söndag, september 07, 2008

Dans och sexism - fältrapport från SSIFs dansdag 7/9-08

Jag var på SSIFs dansdag. Det var roligt, svettigt, lärorikt och naturligtvis ett utmärkt tillfälle att tänka på dans och sexism. Ett tema som jag har skrivit om förr, och som jag gärna återkommer till i egenskap av feminist och dansös. Det här är ingen analys, bara betraktelser.

Streetfunk för nybörjare - den tokcharmige ledaren berättade vilka stilar som ingår i kursen och nämnde dancehall. Som enligt honom är sexistisk, men kul om man gillar att skaka rumpa. Och han själv är inte så bra på det, men han försöker. Inte nog med att grabben var pedagogisk och charmig, han var dessutom en kille som erkände att han skakade rumpa i tjejmoves och så nämnde han vardagssexism utan att göra värsta grejen av det. Finns det platser kvar på måndagskursen hoppar jag nog på, det var sjukt kul och tid och pengar kan man alltid trolla fram om det gäller nåt som både är kul och nyttigt. Fast då måste jag förstås skaffa sneakers. Nån som vet var man köper dansvänliga och billiga guldsneakers?

Annat var det på buggen. Jag är ju till att börja med lite skeptisk till bugg (stympad lindy-hop som varken är kul att titta på eller dansa), men jag blev inte mer positivt inställd av den manlige ledaren som efter att ha kollat på hur könsfördelningen i rummet såg ut konstaterade att tjejer kan få dansa som killar idag, men det får de inte på de vanliga kurserna. "På dansgolvet är det mannen som för, det är väl ända privilegiet vi har kvar", ungefär. Pucko pucko pucko. Han, om jag inte minns fel, sa också att de tjejer som dansade kille kunde byta till tjej om de blev förvirrade. På den nivån vi dansade var mannens uppgift att stå på plats och trampa vänster-höger, medan tjejerna snurrade och hade sig. Åååååhhh!

Under salsan var de mer än villiga att låta folk byta genus och var verkligen noga att referera till förarna som "förare" och inte "killar". Så små medel, så enorm skillnad! Jag har alltid undrat vad som stoppar folk från att ta de små stegen mot en bättre värld. Det kostar ju faktiskt ingenting att säga "förare" och "förd" istället för "kille" och "tjej". Att byta dansgenus är otroligt lärorikt om man vill bli bättre på att dansa socialt, de som inte håller med vet objektivt inte vad de pratar om. Vad är de rädda för egentligen? Att det blir svårt att veta vilka man ska bjuda upp? Hallå, F-R-Å-G-A? Med tanke på att dans, vad jag vet, är ett tjejdominerat fält är det bara bra om man slutar fixera sig vid vad man har mellan benen.

Jag har själv blivit mer intresserad av att föra nu på sistone. Inte minst för att jag märkt att jag blivit bättre på det för att jag har övat, och då är det ju förstås mycket roligare. Dessutom har jag kommit på det geniala i att kunna få dansa med samtliga dansarna, inte bara förare. Har man ett dansgenus missar man ju halva potentiella partnerpoolen! Om man dansar i ett sammanhang där dans är ungefär synonymt med mingel (tänk smaprat-foxtrot) är det dumt att man som tjej bara får mingla med killar.

Kontakt skriver intressant om det här.

Ja, just det, intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ha! Jag är ett kontaktsport-fan och blev så glad att du har hittat till den bloggen redan.

Anonym sa...

fan vad jag lär mig av dig. tack! jag dansar själv ungefär allt och jag har, hur dumt det än låter, inte tänkt riktigt på allt det där... skäms.

btw, scarlett johansson och natalie portman säger sitt om feminism, typ. haha
här: http://www.youtube.com/watch?v=Us0tiDFDPhU&feature=related

Tanja Suhinina sa...

KOntaktsport har jag även läst förr, men inte haft anledning att länka. Mycket bra blogg.

Anonym, tack. Skönt att bidra =)

JMT sa...

Tokfastnar du verkligen för en dans och ska instruera andra är det ju dessutom jättebra att både kunna föra och följa. Har fått en känsla av att de flesta duktiga instruktörer både tjejer och killar kan båda sidors moves och kan föra o följa även om killarna av tradition troligtvis har mycket mer vana av att föra.

Anonym sa...

Jag tycker att de här är väldigt bra skrivet, men jag håller inte med helt. Jag tävlar i bugg sedan flera år tillbaka, och de du fick lära dig på kursen va nog den klassiska buggen som är K-märkt idag och inte tävlas i överhuvudtaget. Nu förtiden är buggen extremt jämställd (jag MÅSTE liksom flika in detta, de känns viktigt och rättvist mot buggen) nu förtiden för killarna och tjejerna lika mycket i bugg. Killen vill att tjejen ska göra en snugg, killen flaggar med sin kropp. TJEJEN vill att killen ska göra en snurr, TJEJEN flaggar med sin kropp. You see? Om killen vill att tjejen ska göra nått kul move, och tjejen inte tycker de passar låter hon helt enkelt bli. De är fortfarande inget stilbrott på tävlingsgolvet. Ellerhur bra! Sen bara för att du sa att bugg va tråkigt att titta på ska du få en länk. Varsågod. http://www.video.nackswinget.net/

Tanja Suhinina sa...

Tack. =)
Jag skrev bara om den där halvtimmeskursen, buggscenen har jag inte så bra koll på. Uppenbarligen. Det låter hur som helst bra med att båda kan föra, inte minst för det är, enligt vad jag upplevt, mer så det funkar på dansgolvet när man dansar socialt. Då är det ju verkligen inte så att killen bestämmer helt på egen hand. Eller, jag har ju inte dansat bugg i någon större utsträckning, men gissar att det funkar så även där.

Jag hinner inte kolla videon, men jo, bugg KAN vara jäkligt bra. Däremot tror jag att lindy är roligare på nybörjarnivå, helt enkelt pga skillnaderna i grundstegen.