torsdag, juni 21, 2007

(inte) roligt för att det är sant


Prussian Blue kommer till Linköping! Första gången jag fick höra om Prussian Blue trodde jag att någon drev med mig. Blonda tvillingfjortisar som sjunger nazistiska sånger på en äng. Liksom, hallå? Sedan visade det sig att de fanns på riktigt och då var det inte så roligt längre. Konceptuellt är det fortfarande helt orealistiskt skrattretande.Tvillingar. Äng. Victory day. Kan ingen tvångsomhändeta ungarna?

Från musik till literatur. I dagens DN skriver Jonas Thente om att hösten 2007 är den sämsta bokhösten i hans mannaminne.
Jodå, visst finns här många intressanta böcker och författare att peka på, men de försvinner i det stora flödet av idiotböcker. Kvasireligion och toalettböcker, bloggprosa och flagranta konceptstölder från den engelska light-utgivningen. Böcker grundade i tokroliga listor och snabbskriven desserthistoria, uppvispade kvällstidningskrönikor och förmenta djärvheter om sex och relationer. Rosa för kvinnorna och kromblått för männen. Det ser mer ut som TV 3:s programtablå än en diversifierad nationalutgivning.
Jag känner på mig att jag är omnämnd, om än inte vid namn eller boktitel. Det hela är väldigt roligt för att det är sant, även om jag hävdar att Phonephucker kommer att hålla en högre nivå än vad man normalt väntar sig av en rosa bok om sex och roligt. Martin informerade mig för övrigt nyss om att man inte blir författare bara för att man har gett ut en bok. Marcus Birro skriver "Bunta inte ihop mig med Linda Rosing". Pfft, Jag blir av Jonas Thente ihopbundad med Stora Pruttboken.

Förresten, snälla ni: när ni trots upprepade påpekanden fortsätter att missa poängen i något av mina inlägg - fundera på om ni inte har något mer lättläst att avnjuta. Vad ni inte bör göra är att skriva långa krönikor där ni diktar upp någon dramaturgiskt erbarmelig misärbakgrund åt mig och mina föräldrar, och till råga på allt avslutar med att, ni vet, missa poängen.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,

19 kommentarer:

Anonym sa...

...jag tänkte när jag såg nyheten om det kommande gig:et med nazi-flickorna, "var inte dom 14 år förra gången också?" Kanske jag har missat något.

Tanja Suhinina sa...

Foreeever young, I want to be foreeever young!

Anonym sa...

Uppenbara losers på den fria partnermarknaden... "Hej, jag är så desperat att jag måste ta min tvilling!"

Anonym sa...

Men så söta de är! Små livsbejakande föl som tar sina första stapplande steg in i vuxenvärldens massutrotningar. Jag älskar kontrasten mellan den oskuldsfulla ungdomen och det glättiga budskapets mörka skuggsida. Eller hur man nu ska uttrycka det om man vill bli författare.

Anonym sa...

Oooh, till Linköping! Om det inte vore för nazisterna skulle jag gå och kolla på dom. Haha.

Många kritiker verkar vara ungefär lika dumpuckade, elitistiska och dryga som dörrvakter.

Hampie sa...

Oh, du nämnde mig! Jag känner mig så hedrad (och här är jag inte ironisk - jag tycker du är skitcool).

Kan förövrigt informera att Birro inte nöjde sig med att debattera i Aftonbladet om "riktiga" författare - han skriver dessutom snyftartiklar om sin alkoholism i Expressen och passar där dessutom på att göra smygreklam för sin nästkommande bok: Svarta vykort. Hur emo är inte det...

Ola Hellsten sa...

Jag vet inte om jag heller alltid tolkar dina inlägg rätt. Men jag tycker de ofta är jävulskt bra -- även vid de tillfällen då jag inte håller med dig -- så jag kommer nog att fortsätta att avnjuta din blogg. Och jag lovar att jag kommer att hålla mig borta från att skriva analytiska krönikor.

Apropå krönikor så var det en välskrivet inlägg du fick med i Expressen idag. Ree-spect.

Björn sa...

Hah, 4-chan 1 - Verkligheten 0


För övrigt nämnde skrev Thente att det fanns höjdpunkter också, och eftersom du inte är omnämnd alls kan han precis lika gärna ha räknat in dig där. Ifall han nu läst bloggen, vilket väl kanske inte är sådär jättesannolikt.

Och även om han skulle räkna dig som en av de dåliga (vilket förvisso torde vara ganska knäckande eftersom Thente alltid har rätt), så får du ju ha i åtanke att han tänker i termer av skönlitteratur. Inte ens den bästa blok tåls att läsas som en roman.

Björn sa...

En grej till - jag läste din debattartikel.

Först blev jag rättfärdigt vred a la 1959. Liksom, vaffals, vulgariteter och ett "you know" inslängt löpande text på svenska? Avgå, Per-Albin! Det här är en debattartikel i en seriös tidni-... åh, vänta.

Hursomhelst gör du en mycket bra poäng.

Anonym sa...

Tanjas artikel är förstås lika välformulerad som vilket krönikör-proffs som helst. Något annat var heller inte att vänta.
Jag måste dock säga - utan att vare sig ha hört låten eller läst texten - att jag inte gillar den där sångtiteln heller. Jag tycker att den ger associationer till kvinnomisshandel, och hur
roligt är det, egentligen? Inte särskilt roligt, tycker jag.

Tanja Suhinina sa...

Martin: MYCKET emo. Och mediesmart, man ska göra reklam för sina kommande böcker.

Ola Hellsten: Tack! Och ja, så länge du i alla fall läser vad jag skriver innan du skriver fanfics.

Björn:
1. Alltså, jag har ju själv genom hela skrivarprocessen tänkt "lol blok om lol sex lol", så det är skönt att någon som inte är jag skriver vad jag tänker. Jag skulle förstås bli dösmickrad om han sen kallade Phonephucker för "överraskande välskrivet pocketskräp" eller så.

2)Björn, jag blir faktiskt lättad när du säger att jag inte behöver begå seppuku för inlägget.

Stefal Hallgren: Vad gillar du "Hit me baby (one more time)"? Den skulle kanske bli en fin uppföljare... Frida Muranius borde göra en cover.

Björn sa...

Stefan:
"Tanjas artikel är förstås lika välformulerad som vilket krönikör-proffs som helst. Något annat var heller inte att vänta."

Ja, det har du helt rätt i. Men det var en debattartikel, ingen krönika. Apples and pears, not tomatoes and tomatoes.

Jag tycker inte alls att artikeln var dålig, men att debattera på tidningsnivå kan inte handla om att mångla diskurs. Tanja gör inte det i den här artikeln, däremot är den sårbar för detta om någon skulle vara anal nog att spinna vidare på ämnet även efter att Tanja avslutat det.

Anonym sa...

Martin har rätt. Man måste ha givit ut två böcker för att räknas som författare.

Anonym sa...

Men det är ovanligt, Björn, att debatt-äpplen beställs och betalas för, såvitt jag vet. Det gör dem mer lika krönikör-päron.

Och visst, Tanja, jag har väl hört den där låten "hit me baby" någon gång och kanske inte direkt tänkt att den borde förbjudas. Men det känns väl lite som att engelskan passar mycket bättre för ekivoka poptexter
än svenskan.

Tanja Suhinina sa...

Iggy: Jajaja, när kommer 'Duktige och intelligente Iggy Drougge'?

Stefan Hallgren: I Sverige, kanske. För att vi inte har samma känsla för engelska som människor som faktiskt använder engelska till vardags i någon större utsträckning. Ja är rätt trött på uttalanden av typ "engelskan passar mycket bättre för ekivoka poptexter än svenskan". Inget emot dig personligen, jag har bara sett för mycket av sånt.

Anonym sa...

Okay, Tanja, men alla argument blir väl tjatiga i längden... Så det säger ju inte i sig så mycket om de är rätt eller fel.

Anonym sa...

Min ensamhet dödar mig (och jag) måste erkänna att jag fortfarande sätter min tro till (fortfarande sätter min tro till)
När jag inte är med dig blir jag vansinning
Ge mig ett tecken, slå mig älskling en gång till

Åh älskling, älskling, anledningen till att jag andas är du.
Pojke, du har förblindat mig
Åh söta älskling, det finns ingenting som jag inte skulle göra
Det var inte såhär jag planerade det

Visa mig hur du vill att det ska vara
Berätta för mig älskling, för jag måste veta nu, åh eftersom

---
Det bästa är att det här inte är Brittans mest patetiska sång ur feministisk synpunkt.

Tanja Suhinina sa...

Men DM, det är ju på originalspråket engelska! Allt är mer okej på engelska, inte bara japanska serier för barn! ^^

Anonym sa...

Martin informerade mig för övrigt nyss om att man inte blir författare bara för att man har gett ut en bok. Marcus Birro skriver "Bunta inte ihop mig med Linda Rosing". Pfft, Jag blir av Jonas Thente ihopbundad med Stora Pruttboken.

Åh. Det där fick mig att skratta. :D

//JJ