söndag, juli 10, 2011

Saker att göra i Riga

Lettland är faktiskt ett förtjusande turistland om man är lat. (haha, lat) Allt finns på litet avstånd såväl från Sverige som från varandra. Eftersom jag kom därifrån nyss, efter två veckors häng med släkt och fem dagars semester med sällskap (och dessutom turistat där kort förra året) tänkte jag att jag skulle berätta vad jag har koll på. Det kommer vara typ det som står i era guideböcker, men det blir i alla fall Tanja-godkänt.

Var bor man?
Senast bodde jag på Blue Cow Barracks, som jag rekommenderar varmt. Ja, okej, det är lite dyrare. Men det är å andra sidan galet bra. Det är dessutom i gamla stan (so är turistivskärnan) utan en massa bröl som ljuder in genom fönstret. Däremot en del sirener, verkar vara någon sorts utryckningsfordoncentral precis utanför. Det störde inte mig det minsta, och öroproppar fixar biffen om det stör. I övrigt finns fräscha lokaler, teve med en massa kanaler och ett kök man hemskt gärna hade tatt hem om man fått. Man får komma och hänga så tidigt man vill dagen man ska checka in och så länge man tömt sitt rum får man stanna i vardagsrummet så sent man vill när man checkar ut. Dessutom får man strecka öl, och kaffet som ingår är gott.

Jag har även stannat i Latvija. För min del var det till stor del för att det var det häftigaste huset jag visste som barn för det var en skyskrapa ju! Dessutom inturist-hotell. Nuförtin är väl hotellet på många sätt bra utan anmärkningar. Inte särskilt spännande heller. Utom utsikten, då. Vill ni ha episk utsikt från hotellfönstret är det lätt där ni vill stanna. De fattar att folk vill titta och har fixat breda fönsterbrädor och fotokarta så man fattar vad man tittar på. Det finns förstås bar på våning typ 26, och den är inte så galet dyr att det inte är värt att svänga förbi och kolla på stan. Herrtoan där har tydligen nåt slags panoramafönster.

Vad gör man i Riga?
Jag tycker man åker till Motormuseet. Dels för att man är västerlänning och vill såklart se deras (för all del flashiga) Kremlin-samling. Mest för att det är ett så trevligt museum. Som jag har förstått det har museet uppstått, och finns vidare, tack vare en bilentusiatförening. Det är de som hittat ungefär allt som ställt ut som skrot, insett av skrotet har kulturhistoriskt värde, och fixat allt så att det är tjusigt och fungerande igen. Den specialbyggda lokalen vibrerar av kärlek till utställnngsobjekten. Tyvärr är det inte alltid möjligt att uppfatta om man inte kan lettiska, för skyltningen är av varierande kvalitet och språkinnehåll. Att hyra engelsksprikig guide kostar typ 90 spänn, och kan väl vara värt det. Jag rekommenderar varmt att ta sig dit kommunalt, så får man se lite förort också.

Om man är jag fick man förra veckan veta att man kan åka upp i vetenskapsakademin och kolla på utsikt. Vetenskapsakademin är Rigas stalinskrapa, mitt sällskap kallade det Batmanhuset. Så klart vi ville. Själva utsikten är väl okej (man an även åka upp Peterbaznica i gamla stan om man gillar sånt). Byggnaden i sig är attraktionen om man är jag. Passa på att gå vilse så mycket du kan. Broschyren som finns i kassan för dryga laten är faktiskt rätt bra. (för den händelse att läsaren har glömt...)

Apropå Lettlands komplicerade relation till Sovjet, så är ockupationsmuseet rätt värt. Dels är det gratis. Dels är permanentutställningen en bra utställning. Dels är det intressant på metanivå, att den ambitiösaste, bästa, mest turistvänliga museet i Riga jag sett, handlar om just ockupationen. Apropå gratismuseet är krigsmuseet sött (en del barnvänliga inslag där man kan trycka på knappar så det låter!) och ligger precis bredvid Blue Cow! Konstmässigt tror jag att man får ut mer av att gå på galleri i kulturkvarter än museerna.

Pokrovkyrkogården brukar listas på listor över sovjetiska sightseeingobjekt. Det är dock rätt lite sovjet, och mycket stenar från före den tiden. Mitt sällskap och jag kallar det för kyrkogårdskyrkogården där kyrkogårdar går för att dö. Men as far as kyrkogårdar går så är det här intressant att titta på. Vill man ha 100% Sovjet ska man däremot ta sig till fel sida av Daugava och titta på Segermonumentet. Jag tycker det är rätt mäktigt.

Det man gör bäst i Riga är att gå runt i stan och kolla på hus. Stan säljs oftast in med jugendhusen, och de är bra tjusiga, men kolla runt efter annat spännande också. En del tjusigt konstruktivisminspirerat, en del intressanta moderna lösningar.

Vad gör man utanför Riga?
Asså, det är lite givet att dra till Jurmala. Jag hade inte varit där på många år, och allt är sig likt. Jurmala definieras av att det är TRE MIL SANDSTRAND. Då kan inte så mycket hända. Även om det är mer kommersiellt nu än förr kan man inte kommersialisera sönder tre mil i Lettland. Inte ens om hela befolkningen försökte. I ryska kultursfären har Jurmala ett gott rykte om sig att vara en sofistikerad semesterort, eftersom det förvisso finns sandstrand och hav, men det blir aldrig vulgärt varmt och det är tallskog överallt. Många ryska teve-galor och festivaler hålls i Jurmala, ett hälsotecken på att 90-talets schismer har lagt sig. Orten är i sig förstås mycket varierande mellan vanliga bostadshus, lyxvillor och turistområden. Centrum med en turistig gågata (och svenska matpriser -_-) ligger vid tågstationen Majori.

Siguda har alltid varit en inrikesturistig stad, jag tror att jag åkte dit ca en gång om året med dagis och skolan. Jag har inte varit där sedan dess, men av broschyrer att döma satsar de nuförtiden även på turister från utlandet. Det är nog genuint trevligt där, med lite natur och lite medeltidsslott och lite bungyjump. Bra ställe för heldagsutflykt, förmodligen.

Om man är helt uttråkad och inte har någonting annat att göra alls kan man åka till Olaine som ligger två mil från Riga. Det är min barndomshemstad, alltså. Det händer absolut ingenting intressant där, men staden är av historiskt intresse som en typisk sovjetbyggd historia från när man industrialiserade Lettland. Olaine haft tur med borgmästare på sistone och staden har rustats upp massor, men när mitt sällskap fotade såg alla bilder ut som Lilja 4ever. Dessutom finns det ett halvt övergivet industriområde nordöster om staden. Rätt kul att fota i om man gillar halvförfallna industrier från Sovjet. Om nån på riktigt är pepp så kan jag berätta mer i mail.

Vad äter man?
För mig är lettlandsresor till stor del matresor. Delvis givetvis på grund av att jag får äta mat jag är uppvuxen med, men också för att det går att äta billigt och gott. Kanske lettiskt kök eller kanske inte. Lettiskt kök är ungefär som ni tänker den där tyska varianten med mycket surkål och fläsk. Givetvis har även ryska matkulturen inspirerat landet en del, så det finns både kvass och pelmeni.

Om ni har möjlighet att laga mat själva tycker jag ni ska handla på marknaden. Senast jag turistade där handlade vi på marknaden varje dag, och nu gråter jag i min lokala mataffär för grönsaksdisken gör mig vissen. Vårt kök hade mackgrill så vi åt grillmackor med tomatsallad två dagar i rad, till min stora glädje. Jag äter inte kött, så jag var väldigt nöjd med den lokala rökta kumminosten vi köpt. Fiskutbudet var inte så party, kött har jag inte koll på, men mejeripaviljongen kan jag flytta in i, och det finna massor av färsk frukt och grönsaker utanför. Det finns inget vettigt bageri på marknaden, men även det industribakade brödet är väldigt gott.

Jag tycker generellt att östeuropa har hajat grejen med snabbmat bra, och jag sammanfattar det i pelmeni, pannkakor, piroger. Pelmeni är nordryska varianten på kokta degknyten och vanlig enkel lunchmat. Jag brukar äta dem på Pelmeni XL (en kedja som finns lite överallt) på grund av internhumor. De är inte helt optimala, men de har happy hour 14-04. Jag har inte heller nåt bra pannkaksställe att rekommendera, men de är inte svåra att hitta, både fyllda och vanliga. Håll utkik efter ordet "Pankukas" bara (hihi, kuk, och sen kan ni skratta åt att mjölk heter "piens"). Eller jo, förresten, det finns ett ställe i gamla stan som heter Vilhelms Pankukas och ligger på Šķūņu iela 6. Länge sen jag åt där dock, så jag lovar ingenting.

Piroger är min favoritsnabbmat, alla kategorier. De finns också lite överallt (kolla efter "piradzini"), kvalitetssäkra genom att lukta dig till om de har eget bageri. Två ställen jag gillar är ett litet bageri på en lillmarknad vid korsningen Elizabetes-Satekles. Stället ifråga ligger längst med Satekles, och har ståbord vid fönstret. De har mest sötsaker, men även piroger, småpizzor och bröd. Ett annat ställe jag gillar är en hole in the wall i marknades mejeripaviljong. Kännetecknas av att det är enkelt och billigt, pirogerna kostar under två svenska kronor styck. Och är i och för sig mest deg, men det är fucking autentiskt.

Det finns ett donutställe på Krisjana Valdemara 18 som heter Za Donuts och erbjuder fräscha amerikanska donuts med glasyr och strössel för biligt. Jag har fikat där med kusinen och åt en körsbärsbrownie som kostade under tio kronor och var mycket sympatisk. Vill man ha munkar som de smakade när jag var liten och som jag tycker de ska smaka drar man till mejeripaviljongen, precis vid en av ingångarna. De kostar 10 santim styck (7 santim är en krona), de lite misslyckade kostar 5 santim styck. De är nyfriterade, sega och har florsocker på. Asgott.

Riga är för övrigt ett fantastiskt fikaställe, med kondisar och caféer mellan varenda gatsten. Ett lite dyrare ställe där de även säljer bröd ligger till höger om Lidos ölställe i gamla stan. Annars är det bara att hålla ögonen öppna.

Är man i Riga kommer man inte undan restaurangkedjan Lido. De erbjuder kitchigt nationellt betonade lokaler och hyfsat nationellt betonad mat enligt konceptet att man tar en bricka, väljer själv hur man vill sätta ihop sin mat och sedan betalar i kassan. Det blir förstås många bäckar små, men man kan äta både gott och billigt där. De lägger upp generöst så man kan lätt taktika så att flera delar på en portion surkål eller sås. Är man lagt åt kitchhållet så måste man åka till deras Recreation Center. Maten är, som sagt, ganska husmanskostig, så vill man få en uppfattning om lettisk mat är det ett bra ställe att få det billigt på. Det finns även dyrare ställen, jag har ätit på Salve! vid svartskallarnas hus, och det var heltokej.

Jag dricker själv inte alkohol så det stör, så jag kan tyvärr inte tipsa mycket av egen erfarenhet. Den alkoholen jag har koll på är Rigas Melnais Balzams som är Lettlands stora nationalstolthet och som jag varandes uppvuxen där har fått in med modersmjölken. På Audeju 8 i gamla stan finns en underbart turistfällig bar där jag och kompisar har roat oss med balzamdrinkar. Annars dricks det öl ca överallt, men jag har tyvärr ingen koll. Min barndomsbästis rekommenderar vinoteket Fiesta för vin och events, Bbars för balzams ochDorian Gray för trevlig restaurang.

Ska man välja dryck i största allmänhet kan jag tipsa om ryska svagdrickat kvass. Och bärsaft. Jag vet inte vad de lägger i bärsaft i Lettland, men den smakar bär.

Allmäna tips
Även fast det finns engelsk skyltning på många håll är det bra att ha nån sorts hum om lettiskan. De flesta kan kommunicera på ryska, så kan man ryska är det föståss bra. Men skaffa gärna parlör av nåt slag. På muséer finns ofta inga skyltar på utrikiska, däremot finns det pärmar med motsvarande info man kan låna eller ta i nåt hörn.

Man är generellt mycket lyckligare med Riga-karta med info om kommunaltrafik än utan. Här är Rigas motsvarighet till sl.se, bra att ha!

Det är behändigt att ta sig in till stan från flygplatsen med buss 22. Det är behändigt att ta sig till Riga från Stockholm med Ryanair eller Tallink. Föredrar själv det senare.


1 kommentar:

Tobias sa...

Härligt att läsa detta, får lite koll på vad som finns där! Tack!