torsdag, april 17, 2008

ett tillfälle att publicera någon spännande tanke som ligger och lurar i bakhuvudet och vill ut

Jag fick det här mailet från mitt förlag (Hydra, alltså) imorse och blev grymt irriterad.

Kära Författare,

Ett önskemål har inkommit från lilla, men naggande goda, magasinet Nya Upplagan om spännande skribenter.

Eftersom vi ju har förmånen att ha ett antal av dem i vårt stall, så går därför frågan ut till er om någon är sugen på att synas och höras lite genom att skriva en intressant artikel eller iakttagelse.

Något arvode utgår ej, men det är naturligtvis bra reklam och ett tillfälle att publicera någon spännande tanke som ligger och lurar i bakhuvudet och vill ut. Det kan också nämnas i sammanhanget att de avser recensera boken Järvlöpan som just gavs ut på Hydra och är välvilligt inställda till kommande böcker från vårt kära, lilla förlag.

Den som är intresserad hör av sig till Lars Yngve, chefredaktör för Nya Upplagan, på lars@nyaupplagan.se. Gärna med CC till oss, så vi vet vad som är på G.

Allt gott,

[signatur]

Jag vet att det här är hundra år gammalt, men herregud, kan folk nånsin lära sig att kreativt arbete är arbete? Betala, för fan! Det behöver inte vara pengar, mind you, men det ska finnas motivation. Stor upplaga eller intressant målgrupp, så man faktiskt får synas ordentligt. Intressanta medskribenter i vars glans man vill sola. Framtidsutsikter. Någon sorts bild av att tidskriften fattar vad de håller på med.

Till exempel:
Hej, Tanja!
M är en nystartad tidning som handlar om A, B och C. Vi på redaktionen har läst din text till N och tänkte direkt att vi bara måste värva dig! Vi älskar verkligen hur du namedroppar ryska verk som inte finns i svensk översättning så att ingen kan kolla upp om du droppar relevant! Skulle du vilja skriva en text till oss, förslagsvis om A, vi tror att ämnet skulle intressera dig och vara perfekt för din [superlativ superlativ] stil. Ämnesvalet kan naturligtvis diskuteras, vi litar på att dina referensramar är bredare än våra och du kan komma på ämnen vi aldrig ens skulle drömt om.
Vi kan tyvärr inte betala, men du är först på vår lista över folk som ska få cash när vi börjar gå runt.
MVH
M
För det första - om man nu verkligen tror att man som skribent är desperat efter att synas (vilket Nya Upplagan och Hydra verkar tro) är det väl ganska självklart att man ska appellera till just det. Och inte genom att säga "öh, du kommer få synas", utan genom att visa att de sett en, läst en, vet vem man är. Smicker, förihelvete, smicker! Hur svårt kan det vara?

Ett önskemål om nya spännande skribenter har kommit in. Bra tänkt där, Nya Upplagan, "vi behöevr skribenter, var finns skribenter? Jag vet! GENIRYCK! FÖRLAG!". Söker man nya skribenter ska man ut och läsa texter. Bloggscouta. Kolla tidningar. Plocka dem man vill ha. Förklara för skribenterna varför man vill ha just dem. Det här är så sorgligt oproffsigt, från både tidskriftens och förlagets sida, att jag vill gråta. "Välvilligt inställda till kommande böcker från vårt kära, lilla förlag". Men så bra då.

Att tidningen sedan har lägre upplaga än Osqledaren och fulare layout än PQs programblad gör inte saken bättre. Men inte så mycket sämre. Om det skulle blivit ännu sämre skulle det varit typ mail från Kallängsgymnasiets skoltidning, och det skulle bara vara charmigt.

Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

wörd.

Folk verkar inte fatta vilken motivation det är att recensera saker när man får pröjs för det.
De vill ju inte heller jobba gratis, emn trots det önskar sig massa människor saker till sin [blogg/webbtidning/tidning/dittodatt] utan att ens kunna erbjuda recensionsex eller kompensation.
Till och med mina kompisar mutar mig med en glass om de vill att jag ska jobba åt dem, dammit!

laser sa...

Samtidigt känns det inte riktigt som att det man gör uppskattas om man inte kan få betalt. Då kan man få förfrågningar om att göra saker bara för att de vill se vad man kan och sen publiceras det inte ens. När nån som inte betalar ger en en komplimang är det typ lika kul som när mamma och pappa säger att man ritar fint och hänger upp skiten på kylskåpsdörren, men inte en kotte betalar en krona om de inte på allvar tror att man kan åstadkomma nåt hyfsat.

enmi sa...

Gah! Jag känner igen det där.. Det verkar finnas en uppfattning om att folk som arbetar med kreativa medier gör det för att de tycker att det är så jävla kul att arbetet i sig är värt mer än betalningen.. Publicitet är ju bra, men arbete är arbete hur man än vänder och vrider på det. De kunde i alla fall ha erbdudit dig en gratis penna eller nåt. O__o

Tanja Suhinina sa...

DM: "Hej kan du recensera" utan att erbjuda recensionsex är typ... jag vet inte. Jag har inga ord för det.

Anders: Mnja. Jag vill ha belöning. Jag vill ha motivation. Jag vill ha motivering. (Motivation = what's in it for me, motivering = what's in it for them) Det behöver inte vara just pengar.

Enmi: Mmm. Och så kunde de börjat med att kontakta mig och inte mitt förlag.

Allmänt: Hade Louise P inte varit så upptagen hade jag förväntat mig en reaktion från henne. Spontant känns det som att hon är den av oss som verkligen borde bli arg över det lukrativa erbjudandet.

Charlotte W sa...

JA vi skribenter vill ha betalt! Det är nästan sadistiskt att pocka på att man ska skriva för "ÄRAN" som en professor jag känner en gång menade att man skulle (lätt för honom at säga, med ett så välbetalt jobb där detta att publicera sig är en av arbetsuppgifterna...).
Sen finns det förvisso behjärtansvärda undantag, fina & viktiga tidskrifter som inte KAN betala något, men de ska vara just undantag, inte regeln.

Anonym sa...

Du är inte dum du Tanja! Sen skriver jag här också för att jag vill att folk ska läsa min blogg.

laser sa...

Kan du inte skicka in det här blogginlägget till de förresten? :)