fredag, oktober 26, 2012

Вырастет из сына свин если сын - свинёнок!


Hemsk bild jag snott från Facebook

Man ska aldrig skriva om detta med svin som får ligga. Framför allt inte i ett inlägg som också handlar om annat, för då får annat inget utrymme i diskussionen för att alla vill diskutera svin. Som jag skrev i förra inlägget har jag svårt att relatera till den diskussionen. I mitt umgänge finns inga kriminella (det finns folk som gjort olagligheter, men det finns ingen man i det här sammanhanget skulle kalla Kriminell). Jag har också svårt att komma på att jag känner Svin. Det finns folk som är jobbiga, som gjort dumma saker, eller som man inte vill samarbeta med. Typ nästan alla hamnar nånstans på skalan. Jag kan dock verkligen inte komma på fler än en man i mitt umgänge som skulle uppfylla kriterierna för Svin. Som man pratar om och säger "Josef, han är ett svin" om och alla nickar. Jag tycker det är oerhört fascinerande att så många verkar känna så pass många Svin och Kriminella att de kan dra slutsatser. Men så umgås man ju olika.

Så eftersom ni verkar så pepp på att diskutera detta, kan ni utveckla några av följande punkter. 

1. Det här har jag ju pratat om förut, men ändå. Jag känner att det blir lite av en självuppfyllande profetia, detta att Svin får ligga med många tjejer. För jag är rätt säker att "ligger med många tjejer" ofta är en svinindikator i folks ögon. Så det skulle lätt kunna vara så att många tänker "han är ett svin, fattar inte hur han kan få så många kvinnor" när orsakssambandet egentligen går åt andra hållet - han har lätt för att få kvinnor för korta sexrelationer, så han ses som ett svin. Ofta säger man att en tjej som ligger med många kallas för slampa och en kille som ligger med många kallas för player. Men player är ju inte enbart positivt, det indikerar ju att man bara leker med tjejerna, och det indikerar att man är en dålig människa. 

Ni som har koll och kan relatera till er verklighet - hur bra stämmer det? Om samma kille inte fick ligga, skulle han vara ett Svin? Och finns det icke-Svin som ligger runt?

1,5. Ett sätt att bli uppfattat som otrevlig på är att ragga öppet och ohämmat. För då kommer ju större delen av dem man raggat på uppleva en som jobbig påträngande bläckfisk. Enda personen det varit svinkonsensus kring i min krets har varit just en sådan person. Att han fick mer action än några av sina kamrater berodde inte på att kvinnor drogs till hans osmickrande rykte, det berodde på att han försökte med precis alla. Så återigen, vi har möjligen en korrelation, men verkligen inte någon kausalitet. 

2. Alla nämner att Svin ofta är självsäkra, vilket kvinnor gillar. Känner ni mindre självsäkra Svin om får ligga lika mycket? Och osmootha kriminella? Och självsäkra framåt män som inte är Svin eller Kriminella? Kan man som man vara självsäker utan att uppfattas som otrevlig?

3. Vad är Svinindikatorerna för er, egentligen? Vilka egenskaper har de personerna ni känner som ni kallar Svin? Är det bara ni som tycker att de är svin? Är de sviniga mot alla, eller bara mot tjejerna, eller mot alla utan tjejer de stöter på? Jag frågar det för att jag är väl bekant med situationer när någon som varit jättefin på ytan visade sig behandla sin partner illa, och personer som i allmänhet kunde vara bryska som behandlat sina partners väl.

4. Lite omvänt, men hur vet ni att män som inte får ligga inte är svin? Jag tänker att många svinighetsindikatorer nog ändå handlar om att är otrevlig mot kvinnliga sexpartners. Om man får ligga med många är det nästan oundvikligt att nån blir sur på en. Det blir kanske till och med offentligt känt. Om man inte har så många partners så kan man ju inte vara ett svin mot lika många, och om man är det så är det kanske inte allmänt känt på samma sätt.

5. Om man tänker man bites dog-effekten, kan det vara så att man inte reagerar på när folk man gillar får ligga, men reagerar starkt när folk man inte tycker förtjänar ligga får ligga? 

Avslutningsvis.

Jag har flera gånger hört serien How I Met Your Mother används som exempel på det här fenomenet. Folk poängterar att snälle Ted får ligga lite, och svinet Barney får ligga massor. Där ser ni, minsann...
... fast Ted är inte så jävla snäll ...
... och Barney investerar massa tid och utrustning i att ligga ...
... och den som faktiskt får ligga mest är Marshall.

24 kommentarer:

Fredrik sa...

Att vara ett svin utesluter inte att man får ligga men det är inte heller orsaken att man får. Snarare är det så att "svinighet" korrelerar med andra egenskaper som gör att man får ligga. T ex att du inte är rädd för att fråga/indikera att du är intresserad. Sviniga personer tenderar också att vara i bättre fysisk form än mesar/töntar vilket också bidrar (svinighet korrelerar
med träningsintresse). Osv.

Den ultimata knullaren är dock en person som är betydligt mer mångfacetterad än typiska "svin". Om man bara är intresserad av att ligga kommer man dock jävligt långt på att bara försöka med så många som möjligt.

Anonym sa...

Det är inte bara så att bilden är hemsk, den är hemskt felaktig också. Då det inte är första spermien som kommer in i ägget. Utan för att kunna penetrera äggets vägg så måste en hel del spermier träffa äggets vägg, detta innebär att vinnarna på bilden är "gentlemännen". (finns vissa reflektioner av att dra av detta)

sven sa...

Skall man säga en egenskap som attraherar alla kvinnor så är det män med handlingskraft och "bad boys" signalerar oftast mer handlingskraft än "snälla män".
Det är mer stake i ondskan än i godheten.
Ondskan har mer karisma än godheten.
Ondskan är sexigare än godheten.

Ola Berg sa...

"Försöker med alla" är ju en beskrivning av en person som gång efter gång begår övergrepp. Det är på samma gång ett oacceptabelt beteende och en framgångsrik strategi (så länge som svinet inte behöver ta ansvar för den emotionella skada han orsakar).

Alltså finns det ett orsakssamband mellan svineri och att få ligga, som inte försvinner förrän vi tvingar dem att bära även de negativa konsekvenserna av sitt beteende.

Jeppsson sa...

Sven, hur menar du? Måste man vara kriminell (du pratar ju om "ondska", vilket låter rätt dramatiskt) för att visa handlingskraft?

Till viss del är det väl trivialt sant att handlingskraftiga killar har mer lycka bland tjejerna. En handlingskraftig kille raggar väl helt enkelt på fler tjejer än den initiativlöse, och då lyckas han också dra hem flera. Den handlingskraftige säger till tjejen han är kär i att han är det, och då finns iaf en chans att hon är kär tillbaks, medan den som bara håller käft om sina känslor aldrig kommer nån vart.

Men om man tänker sej att dom tjejer som aktivt raggar på killar faktiskt väljer ut initiativrika killar att ragga på för att dom attraheras av den egenskapen... Skulle då killar som visar sin handlingskraft genom ett kriminellt leverne (eller nån annan form av "ondska") ha försprång framför en trevlig kille som visat sin handlingskraft genom att t ex göra en lysande karriär på jobbet, eller vara ledaren i en förening, eller för den delen bryta sej in på Forsmark med Greenpeace?

Jeppsson sa...

Ola, "försöker med alla" kan ju tolkas olika. Betyder det att personen faktiskt testar att dra iväg med, tafsa på, trycka ner i en soffa med kroppstyngden osv en mängd olika kvinnor, och då och då så är nån för rädd eller osäker eller full för att protestera och han får stoppa in den, ja då är ju problemet att personen är en jävla våldtäktsman, inte att kvinnor skulle föredra svin. Och då finns det ett orsakssamband som borde brytas genom att personen åker dit. Eller att omgivningen åtminstone slutar att socialt sanktionera hans beteende, även om han aldrig blir fälld i domstol för brotten han begått.

Men man kan ju tänka sej en kille som "försöker med alla" i bemärkelsen att han testar att ge lite komplimanger och sådär till varenda brud han ser, men går vidare till nästa om hon verkar ointresserad. Typ 1 % av alla tjejer han testar att flirta med vill ligga med honom, medan dom allra flesta tycker att han är ett jobbig och patetisk. Men eftersom han raggar på så otroligt många brudar blir det ändå en massa ligg sammanlagt, trots att det bara funkar med 1 %.
Men detta är väl egentligen inget problem? Det är väl upp till den här killen om han vill springa runt och tokragga och bli nobbad tusen gånger per kväll bara för att i slutändan få ligga med fler tjejer än det manliga genomsnittet.

Frida sa...

Jag ska berätta om mitt eget möte med "snälla killen" vs "sviniga killen".

Under vårterminen blev jag singel efter ett långt förhållande och var för första gången på flera år "ute på marknaden" igen, så att säga. Läget var så att det inte dröjde länge innan jag hade två potentiella ligg på kroken och för att kunna dra min anekdot så får den ena porträttera snälla killen och den andra sviniga killen, allt för att kanske kunna ge EN anledning till varför "snälla killar" inte anser sig få ligga lika mycket.

Den "sviniga killen" får räknas som svinig i och med att han såg bra ut och visste om det (vilket underhöll mig mycket under våra stunder tillsammans, då han i berusat tillstånd ibland kunde tala länge om hur snygg han var och hur avundsjuka alla var på honom) samt låg runt, en hel del till och med - jag hade koll på det redan innan, då vi har gemensamma bekanta, men de flesta andra tjejer jag vet som har varit med honom misstänkte det bara senare i och med saker han gjorde och inte gjorde. Utöver det så är han en underhållande konversationspartner.

Den "snälla killen" var jag närmre bekant med. Även han ser rätt bra ut och liksom "sviniga" killen så är han rolig och lätt att prata med. Utöver det har han ett rykte om sig att vara en riktigt bra kille som är rak och ärlig och som man vet var man har honom.

MEN. Som ni kanske har lyckats uttyda av det här inlägget så låg jag med "sviniga killen". Varför då? Jo, för att den "snälla killen", trots att han är en genomgod, attraktiv person, inte lyckades att attrahera mig.

Varför då? Varför föll jag för den "sviniga killen"? För att han var självsäker. Med honom så följdes ett trevligt, lättsamt samtal upp av en kommentar om hur trevlig jag var att prata med och en förfrågan om jag hade lust att komma med hem till honom och fortsätta umgänget över en kopp te nu när krogen stängde. Score för honom alltså. Lätt och ledigt.

Varför föll jag inte för den "snälla" killen? Jo, för att han drog upp hela "snälla killar får inte ligga"-grejen tidigt i samtalet. Vilket sätter en massa press på mig att bevisa att så inte är fallet - att bevisa att "jo, men visst får snälla killar ligga!"... genom att ligga med honom. Om en kille under ett raggningsförsök förklarar för tjejen hur synd det är om honom för att tjejer inte vill ligga... det väcker inte libidot direkt. Och särskilt inte om man bara är ute efter en tillfällig kontakt, inget seriöst, inget förhållande. Om man då träffar en kille som radar upp alla "goda" egenskaper i ett förhållande, nästan som att det är en arbetsintervju och han vill bli anställd, och försöker visa att han är pålitlig och trofast och det ena med det tredje, allt för att visa vilken bra kille han är, samtidigt som det påtalas att tjejer är dumma som bara faller för svin. Jag vet inte, it doesn't float my boat i alla fall.

sven sa...

Nu menar jag inte att det bara skulle vara kvinnor som tycker det är spännande och atraktivt med onda män.
Man kan ju se på alla böcker om Hitler som ständigt kommer ut och som läses av framför allt av män.
Alla gangsters som många killar ser upp till.
Men till sist.Handlingskraft behöver ju inte vara ond oftast är den god som t.ex en framgångsrik företagare.
Hantverkare signalerar också god handlingskraft.

Anonym sa...

Dök upp för första gången på länge och reagerade på en sak som stört mig ett bra tag nu:

Folk använder alltför ofta fiktion för att bevisa att människan är på ett eller annat sätt (i detta fall How I Met Your Mother), men det enda som faktiskt "bevisas" (om det ens gör det) är hur författaren/författarna resonerat i sammanhanget. Hur människan faktiskt är bevisas bara i verkligheten, utanför fiktionen.

Om vissa tror att de kan dra slutsatser kring dessa TV-serier säger det så mycket mer om deras verklighetsuppfattning än om den verkliga verkligheten.

Med det sagt tycker jag HIMYM är en kul TV-serie.

Anonym sa...

Jag glömde signera mitt namn så jag gör det nu:

Johannes Genberg

Tanja Suhinina sa...

Ola Berg:
Försöker med alla behöver ju inte innebära övergrepp. I fallet med killen jag pratade om innebar det en del sånt ja, men även oövergreppiga raggningar kan ju uppfattas som sviniga om de inte är särskilt exklusiva.

Av det alla säger verkar det som att kvinnor dras till spännande och handlingskraftiga män, inte till svin. Men det korrelerar, och vill man vara bitter så vänder man det till "tjejer gillar svin".

Jag efterlyser mer diskussion ur egna erfarenheter och konkreta exempel på vad som menas med snäll och svinig. Som i Fridas exempel. Där båda erkar bra självgoda, fast den ena pratar om att han är snygg och den andra om att han är snäll. Och den ena klagar inte på att tjejer inte vill ligga med honom.

Hr. A sa...

Om jag tänker på vilka som var taskiga och dryga och mobbade folk under skolåren så kommer jag bara på en av dem som inte hade stor framgång hos tjejerna. Det verkar då onekligen som att det är en framgångsfaktor att inte vara särkilt trevlig.

Min gissning är att det korrelerar med status. Status attraherar. Det är oftast de högst upp på statusskalan som mobbar andra, vad jag erfarit. (Tvärt emot vad upplysningskampanjerna i skolan säger, nämligen att det är synd om mobbarna och att de har det svårt, kan man notera.)

Det finns ett annat fenomen också, nämligen att snygga människor får mycket uppmärksamhet och folk som trånar efter dem. Om folk tycker om en oavsett hur man uppför sig behöver man inte bekymra sig så mycket om att vara trevlig. Det kan till och med vara så att man blir mer självisk och inte bryr sig om att behandla andra människor okej eftersom man märker att det ändå alltid finns gott om folk som är intresserade.

Jag har sett båda fenomenen hos både killar och tjejer.

Fredrik sa...

Samma Fredrik igen.

"Jag efterlyser mer diskussion ur egna erfarenheter och konkreta exempel på vad som menas med snäll och svinig."

Exempel på svinighet i mitt eget liv: På en efterfest hos mig blev jag sur på en tjej som bytte min låt mot något som jag inte gillade och sa "dra härifrån din jävla fitta", eller något liknande. Vi umgicks i samma kretsar men var inte direkt vänner. Dagen efter ringde jag visserligen och bad om ursäkt men det var definitivt min sviniga sida som kom fram. Ett tag senare hade hon inga problem med att ligga med mig. Jag tror inte att mina svordomar var anledningen till att hon låg med mig, men det var tydligen inget som diskvalificerade mig permanent. Jag tog tydligt initiativ till sexet.

Ett annat exempel är när jag träffar på en tjej, som jag tidigare har bytt nummer med, utanför en nattklubb. Jag gjorde bort mig (var osäker och obekväm) när jag ringde henne första gången och gav sedan upp tanken på att det kunde bli något. Så jag träffar henne några veckor senare utanför den här klubben och hon kommer ihåg mig och retar mig för detta. Jag säger "JAG är iaf inte tjock som du" (hon var inte tjock men hade dom där extra 10 kilona som hon säker ville bli av med). Detta avslutar samtalet och jag går hem.

Några veckor senare träffar jag samma tjej på en annan nattklubb och vi pratar (civiliserat) ett tag varefter vi går hem till mig. Vi ligger inte men typ hånglar nakna och så. Jag kommer ihåg det eftersom hon sov i en av mina skjortor, utan särskilt många knappar knäppta, vilket jag tyckte var skitsexigt.

Detta är konkreta exempel på hur svinigt beteende inte gör att en kvinna inte vill ligga med dig. Rent generellt verkar det inte som att göra bort sig, vara "svinig" (jag har svårt för ordet om jag ska vara ärlig), eller någon annan impulsiv kortsiktig handling är ett problem. Impulsivt beteende i allmänhet verkar positivt.

Det enda som verkar vara dåligt om du vill ligga är att utveckla en djup vänskapsrelation och det är nog det som gör killar så ledsna. Det är ganska lätt att köpa att en häftig kille som dyker upp från ingenstans får ligga, men att INTE få ligga när man är vänner och faktiskt tycker om personen man vill ligga med, det gör en så jävla bitter. När en man upplever vänskap med en kvinna blir han MER intresserad av sex och kvinnan är i bästa fall neutralt inställd eller har i värsta fall helt avskrivit dig som sexuell partner. Det finns självklart undantag.

Jag har inga exempel på hur snällhet gjort att jag inte fått ligga eftersom jag tycker att det är ett helt idiotiskt sätta att tänka på. Det vissa män menar med att vara ”snäll” är att avsexualisera sig själv och inte visa sexuellt intresse för den aktuella kvinnan och det gör dig inte snäll. Att lägga sina armar kring en kvinna och se till att sex händer kan vara hur snällt som helst.

Fredrik sa...

Forts.

Anledningen att jag tycker att det kan vara snällt är att de flesta kvinnor inte har särskilt mycket träning när det gäller att föra en relation framåt från ett första möte till att en sexuell relation inleds. Så om kvinnan vill men är nervös och inte vet vad hon ska gör och du hjälper det hela på traven så är du faktiskt snäll, tycker jag. Jag är en relativt attraktiv 28-åring och det har nästan aldrig hänt att en kvinna har tagit några initiativ med mig utan att jag först har visat ett tydligt intresse.

På sin höjd har man sett till att vara i min närhet. Jag blev av med oskulden sent av just denna anledning; att ingen tjej visade intresse trodde jag berodde på att jag var oattraktiv när det i själva verket var tvärtom. Jag var naiv och trodde att tjejer som var intresserade skulle säga saker som ”du vi borde träffas” eller ”jag är intresserad, vi fikar”. Inget sådant hände, eller har hänt sedan dess. Det har kanske hänt 3 eller 4 gånger i mitt liv att en kvinna som jag aldrig haft någon kontakt med tidigare har tagit kontakt med mig. En gång stannade en tjej mig och sa att hon kände igen mig och vid något annat tillfälle sa någon hej utan att jag sa hej först.

Om en man inte accepterar att han har rollen som initiativtagare i början av en relation så kommer han utan tvekan att bli bitter och det är den situationen personen som skrev till SvD har hamnat i. Han har inte fattat och tror fortfarande att om han bara lever sitt liv på ett rimligt sätt så kommer en kvinna att visa intresse förr eller senare. Risken är uppenbar att det aldrig kommer att hända.

Det finns dock en situation där kvinnor beter sig ”som män”, och det är när mannen är så eftertraktad att många kvinnor är intresserade samtidigt. T ex en kändis. Det räcker dock inte med att vara en snygg normal man för att få den typen av uppvaktning eftersom du inte är tillräckligt unik. Även om jag tycker att jag ser bra ut, så upplever nog kvinnor att det finns väldigt många av min kaliber där ute så att initiera någon kontakt verkar då inte särskilt intressant. Ingen vill göra bort sig.

I rollen som initiativtagare är det oerhört enkelt att få ”svinstämpeln” eftersom, hur snygg och trevlig du än är, så kommer du ibland säga fel saker eller försöka dig på ett skämt som hon inte tycker är roligt. Eller så blir du bara förbannad och svär som jag gör ibland.

Tanja Suhinina sa...

Fredrik:
Det där du beskriver med kvinnor som inte tar initiativ, jag känner så inte igen det. Så konstigt från mitt perspektiv. Jag har alltid varit drivande i inledning av relationer, och kan nog ta 50-100% av kredden för samtliga strul och relationer som jag har varit med om. Vill jag få ihop det med nån så plaskar jag dit, och sen får det ju bära eller brista. Och det har ju brustit tillräckligt många gånger för att jag ska kunna säga LOL till alla som hävdar att kvinna i reproduktiv ålder kan välja och vraka.

Jag har aldrig heller uppfattat det som att mitt beteende har setts som konstigt. Eller ja, vissa killar jag kommit med inviter till som inte varit intresserade tillbaka, de har ju ibland blivit förvirrade och inte vetat hur de ska kunna umgås med mig nu när de vart tvungna att neka sex. Men killar som tackat ja har inte direkt behandlat mig som speshul för att det var jag som frågade. Inte heller har mina vänner reagerat. Så jag blir alltid väldigt förvånad när det beskrivs.

Fredrik sa...

Det är ju alltid farligt att utgå från egna erfarenheter. I mitt fall kan det ju vara så att jag för mig på ett sätt som gör att kvinnor inte känner sig bekväma med att vara pådrivande, eller att jag själv (undermedvetet) väljer ut kvinnor som inte tar initiativ. Vanligt för mig är att jag umgås med en tjej i ett visst sammanhang och kanske kysser henne, och att hon efter det plötsligt verkar bli väldigt intresserad. Kanske är jag svårläst och inte visar med kroppspråket att jag är intresserad. Det där första steget verkar vara problemet och det är väl egentligen ett problem för både män och kvinnor eftersom ingen vill vara personen som tar ett initiativ som misslyckas.

Om jag får generalisera om dig så ligger det ju nära till hands att tro att du som hyperintelligent, och i flera avseenden normbrytande, inte beter sig som den genomsnittliga kvinnan, eller mannen för den delen. Det är kanske därför du vill diskutera detta ämne som egentligen är betydligt mycket mindre intressant än mycket annat inom sexualitet. Du kan inte relatera och det blir därför intressant eller fascinerande.

Jo sa...

Min erfarenhet är att svineffekten finns, men inte är särskilt stark. De allra flesta som får ligga är ganska vanliga och ganska trevliga människor av alla könen. Min erfarenhet är också att den svineffekt som ändå finns är rätt tveksamt könsbunden, jag har inga problem att plocka fram flera könsomkastade exempel (med delvis annan stil på genomförandet, men i grunden samma attityd) ur minnet (som jag bevittnat före o efter, inte bevittnat själva akten).

Ett par infallsvinklar som kanske kan vara intressanta: Vilka kvinnor är det de manliga svinen får ligga med, och vice versa? Mitt intryck är att det genomsnittliga "offret" (statistiskt sett) inte är fullt ut representativt för sitt kön. Jag upplever att det finns en viss statistisk tendens att svinen av det ena könet får ligga med svinen av det andra könet.
Sen så köper jag inte riktigt uppdelningen i svin/inte svin som en del verkar använda, det är ju en ganska steglös skala. Och dessutom mångdimensionell, alltså ett helt gäng skalor som bara delvis samvarierar.
En sak som åtminstone delvis kan förklara åtminstone vissa fall av svineffekten kan vara för "offret" obekväma godhetsförväntningar. Tillsammans med någon som inte har så höga moraliska/etiska krav på sig själv blir det lättare för även "offret" att inte känna så stor moralisk/etisk press på sitt eget agerande.

Tanja Suhinina sa...

Fredrik:
Jag tycker ärligen inte att den här frågan är så intressant. Men det blev en massiv diskussion om det här i förra inlägget och jag tänkte att okejdå. Det var ju eg bara en parentes till mer intressant sak i förra inlägget.

Det jag tycker är intressantast är att alla (inkl mig) vet liksom hur den här idén om svin ser ut. Alla kan diskutera den teoretiskt. Men det blir inte alls lika tvärsäkert när folk ska behöva faktiskt exemplifiera vad som menas med svin och hur de definierar vem som är svin och vem som är snäll i kompiskretsen.

Ola Berg sa...

Men innebär inte ovälkomna inviter i sig ett övergrepp? När någon får nej är ju övergreppet redan begånget.

Annars skulle det ju bli OK med flirtighet även gentemot den som inte är intresserad.

Jeppsson sa...

Fredrik: Mina erfarenheter passar rätt bra med dina, i o m att jag slampat runt i min ungdom, men mestadels (inte enbart, ibland har jag varit den som var på och tog initiativ, men mestadels) med killar som själva tagit initiativet. Även om det inte är nån naturlag att det alltid är killen och aldrig tjejen som tar initiativ, så stämmer dina erfarenheter alltså ganska bra med mina erfarenheter. Alltså, jag tycker det är en FÅNIG social norm att killen ska vara den aktiva, men det är ändå lätt att falla in i detta mönster...

Sen är inte detta mönster nödvändigtvis bättre för tjejer än för killar. Det är nog jobbigt för killar att ha pressen på sej att vara framåt och aktiva, men det är också jobbigt för tjejer att känna att dom inte kan göra nånting åt sin situation om ingen kommer fram och raggar på dom, alternativt om en och annan flirtar men ingen dom är intresserade av. Att sitta som en panelhöna är ju inte kul, och att bara nobba folk är inte HELLER kul (tvärtemot nån sorts myt som florerar och som går ut på att tjejer skulle få värsta kicken av att avvisa killar dom inte är intresserade av).

Sen har du ju också rätt i att det nog kan finnas en korrelation mellan att ibland ha slängt ur sej taskiga grejer till nån tjej och att få ligga, som i sin tur beror på orsakssambandet mellan "vara framåt och aktiv" och "få ligga", där "vara framåt och aktiv" i sin tur korrelerar med "trampa i klaveret ibland".

Jeppsson sa...

Ola, jag fattar inte. Om jag går fram till nån person på en klubb och säger nån klassisk raggningsreplik, typ "får jag bjuda på en drink?" eller nåt, och den personen säger "nej, jag är inte intresserad" - då har jag alltså begått ett övergrepp, eftersom jag flirtade med nån som inte var intresserad av mej?

Det KAN ju inte vara så du menar?

EnhancingEvolution sa...

Vi börjar med en sammanfattning:

Jag tror att det upplevda svineriet till stor del kan förklaras i glappet mellan mäns och kvinnors intresse för korta sexuella förbindelser. Vissa män ljuger/svinar för att maximera antal sexuella kontakter, men för att det ska löna sig att ljuga eller bete sig som svin krävs att man har lätt för att skaffa ny partner. Detta förstärks av kvinnors strävan efter partners med högsta möjliga status.

Förklaring följer nedan:

Så hur gör man för att kontrollera om det finns ett orsakssamband mellan två variabler korrelerar? (t ex svineri & antal partners)

Inom forskningen sätter man upp experiment där man undersöker vad som händer om man ändrar någon av variablerna.

Säg att du tar en vanlig kille med lägre socialt status än genomsnittet som inte attraherar särskilt många kvinnor, och sedan ändrar faktorer som höjer hans sociala status så att han får högre socialt status än genomsnittet och lättare att attrahera kvinnor, kommer han bli mer av ett svin?

Exempel #1)
Opopulär kille (nice guy) flyttar till mindre stad i Asien för att bli engelsklärare.

Exempel #2)
Opopulär kille (nice guy) går från att vara blek musiknörd till populär DJ.

I båda exemplen går de från att tillhöra de nedersta till den översta kvintilen i ”socialt status”.

Båda förvandlades rätt snabbt från att vara klassisk ”nice guy” till svinig player. Har ett par till liknande exempel, men dessa två illustrerar rätt bra vad som tycks hända vissa män som går från att vara opopulära till populära.

Men om det nu finns ett orsakssamband, hur ser det ut?

Först tänker jag ta mig friheten att göra ett par generaliserande antaganden:

#1) Nyckeln till att framstå som en attraktiv partner är att visa att man ha hög status. Detta gör man genom att utstråla en rad egenskaper som utseende, initiativtagande, självförtroende, makt, humor, socioekonomisk status, etc...

#2) Kvinnor är mer selektiva i sitt val av partner. Desto större urval, desto mer selektion.

#3) Män är mer intresserade än kvinnor av korta sexuella förbindelser (låter det vara osagt hur mycket beror på arv och miljö).

Allt detta medför att på t ex en datingsida/krogen är de flesta kvinnor inställda på att hitta en så attraktiv partner som möjligt, vilket diskvalificerar större delen av alla tillgängliga män och driver kvinnor till att konkurrera om ett mindre antal män som upplevs som attraktiva i toppen. Män är mindre selektiva och även om endast en mindre andel av kvinnorna kanske anses vara potentiella livspartners är de betydligt mer öppna för ett kortare sexuellt förhållande.

De mest attraktiva männen kan alltså potentiellt ha sex med många olika kvinnor, särskilt om de lyckas lura kvinnan till att tro att de har en framtid tillsammans. De männen som inte är lika skickliga på att attrahera kvinnor har för få tillgängliga sex partners för att de ska behöva avsluta förhållanden på ”sviniga” sätt.

Så för att det ska vara lönt att bete sig svinigt krävs att man lätt kan skaffa en ny partner.

sven sa...

Ytterligare en orsak att partnermarknaden är kvinnornas marknad är att för männen är det brist på kvinnor i dagens Sverige.
I åldersgrupperna 15år-50år finns det cirka 100 000 fler män än kvinnor.
De singelkvinnor som finns har många förhållanden med gifta män.
Sen har vi ju också invandrargrupper där sönerna kan fritt vara ute och ragga men döttrarna skall hållas inne.

Anonymus Maximus sa...

Jo, men sen finns det ju många fler män än kvinnor som bara sitter och kommenterar bloggar också.

Biologiskt kommer detta från tiden då den ap-hane so kunde slänga den största klumpen avföring på sina fiender fick ligga mest.

Tiderna må ha förändrats sedan dess, men trots allt snack om sociala strukturer kan man inte förneka vår biologi.