måndag, juni 17, 2013

Man upplyste kvinna: kvinnor gillar inte män visuellt

Jag har vissa återkommande teman i mitt fritidsskrivande. Ett av dem är ungefär följande:
Jag är en kvinna som gillar män sexuellt, och är ointresserad av kvinnor sexuellt. En del av mitt sexuella intresse för män är att jag tycker om att se på män som är sexualiserade, sexuellt objektifierade, sexuellt tilldragande, eller sensuella. Det passar väldigt illa ihop med hur män och kvinnor framställs i media och offentliga rummet, samt hur män och kvinnor förväntas klä sig och bete sig. Det finns i offentligen väldigt många bilder av kvinnor som framställs på det sättet jag vill se män framställas. Sätt som kvinnor förväntas klä sig och röra sig är också betydligt mer visuellt sexuellt engagerande än vad motsvarande för män. Det stör mig för att dels gillar jag inte när det finns förväntningar på vad man bör och inte bör göra som baseras på kön, och dels uppskattar jag jättemycket att se på män och bilder på män som är sexuella och sensuella.
Jag skriver om det här ganska ofta. Oftast inte hela utläggningen på en gång, utan lite olika vinklar i taget. Och i ungefär i 90% av fallen händer följande: en person (absolut oftast man) kommenterar och skriver "kvinnor uppskattar inte män visuellt".

...

Först blir jag såhär:


Sen blir jag såhär:


Alltså, va? VA? Vad ska jag göra med den informationen? Varför säger de så? Här har jag alltså just uttalat mig om att jag gillar män visuellt och så kommer de och säger att kvinnor inte gillar män visuellt, VA?!

Varför kommer de och säger det till mig? Det borde ju vara uppenbart att jag, av alla människor, inte är go to-personen att säga det till? Det finns ju massor av kvinnor som inte gillar män visuellt, kan inte man gå och berätta för dem att kvinnor inte gillar män visuellt? Varför välja just mig? Just när jag sagt att jag gillar att titta på män? Det känns ju jättekonstigt, jag vet inte alls hur jag ska ta det. 

19 kommentarer:

DM sa...

Asså jag känner lite att det är dags att lägga upp några heta mansbilder och fråga vilka av dina kvinnliga läsare som vill perva över dem tillsammans med dig. Liksom.

Calle Svensson sa...

P: Du gillar att titta på män. Q: Kvinnor gillar inte att titta på män. P & Q -> Du är ingen kvinna. QED.

Anonym sa...

Motsägelsebevis enligt standardmall 1a: Slutsatsen är felaktig, alltså måste minst ett av antagandena vara felaktiga ^_^

felmoftan sa...

Kvinnor gillar inte män visuellt, Tanja. Orsaken är att because berries in the forest.

Sexistensen sa...

Typ bästa som har hänt på länge: http://www.bloglovin.com/sv/blog/2568982/men-are-objects

BLIXA - det blir jävligt tyst i skogen om bara de vackraste fåglarna sjunger! sa...

Började skriva en sjukt lång kommentar så det blev ett eget inlägg istället.

http://blixabloggar.se/kvinnor-tander-pa-mans-kroppar/

Hanna sa...

Alltså, jag kunde bara inte hålla mig från skratt. Ett par Calvin Klein med hål i där en glimt av en penis tittar fram. Inte det bästa som hänt på länge för mig, men det är tur att smaken är olika =)
http://24.media.tumblr.com/aa1e6cf63b9c4c4b429543319839b144/tumblr_mnkgm9Y6vm1qamchho1_1280.jpg

Om man ska vara allvarlig vet jag inte om jag tycker att kroppslig objektifiering av någotdera könet är positivt.

Clara sa...

Det är inte bara kvinnor som har svårt att dricka vatten: http://menstrugglingtodrinkwater.tumblr.com/post/50409287454/its-really-hard-drinking-from-a-small-pump

Jo sa...

Jag tror att logiken hänger ihop ungefär så här. Åtminstone jag upplever att du återkommande kopplar ihop att just du gillar att titta på läckra bilder på karlar med en efterlysning efter mer läckra bilder på karlar ute i samhället i allmänhet. Att du tycker att det är ett "fel" som borde rättas till. Om det då är så att kvinnor I GENOMSNITT är betydligt mindre intresserade av att titta på män (manskroppar) än vad män är av att titta på kvinnor (kvinnokroppar), så är det utifrån det naturligt och rimligt att det finns mycket färre sensuella/sexiga bilder på karlar ute i samhället. Kommentarerna du får gäller nog oftast det generella/genomsnittliga, även om det kanske inte formuleras så, och är som reaktion på att du (åtminstone är det relativt lätt att tolka det du skriver så) tycker att det borde finnas lika mycket läckra mansbilder som dito kvinnobilder, fast det inte skulle motsvara hur folk fungerar. Om man antar att den beskrivna obalansen i vem som vill titta på vem verkligen finns, så är det både rimligt och "demokratiskt rätt" att det finns betydligt färre bilder på läckra karlar.

Om man antar att skillnaden i vem som vill titta hur mycket på vem egentligen INTE finns hamnar man i ett annat läge. Men jag känner inte till något som säger att skillnaden inte finns, och min personliga erfarenhet är det är en distinkt genomsnittlig skillnad mellan könen vad gäller detta. Min personliga erfarenhet säger faktiskt att kvinnor i genomsnitt, totalt sett, hellre tittar på blommor och andra växter, och på kläder och andra textilier, än på manskroppar (dvs om de har möjlighet gärna tittar på både vackra manskroppar och på blommor och kläder, men lägger betydligt mer tid och intresse totalt sett på det senare), medan män totalt sett och i genomsnitt fördrar att titta mer på kvinnokroppar än på både blommor och kläder.

Jag tror att åtminstone delar av kommentarerna är en reaktion på att du (som man uppfattar det) tillhör en för kvinnor ickerepresentativ minoritet men vill att samhället ska vara anpassat efter dig och den minoritet du tillhör, inte efter majoriteten.

Sen har du säkert poänger i bl.a. att det inte är lika accepterat för kvinnor att vilja titta på manskroppar som det omvända. Men min personliga erfarenhet är faktiskt att även de kvinnor jag känner som känner sig fria att titta på manskroppar så mycket de vill i snitt FORTFARANDE tycker att blommor och gardiner är mer visuellt intressanta än manskroppar totalt sett, åtminstone när de passerat ungdomsåren. Skulle vara intressant med någon som vet hur det ser ut i väsentligt annorlunda kulturer än vår i denna fråga. Jag gör det inte.

Tanja Suhinina sa...

Jo:
Alltså, förstår det perspektivet, men om jag ser på alla gånger det hänt så sägs det påfallande ofta över huvudet på mig.

Sen tror jag att det är rätt dubbelt. För i min erfarenhet gillar kvinnor (och långt ifrån endast unga) att se på män. Inte alla, inte alltid, men verkligen inte så lite att det skulle motsvara proportionerna av mans-/kvinnobilder som framställs. Och icke att förglömma så uppskattar heteromän jag känner inte alls överflödet av kvinnokroppar de får se i en omfattning som motsvarar detta överflöd. Även om det kan finnas en element av biologiskt betingad uppskattning så tror jag att det finns så in i helvete mycket kulturaspekter av det. Oavsett hur fri man är att aktivt söka upp mansbilder så är man fortfarande utlämnad till att aktivt söka det, medan kvinnobilder, kläder och blommor uppenbarar sig rätt mkt av sig själva.

Tanja Suhinina sa...

Jo:
Men det har också att göra med att diskussioner om objektifiering lätt flyter ut som det blev här. För jag ville ju mest kommentera att om man har svårt att fatta objektifiering så finns det en typ av objektifiering som är rätt intuitivt - när människor används analogt med vackra föremål eller mönster. Och sen la jag in snubben för att snubben passar in på hela min grundinställning om att JAG GILLAR SNUBBAR.

Jo sa...

Håller med om att proportionerna är rejält skeva i förhållande till intresset. Åtminstone 20-30 procent av de läckra lättklädda på bild i offentligheten borde rimligen vara män för att matcha intressefördelningen som jag uppfattar den. Min 85-åriga mamma är svag för bl.a. snygga ben. Mer sånt i offentligheten skulle nog vara bra för hennes hälsa.

Tanja Suhinina sa...

Jo:
Haha, jag växte egentligen upp i ganska icke-fåfäng släkt. Men minns också min 80-åriga gammelfarmor klaga på nån teveserie för att hon gillar snygga skådisar, och de som var med inte var snygga nog.

Jack sa...

Jag har alltid uppfattat det som att rätt många kvinnor gillar att se på manskroppar.Se bara på hysterin kring män som Taylor Lautner, Cristiano Ronaldo och Channing Tatum. Men hur många män når upp till den nivån? Om man säger att kvinnor inte tänder visuellt på den genomsnittlige mannen så kanske man hamnar mer rätt. Den genomsnittlige mannen behöver charm, status, personlighet eller bli betraktad av någon som är förälskad i honom för att han ska vara av visuellt intresse. Extremt generaliserat så tror jag inte att en genomsnittlig eller under genomsnittlig mannen är visuellt intressant för kvinnor. Om jag minns mina tonår (och det är ju där vi formas) korrekt så pratade inte tjejer om en massa snygga killar utan det var väl några tiotal på en skola med tusen elever som ansågs visellt intressanta. En genomsnittlig tjej kan få någon komplimang då och då, kanske rentav bli raggad på (enbart baserat på sitt yttre). Samma gäller väl inte riktigt för killar?

Så jag tror att många kvinnor tänder visuellt på extremt vackra män. Men såna män är så sällsynta att det är svårt att få det till en del av mainstreamkultur eller vardagligt samtal.

Malin sa...

I tonåren skrev jag i dagboken ur den ensamma nördens perspektiv hur killarna cyklade förbi och "retade mig med sina kroppar". He he. Jag håller ju förstås med dig, Tanja, jag och de flesta kvinnor jag är vän med gillar att titta på män och deras snygghet. Jag tycker också det är bakvänt att det är just männen som är på det klara med om kvinnor gillar att se på män eller inte. Värsta experterna!

sven sa...

Pressen och även tidningarna som vänder sig till tjejer och kvinnor har det ju så svårt nu för tiden.De kunde väl då ha snygga lättklädda män på omslagen och inne i tidningarna om det nu är sådant hunger efter bilder på snygga män.
Men har tidningar som vänder sig till kvinnor en man på omslaget så sjunker alltid försäljningen.


t-anna sa...

Som jag sagt innan: de som säger liknande grejer KAN aldrig ha hängt på tumblr. Min dash består till 90 procent at socialpolitik, resten är snygga män som enbart är där för att vara snygga.

Tanja Suhinina sa...

Jack:
Den genomsnittlige mannen har rätt mycker potential till att steppa upp sitt game genom att komma upp i en genomsnittlig kvinnas nivå av att sköta sitt utseende.

Malin:
De männen!

Sven:
Jag har hört detta om bilder på män på omslagen rätt många gånger, råkar du veta var siffrorna kommer ifrån?
MVH en som prenumererade på King för att de hade snygga modeller och som slutade prenumerera för att de slutade ha modeller jag tyckte var snygga.

t-anna:
Undrar hur synligt detta är för folk som inte är specialintresserade.

Anonym sa...

Jo menar att män generellt sett gillar att titta mer på bilder av kvinnor än vad kvinnor gillar att titta på män.

Jag tror dock inte nödvändigtvis att det är sant. Vi vet att män gillar att titta på kvinnor och vi vet att män FÖRVÄNTAS vilja titta på kvinnor. Genom att sätta upp sexiga bilder på väggarna, kalendrar och liknande så signalerar man att man är "normal" och gillar kvinnor.

Vi kan inte säga att kvinnor generellt sett gillar mindre att titta på män än män gillar att titta på kvinnor, då vi inte bara kan förlita oss på vad folk faktiskt gör utan också på vad folk FÖRVÄNTAS göra av andra.

-Brooke