torsdag, juni 20, 2013

Dansroll, BDSM, och lite tips

Läste nyligen om BDSM på Pervocracy och reagerade på följande "Does submitting mean that you're naturally fit to follow rather than lead, or that you have either potential but choose to follow?". För mig är ju lead och follow väldigt dansladdade ord så jag började genast fundera på om det finns likheter mellan det och dom/sub, och dels... alltså.. Hur ska jag säga. Jag upplever att förar- och följarrollerna är ofta missförstådda, samtidigt som att dynamiken är sjukt intressant, egentligen. Och så ha jag jättestark följaridentitet. Mycket starkare än min polyidentitet, eller ryssidentitet, eller psykologidentitet. Eller, i alla fall, mycket starkare än vad många andra jag känner verkar ha, och mycket starkare än folk oftast tror att jag har.

Så när jag såg kopplingen mellan dom/sub-dynamik och dansrollerna började jag genast fundera på om de kopplingarna faktiskt finns där, eller om de bara låter rimliga. För det låter ju spontant rimligt att den dominanta partnern motsvarar förare och den undergivna motsvarar följaren, men den kopplingen kanske bara låter bra. Egentligen är det kanske en helt annan dynamik. Problemet är att jag inte kan så mycket om BDSM på det sättet, inifrån. I det mån jag kan relatera till BDSM har jag egentligen bara två tankar. För det första har jag i så fall olika föredragna roller. För det andra verkar BDSM-konceptet topping from the bottom vara ungefär motsvarande bakförning i dans.

Jamen hur som, jag kan inte så mkt om BDSM, så jag frågade Twitter. De flesta på Twitter hade antingen koll på det ena (oftast BDSM) eller det andra, eller så hade de inte tid, eller nåt tredje, men jag fick en länk till en intressant uppsats jag tänkte tipsa om. Här kan den laddas ner, och den handlar om shibari, en form av bondage med rötterna i Japan. Intressant att läsa fynden i sig, och jag var också tacksam för redogörelsen om sex-diskursen när man pratar om bondage. Alltså, att bondage (och andra delarna i BDSM) (jag tänkte först vara rolig och bara skriv DSM, men det blir ju fel om jag gör det) handlar om förspel innan Riktigt Sex med orgasm som mål. Och om man faktiskt ser på hur folk utövar BDSM så är det betydligt mer mångfacetterat. Så läs gärna.

Och om ni har mer input om detta med dansroller och sexroller så vill jag ha! Och om nån har bra tips på folk som internetskriver om dansroller vill jag också ha! Jag har så sjukt många fler källor om BDSM än dansroller.

Ja, okej, så det var ena tipset. Sen vill jag tipsa om två svenska bloggar som på sistone levererat mycket bra, konkret och begripligt om att vara mörkhyad kvinna. Väldigt ögonöppnande som vit. PK-maffian här, Falskheten här, varsågoda! (För er som inte orkar läsa: tafsa inte folk i håret, fråga inte var de kommer från egentligen och kalla inte deras hud för mat.)

PS


Jag har infört konspirationsteorin "Kanye förutsåg Facebooks för iPhone 2007!". Den införde jag när jag försökte avsluta konversationen med Daft Punk när jag lyssnade på Spotify. Skärmdumpen till höger krävde för övrigt fantastisk koordinationsförmåga, tur att man är dansare!

Jag har också infört sån där sida på Facebook där man kan gilla mig som offentlig person. Gilla mig gärna. Sprid gärna. Se gärna till att de som tänkt "Tanja, henne borde man gå i terapi hos" hamnar på VC Hjärtat i Solna C

6 kommentarer:

Hampus sa...

Som BDSM-utövare som testade en Tango-kurs just för oss utövare kände jag direkt en samhörighet i förandet och följandet. Som en form av sensuell dominans.

De jag känner som kan båda bitarna säger också att de har samma känsla i båda. På BDSM-forumet Darkside finns det också ett särskilt forum som heter "Pardans <3 BDSM". Så du är inte ensam i dina tankar.

Hampus sa...

Om du har konto på Darkside kan jag direkt tipsa om personer som skriver om detta.

Katla sa...

Jag tänkte faktiskt när jag läste ditt inlägg om dansen att det låter väldigt likt det jag tänker om min egen undergivenhet. (en sorts "livstilare", ej bara sexuellt.) Intressant!

Agnes sa...

Hittade den här bloggen för ett par dagar sedan, spana in! http://ambidancetrous.tumblr.com

Tanja Suhinina sa...

Hampus:
Kollat in Darkside, tack!

Katla:
Oj, berätta gärna mer någon gång om du orkar!
Jag chattade om det här med en annan person och utvecklade lite var jag står i det hela. Jag är ju verkligen framför allt vanilj i sex, men om/när jag svänger åt nåt håll så är det dominans, och jag har något liknande driv i både att vara dominant i sex och följare i dans. Jag vill utveckla konceptet dans/sex för partnern och visa henom vad dans/sex kan vara. Jag känner att jag lyckats när jag ser häpnaden och upptäcksglädjen hos partnern. Men det kommer verkligen från två olika håll för mig, jag känner verkligen noll pepp att försöka få fram samma effekt med förning.

Agnes:
Tack, verkar jättespännande!

Katla sa...

Prata om mig själv är ju något jag alltid orkar med, så här är tankarna jag fick när jag läste din text. Ett par glas vin gör tyvärr att jag inte kan komprimera det mer än så här!

Jag tyckte det var roligt med din tanke om sexuellt undergivna kvinnor som förklarar att man visst kan vara feminist och ug… Det kan man ju! Jag har förklarat det många gånger, kanske framför allt för mig själv, och försökt upprepa hur det inte alls är konstigt att jag anstränger mig i mitt förhållande för att veta hans nästa steg innan han vet det själv.

Och jag känner igen mig. Att följa är svårt. För många verkar ett förhållande med maktförskjutning mest handla om den dominanta, "aktiva" rollen, medan jag tycker det är alldeles för lite fokus på den undergivna rollen, som i min värld är väldigt aktiv. I mitt förhållande anstränger jag mig för att följa, för att räkna ut hans behov och hans nästa steg och de där tankarna han inte har ord att förklara. Det är svårt, men jag är bra på det. Och jag älskar det. Just det att man inte vet, just det att man måste tänka före, just det att vända lite in och ut på sig själv för att göra det hela till ett fantastiskt samspel mellan två människor. Ibland sätter han ner "fel fot", fast i mitt fall handlar det om något som blir lite trassligt för oss eller för honom, och jag kompenserar genom att tänka och få honom att må bättre eller förstå bättre eller något som balanserar upp det hela.

Så nej, jag är inte heller en marionett, jag är aktiv och stolt över att vara jävligt bra på det. Varje gång jag pratar om detta känner jag ett behov av att förklara "men han gör ju en massa bra för mig också…" för att visa att nej, jag är minsann ingen påtrampad dörrmatta. Och uppskattas ska jag, det är en av dom få sakerna som gjort mig förbannad i vårt förhållande, när han inte förstod allt jag gjorde för honom.

"Har man som förare inte fattat vad man har följare till så är man ingen bra förare" tycker jag är en väldigt bra mening som passar in i ett D/S-förhållande. (D/S: dominance/submission) Det mesta i din text tycker jag är sånt som inte direkt säger D/S men som lika bra skulle kunna vara en beskrivning av det. Jag vill också krocka in i bord, rätta till det och leva i den fantastiska microvärlden som skapas när det fungerar riktigt bra. Jag vet inte hur många ur D/S-världen som skulle hålla med mig men jag tror inte jag är den enda i alla fall.