Som jag förstått det har failundersökningen till slut ändå använts i boken, vilket gjorde mig skeptisk när jag såg söndagsbilagans helsida om boken underrubriken Porrsurfandet avslöjar fantasierna, som mest består av en intervju. Ingen större katastrof till artikel, men hade jag inte varit skeptisk till Ogas innan hade jag blivit det efter artikeln.
Själv har Ogi Ogas tittat på över 100 timmar porr och säger att han under den tiden genomgått tre stadier.- Först tyckte jag att mycket av vad jag såg bara var äckligt. Sedan vande jag ig och surfandet blev som att titta på schimpanser i djungeln. En objektivitet växte fram och jag började göra användbara observationer. Tredje steget inträffade när porren blev vettig för mig. Jag började inse hur spännande människans naturliga fantasi och kreativa förmåga är.(DN Söndag, 10 juli 2011, sid 15, finns nu på nätet!)
Hu så tröttsamt. Jag läser mycket litteratur om sexualitet, ofta av akademiker som studerar andras sexvanor. Ju mer jag läser desto mer trött blir jag på det vanliga inslaget med att berätta att man är äcklad, generad eller obekväm. Framför allt inte upphetsad. Skribenter som går på sexfester, besöker porrfilmsinspelningar eller surfar verkar besitta förmågan att uppleva alla kroppsförnimmelser utom upphetsning. I nästan samtliga fall upplever jag det som ett försök att distansera sig från materialet man studerar, både för sig själv och läsarna. Så att ingen råkar tro att en författare till en bok om sexualitet kan bli kåt.
I mina ögon tar det bort mycket trovärdighet. Jag förstår att man är rädd att framstå som subjektiv om man visar att man blir upphetsad under en forskningsobservation, men man utstrålar knappast mer objektivitet om man hävdar att man blir äcklad, fast det sannolikt är för att framstå som objektiv som man påpekar detta.
Sedan hävdar Ogas att "porrindustrin inte formar eller påverkar vår sexualitet, utan enbart reflekterar den" och jag börjar innerligt hoppas att det var ett missförstånd i intervjun, och att han inte alls tycker det på riktigt.
Sedan kommer en kommentarruta av Malena Ivarsson där hon säger lite vettigt, lite klumpigt och att hon inte har stött på att heterotjejer skulle gå igång på gayporr.
13 kommentarer:
Eller så är upphetsningen så självklar och förutsägbar att skribenterna inte känner något behov av att understryka det? I sin jakt på att försöka ge läsaren mervärde gräver de djupare i sin känslokatalog för att kunna rapa upp någon typ av analys. Som sedan tyvärr landar i något lika förväntat, dvs äckel, för att skribenten i sin tur kanske tampas med egna föreställningar om vad hen får uppleva, känna, men framföra allt beskriva, och vad som är politiskt korrekt.
Jag tänker också att det kan vara självklart. Samtidigt är det ibland så att man skildrar rätt mycket detalj och självklarheter, berättar mycket om vad man känner. Då blir det mer off att upphetsningen inte nämns. Konstigt, alltihop...
Blir en gynekolog upphetsad...?
1) Nej, hen tar dagligen sprutor för att få bort sexlusten.
X) Nej, hen blir äcklad.
2) Säkert då och då.
Använd hemskt gärna användarnamn när du kommenterar i min blogg, det blir så rörigt annars.
Anonym, förutom det Tanja skrev kan du också fundera på om det verkligen är samma sak att titta på porr på en bildskärm medan man forskar och att i ett möte med en annan person utföra en medicinsk undersökning.
"Anonym" syftade helt enkelt på inflationseffekten: Hur häftigt är det med topless på en strand där alla är topless... eller?
Anonymer, använd användarnamn.
Tänder man på tuttar är det säkert ashäftigt med toplesstrand. Men man kanske blir matt efter ett tag. I Ogas trestegsberättelse ser jag inte upphetsning nånstans, och i många av dem andras sex-skildringar jag läst i andras texter är det en ovan upplevelse. Det blir för övrigt extra larvigt att Ogas inte nämner upphetsning i och med att han sedan förklarar att folk ser på porr för att bli upphetsade. De andra blir kåta, inte han nej.
Håller med dig, dock! Han är klädsamt äcklad i början av arbetet, för att sedan rationalisera och inse samhällsnyttan med det hela... Framöver kommer vi förmodligen att få läsa om honom som fanbärare för porrindustrin ...självfallet då i rollen av informationskonsult :D
"Sedan kommer en kommentarruta av Malena Ivarsson där hon säger lite vettigt, lite klumpigt och att hon inte har stött på att heterotjejer skulle gå igång på gayporr."
- YAOI?
Säg det till Malena =)
Mycket riktigt verkar failundersökningen använts till viss del:
http://www.psychologytoday.com/blog/billion-wicked-thoughts/201105/what-do-shemale-porn-and-slash-fiction-have-in-common
Jag såg den där kommentaren av Malena och funderade då vilken verklighet hon lever i. Antagligen en utan yaoi och fujoshi :D
Vi har väl förresten en egen yaoi-con här i Sverige?
i'm no stranger to porn, tvärtom, men majoriteten av den porr jag kommer i kontakt med upplever jag som märklig, tråkig eller lite... äcklig. för att få tag i något som jag finner upphetsande så måste jag tröska igenom massvis som inte tilltalar mig i någon större utsträckning.
folk är väl olika, antar jag. och att man upplever något som äckligt behöver ju inte betyda att man inte även kan tycka att det är spännande eller upphetsande, tvärtom skulle jag tro att de flesta barn och yngre tonåringar reagerar just så på sexskildringar och porr- det är både "äckligt" och oerhört kittlande och spännande.
Skicka en kommentar