onsdag, juli 11, 2007

V-v-va-va-vattenspegel yo!

Lägg ner nu!

Alltså, seriöst!

Jag vet att det är sommar och nyhetstorka och så, men kan folk sluta skriva insändare om kallbadhuset? För dem som missat vad kallbadhuset är - kolla t ex DN (det finns länkar till andra relevanta artiklar i en faktaruta) eller SvD.

Alltså, allvar. Jag är så trött. Kallbadhuset KOMMER inte att byggas i Riddarfjärden, det är ju helt uppenbart! Visserligen har det fått klartecken från exploateringsnämnden (där vill man jobba!), men folk kommer ju kedja fast sig vid vattenspegelnom projektet rör sig fram mer än det redan gjort. Det kommer det inte att göra, med allra största sannolikhet. Så lägg ner. Sluta. Snälla. Jag har nu behövt leva med insändare om kallbadhuset i minst en månad. Så fort man öppnar tidningen ser man någonting om att Stockholms Unika Vattenspegel Måste Räddas.

Om jag ser ordet "vattenspegel" en gång till...


Jag har hittills inte sett några bilder på eländet som ger mig en stabil uppfattning om hur byggnaden skulle se ut i sammanhanget, men jag tycker att själva ringen är snygg. Fast, n00b på området som jag är, har jag svårt att fatta hur det är menat med att byggnaden ska vara helt glasgenomskinlig om den ska husera hotellgäster. Det är väl nåt sorts koncept nu, men då jag tycker att just genomskinligheten är en upplevelsen av huset, känns det som om det vore najs att se hur det är tänkt att se ut när huset är fyllt med möbler, krukpalmer och skandinavist interiördesign i ljust trä.

Jag är rätt neutralt inställd till projektet, egentligen. Byggs det så fine, byggs det inte så fine, byggs det någon annanstans - lika fine det med. Men massan av insändare och debattartiklar, samt deras likart retar gallfeber på mig. Jag hatar "sätta Stockholm på kartan" lika mycket som "vattenspegel". Jag vet inte riktigt vilket öde åt huset är att föredra från min synvinkel. Byggs det lär det bli ännu mer klonade skriverier om vattenspegel, och dessutom lär rivningen av gamla Klara dras in, för det blir den alltid. Byggs det inte kommer insändarna handla om att det sunda förnuftet har segrat och nu är Stockholm räddad.

Stockholm och stockholms unika vatten och Stockholms unika vattenspegel.

Mer vattenspegel? Andra bloggar om: , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker de kunde bygga eländet, men det är mest för att jag är så in i h-vete trött på "Nej Nej! Inga förändringaaaaar!" opinionen som alltid råder här i landet.

Om man vill ha orörd natur, flytta upp till Lappland och njut av ensamheten. I städer händer det saker, t.o.m. i Rom lyckas de ju bygga både det ena och det andra trots att stan är nerlusad med Arkeologi.

(dessutom hus i vattnet = lite sf = coolt)

Men.... är det meningen man ska bada i kallvatten där, eller? På vintern också?

Linus sa...

Du har inte hört nyheten om att Helge Fossmo fes nyligen då?
http://www.aftonbladet.se/vss/uppsala/story/0,2789,1117017,00.html

M sa...

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om huset, särskilt eftersom jag inte är säker på vilken av bilderna av det som är... öh, mest verklig, men jag undrade också över det där med genomskinligheten. Hm!

Men för att kommentera en kommentar så är jag trött på "Stockholm är en stad, i städer ska man stå ut med det-och-det-och-det" ideér :P Inte nödvändigtvis i det här fallet (vet inte vad jag tycker, som sagt) men mer allmänt. Tycker man att Stockholm inte är tillräckligt stor-stadig får man väl flytta till London eller nått ;)

Anonym sa...

Klart man tröttnar på tjaffset och det är kanske otroligt att hotelet verkligen byggs men...

Det här är ju något så vidrigt som en hotelmagnat som lyckats marknadsföra ett lyxhotel som något slags folkligt badhus. Det här handlar först och främst om en vinstmaskin. Stockholm behöver inte ett nytt landmärke i form att ett stål och glaskomplex mitt i vattnet. Tänk dig att du sitter på Mariaberget och sippar en kall öl. det är rätt soft, fin utsikt man ser lite folk och bilar som åker runt, nu blir det istället ett gigantiskt lyxhotel större än globen mitt i vägen. Med affärsmän och kineser i, ska det vara så?

Vi tycker inte det, det är våran fjärd inte kapitalets. Bada kan man göra på holmen eller fredhäll.

Visst byggnaden är cool, de kan bygga den längre in i mälaren. Kanske man kan ha en gigantisk luftslusskanon som skickar dit folk? Tills vidare arbetar vi för att förslaget läggs ner.

www.myspace.com/stoppakallbadet

gardebring sa...

"ett gigantiskt lyxhotel större än globen mitt i vägen"

Haha. Ja. Det finns ju i alla fall humor i diskussionen.
Men skärp dig nu "stoppa kallbadhuset", större än globen?
Bevarandekonservatismen och de osakliga argumenten är verkligen genommarinerade i den här staden.

Det fascinerar mig lite det där argumentet att det är "kapitalister" som vill bygga saker.
Menar människor verkligen på fullt allvar att det vore bättre om vi brände av skattepengar på det istället? Istället för att lägga dem på, tja, sjukvård och infrastruktur istället?
För mig är "kapitalister" något som gör att jag blir MER positiv till ett bygge då det då innebär att mer kapital kommer in till staden vilket innebär mer pengar i omlopp och alltså en större ekonomi.

Kapitalister = Skatteintäkter.

Skall det vara så svårt att första?