tisdag, mars 26, 2013

Vårbergs Vårdcentral - gå inte på jobbintervju där

Som ni kanske vet söker jag jobb, och förra veckan ringde en person från en av vårdcentralerna jag hade sökt jobb på. Jag hade just landat i Paris, så vi kom överens om att jag skulle ringa när jag kom hem. Jag återkom på måndag. Samtalet blev underligt, jag fick intrycket att personen jag pratade med inte hade någon vidare koll. Jag var inte heller säker vem jag pratade med, men vi kom i alla fall överens om att jag kunde komma på tisdag klockan 12. Vårbergs Vårdcentral, från den här annonsen. Super!

Jag kom till Vårberg fanns det två vårdcentraler - en Capio (eller Carema, de verkar bytt nyligen) Vårdcentral Vårberg och en Vårbergs Vårdcentral. Jag [long story och Vårby senare] ringde numret jag hade fått tidigare samtalet från för att förtydliga. Ja, jag skulle till Vårbergs Vårdcentral, den mittemot Apoteket, men skulle vi ses tolv? Sa vi det? Ojdå..."Då ska jag skynda mig, jag kommer om fem-tio" sade mannen i luren. Jag satte mig i receptionen. Vårdcentralen gav ett sjaskigt, provisoriskt intryck, så mina onda föraningar som jag messade mina vänner om under väntetiden blev inte minsta bättre. Ett tag senare (mer tjugo minuter än 5-10) kom mannen till slut.

Jag följde med till rummet med "Verksamhetschef" på dörren. Slog mig ned. Mannen frågade om jag hade skickat CV:t. Öppnade mitt CV på datorn, började bläddra och ställa frågor som antydde att han inte hade toppkoll på vilka psykologer är och vad de gör. För att förtydliga - jag fick förklara för honom vad "KBT-inriktning" samt "PTP" innebar. Han frågade mig om jag jobbat med "vuxna som har... psykiska problem".

Allt detta blandades med frågor om min härkomst. Var kom jag ifrån? Kom mina föräldrar också? Jaså, bara mamma? Vad pratar man för språk i Lettland (där kollade han dock faktiskt på språk-delen av CV:t, så man kan säga att det var relevant)? När kom jag till Sverige? 1995, jamen det gjorde han med. Fast jag var bara barnet, eller hur?

Allt detta genomled jag med en ängels tålamod. Jag har ju jobbat med HR, och jag är psykolog, så jag visste med all säkerhet att det inte är så man ska genomföra en rekryteringsintervju. Men jag tänkte "alla är inte proffs, han kanske bara är klumpig". Det mest oroande var fortfarande inte frågorna om ursprung, det var att mannen inte verkade veta någonting om vad tjänsten innebar. Men sen, sen kom en dialog som jag inte kommer att försöka recitera ordagrant. Jag kan bara sammanfatta.

Mannen frågade om jag hade barn.
Jag påpekade att man inte får fråga det, och att det inte har med tjänsten att göra.
Han sa att han visst får fråga mig. Han behöver veta om jag kommer behöva hämta på dagis och vabba, och om jag är ensam förälder.
Jag sade att han möjligen får fråga, men jag behöver verkligen inte svara.
Han sade att jag inte behövde svara på det här sättet.
Jag sade att han inte behövde ställa sådana frågor.
Han sade "tack så mycket" i en ton som menade att jag skulle gå.

Så jag gick. Nu är jag hemma, jag har ringt Arbetsförmedningen. Jag har även försökt researcha vem sjutton det var jag pratade med. Ni kanske märkt att jag skriver "mannen" istället för ett namn? Jo, det är för att jag är inte säker på att jag någonsin fått en presentation. Jag kan inte heller säga "Verksamhetschefen" för att verksamhetschef för Vårbergs Vårdcentral är Sandra Nisan.

Men om man kollar upp namnet till numret mannen ringde från, så går det till Minhal Alsaad AB - ett företag som importerar byggvaror. Enligt LinkedIn jobbar Minhal Alsaad (och jag är rätt säker på att det är personen på bilden) som System Developer and Architect and Project Manager. Han verkar dock vara gift med Melak Al-Saad som är legitimerad distriktsläkare på Vårbergs Vårdcentral.

Hummhumm. Jävligt oklart, det hela. Ska kontakta facket och fråga om jag kan göra nåt mer i min situation.

17 kommentarer:

Röde sa...

Först av allt: Alltså fy f-n vilket skit! Hoppas att du snart får ett riktigt jobb på ett bra ställe.

Sedan, några googlingar senare:

Verksamhetsbeskrivning av Minhal Alsaad AB:

"Bolaget ska bedriva import och export av byggnadsmaterial. Bolaget ska även bedriva husbyggnadkonstruktion, konsult inom IT och data system, samt husläkarverksamhet med basal hemsjukvård." (http://www.ratsit.se/5567789549-Minhal_Alsaad_AB)

Lite lustig nischning på det företaget, eller? :)

Kollade också på gamla, inaktuella jobbannonser från samma vårdcentral. Hittade till exempel den här:

http://vakanser.se/jobb/psykolog+till+varbergs+vardcentral/

Där finns även en (mycket förtroendeingivande) yahoo-mailadress, som man kan googla på om man vill. Det verkar som att Minhal och Melak kört ansökningarna tillsammans, på samma mailadress. Kanske är Minhal anställd som konsult? Verkar ju sjukt oseriöst i vilket fall...

Skönt att du verkar slippa ha något mer med dem att göra i alla fall. Hoppas som sagt att du hittar något nytt snart!

Röde sa...

Även:

http://www.allabolag.se/befattningshavare/Al-Saad%252C_Melak_Personprofil/79bc080281f6660e9c888ae09fd13b8c

Spännande!

Anonymus Maximus sa...

Horribelt. Du gjorde helt rätt. På dem bara, ifall du orkar - kanske kan facket driva detta?

Tanja Suhinina sa...

Så jääävla oklart! Just nu är jag verkligen på nivån att jag vill veta vadfan som är grejen! Vem var mannen? Vad gjorde han där? Har de npn vård som funkar där? Vad ska de med en psykolog till? Har de någonsin haft en?

Lite sur för att jag inför intervjun fick så dåliga vibbar att jag tänkte att jag borde spelat in den, men lät bli. Åh ><

Röde sa...

Alltså, hela grejen. Vad fan!

Man och hustru (vad det verkar, de bor i alla fall på samma adress) har ett företag tillsammans, som verkar utföra alla slags tjänster, huvudsakligen byggtjänster men även husläkarverksamhet.

Frun har tidigare arbetat på Carema/Capio i Vårberg, men startade egen vårdcentral i mars 2012, enligt artikel i lokaltidning.

I alla annonser som nya vårdcentralen har lagt ut, står fru och man som kontaktpersoner med gemensam mailadress och lite olika telefonnummer. Min kvalificerade gissning är att deras gemensamma företag har tagits in på konsultbasis för att genomföra intervjuer och kanske även andra administrativa tjänster.

Det är ju inte olagligt, men man kan ju tycka att de borde ha tagit in en intervjuare som 1) har koll på vad tjänsten innebär 2) har koll på hur anställningsintervjuer går till.

Återigen grattis till dig att du slipper dem!

Tanja Suhinina sa...

...men de slipper inte mig, MWAHAHA!

Röde sa...

Började googla igen, svårt att låta bli :)

Den 29 november 2011 registrerades en bifirma till Minhal Alsaad AB. Bifirman fick namnet... Vårberg Vårdcentral! Om jag har förstått saken rätt så är alltså Vårberg Vårdcentral en del av Minhal Alsaad AB vilket väl (?) rent formellt innebär att mannen som intervjuade dig är chef över både sin fru (ansvariga läkaren) och över verksamhetschefen, Sandra Nisan. Alltså ingen konsult alls.

Någon som är kunnig i företagsekonomi som kan förklara bättre?

Niklas Starow sa...

Oavsett tjänst får inte ett företag eller rekryterare ställa frågor om man har barn eller planerar att skaffa barn. Anmäl till DO.

Röde sa...

Jo, ställa frågan är tillåtet, men däremot inte att fatta beslut om anställning utifrån svaret.

Föräldraledighetslagen:


16 § En arbetsgivare får inte missgynna en arbetssökande eller en arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledighet enligt denna lag, när arbetsgivaren
1. beslutar i en anställningsfråga, tar ut en arbetssökande till anställningsintervju eller vidtar annan åtgärd under anställningsförfarandet [...]22 § En arbetsgivare som bryter mot denna lag skall betala skadestånd för den förlust som uppkommer och för den kränkning som har inträffat.

Om det är skäligt, kan skadeståndet sättas ned eller helt falla bort.

Tanja Suhinina sa...

Jag antar att någonstans är det inte okej att avbryta intervjun när personen påpekar att frågan är olämplig -_-

Alltså, scoopen, scoopen! Kan inte riktigt släppa tanken att det här säger någonting om att vården drivs i privat regi...

Niklas Starow sa...

@Röde.

Att efterforska svaret är i sig ett skäl att låta DO ta tag i det.

Hos oss vet arbetsgivarna bättre, förhoppningsvis finns det fler fackliga företrädare som är lika stenhårda på det som vi är, annars kommar alla undan med att först ställa frågan och sedan hävda att vägran att svara inte hade någonting med saken att göra när den sökanden inte får tjänsten.

Röde sa...

Jag håller absolut med dig, även om jag inte vet vilka "ni" är (som du refererar till). Jag ville bara visa på det orimliga i att frågan får ställas men utan att svaret får användas till något, och de juridiska svårigheter detta skulle kunna innebära.

Elin I sa...

Det här låter ju helt knäppt från början till slut. Uppdatera oss gärna när du har pratat med facket!

Unknown sa...

Hej och tack för ditt inlägg.
Jag är före detta anställd som blev tvungen att anmäla dem till facket. Dessutom har 3 andra anmält till socialstyrelsen ang stora oklarheter i verksamheten.
När någon slutar så vägrar de skriva ut arbetsgivarintyg. Verksamhetschefen är en 22-åring med stora brister i utbildning. Påstår sig vara undersköterska (3 års utbildning) och apotekstekniker (2 års utbild.). Dessutom ska ha lång erfarenhet inom vårdcentral, apotek och sjukhemssidan.
En annan psykolog förväntades att ta 8 patienter mellan kl 8-16 varje dag. Administrationstid ansågs inte behövligt likaså samarbete med läkaren (Melak Al Saad)gällande patienters situation och sjukdomsbild.
Var glad att du inte hamnade där.
Gällande personal så är denna vårdcentral en genomgångsstation av arbetssökande. Helst vill de ha praktikanter eftersom de då slipper betala lön utan staten får göra det.
Elaiza Sinnemark

Anonym sa...

Hamnade på denna tråden genom att kolla kolla upp vem som bor på denna adress.

http://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?objektID=1270154

Det gör dessa två nämligen enligt ratsit. Så hur som så verkar ju verksamheten de bedriver fungera rätt bra. 7

Anonym sa...

Vilket as. Luktar fuffens här. Säljer villa i Vårbu för 15 miloner!! Han verkar blitt rik på våreverksamhet. Företaget ägnade sig altså åt "byggvaror" först. Stort hopp till "vård" SKATTEMYNDIGHETEN
kommer älska att kolla närmare på honom och
företagen han har. Att snabbt bli rik på "välfärdsföretag" är inte så schysst i dagens Svweige. ANONYMT TIPS NITISK SKATTEHANDLÄGGARE OCH LUTA ER TILLBAKA.

Ju fler som postar/ringer/mailar in tips om honom till skattem. desto större sannolikt att de gör en revision på honom. Skattebrott? bokföringsbrott? registrerar patienter som "inte" finns osv... Kom igen. Jag har redan mailat in tips om honom: Namn-+förwtag+misstanke+Länk till villan som han bo i som ät på annons för 15 MILJONER

Filimon sa...

Huset kan vara högt belånat och vem vill bo där för de priset?