söndag, augusti 31, 2008

Böcker

Efter en lång intensiv period av icke-bloggande kommer jag tillbaka. Lite lugnt, sådär. Jag vet ju inte riktigt vad man skriver om i bloggosfären nuförtiden. Gäller den ömma munsmällen fortfarande eller är det hela so last week? Apropå last week, tog mig tid att lyssna på radiointervjun idag. De klippte väldigt konstigt. Tycker jag. Men nåja, jag gör någonting sejft. Jag svarar på frågor om böcker. Ingen har bett mig om det, jag fiskade upp dem nånstans.

Vilken bok läste du senast?
Lies my teacher told me. Den handlar om hur amerikansk historia undervisas i High Schools i Amerikatt. Jag är inte så galet historieintresserad, men historieundervisningen i skolor i olika kulturer har jag alltid varit intresserad av. Eller, sedan jagvar liten och hade en ögonöppnande upplevelse med en historiebok översatt från amerikanska. Oktoberrevolutionen var liksom bara en händelse bland andra i dessa turbulenta tider och Hiroshima-och-Nagasaki hette bara Hiroshima.

Vilken/vilka böcker läser du just nu?
Jag håller på att läsa Johan Asplunds Den sociala livets elementära former för att den är kurslitteratur. Ska nog läsa Katherine Kerr-fantasy nu, för min pojkvän säger att de är bra.

Är det övervägande kvinnliga eller manliga författare i din bokhylla?
Jag gissar på manliga. Det är en förbannad massa klassiska samlade verk i familjens bokhyllor.

När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar eller tänker du "nu har jag en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra hälften" kvar o.s.v.?
Ibland. Både på det bra och det dåliga sättet.

Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex. omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar etc?
Ibland vill jag ha en bok för ett visst ändamål, som att läsa på flyget. Ibland vill jag komma i en viss stämning och väljer nåt som förhoppningsvis passar. Ibland vill jag bara ha nåt att läsa, kollar i hemmets generöst tilltagna bokhyllor och väljer nåt som känns bra för tillfället. Förhandsbedömningarna baseras på sånt jag hört om böckerna och givetvis även var jag hört det nånstans.

När blir en bok för lång?
När den är för lång för det den ska vara bra för.

Läser du lika gärna på engelska som på svenska?
Nämenherregud och fuck you. Jag läser gärna på svenska eller engelska eller ryska. Jag kan dock svenska och ryska bäst, så om valet är mellan att missa en del av originalets intention för att jag läser någon annans tolkning och missa en del av originalets intention för att jag inte klarar språket... tja, då är det ett val jag gör. Att vägra svenska översättningar bara för att man kan skolengelska är pantat. Det är lite sött lustigt när folk skryter med att de bara läser på originalspråket och sedan visar det sig att originalspråket alltid är engelska. Snacka om snäva rerferensramar!

Vilken bok blev du senast berörd/inspirerad av?
Doktor Zjivago av Boris Pasternak för att whoooa stort!
Lasermannen av Gellert Tamas för att whoooa vad glad jag är att jag slapp vara i Sverige då!
Кораблики/Помоги мне в пути av Vladislav Krapivin för att whoooa inte snällt nånstans!

Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? I så fall; vilken bok lämnade du senast?
Lätt! Eller, det kan vara en bok som jag inser inte är rätt just nu. Så var det med Lessings Shikasta i början av sommaren.

Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla/lånar du oftast?
Jag gillar sovjetiska barnböcker, episka klassiker och science fiction.

Rekommendera 5 författare:
Vladislav Krapivin (det här kan uppskattas av ungefär tre mycket speciella typer av läsare och så måste man i princip kunna ryska, annars missar man nog grejen)
Jonathan Safran Foer (men läs BARA EN (1) bok av honom)
A och B Strugatskij (när jag köpte deras samlade verk för ett par år sedan insåg jag att jag redan hade i princip läst allt deras skönlitterärt i lösa volymer, tveksamt att jag skulle gilla dem lika hängivet nu som i tonåren, men rekommenderas likförbannat, det finns en hel del på svenska)
Kurt Vonnegut (sådär både enkelt och smart)
Marina Tsvetajeva (som är poet, men jag kom att tänka på hur jag upptäckte henne och jag var så himla glad då och hon är bra)

3 kommentarer:

Anonym sa...

tanja! kan du inte, snälla snälla, skriva något om jessika zandén och cecilia gyllenhammar? KÄRLEK

Anonym sa...

Kerr ÄR bra. Särskilt om du tycker att keltisk mytologi/romarriket är lite kul.

Christina sa...

Hej!

Hittade hit när jag googlade på Krapivin, i hopp att hitta att hans böcker finns i översättning.... Vill så gärna läsa, men är inte tillräckligt bra på ryska :-(