tisdag, mars 18, 2014

De är (inte) olikaEn artikel från Expressen kom upp på psykologernas hemliga gömda Facebooksida, och jag hade ägnat hela kvällen åt att snacka sexologiforskning i den efterkommande tråden. Artikeln är av "nu är det bevisat"-slaget, och inom popsexologin är det nästan alltid samma grejer som nu är bevisade:

  • G-punkten finns (inte)!
  • Det finns (inte) olika typer av orgasmer!
  • Män och kvinnor är (inte) lika!

Den här artikeln var av subgruppen "nu är det bevisat, kvinnor har två olika orgasmer". Jag har kollat snabbt och det som verkar stämma överens med Expressen-artikeln som är plankad från Daily Mail är en pilotstudie där man kollat vilka delar av klitoris stimuleras vid olika stimulans. (De som inte är bekanta med att klitoris är större än "knappen" kan ägna fyra minuter åt detta bildande.) I alla fall, när man stimulerar klitorisollonet så stimuleras klitorisollonet. Om man stimulerar inifrån slidan så stimuleras även de "underjordiska" delarna av klitoris. Captain Obvious dagsverke, förstås, men även sånt behöver forskas på.

Enligt abstracten drar forskarna slutsatsen att "Despite a common assumption that there is only one type of female orgasm" så finns det nog (minst) två orgasmtyper. Sexologen i mig undrar genast sedan när antagandet att det bara finns en orgasmtyp är sådär vedertaget som forskarna vill påstå. Har läst massor av litteratur där man talar om två eller fler orgasmtyper (oftast typ klitorisorgasm, vaginalorgasm, cervixorgasm). Och vanliga reaktioner på sådana tidningsartiklar om att kvinnor kan få olika typer av orgasmer är ju ofta nåt i til med "bara två?" eller " men det här har vi ju vetat hela tiden". Men stopp... vad menar vi nu med olika typer?

Menar man att typen bestäms av var man pillar för att den ska hända? I så fall finns det massvis för belägg (både från självrapportering och labbstudier) för att det finns fler typer än två. Men ska man nu kalla varje orgasm för egen typ? 

Eller menar man att det beror på vilken del av klitoris stimuleras? Vad ska vi då göra av alla orgasmer där klitoris inte petas på alls? Å andra sidan har jag hört förklaringen att orgasmer av exempelvis kyssar uppstår av att ens redan erigerade klitoris stimuleras av rörelsen från runtomkringliggande muskler. Och om detta är orsaken till orgasmen så är väl alla orgasmer av klitorisstimulanstyp ändå?

Kortfattat kan man ju säga att det man åtminstone vet säkert är att fittfolk kan få orgasm av att bli stimulerade på väldigt olika sätt. Det vet man i alla fall säkert.

Om man då bortser från att man inte riktigt lyckats definiera vad en orgasm är.

Inga kommentarer: