tisdag, maj 20, 2008

Budskap?! I mina barnböcker?!??!?!

Hej, bloggosfären!

Jag heter Tanja Suhinina och för en vecka sedan skrev jag om en debatt om barnböcker i DN. Idag kom fortsättningen. Jag har inga kommentarer utöver det jag skrev förra gången.

Vi vill påverka medvetet - Karin Salmson försöker säga att det konstnärliga värdet inte nödvändigtvis minskar om man ersätter "han" med "hon" på något djur.
Släng alla pekpinnar - Lotta Olsson drar in Lennart Hellsing.
Fy, fy, fy! - Gull Åkerblom adapterar, propagerar och är instrumentell.

Intressant propaganda! Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

M sa...

Jag har ett så långt, så långt inlägg om det här skrivet innuti huvudet, men inte ens tid att svara på vad andra skriver om det. Men du skriver bra och smart, som vanligt.

ARH, ingen tid ;___; Stay tuned!

Anonym sa...

Jag är fortfarande lite förvirrad... menar du att du är smart på muggsidan
alltså? Men vad har du i muggen då? Det kan väl inte vara... VODKA?

Tanja Suhinina sa...

Mikey: Åh, skriv!
Jag har förresten tänkt på en sak med det där med Olsson och konstnärlig integritet och att dra in gamla böcker. Hon verkar så fast övertygad att ingen av klassikerna skrevs med budskap i åtanke. Det påminner om när folk pratar om kommersialiseringen av kulturen och verkar helt omedvetna om hur stor andel av klassiska målningar är beställningsjobb.

Stefan Hallgren: Jag är snygg på bilden och smart i texterna. I muggen har jag kaffe.

Anonym sa...

Du gillar Linda Skugge va? Har du läst intervjuvn i DN med henne? Jag har lite synpunkter på hennes "mognadsprocess". Hon var min förebild. Men inte nu längre.

Tanja Suhinina sa...

dontletthemfoolya:
Jag tycker inte om Linda Skugge. Har aldrig gjort det. Det där med "favoritgeni" var ironi som de som känner mig fattar och de som inte gör det kan missförstå.
Sedan tycker jag ju på sätt och vis att hon har mognat. Mep andra sidan har hon knappast mognat som skribent, att anse att proffstyckande går ut på att slå omkring sig tills man råkar träffa rätt 'är inte sådär jätteutvecklat.

M sa...

Tanja: Men ja! Olsson är dessutom ett stort fan av Harry Potter och tja... budskap i mina barn-fast-hallå-alla-läser-dom-ju-böcker? HELL YEAH. Eh. Men det är en del i det jag kommer att försöka få med.

Själva idén om att producera någonting utan lägga egna värderingar i det är dessutom... eh. Ja. Men som sagt, jag ska formulera mig väl och skriva långt så att jag får sagt det jag vill ha sagt!

Anonym sa...

Undrar om de här filurerna har gett sig in i debatten.

Heder åt folk som vill nåt med sina barnböcker för i helvete!

www.kottjuven.blogspot.com