jag laddade ner Stockholms-Metro för idag (12/4-2010) som PDF. Sedan klippte jag ut alla annonser som föreställde människor. De enda undantagen jag gjorde var bioannonserna då jag ändå ska gå genom SF:s affischer senare och en TV-annons då jag ska gå genom dagens TV. Sedan räknade jag personer. Om samma person förekom på flera bilder räknade jag ändå denne som flera personer.
Antal annonser med människor i: 35
Antalet personer i annonserna: 65
Varav kvinnor: 33
Män: 20
Barn: 5
Vuxna som inte kunde könsbestämmas: 7

Antalet bilder där en man och en kvinna förekommer på samma bild: 9
Antalet bilder där kvinnan ser yngre ut: 3
Antalet bilder där mannen ser yngre ut: 0
Antalet bilder där kvinnan ser piffigare ut: 4
Antalet bilder där mannen ser piffigare ut: 0
Antalet bilder där kvinnan har mindre kläder på sig: 4
Antalet bilder där mannen har mindre kläder på sig: 0

Antalet personer med icke-ljus hy: 3
Antalet personer med uppenbar funktionsnedsättning: 7
Antalet personer med uppenbar funktionsnedsättning som inte är att de har glasögon: 0

Ett av syftena jag hade var att studera det som här ovan refereras till som piffighet - alltså hur tillsnyggad personen är. Jag övergav idén eftersom det blev lite svårhanterligt. Kvinnorna verkar till exempel ofta ha mascara och noppade ögonbryn, även om sminket i övrigt inte är synligt - skulle jag räkna det eller inte? Långt uppsatt hår? Smycken?

Jag hade gärna även räknat hur påklädd man är och jämfört könen, men det skulle också kräva avancerade ställningstaganden (om man bara ser en stringtrosa - räknas det att man har bar överkropp?). Jag kan kanske kommentera att på den bilderna där man kan uttala sig har 20 kvinnor halsringning som gör att man ser nyckelbenen eller mer, 2 har det inte. Motsvarande siffror för männen är 5 respektive 13.

Men betraktaren kan observera på egen hand, hoppas jag.

Skulle kunna tolkas som ett lesbiskt par. Tyvärr misstänker jag att det inte var meningen.

Jämför gärna de ovan och den nedan. För kvinnorna på bilderna behöver verkligen bli av med benhår och celluliter...


SF:s bioannonser

Jag gick in på sf.se hemsida och tog skärmdumpar på undersidan Filmer och trailers. Eftersom affischerna på SF:s sida är små har jag i vissa fall fått googla upp samma bild i större upplösning.
Antal affischer: 53
Antal personer (inklusive antropomorfa djur) på affischerna*: 111
Antal män: 78
Antal kvinnor: 33

Affischer med bara män på: 21
Affischer med bara kvinnor på: 5
Affischer med fler än en kvinna på: 3
Affischer med en man och en kvinna (detta inkluderar Laban och Labolina): 13
Affischer med en kvinna och fler än en man: 6

Jag har kollat närmare på tolv av de tretton afficherna som föreställde en man och en kvinna (jag hoppade Prinsessan och grodan)
Antal affischer där kvinnan är piffigare: 4
Antal affischer där mannen är piffigare: 0
Antal affischer där kvinnan ser yngre ut: 6
Antal affischer där mannen ser yngre ut: 0
Antal affischer där kvinnan har mer kläder på sig: 0
Antal affischer där mannen har mer kläder på sig: 4

Betraktaren kan fortsätta iakttagelserna på egen hand. Jag vill uppmärksamma några affischer med större bilder. Jag kan tipsa er om att börja med att jämföra rynkorna på de två personerna som ska föreställa jämngamla på affischen till It's Complicated.

Fortsätta kan man med affischen till Det regnar köttbullar där mannen är streckgubbe och kvinnan är timglas med OMG-kupa.

Och ni kan alltid sitta några timmar framför detta mästerverk. På den svenska affischen står det "De är coola. De är magiska. De är tjejerna som räddar universum."


Och givetvis förekommer det att manliga actionmän har bar bringa, i de här 53 affischers fall - Mads Mikkelsen i Valhalla Rising. Den som lyckas se någonting får gärna berätta för mig. Den som inte ser skillnad på den och ett gäng affischer med kvinnor som flashar urringningen gör sig dummare än hen är.
Pust! Såja, det här får räcka för idag! I framtiden skulle jag gärna vilja undersöka reklam för underkläder och hygienprodukter, vad folk som slåss på film har på sig och programledare i TV (hypotes - när konstellationen är man och kvinna kommer mannen ha mycket mer kläder på sig).

Det vore ännu bättre om nån annan gjorde det åt mig.

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

*Jag kan ha räknat fel på djuren och deras könstillhörighet. Då jag inte har sett filmerna gick jag på "om den inte har rosett är det en han", vilket är bedrövligt men effektivt.

Och rubriken är påkommen av Fredrik Stangel.

25 kommentarer:

M sa...

Gud så jag har velat göra såna här inlägg ibland! Jag har till och med tagit mobilbilder på tunnelbanereklam för att ha exempel! Men... sen ska en ju orka göra't också. Bravo!

Charlotte W sa...

Ja och när jag nu skulle berömma så var den mening som först spontant dök upp i mitt huvud: "You the man, Tanja!"
*suck snyft*

del sa...

Jag måste säga att min första tanke var "men, var är de upprörande bilderna då?"

Jag förstår att kampen måste fortsätta, men föreslår ändå att du skålar med dig själv eller valfri vän över att Sverige har kommit så långt på den här fronten.

Jag har sedan September 2007 bott i Tyskland och därefter Sydafrika. Båda är länder där kvällstidningarna har "sidan 3"-tjejer med helt bar överkropp och ambitioner på temat att bli skådespelerska och en bra mamma.

Tanja Suhinina sa...

Mikey & Charlotte: Tackar!

Del:
Dude, med min bakgrund skålar jag över att få bo i Sverige typ en gång i veckan!

julle sa...

vilket jobb och taack för att få ett mer sakligt bevis på det man tänker på när man går förbi sfbiografen och slänger lite småsura (beroende på humör) blickar på affischerna.
Men jag håller med om att jag hade förväntat mig "värre" reklambilder, fast din statistik såg ju inte så bra ut ändå...så det var ju en tankeställare för mig.

Adryan von Linden sa...

Hm, vad kom du fram till? :) Hur som helst oavsett fusk så är kvinnors fysiologi det eviga problemet.

Oh The Irony! sa...

TANJA // Bara en tanke här, för att spela djävulens advokat lite...

Först då: visst, jag är övertygad om att kvinnor i reklam och på film framställs mer sexualiserat än män. Där har du säkert rätt.

(Sedan har du och jag ju diskuterat det här med att män istället framställs som onaturligt händiga, driftiga och fysiskt kraftfulla / farliga i media, så frågan är - som alltid - kanske mest vilka orättvisa krav som är värst...)

Oh, well, tillbaka till ämnet. Frågan jag tycker är relevant är väl i vilken grad även "vanliga" människor uppvisar skillnader i "uppiffning"?

Om piffighetskampen i en grupp om 10 män och 10 kvinnor i samhället i stort slutar 7-3 till kvinnorna (vilket väl känns som en rimlig gissning, sett till det här med ögonbrynsplockning, sminkning och benrakning etc) är det väl rimligt att även reklam / film uppvisar samma fördelning?

...och nu säger jag inte att vi inte kan diskutera kravställningen på utseende / uppiffning i stort, men just avseende hur befogat det är med kritik mot medievärlden är det väl ändå en relevant fråga?

Tanja Suhinina sa...

Oh the irony!:
Ja, givetvis kan man även prata om onaturligt händiga män. Det 'r fritt fram för alla att använda det jag sparat ihop här. Jag tyckte mest det var bra att nångång ta fram lite underlag.

Och min kommentar om allt som handlar om att "jamen kvinnokläder är ju mer urringade" och sånt är "ja, precis".

Sketch sa...

Måste bokmärka det här inlägget! Intressant... och absurt. Sjuttioåtta respektive trettiotre.

Sliven sa...

Har för mig att det finns en uppsjö av uppsatser som faller inom det här ämnet. Men det är ju sååå mycket bekvämare att ha en helt vanlig dag i "reklamsverige" sammanfattad i ett blogginlägg. Lättare att länka till är bara början... ^_~

Fredrik Stangel sa...

Det ska väl sägas också, att så illa som Winx Club brukar det inte vara i Sverige. Brorsan, en av landets mer svårförvånade personer, som normalt sett inte höjer på ögonbrynen för någonting, höll på att sätta frukosten i halsen när han i Upsala Nya Tidning fick syn på detta... hrrm... intressanta inlägg i genusdebatten.

Friskytten sa...

Tips på nya fältstudier:
1) Ställ dig framför ett tidningsställ och kolla hur många omslag som har kvinnor och hur många som har män.
(Du kommer att finna många fler kvinnor)
2) Kolla vilka slags tidningar som har kvinnor/män.
(Kvinnor på kvinnotidningar och halvporriga manstidningar, män på tidningar om teknik, ekonomi, sport, o.d.)
3) Räkna leenden.
4) Notera klädsel.
osv
Du kommer också att finna barbröstade män i utmanande poser, men de kommer att vara undantagen.

Julia sa...

Gillar siffror.

Chris sa...

excellent. tackar.

/mr burns

Tomas Antila sa...

jag har inte så mycket att tillägga än att det var väldigt bra och jag också önskar att jag hade ork att göra liknande undersökningar. Serietecknaren Gunnar Krantz gjorde en gång en undersökning där han kollade på tidningen Bild & Bubbla hur många kvinnor respektive män det var på omslaget. Det blev ju väldigt skandalösa resultat, och rubriken för artikeln blev: måste en kvinna har anknäbb för att få vara med på omslaget på Bild & bubbla? :D

Förresten, är det bara jag som får sexuella associationer av den här: http://4.bp.blogspot.com/_14u4uDehJdU/S8NSy5MXq4I/AAAAAAAAB80/AbWL2y6daaA/s1600/metro31.jpg

Jag hatar köttbullefilmen. Jag skulle vilja komma på ett namn på företeelsen att antropomorfa kvinnor måste vara sexiga medan antropomorfa män bara behöver vara roliga.

Esteban sa...

Hej Tanja,

kan du visa vilka av annonserna du tyckte visade kvinnor som piffigare/avkläddare/yngre än män? För jag förstår inte hur du räknat. Jag håller med dig om bioannonserna men jag tycker verkligen inte en enda ur den första uppsättningen annonser du la upp var anmärkningsvärd ur genussynpunkt...

Tanja Suhinina sa...

Esteban:
Orkar inte gå genom allt just nu, och det är okay. Ögnar bara lite.
Mer avklädda, till exempel:
Yrkeshögskolan i Eslöv
Jensen
Apollo

Yngre, t ex:
Den första annonsen för synfixning
Turkietresor

Piffigare, där tjejerna uppenbart har mer smink än scensmink:
Första reklamen
Högskolan i Eslöv

Anonym sa...

Hej Tanja, jag håller nog inte med om ett enda av dina exempel utom möjligen Apollo, men det är okay. :) Men till och med Apollo är ett gränsfall. Visst har tjejen sina långa ben precis i blickfånget, men snubben hon är med är välklädd, har en kraftig haka som är slät som en barnrumpa, en säkert mycket dyr frisyr, och lysten blick. Han skulle kunna komma direkt från en reklam för Mach 3.

Och ta Turkietresor till exempel, vadå hon yngre? Dom ser ut att vara 20-22 år gamla bägge två och bägge ser ut som fotomodeller. Och på vilket sätt är kvinnorna i reklamerna för Jensen och Yrkeshögskolan i Eslöv avklädda? Jag tror att de flesta icke-talibaner skulle säga att de har helt vanliga vardagskläder.

Alltså, jag håller ju egentligen med dig om att karlar som pratar om att män också sexualiseras är puckon. Men jag tycker att bara under min livstid har det varit en rätt stor förändring i hur kvinnor skildras i det offentliga rummet och jag skulle snarare säga att reklambilderna du visar är ett exempel på att reklamare osv idag har en medvetenhet om sin roll i att forma människors genussyn som inte fanns för kanske 10-15 år sedan... Sedan är affischen för köttbullefilmen inte helt OK, men det kanske har att göra med att den är producerad i USA och inte framsynta Sverige.

Tanja Suhinina sa...

Esteban:
Jag säger inte att kvinnorna är oanständigt klädda. Men männen har halsringning som täcker nyckelbenen och kvinnorna öppnare kragar. Det är uppenbar skillnad tycker jag. Apolloreklamen (som var ett exempel på just klädskillnad) är också uppenbar. Om vi jämför det vi ser har hon urringat linne och han kortärmad tröja med skjortkrage.

När jag gjorde åldersbedömning hade jag mer högupplösta bilder och tittade på rynkor och sånt.

Este sa...

Tanja:

Esteban sa...

Tanja:

Det verkar lite som att du argumenterar för att en kvinna som är "normalt" klädd visar mer hud än en man som är "normalt" klädd. Det är i och för sig sant men har inte så mycket att göra med hur män och kvinnor skildras i media.

henrik sa...

Skulle vara kul att veta vilka vetenskapliga mätmetoder som använts för att avgöra piffighet.

PT sa...

Meryl Streep född 49 och Alec Baldwin född 58. Vet inte om jag undermedvetet visste att Alec Baldwin är yngre än Meryl Streep men du kan väl ändå inte på allvar hävda att Streep ser yngre ut bara för att hon inte har grått hår?

Jag kan förstå att man reagerar på halvnakna kroppar, djupa urringningar som uppenbart spelar på sex men nog fan kändes det här i så fall i underkant. Den mest stötande bilden är väl ändå en bar-bringad Mads Mikkelsen i action-hjälte pose?

Gustav Törnblom sa...

Hej! Testa göra samma undersökning när du är på krogen eller dylikt.. Av egen erfarenhet så ÄR kvinnor piffigare, HAR "mindre" (färre) kläder och VILL se yngre ut. Tyckte det var en intressant jämförelse thats all :)

Tanja Suhinina sa...

henrik:
Nu var det ett tag sedan men jag minns saker som synligt smink, smycken, hur fixat håret var, och hur mkt kläderna forutom funktion även hade estetiska ambitioner.

PT.
Jag kan på allvar hävda att Streep har betydligt slätare ansikte. Baldwin har mer rynkor.

GT:
Med risk för att verka otrevlig - att det även ser ut så på andra håll i världen än just området jag undersöker tas upp i kommentarerna.