lördag, mars 22, 2014

Modell över heteromannens självbild beroende på hur lättkommen partnern är


Jag har ju skrivit om heterosexuella roller förut, så lojala läsare har nog hört detta att en kvinnlig orgasm är ett kvitto på mannens kompetens. Bland annat här, ett bra klassiskt inlägg med bilder. I och med detta så är det ju uppenbart att hur lättkommen en kvinna är påverkar mannens självbild och hans bild av hur lyckat sexet är. Så jag tog upp detta på Twitter igår, kan en kvinna vara för lätt- eller svårkommen? Jag fick ett gäng svar och ritade en modell baserad på dem.

Diskutera!

Obs lättkommen är inte samma sak som lättfotad. Lättkommen är ett bra ord för "har lätt för att få orgasm".

10 kommentarer:

Unknown sa...

"Najs, ligga" passar inte riktigt in om du pratar om hur lätt hon får orgasm snarare än hur lätt hon är att få i säng. Dessutom så känns det spontant som att "najs, ligga" och "jag är kung" kommer i fel ordning - jag är kung torde vara känslan när man lyckats med något svårt medan "najs, ligga" är hur man känner om man får ligga med någon som är ganska lätt att få i säng. Fast du kanske har en jättesmart förklaring för att förklara den ordningen.

Tanja Suhinina sa...

Erik: Den jättesmarta förklaringen är sista raden i inlägget där det står att lättkommen inte har med få i säng att göra =)

nollråtta sa...

Jag förstår inte riktigt "najs, ligga", hur är det kopplat till hur lätt/svårkommen kvinnan är och mannens självbild?

Om jag som man någon gång tänker "najs, ligga" så betyder det faktiskt bara "Vad bra, jag fick ha sex!"
Män är inte mer komplicerade än så - vi menar precis vad vi säger, varken mer eller mindre.
:-)

KPS sa...

Det finns väl två aspekter i detta. För egen del känner jag mer att om min partner kommer enkelt, eller i alla fall bra med min hjälp, så är det ett tecken på att vi är kompatibla.

Det andra är att det är svårt att ha erfarenhet av i vilken utsträckning det beror på en själv eller ens partner om hon har lätt för att komma.

Så jag instämmer inte alls i översikten, tyvärr. I min självbild, så är jag generellt väldigt bra ;-) Men bara med tjejer som vet vad de vill.

Tanja Suhinina sa...

Nollråtta:
Hela "modellen" går ju basically ut på följande bild av heterosexualiteten:
- för män är sexuell prestation viktigt
- mannen är aktiv
- för kvinnan är gensvaret viktigt
- kvinnan är responsiv
- kvinnans orgasm är kvittot på att mannen är bra ligg

Så med en kvinna som inte kommer alls känner mannen sig kass. Men en kvinna som kommer normalt så är det typ just jaha sex trevligt. Med en kvinna som kommer mycket känns det extra kul och bekräftande. Så är detta meningen att den jätteseriösa modellen ska tolkas.

Jocke sa...

Jag skulle, som heteroman, säga att graden av självbekräftelse inte har så mycket att göra med hur lätt det är för tjejen att komma, utan hur lätt det är för henne att komma _jämfört med tidigare_.
De största självbekräftelserna jag fått i den vägen är när tjejer, som varit ledsna och/eller bekymrade över att aldrig få orgasm, till slut har fått det tillsammans med mig. Även om jag inte kan veta att det har med mig och mina skillz, eller psykologiska insikter, att göra, så är det ju lätt att ta åt sig i det läget.

Om tjejen kommer känns det ju alltid bra, eftersom det är något slags kvitto på att hon gillade sexet, men är man ute efter den där riktiga alfahannekänslan - att man är en sjutusan till karl - så måste man ju jämföra sig med andra män. Det är kanske det du illustrerar lite med "För enkelt, jag är inte speshul" längst till höger?

Som sagt, en orgasm (eller flera) är ju alltid trevligt, men det är mer känslan man får under efterspelet som avgör hur stor tuppkam man kan kosta på sig. Debriefingen (som inte behöver vara verbal) är viktigast i resultatutvärderingen, snarare än kvantifierade resultat.

Jocke sa...

...fast jag inser att ditt inlägg egentligen handlar om att man betraktar sex som en prestation för mannen, där kvinnans roll är att utgöra en smickrande spegel. Eftersom hon inte kan påverka graden av sexuell njutning hos sig själv utan är helt utlämnad åt mannens tekniska färdigheter. En kvinna är som ett riktigt bra flipperspel. Svårighetsgraden att plocka orgasmpoäng ska vara lagom avpassad för mannens skicklighetsnivå.

Jag ville bara nya nyansera lite, att den insiktsfulle flipperspelaren inte bara ser till sina egna poäng utan till vad andra killar scorar.

nollråtta sa...

Jocke: Exakt så! Bra!

Liv sa...

Jag fattar modellen och tror du har rätt i att det tänks på det viset.

Däremot är jag själv rätt trött på den, och överfokuset på orgasm över lag. Skulle önska mig ett samhälle där sex mättes efter hur kul alla inblandade hade och inte efter mängd orgasm. :)

Så glad att jag hittat hit sa...

Just den här föreställningen att kvinnor" aldrig kan påverka njutningen hos sig själva utan är helt utlämnade åt mannens tekniska färdigheter" tycker jag är ganska sunkig och problematisk både ur ett feministiskt och ett allmänmänskligt perspektiv.

Den reducerar kvinnor till passiva objekt och lämnar inget utrymme för empowerment.
Som kvinna kan jag absolut inte känna igen mig i den beskrivningen och det kan inte de flesta andra kvinnor jag känner heller. Våra erfarenheter är tvärtom att vi visst , och i rätt hög grad dessutom visst kan påverka graden av sexuell njutning hos oss själva när vi har
sex med män.

Jämförelsen med partnerns tidigare sexpartners tycker jag också kan vara rätt problematisk.
Visst, det finns något djupt allmänmänskligt i önskemålet och viljan att vara den bästa älskare/älskarinna partnern någonsin haft.

Men om man visar det för tydligt kan det påverka sexet negativt. Dels är det rätt vanligt att inte vilja prata om f.d partners, oavsett om det är ens egna eller motpartens i samband med sex.

Dels finns det ofta en "klapp på huvudet"-attityd och ett förminskande av tjejers sexualitet och förmåga att njuta bakom fixeringen vid att vara bättre än alla andr à manliga partners hon haft.

Det mest avtändande jag personligen vet är killar som tar för givet att jag har svårt att få orgasm och komplex för min kropp, för det har de minsann läst i tidningar och frågespalter att tjejer har.
Ett annat vanligt exempel är killar som tror att om jag inte vill ha obegränsat med oralsex vid exakt varje sextillfälle så måste det helt enkelt bero på att jag är rädd för att han tycker att min fitta är äcklig, eller smakar och luktar illa. Att det skulle kunna förhålla sig så att jag vill ha variation i sexet, eller Gud förbjude - att jag helt enkelt inte tycker att oralsex är det skönaste som finns rent fysiskt finns liksom inte på kartan.

Jag tror att många killar inte skulle uppskatta att tjejen tar för givet att han är orolig för att deras kuk är för liten elle att han är rädd för att komma för fort, för så har hon minsann läst i tidningsartiklar och frågespalter att killar fungerar.

Jämföra axet