måndag, december 12, 2011

P-piller och associationer

P-piller
Jag hamnar ibland i diskussioner om att det inte alls är synd om kvinnor som fr biverkingar av p-piller, för det är ju bara att läsa FASS. Till exempel här diskuterar jag frågan med En Annan Anonym (och lite Medborgare X). Jag ska skriva ut det en gång, tydligt, sen ska jag länka hit, för jag orkar banne mig inte fortsätta förklara varje gång.

I dagens samhälle finns det jättemycket information. Betydligt mer än man kan ta in. Det svåra är inte att få tag i info, det svåra är att sortera fram den trovärdiga och se hur det påverkar en. Man kan inte förvänta att varje individ ska bli expert på varje område, därför har man experter som kan hjälpa människor att välja.

Ungdomsmottagningar och mödravårdscentraler bör ha en sådan roll i preventivmedelsfrågan. De erbjuder rådgivning, och det är en rimlig bedömning att de ska vara experter. De har utbildning och preventivmedelsrådgivning, -insättning och -utskrivning är deras jobb. Det är helt rimligt att göra bedömningen att de har koll.

Tyvärr stämmer det inte alltid. Det är faktiskt ganska ofta det inte stämmer. Ganska ofta så yförsöker barnmorskor "sälja in" p-piller till personer som inte vill ha det. Ganska ofta nämner man inte biverkningarna alls, och när kvinnan kommer tillbaka och berättar att hon fått biverkningar rekommenderas hon att byta sort. Ganska ofta vill barnmorskor inte sätta in spiral, och tycker att kvinnor som inte vill använda hormonella preparat är foliehattar.

Så även om en kvinna har läst på, så blir hon ofta motarbetad på UM eller MVC. Har du hört att p-piller är farligt? Nämen, det ska du inte oroa dig för. Du kan ju alltid testa? Och kvinnan lyssnar sannolikt, för vården ska vara experter, de ska veta, och det är rimligt att välja att lita på dem före någonting man läst på Internet.

Det finns mycket bra information på nätet. Och mycket dålig. För att sätta in sig ordentligt behöver man ha goda förkunskaper, bra läsförståelse, på förhand veta vilka webbsidor man ska betrakta som trovärdiga. Det är orimligt att förvänta sig att alla unga kvinnor som vill ha preventivmedel känner till FASS. Det är rimligt att kräva att utbildade människor som samhället gett jobb i expertroll ska ge saklig information.

Associationer
En ung bloggare har lagt upp en bild med kristyr i ansiktet som alla på Internet tycks associera till porrklyschan facial. Fanny och Johanna Sjödin har bloggat. Jag har vägt fram och tillbaka, och vill faktiskt säga en sak, fast jag tycker att det borde hållits mer käft i frågan.

Att folk associerar en bild på glad flicka med kristyr i ansiktet till porr handlar ju faktiskt inte om att de har sjuk fantasi eller sett mycket porr. Det handlar också till stor del till om att porranspelningar har läckt in i popkulturen, i bilder vi ser utanför porren. Det är inte konstigt att man associerar kristyr till sperma med tanke på hur hårt Prodigy och Terry Richardson tidigare jobbat för att spermakoda mjölk. Eller hur man så fyndig anspelar på att öppen mun innebär avsugning, för att inte tala om vad en banan kan betyda. Mina exempel är förvisso väldigt tydliga, men den bildkulturen som kallats porn chic har verkligen varit närvarande i reklar, modefoto, kändisfoto, i bildspråket omkring oss.

Inget konstigt att folk associerar. Har man lärt sig att associera snusk in i bilder för det var en edgy tanke från fotografens sida, så gör man det. Jag tror det gäller bilder mer än verkligheten. I verkligheten hade nog de flesta tänkt kristyr, men bild är annorlunda. Att läsa bilder är ju någonting man lär sig, precis som att lära sig läsa. Grattis oss som lärt oss den läsningen.

Och kan någon förklara varför Terry Richardsson fortfarande får jobb? Hans foton är ju fruktansvärt tråkiga. Förstår att de kanske provocerade och nyskapade för 10 år sen, men varför får han fortfarande jobb? Borde inte hans estetik slutat vara edgy för tusen år sedan?



14 kommentarer:

Alice sa...

Jag håller med. Dessutom är det väldigt konstigt att förvänta sig att alla ska kunna läsa en lista över biverkningar och få en uppfattning om vad det innebär - det brukar ju inte vara långa beskrivningar direkt.

Tanja Suhinina sa...

FASS:ade Yasmin nu, bara på skoj. (http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20000922000045&DocTypeID=6) 4.3 Kontraindikationer. Jaha, och vad är kontraindikationer? Ska man förvänta sig att vanliga sextonåriga tjejer spontant ska veta vad det är och att det är viktigt?

Och ja, vad är kontraindikationerna då? Venös trombos. Tack."Hereditärt eller förvärvat anlag". Hereditärt kan du va själv, liksom. En vanlig biverkning är "leukorré", det vet inte ens jag spontant vad det är. Och candidasis. En del ord förklaras, men inte just de två senaste, till exempel.

Och de ba "skyll er själva, vill ni ha nöjessex så ska ni ha koll på läkemedel". Jamen, de går ju till UM just för att skaffa koll! För ens om man vet vad FASS är så är det inte helt realistiskt att en högstadie-/gymnasieungdom ska klara av att läsförstå det där.

Anonymus Maximus sa...

Mycket välskrivet och bra - speciellt om FASS och den "information overload" som finns vad gäller läkemedel. Alla kan läsa FASS, men bara en utbildad kan förstå.

Anonym sa...

Alla läkemedel har biverkningar. Läser du bipacklistan eller FASS lika noga för alla piller du stoppar i dej eller är det bara för p-piller du oroar dej?

Nelly sa...

Jag har länge undrat varför det finns ett motstånd bland många barnmorskor att sätta in spiral? Är inte det ett ganska harmlöst preventivmedel? Tänkte att du som är lite insatt i detta kanske vet lite mer :)

Anonym sa...

Anonym: själv läser jag bipacksedeln och också ofta både Fass och Pharmaca Fennica. Jag har också valt bort att använda hormonella preventivmedel.

Andra piller stoppar man oftast inte i sig mer eller mindre varenda dag under hela sitt fertila liv.

P-piller är inte heller jämförbart med ett läkemedel, annat än där det används just som läkemedel (vid endometrios till exempel). P-piller är ett preventivmedel och uppfattas och klassificeras inte heller av folk i allmänhet som ett läkemedel. Det är min uppfattning i alla fall.

Tanja Suhinina sa...

Anonym:
Använd smeknamn, är du snäll.

Jag kollar alltid läkemedel. Och jag har väldigt lågt förtroende för vården. Och jag har många års högskolevana, så jag har få svårigheter med att fatta vad jag läser. Och jag stoppar inte i mig p-piller.

Nelly:
Förr i tiden var spiraler ganska stora och man kunde i princip bara ha dem om man fött barn. Det är fortfarande en vanlig föreställning bland såväl personal som vanligt folk. Dessutom kan infektioner sprida sig lättare upp i livmodern om man har spiral, så man rekommenderar den till folk med fast partner. Fast jag har också läst nån studie om att det inte alls är högre risk för infektionsspridning med spiral än utan.

Så jag tror att största anledningen är ouppdaterad kunskap och slentrianföreställningar ("unga ska inte ha spiral punkt").

klara sa...

min hjärna njuter av att läsa din blogg. du är så sjukt smart. du kan uttrycka det jag bara 'tycker', utan att jag knappt visste det. hoppas du får sjukt mycket plats i media, snart.

Iggy D sa...

Å andra sidan, Tanja, har kondomer rätt få biverkningar förutom att de är så tråkiga och osexiga och vafan vi skiter i att ha sex helt enkelt det är enklare än att bråka med en sjuttonårig kille som kan ligga med allt han pekar på.

Läste du förresten i patient-FASS?

naomi sa...

glad att läsa det här! vårdens uppgift borde ju rimligtvis vara att ge neutral information på ett sätt som alla kan ta till sig. för och nackdelar med olika metoder och sedan låta patienten välja utan att håna dem om de väljer något oortodoxt.

jag har fått all min preventivmedelsrådgivning från min mamma istället för från min vårdcentral, och hennes rekommendation var räkna säkra dagar+använd kondom eller ha icke-penetrerande sex när dagarna inte är säkra. blir du gravid, gör abort, det är ingen stor grej - hellre ett litet ingrepp än 20-30 år av kemikalier i kroppen dagligen. aborter var lagliga i polen när hon var ung vilket gjorde att det var en jättevanlig metod (tyvärr har ju det ändrats). den metoden har funkat felfritt för mig - vilket naturligtvis inte betyder att den skulle göra det för alla, men med rätt information skulle den vara bra för många. det tråkiga är att den döms ut totalt och aldrig informeras om, till förmån för hormonpreparat som bevisligen inte HELLER funkar för alla.

jag fick tjata mig blå hos barnmorskan eller vad hon nu var för att ens få INFO om icke-hormonspiral den enda gång jag funderat på att byta. slutade med att jag struntade i den, varpå hon sa 'jaha så du kommer bli gravid mot din vilja när som helst lilla vän'. skulle inte tro det.

xoxo // foliehatten

ps. det sägs att p-piller kan sänka fertilitet hos kvinnor, nån som vet några studier om sånt/har nån koll? uppenbarligen får ju folk barn till höger o vänster så så farligt kan det inte vara, men tydligen kan det ta längre tid att bli på smällen när man väl vill det?

Tanja Suhinina sa...

Iggy:
Jag tror att många vill ha hormonella medel för att med kondom känns det som att man riskerar graviditet varje gång. Det är ju tryggare med ett mer fast medel. (Säger Tanja "kompis till en kompis som tappat sin spiral" Suhinina)

Kollade FASS för allmänheten. Läkar-FASS verkar samma minus popup-ordförklaringar.

Naomi:
Jag tror faktiskt fett hårt på säkra perioder och avbrutna samlag.

Kim sa...

Billingsmetoden (eller sekretmetoden) eller att man kollar sin temp är ju ännu säkrare än "säkra" perioder, inte alla som har så regelbundna cykler. Funkar ju även åt andra hållet, att man vet när det är lättast att bli med barn när man vill det. Men visst, det är ju ännu mer foliehatt att kolla sitt sekret men det kan jag leva med när det funkar och jag slipper stoppa extra hormoner i kroppen.

Lovisa sa...

Jag fick TJATA till mig kopparspiral. När jag åt P-piller mådde jag så fruktansvärt illa varje dag att jag inte kunde åka buss till skolan, plus att jag kräktes så fort jag inte tog dom exakt regelbundet. Barnmorskan tyckte att jag skulle prova en annan sort - alltså gå tre månader med illamående och skitmycket bieffekter för att se om dom eventuellt försvinner senare. Plus att jag ändå behövde använda kondom eftersom jag kräktes av dom, plus att jag oroade mig för om de inte skulle skydda ordentligt om man som jag är slarvig och inte bra på att komma ihåg att ta tabletter regelbundet.

Så det handlar inte om "lite biverkningar" - det kan handla om sjukt stora biverkningar av någonting som inte är läkemedel. Det kan absolut vara bra för vissa, men då ska man dels bli informerad om alternativ, dels få veta att man kan må skit i minst tre månader. Då är jag med.

monika sa...

Jag har retat mig mycket på informationen från mödravården (jag fick en bebis i våras). När de berättar om till exempel olika diagnosmetoder, vilka läkemedel man behöver vara försiktig med under graviditeten, hur stor risk det är att olika saker händer under förlossningen osv: Jag vill ha siffror! Jag vill till exempel veta *hur stor* risk det är att min bebis blir abstinent om jag äter en viss medicin under graviditeten, inte bara höra att "Det är jätteovanligt." Det är precis likadant med information om preventivmedel. Jo, det finns en ökad risk för bröstcancer om man tar östrogen, men *hur mycket* större är den? Så kan jag bedöma själv sedan om det är en risk jag vill ta.

Jag tror att en stor anledning till att barnmorskor så gärna skriver ut p-piller är att kvinnor i allmänhet är ganska bra på att använda dem, till skillnad från kondomer.