onsdag, juli 18, 2007

Crème Bonjour-hat

Alltså... Crème Bonjour har aldrig varit livsavgörande för mig, och hade någon i våras sagt till mig att den har försvunnit och aldrig komma tillbaka skulle jag säga "jaså" och fortsätta surfa bilder på Roy Mustang. Men... nu HATAR jag pålägget! Eller ja, naturligtvis inte osten i sig utan reklamerna. Urrk. Sist jag kollade på TV fick jag konfronteras med frankofili (eller frankohat eller nåt, det var hursomhelst patologiskt) i form av en man med ful mustasch som förklarade för oss på franksbruten engelska (srsly!) att man ska ha märkets nya ostkuber i sin sallad. De ser råäckliga ut och jag stör mig på sådan exotifiering. Jag var en av dem som skrek "ERK!!!!" varje gång jag såg "vilken dag är din Dolmio-dag?"-reklamen med exotifierade brytande livsnjutande italienare. Tänk om man visade svarta på det sättet.

Jaja, det hade jag kunnat överleva. Men... Men...

Jag tycker om konstnären Alphonse Mucha. Jag vet att det är ultramainstreamt, men han är faktiskt ordentligt underskattad. Och överkopierad. Den dödligaste kombinationen ever - världen är full av skitfula Muchapastischer tecknade av människor som inte orkat anstränga sig det minsta lilla för att se hur hans affischer är uppbyggda. Folk tänker "öh, de är typ konturer och lite mjuka färgövergångar och typ nån cirkel i bakgrunden" och kör hårt. Och så får vi resultat som

och


Ursäääkta mig? Skulle Mucha någonsin tillåta sina chicks att sitta på bakgrundet på det sättet? Jag tvivlar på att mannen ens skulle rent fysiskt kunna teckna så stela figurer, än mindre offentliggöra sådana bilder. Inte heller skulle han tillåta en så ful bakgrundsfärgsövergång som i de lila textrutorna. VAR ÄR RAMEN SOM RAMAR IN FÄRGEN? VAD har bruden på sig? VAD gör cirkusdirektörn med käppen? Vad är för målad fucking träram i färg runt bilderna?

ALLT med de här annonserna (inscannade från maj- och juninumren av tidskriften King) är vidrigt. Texten är helt oanpassad till ramarna. Reklammakarens enda jugendaktiga font är trist. Symmetrin är dödlig, kompositionerna sövande. Jag struntar i hur lite tid och pengar Jerker (bilder är signerade Jerker'07) fick för sitt jobb. Det är aldrig rätt att våldta Mucha!

Jag har velat blogga det här i evigheter, mennu är jag dessutom överkänslig för att jag tillbringat större delen av dagen surfandes ArtLebedevs webbsida. Massor med tips och info om vad och hur man ska och inte ska göra inom design och reklam. Det står ingenstans på sajten, men man SKA inte göra fula pseudomuchor.

PS. Jag glömde. Jag HATAR "Alltid Crème Bonjour". Sloganen skriker "det ska egentligen vara på franska, men vi kan ju inte räkna med att folk fattar franska, så vi skriver på svenska fast det blir fult och låter fransmannen i TV-reklamen att prata engelska". Jag kräks.

Blir du också förbannad? Bra!
Andra bloggar om: , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är TV-reklam-allergisk. Finns det
NÅGON TV-reklam som INTE är direkt förargelseväckande/pinsam/obegriplig?

Anonym sa...

Jag tycker bilderna är fina. Men jag är nog matförgiftad och har kräkts en massa så det kanske är därför. Annars är nog min favoritartist Dave McKean.

Carl Johan sa...

hahahaahahhah.

nu förstog jag ERK-utbrottet :D seg dag

David sa...

Toujours pur!

Tanja Suhinina sa...

Alexander: Jag lovar, de ÄR skitfula. Eller, i sig är de bara fula, men som Mucha-stiliseringsförsök är de direkt kränkande.

David: NEEERD!

Silme sa...

De bilderna gjorde ont i min själ, och jag tycker annars jättemassa om CB (fast bara den klassiska med gräslök) - dock tycker jag nog mera om Mucha. Tack för att du uppmärksammade det, jag hade missat den reklamen. Fast å andra sidan kanske jag levde lycklig i min ignorans..

Stef Gaines sa...

Nästan offtopic, men jag älskade "Vilken dag är din Dolmio-Dag?" eftersom jag (är en idiot och) tolkade det som "Vilken dag är din Dolme-Dag?"

Si, si! Ingen ska störa vår Dolme-middag!

M sa...

Tjejen är Fergie, ju! Det förklarar dessutom hennes kläder.

Men ja, agh. Jag gillar också Mucha en massa (och är nog skyldig till ett par såna där dåliga försök, men jag har i alla fall inte fått dem publicerade :P) och nä, det är liksom inte riktigt okej.

Tanja Suhinina sa...

FERGIE!
Shit vad bra!