fredag, juni 29, 2012

Igelkottkunskap

Vincent: But you know what the funniest thing about Europe is? 
Jules: What? 
Vincent: It's the little differences.
- Pulp Fiction


Kulturskillnader är små djur som ibland tar tid att upptäcka, även om man konfronteras med dem dagligen. Jag kom till Sverige 1995, och det var bara för två år sedan som jag insåg att svenska igelkottar inte bär svamp. Och inte heller äpplen. 

I Ryssland, precis som i alla andra vettiga länder, är igelkottar söta djur som ofta förekommer i bilder riktade till barn. Skillnaden är att svenska igelkottar inte bär mat hem till barnen på ryggen. Ryska igelkottar avbildas däremot ofta med svamp eller äpplen på ryggen. Det förklaras inte, det liksom bara är. Inte alltid, men ofta. Tänk er en typisk mattebok för ettan. Där skulle man lätt ha en uppgift om att man ska räkna hur många äpplen (eller svampar) två igelkottar har tillsammans. 

Så nu vet ni - svenska igelkottar bär inte svamp. 


Också bra sak med ryska och igelkott. Ryska alfabetet ser ut såhär:

А Б В Г Д Е Ё Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я

De markerade bokstäverna bildar tillsammans två ord - "gde jozh". Det betyder "var" respektive "igelkott", det vill säga den helt grammatiskt korrekta meningen för "var är igelkotten?".


8 kommentarer:

Nick sa...

Hur får dom upp packningen på ryggen då? Rullar runt och hoppas att det fastnar? Eller står under ett träd tills ett äpple faller ner på dom? Nej du ryska igelkottar är inte lika smarta som våra svenska.

Tanja Suhinina sa...

Med äpplen tror jag att man står under trädet, men det är typiskt en fråga som man inte ställer sig för mycket.
Tycker nu inte du ska förolämpa igelkottar som faktiskt bär mat hemma till sina småttingar och kalla dem dumma!

Anonymus Maximus sa...

Enl. Plinius d.ä. i Naturalis Historia är det rulla runt-metoden som gäller.

Isidor av Sevilla förtydligar i fallet druvor: Igelkotten klättrar upp på vinrankan och biter av druvklasar, som den sedan rullar runt i och bär hem.

( http://bestiary.ca/beasts/beast217.htm )

Sådeså.

Iggy D sa...

Såg i veckan dokumentär om igelkottar. Uppfattningen att de bär frukt på ryggen är tydligen spridd även i Centraleuropa. Dock osann.

Anonymus Maximus sa...

Gamla naturkunskapsböcker (som de jag nämner) var ofta skrivna med ett stort mått fantasi.

Plinius, t.ex. skriver om att elefanter inte kan simma, och, bäst av allt, att de är i evig strid med sina ärkefiender - drakarna.

Nick sa...

Heheh :)
Igelkottar är söta. Jag tänkte göra narr av dom men så visar det sig att det är sant, dom står under träden och väntar hahah :))
Jag har en igelkott utanför mitt fönster som jag brukar mata. Han kanske tror jag är ett träd?

Hr A sa...

JAHA?! Men svenska alfabetet bildar minsann orden CD, de, tu, uv, å och ö, så det så!!

Ok, det kanske inte är riktigt lika häftigt.

Lovisa sa...

Åh, jag känner mig upplyst! Kanske har ryska igelkottar en något plattare rygg än andra? (får en bild i huvudet av en igelkott som har en rygg som är som en korg, med handtag och flätade kanter.)