torsdag, mars 31, 2011

Sex som hobby

Jag gillar att kolla på matlagningsprogram ibland, och jag gillar att läsa allt som inte är recept i kokböcker. Jag är uppfostrad med att inte använda halvfabrikat, och jag lagar gärna mat från grunden när jag ska laga vardagsmat. Jag blir däremot väldigt obekväm av tanken på att nångång behöva komponera en trerätters för finare bjudning. Jag går aldrig runt och tänker ut tjusiga förrätter. Jag äter gärna om nån bjuder, men jag är egentligen inte så schmancy när det kommer till käk. Jag skulle aldrig satsa tid på att lära mig en avancerad matlagningsteknik. Men jag har vänner som tycker sådant är skoj.

Jag tränar några gånger i veckan. Jag tycker det är roligt, men jag planerar inte mitt liv efter det. Har jag mycket annat att göra så kan jag strunta i det ett tag. Är jag ute och reser kan jag göra lite armhävningar på golvet, men jag låter mest bli. Det finns folk som åker över halva stan för att träna det de vill. Det finns folk som åker på sportresor.

Jag har ingen som helst entusiasm för heminredning. Mat tycker jag ändå om att titta på och uppskattar nåtsånär att äta. Inredning får mig att byta kanal, och jag har inte vett att uppskatta ett välinrett hem när jag är på besök. Det finns folk som har sommar- och vintergardiner. Det är vanligt, till och med.

När jag var yngre tecknade jag mycket. Säkert någon timme om sagen, om än inte alltid som primärsyssla. Det var min främsta hobby och claim to fame, jag lade ner pengar på material och tid på att lära mig olika tekniker. Det intresset har med tiden minskat, även om jag fortfarande kluddar mycket och tecknar gärna om jag får anledning, typ en bild för ett Facebook-event. Jag är fortfarande tillräckligt duktig för att det ska vara ett av mina claims to fame i kompiskretsen, men knappast så duktig som jag brukade vara. En del av mina vänner som jag tecknade med på den gamla goda är numera professionella illustratörer och serietecknare.

Varför skriver jag det här? Jo, för att sex.

Alla äter och bor. Många rör på sig nåtsånär åtminstone. Vissa låter saker man ändå gör bli till hobby. Vissa låter sin hobby bli sitt yrke. Investerar man mycket (arbete, tid, pengar) i en aktivitet så blir man duktigare. Satsar man mindre blir man inte lika duktig, men kan vara fett nöjd med livet ändå. Vissa saker har man talang för. Vissa saker måste man jobba häcken av sig för att bli medelbra på. Och man får faktiskt prioritera som man vill.

För mig är det ganska självklart att se på sex på det sättet.

Jag tycker det borde vara rimligt att kunna säga "jag gillar att ha sex" utan att mötas av "vem gillar inte det?". Säger man att man gillar god mat och att resa så förstår väl de flesta att det rör sig om ett medvetet aktivt intresse. Eller i alla fall att man vill framställa sig som en gourmet som gillar att upptäcka nya ställen. Och på samma sätt borde det vara rätt odramatiskt att inte bry sig så mycket om sex. Det kanske inte är ens favoritlivskrydda. Man kanske inte tycker det är värt besväret. Går lika bra det.

Jag tycker verkligen man ska kunna prata om att vissa är bättre på sex än andra. Det finns trots allt en hel del teknik i sex. Och det finns en hel del fördelar av att vara kreativ. Och påläst. Och att kunna hantera situationen bra. Jag dansar pardans jag tycker det är en användbar aktivitet att jämföra med sex. Vissa är begåvade på föra/följa, men man blir duktigare av att öva. Samma sak med musikaliteten. Man blir roligare av att kunna många turer, men inte om de svåra turerna inte används klokt och bra i ett samspel. Jag haft sjukt kul med oerfarna partners när jag själv inte var erfaren, men det betyder inte att dansandet inte blivit bättre när jag och partnern har varit mer erfarna och skolade. Partner som man har bra kemi med ger bättre dansupplevelse om hen dessutom är duktig. Jag tycker att det är uppenbart att man kan vara bra på sex, och det finns olika dimensioner att vara bra på.

Jag blir nuförtiden lite obekväm när uppenbart sexintresserade människor förfasar sig över "vanligt folks" liggande. Jag vill inget hellre än att alla ska ha bra sex, men jag vet att det kostar. Precis som bra mat, som fint boende, som att kunna springa maraton eller att klä sig med stil. Medelsvensson ligger säkert suboptimalt, men det finns massor av saker medelsvensson gör suboptimalt. Det finns massor av saker som jag gör suboptimalt. Man kan inte vara bra på allt, och jag känner inte att jag tycker det är rimligt att förvänta sig att alla ska prioritera samma saker.

Jag tror att jag har bättre sex än de flesta. Det beror delvis på fysiska förutsättningar, men jag har också lagt ned mycket tid på att få det att funka. Jag lägger fortfarande ner mycket tid på att få det att funka. Jag väljer att ta jobbiga samtal för att sexet ska bli bättre. Jag planerar och anpassar mitt liv så jag kan ha sex. Jag tränar till stor del för att kunna ha bättre sex. Jag planerar resor så jag inte behöver avstå från sex. Jag har lagt ned mycket research för att hitta vad jag gillar, och jag är jäkligt påläst. Jag väljer preventivmedel och mensskydd så att jag kan ha sex. Jag tror verkligen att bra sex inte händer av sig självt.

Jag tycker det känns lite off att kritisera folk för att de inte prioriterar som man själv. Jag upplever att sex är ett område som alla förväntas bry sig massor om, men jag vet inte om det är för att det är så, eller för att jag är sexnörd och därför ser mer sexnörderi än typ tevenörderi. Jag vet att jag själv är skyldig till att offentlig förfasa mig över medelsvenssons sexvanor. Men med tiden har jag mindre och mindre känt att det inte är okej att alla inte har sjukt bra sex i stora mängder. Jag kan inte motivera för mig själv varför just sex skulle vara nåt som alla människor är särskilt intresserade av, och beredda att lägga ned energi på. Varför man får vara nöjd med att som student äta micromat, men ska inte vara nöjd med att ligga en kvart i veckan.

Det är inte så att sex är hobby. Men det kan vara det. Och man kan inte tycka att folk är dumma som väljer andra fritidsintressen än man själv.

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 kommentarer:

Mattias S sa...

Alltså, jag har inte så mycket att säga om det du skriver om, vi är liksom bara överens. :)
Men när det kommer till att gnälla på Svensson-sex så finns det faktiskt mycket att gnälla på. När det är så vanligt att så många mår dåligt pga deras sexliv så behöver sexnördar faktiskt klaga och förklara varför man inte behöver må dåligt över något eller att det finns många saker man kan göra.
Om det handlar om underlivssmärtor, tjatsex, könssjukdomar eller någonting annat så finns det mycket "vi sexnördar" kan lära "Svenssons".
Även om det oftast inte handlar om sex i sig utan saker runt i kring.

Tanja Suhinina sa...

Det är väl som att dietister faktiskt behövs. Och träningsmänniskor som säger smarta saker så folk inte skadar sig.

T-anna sa...

Men alltså, och det här är väl mest till svar på Marrias S, jag tror jag håller med Tanja, det är väl skillnad på att gnälla på svenssonsex och att vara hjälpsam när svensson själv gnäller på sitt sexliv?
Dessutom: ett teoretiskt och praktiskt sexintresse är ju inte riktigt samma sak. Teoretiskt räknar jag mig som sexnörd, jag gillar att läsa, vända ut och in på resonemang, och diskutera, och jag försöker vara så sexpositiv jag kan. I praktiken nöjer jag mig dock med någon gång i veckan, för orka mer. (Följer man din liknelse här skulle man kunna säga att jag är en sådan som gillar matlagningsprogram och kokböcker väldigt mycket, men inte orkar kladda i köket.) Det viktigaste rent politiskt är ens attityd och inte ens personliga preferenser: att inte på och försöka bestämma över andra.
Men mest 100+ för att du uttrycker det så bra, att det okej att ha olika intressen.

Sexistensen sa...

Tanja jag blir så glad när jag läser dina blogginlägg! De skänker mig hopp och de benar ut saker för mig. Känner igen mig väldigt i det här inlägget. Ju äldre jag blir och ju fler människor jag talar med sex om desto mer framkommer det för mig att många människor har urusla sexliv. Och då tänker jag kanske främst utifrån en psykologstudents syn på behov av intimitet till andra människor och vilka välgörande effekter det kan ha för självkänsla osv. att verkligen få leva ut sin sexualitet och intimitet med andra männsikor. Detta verkar dock folk själva vara ganska omedvetna om och jag tycker det är tragiskt att vi missar att sex inte bara behöver vara en porrindustriell teknisk njutning utan också kan ge många andra effekter på en människas självuppfattning. Något varken vi psykologstudenter eller psykologer pratar om särskilt mycket om (vem skall då göra det?).

/Emmelie Carlsson, Psykologstudent i Göteborg

Jeppsson sa...

För att fortsätta på matliknelsen: Det finns folk (jag själv t ex) som gillar mat, som har ett oproblematiskt förhållande till mat, som äter rätt nyttigt för det mesta, men är ganska ointresserade av matlagning. Alltså lagar man rätt enkel mat som går snabbt att tillreda och äter en del halvfabrikat. Denna grupp människor blir ju ibland utsatt för matnördarnas hån, matnördar kan tycka att man är nästintill dum i huvudet som inte förstår att uppskatta gourmét-mat eller ägna mycket tid åt detta. Men det är rent snobberi från matnördarnas sida, för som du skriver, alla kan inte ha samma hobbies.
Men sen finns det också en (stor) grupp människor som har problem i sitt förhållande till mat. Som kanske äter extremt onyttigt, eller har olika matnojor, ätstörning eller på gränsen till ätstörning osv. Dessa människor behöver kanske hjälp från en dietist eller annan expert.

Ditt inlägg handlade väl om sexets motsvarighet till första gruppen, men i svaren börjar t ex Mattias S prata om andra gruppen.

klara sa...

Fast jag tycker nog att jämförelsen med matlagning/heminredning/träning etc
haltar en aning.
Det handlar ju inte bara om prioriteringar här, utan även om förutsättningar. Och förutsättningen för sex, om det inte handlar om onani, är ju faktiskt en annan människa/andra människor. Relationer med andra människor är ju oftast lite mer komplicerade att få till än att gå till Ica och handla varor till den nya maträtten man vill prova, eller att sätta sig ner och testa en ny akvarellmålningsteknik. Med det sagt, vill jag komma fram till att jag tror att många fler människor nog skulle vilja anstränga sig mer kring sex, om de faktiskt hade en partner(s) att sexa loss med. De flesta människor tycker nog att det är mer komplicerat att hitta en sexpartner än att köpa ett gymkort, inte minst med tanke på att det ofta går hand i hand med en kärleksrelation.
Tvärtemot Emmi här ovan så tror jag inte alls att folk i allmänhet är "ganska omedvetna" om de välgörande effekter som sex och intimitet kan ha på självkänslan och välbefinnandet, snarare tror jag folk är smärtsamt medvetna om detta, och om man då saknar sexpartner(s)/kärlekspartner(s) eller brister i sin kommunikation med den/dem så kanske man hellre förtränger detta och istället fokuserar på något annat (matlagning kanske?).

Jeppsson sa...

Klara, tror du har helt rätt i att folk är "smärtsamt medvetna" om att dom skulle behöva mer intimitet i sitt liv om dom nu är ensamma.

Men om vi säger såhär då. Vi har två par, som båda har lyckliga förhållanden, men ganska olika sexliv. Par 1 har sex i snitt en gång i veckan, har bra sex som båda njuter av när dom väl har det, men tänker mer på typ... inredning än på sex. Par 2 har sex varje dag på alla möjliga experimentella sätt. Tanjas poäng var väl att par 2 inte är bättre än par 1, dom har bara lite olika hobbies.

Så länge man bara diskuterar folk som redan har en/flera partners att sexa med, så det inte är där det brister, så tycker jag ändå liknelsen med mat och inredning osv funkar.

Tanja Suhinina sa...

Klara:
Det är inte direkt meningen att man ska kunna direktöversätta allt nörderi till sex. Samtidigt så är det ju många andra aktiviteter än sex som kräver partner - jag dansar exempelvis mindre än jag hade velat för det aldrig blir av att jag och min partner orkar/vill/kan samtidigt. Om man u vill dra paralleller.

Det är ju också skillnad på att ha sex över huvud taget, och att engagera sig extra - akademiskt, genom att anpassa sitt liv så det prioriteras, genom att ha det på avancerade sätt.

bort med allt sa...

Jag har en tjejkompis som har sex som intresse, både teoretiskt och praktiskt. Hon har det listat bland sina övriga intressen på Facebook, bredvid typ resa och läsa böcker. Hon har ett väldigtavslappnat förhållningssätt till det och bryr sig. Hon ligger inte med vem som helst men gärna och ofta, även med olika och flera personer. På fritiden då jobbar hon med sexupplysning och säkrare sex. Jag har samtidigt fråfat om hon inte vill bli sexolog ett motsvarnde men svaret har alltid varit att hon vill behålla det som en hobby för att det ska få fortsätta att vara roligt och aldrig något som måste göras. Jag gillar hennes inställning. Tror nog jag ska visa henne ditt inlägg, hon kommer känna igen sig.

För övrigt då är du brilljant som alltid Tanja.

Tanja Suhinina sa...

BMA:
Oj tack.

Påminner mig om den tiden jag tecknade mycket. När folk frågade "men du som håller på med det så mycket, varför vill du inte jobba med det" svarade jag "de flesta gillar sex, de flesta vill inte jobba med det".

https://sextoysonlinestore.com sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.