tisdag, februari 05, 2013

Sexig och sofistikerad

För ett antal år sedan hade jag och Fredrik varit på en fest och åkte hem ihop. Jag pratade om hur fascinerad jag är av tjejer som en på festen, som har på sig kläder för att de är sexiga och inte för att de sitter väl. Jag klarar inte av att göra så, jag skulle aldrig ha på mig en festtopp som sitter illa, bara för att den är korsettig och spetsig av sig. Och då svarade Fredrik, som på den tiden var min sambo och allt, "Jamen, du är ju inte sexig". Sen bölade jag resten av hemresan.

Sedan tänkte jag mer på saken och insåg att Fredrik hade rätt. Jag kollade på min omgivning och vilka som uppfattades som sexiga, och jag var solklart inte en av dem. Jag kom också fram till att det fanns någon sorts omvänd relation mellan sexiga och sofistikerade. Ju mer sofistikerad man framstår, desto mindre sexig är man. Det har nog med flera saker att göra, och inte minst handlar det nog av kombinationer av bakomliggande variabler. En sak som jag tror det handlar om är att man framstår som så jävla komplicerad om man bär sig sofistikerat åt. Man utstrålar mycket mer sexighet om man verkar vara en skön och enkel person. När jag säger enkel menar jag inte tölpig eller dum, jag menar mest en person som är enkel att vara runt och hänga med. Personen man kan slappna av med. En person som är lätt att komma nära. Jag utstrålar inte precis "du kan slappna av", jag utstrålar "Foucault eller fuck off", typ.

Sedan, om man tänker på sexiga personer, finns det såna som bara är det, och så sådana som är det och använder det på ett medvetet sätt. Sådana som faktiskt vill uppfattas som sexiga, det är viktigt för dem. Jag hade ju gärna uppfattats som sexig, men det är mycket viktigare för mig att uppfattas som smart, rolig och kompetent. När jag dansar vill jag exempelvis att folk ska känna "hon är så duktig att jag blir attraherad", snarare än "hon har lite kläder på sig". Att ta av sig toppen känns som fusk, det är för enkelt, fast det är så alla sexiga gör.

Det är också intressant att det verkar finnas ca ingen korrelation mellan hur sexuell man är och hur sexig man är. Jag är ju typiskt ett bra exempel på att man kan utstråla hundra kilometer distans och komplicerat, samtidigt som man är högst intresserad av att ha sex. Jag känner även till kvinnor som utstrålar samma sak som jag, och är inte heller fruktansvärt intresserade av att ligga. Detsamma gäller även de sexiga typerna, jag har inte alls märks att de är mer peppa på sex än de osexiga. Jag skriver om kvinnor här för att jag är en och jämför mig med andra, men jag tycker att detta sexig-sofistikerad-kopplingen även funkar med män, och jag tror inte det finns något större samband mellan hur sexig man verkar och hur mycket man faktiskt gillar själva processen.

Hur tänker ni? Låter det bekant? Obekant? Tänk gärna på att jag menar mer de tidiga ytliga intrycken än om man känner en person väl. Jag frågade faktiskt en gammal flamma häromdan, om det stämmer att jag är osexig. Han svarade jättediplomatiskt om att det är ju svårt att bortse från att om man lärt känna mig, och history, osv. 

29 kommentarer:

Fredrik sa...

Jag håller inte alls med om att det finns något sådant samband. Sexighet (om vi definierar det som "får mig att vilja ligga med personen") för mig handlar (tyvärr) framför allt om kroppsform. Men det är ju trevligt om personen man tycker är sexig också är smart/rolig/intelligent/kaxig/osv.

Taskigt sagt av din sambo förresten.

//en annan Fredrik

Anonym sa...

har också många gånger reflekterat över brudar i mkt sexiga kläder som sitter illa. min slutsats är oftast att det förmodligen funkar för dom. plagget i sig sänder ut en sexig-signal och för många kanske det räcker? huvuden vrids och man får blickar.

stämmer inte alls för mig med sofistikeringsgrad versus sexighet. ju smartare och mer oåtkomlig någon är desto sexigare är den för mig, oftast. jag associerar att inte slappna av i personens sällskap med sexuell attraktion -- självklart gäller det inte partners men annars. men det är klart, jag är heterosexuell kvinna och har väl präglats på intellektuella män; kan gilla att hänga med en skön halvkorkad snubbe men är ointresserad sexuellt. tyvärr gör det att jag ofta inte vill ligga med män jag tycker är jättevackra. vad gäller heterokillar finns ju den där gamla klyschan om att de inte pallar tjejer som är smartare än de själva. det kanske är en bidragande faktor?

kom att tänka på paris hilton-citatet förresten; "i'm sexy but not sexual".

Mattias S sa...

Fredrik: Intressant att jag just tänkte rätt mycket på det att jag inte alls kopplar samman sexighet med huruvida jag vill ligga med någon eller inte...

Silme sa...

Det här var en jätteintressant tanke. Nu ska jag fundera vidare lite...

Mattias S sa...

Eh, hade ju tänkt utveckla lite.

För mig handlar "sexighet" väldigt mycket om fysiska attribut och utstrålning, men det säger väldigt lite om ifall jag vill ligga med någon.
Det som får mig att vilja ligga med någon är en känsla av att kommunicera på samma våglängd, framförallt vad gäller sex då.

Tanja Suhinina sa...

Jag vill bara påpeka att det här handlar ju huvudsakligen om kvinnor, och jag vill ju inte ligga med nån av dem. Men jag går på dels min uppfattning av deras sexighet och dels på vad andra verkar tycka.

På herrsidan kommer ju mitt eget intresse/ointresse med i bilden, och jag är mer intresserad av ifall personen är sexuell än sexig, när det kommer till mitt intresse av att ligga med honom.

Mattias S sa...

Tanja: Hur uppfattar du en person som sexuell eller inte?

Breathless sa...

Jag kör inte heller en tajt avklädd "sexig" look och hade en gång följande samtal med manlig bekant:
Han: Jaha, du är fortfarande singel?
Jag: Ja.
Han: Ja, du är väl en sån man skulle vilja och sitta filosofera med över ett glas vin, men inte... eh ...
Jag: Inte vadå?
Han: Ja, du vet...
Jag: Nu vet jag.

Så ja, jag känner igen mig. Folk i allmänhet (inte alla nej, men många) associerar den avklädda looken till sexighet. Själv gillar jag elegans.

Mattias S sa...

Breathless: Ligga med eller vara ihop med eller vad syftade han på?

Breathless sa...

Ligga med.

Mattias S sa...

Breathless: Okej, när jag hör sånna saker så förstår jag liksom hur det här med att killar alltid vill göra sig av med tjejen efter dom har knullat kommer ifrån.

Jag känner mig helt, lost. Hur har man den inställningen till andra människor?
Jag känner mig så konstigt, just nu är jag dessutom i en period då det tär lite på mig att jag inte verkar kunna vara i det vanliga samhället utan att få krupp, jag fattar ingenting. Äsch...

nollråtta sa...

Jag är inne på Mattias S spår. Det är (för mig) en väldig skillnad på "snygg kropp" och "attraktiv". Och ska man dessutom blanda in "sexig" i det där nånstans så måste man definiera vad man menar med det.
Jag kan mycket väl tycka att en egofixerad person utan något under pannbenet är snygg, men jag blir absolut inte attraherad av en sådan människa!

Lo sa...

Jag tycker det här var intressant. Pratade för ett tag sedan med min pojkvän om en gemensam bekant som jag uppfattar som nästintill asexuell utifrån vad jag hört henne berätta om sitt förhållande till sex. Min pojkvän blev då förvånad då han menar att han uppfattade henne som en väldigt sexuell person, mer sexuell än vad han hade uppfattat mig som om han inte känt mig väl. Jag frågade om det hade att göra med att vederbörande ofta klär sig i korta kjolar och mycket urringning men han menade att det inte berodde på det, eller iaf inte bara. Det var något hon utstrålade menade han.

Nu när jag läser det här slår det mig. Tillhörande är att personen i fråga är betydligt mer social och outgoing än vad jag är till sitt sätt, hon pratar väldigt mycket, känns öppenhjärtig och väldigt ofarlig liksom, lättsam. Det känns inte som att man kan göra bort sig inför henne.
Jag däremot håller nog distansen väldigt mycket när jag pratar med någon ny och vill hellre bli ihågkommen som "hon som sa så mycket smarta och intressanta saker" snarare än "hon som var så sexig" eller "hon som var så rolig och skön".

Intressant är också att kvinnan har ganska lätt för att få killars intresse, men då främst sexuella intresse, vilket jag först trodde ha med hennes (ofta) iögonfallande urringning att göra, men det är nog mer så. Om fler killar än min pojkvän uppfattar denna "sexuella utstrålning" kan det ju mycket väl vara förklaringen. Tråkigt för henne dock med tanke på hennes låga libido och att hon själv främst är ute efter något seriöst.

Jag var tvungen att nämna det här blogginlägget för min pojkvän och han var noga med att poängtera att det inte var "sexighet" som han menade som någon han vill ligga med utan mer någon slags "sexuell utstrålning" men jag känner att ni nog syftade på ungefär samma sak ändå.

Mattias S sa...

nollråtta: Jag menar dock att jag kan vara väldigt attraherad av någon utan att vilja ha sex med den personen.

Jag använder "sexig" som "attraktiv på ett sexuellt sätt".
Men att faktiskt vilja ha sex med personen är någonting helt annat.

Lisa - MondoCane sa...

Jag antar att jag skulle passa mer in i facket sexig än sofistikerad, men jag vet faktiskt inte. Det blir nog så per default eftersom jag är så sjukt uppenbart inte sofistimakerad. Eller också är det så eftersom jag, ganska orättvist, ser mig själv som tjock, och tjocka människor kan vara enormt sexiga men inte sofistikerade i min värld. Man kan anta att det är för att de sänder ut signaler om någon slags joie de vivre.

I vilket fall vill håller jag inte med om att alla sexiga människor tar av sig toppen när de dansar. Det var dit jag ville komma. Rörande huruvida jag ser människor som speciellt sexiga eller inte behöver jag nästan alltid lära känna dem lite för att känna att/om de är sexiga, så det är svårt för mig att säga.

Tanja Suhinina sa...

Lisa - det är kul att du tar upp detta med tjock. Jag tycker det är vanligt att kvinnor som jag uppfattar som sexiga (enl egen uppfattning och hur omgivningen verkar se dem) drar åt det hållet. Jag tror att det är en sån där aptit på livet-koppling. Och jag dricker dessutom väldigt sällan alkohol, vilket nog också är en sån där grej som ger intrycket av att jag inte vill/kan släppa loss.

T-anna sa...

Okej, vi kanske ska skilja på konventionellt sexig och jagtycker-sexig? Och nej, sofistikerade brudar med klädet på sig kommer nog aldrig uppfattas som sexiga (eller tillgängliga) av mainstreamstrejta mäns kultur (som ju är ganska tongivande). Å andra sidan såg jag den här bilden på Kristen Stewart igår (har aldrig tyckt att hon varit sexig innan) http://25.media.tumblr.com/c5388c5a89a4fb2be97cbe89491507cf/tumblr_memn98U6ug1ri0t21o1_250.gif och har inte kommit över det än, såatte... Olika kulturer (och då menar jag inte Norge och Zambia, utan subgrupperingar) har olika normer om det där, tror jag.
Personligen har jag svårt för sexig/villhasexmedgrejen, för de människor av båda könen tycker är sexiga är så mycket snyggare än jag är att jag aldrig kan typ tänka mig det? Om jag fick en ny kropp kanske?

Tina sa...

Det här är jätteintressant! Jag tror att det kanske delvis har att göra med att det förväntas finnas en uppdelning i kropp och hjärna, som gör att personer som ger intryck av att tänka oerhört mycket kring olika saker förväntas vara ointresserade av att använda kroppen till olika saker och njutning, oavsett om det är mat, sex eller träning - en slags kvardröjande idé om den intellektuelle. Spontant tror jag också att det kan vara en av anledningarna till att smala kroppar uppfattas som mer sofistikerade (och passande för intelligenta) än motsatsen. Det finns väl också någon slags utbredd uppfattning om att sex liksom bara ska hända ~*naturligt*~ genom kroppens magi och inte ha med medvetet fattade beslut eller önskemål att göra.

Sam sa...

Haha, ååh, jag har haft precis den där diskussionen med min syster! Vi pratade om att vissa människor har ligg-aura och vissa har kram-aura, och hon sa att jag har sitta-uppe-och-prata-aura och inte ligg-aura, vilket tog ganska hårt på mig också. Men jag tror att det handlar om att jag ofta känner mig seriös, och inte heller gillar att ha på mig utmanande kläder. Däremot när jag är ute och dansar känner jag mig sjukt sexig, mest för att jag då satsar på att ha roligt och inte tänker på hur folk uppfattar mig, vilket jag känner får mig att bli sexigare än annars. Eller, jag vet inte, dom flesta tänker nog att "hen verkar oseriös och inte ligg-material", men så finns det nog vissa som också tänker "hen verkar så skön och glad - liggmaterial!".

Men nej, jag får inte ligga så mycket, men å andra sidan får jag många fina, seriösa samtal :) Får väl skaffa en skylt där det står "Seriös men sexuell"...

Lo sa...

Intressant med det här med kropp vs intellekt. Tänker på den klassiska "blåsta blondinen" aka "bimbon" som också brukar anses som en sexsymbol. Personligen tycker jag ju att det är väldigt sexigt med män som är intelligenta och pålästa och som dessutom säger vettiga saker, men som heterokvinna så känns det ju som att jag i större grad förväntas gå igång på mäns intellekt än vad en heteroman förväntas gå igång på kvinnors.. Det känns som att skillnaden mellan kropp och intellekt främst görs ang kvinnor (även AV andra kvinnor alltså), män får lov att vara sexuella och intellektuella på samma gång i större utsträckning. Sen finns det ju "manliga bimbos" också som utstrålar sex och kropp men inte så mycket intellekt, men jag undrar om dessa män egentligen är så speciellt populära bland kvinnor mer än bland sina kvinnliga likar..

Anonym sa...

Jisses, vilken soppa. Jag tror inte att det är ett antingen-ellerförhållande alls, och min personliga erfarenhet som småtjock kvinna som ofta får förklara saker jag säger med lite mindre ord och gillar utmanande, men troligen lite konstiga kläder är att folk ofta talar om för mig eller indikerar att jag uppfattas som sexig, samtidigt som folk ofta även säger eller indikerar att jag uppfattas som svår. Om det är samma sak som sofistikerad vettefan - min stora stjärt kanske negerar sofistikerad, vad vet jag? - men uppenbarligen kan man uppfattas som både intellektuellt komplicerad och sexig samtidigt, samt tjock och komplicerad samtidigt.

Fast jag får inte nödvändigtvis ligga jättemycket (ok, delvis för att jag bara vill ligga med någon milliprocent av alla som visar ett ytligt intresse för sagda stjärt, men ändå). Det är ytterligare en annan variabel, verkar det som. Jag tror inte att det rör sig om några enkla binära skalor.

Jocke sa...

Det här med "sexig" är ett knepigt begrepp. Sexig kan ju dels betyda "sexuellt attraktiv", dvs någon man vill ligga med, och dels "skickar ut sexuella signaler". Och den senare betydelsen kan delas upp i en drös olika slags sexuella signaler, vissa medvetna och andra omedvetna.

Sen kan det ju vara attraktivt med någon som sänder ut sexuella signaler, så det är ju två betydelser som är delvis överlappande, vilket väl är själva orsaken till språkförbistringen. För det är ju så, att en sak som gör en sexuellt attraktiv är om man ger intryck av att gilla sex (det du kallar att vara "sexuell"). Och att sända ut sexuella signaler KAN ju vara ett tecken på att man gillar sex. Men å andra sidan kan det också bero på att man enbart vill ha uppmärksamhet, inget annat. Eller att man gillar att experimentera med olika klädstilar eller vadsomhelst.

Det som ytterligare komplicerar det hela är att olika personer tänder på olika saker: Jag går till exempel igång mer på barfota än högklackat. Vilket innebär att tjejer i slitna jeans och t-shirt ofta tilltalar mig mer än sådana som klär sig "sexigt" i höga klackar, korsett, en viss sorts smink osv. Men sen finns det ju sådana som tycker korsett och högklackat är det läckraste man kan ha på sig. Så det är en väldigt intrikat sorts överlappning av betydelser.

Om din Fredrik, till exempel, menade att du inte "på ett medvetet och utstuderat sätt skickar ut traditionella sexuella signaler" så behöver det ju inte innebära att hans högsta önskan inte är att du kastar dig över och kramar saften ur honom tills han skälvande tigger om nåd. Om du förstår hur jag menar.

Jag tror att "sofistikerad", bortsett från att det är ett ännu flummigare begrepp, är ortogonalt mot "sexig", dvs det har egentligen inget att göra med det utan man kan vara båda, det ena eller inget, helt oberoende. Det faktum att det eventuellt finns ett motsatsförhållande är att man ofta inte uppfattar "vilja ha sex" som en särskilt sofistikerad egenskap - mer reptilhjärna än så blir det ju inte. Och att vilja ha sex är ju sexigt. Men egentligen behöver man inte vara osexig för att man är sofistikerad.

Mattias S sa...

Jocke: Alltså, jag kan inte koppla "sexuellt attraktiv" till "vill ligga med".

Jag vet massor med personer som jag tycker är sexuellt attraktiva men som jag inte alls vill ligga med.

Är det så ovanligt att inte koppla ihop dom två med varandra eller varför känner jag mig så ensam med det perspektivet här? :)

Sam sa...

Mattias: Jag håller med dig! Oroa dig inte! Jag tänker att det blir som att "jag vill vilja ha sex med den här personen" (fast kanske egentligen inte, ibland vill en bara fantisera, eller bara bli tänd på den utan att fantisera eller vilja göra något annat). Men det är verkligen stor skillnad mellan att tycka någon är attraktiv och faktiskt vilja ligga med den (även om det inte alltid är så lätt att känna skillnaden)

Jocke sa...

Hmmm, det verkar som om även betydelsen av "sexuellt attraktiv" är föremål för språkförbistring.
Vad menar man med "sexuellt attraktiv" om man inte menar att det är någon man vill ligga med? Betyder det att det är någon som många andra vill ligga med? Eller någon som egentligen stämmer in på ens idealtyp, men som man ändå inte tänder på, av någon okänd anledning?

Men det är egentligen ointressant - byt ut "sexuellt attraktiv" med "vill ligga med", så framgår det kanske vad jag menar. Jag försökte bena ut skillnaden mellan att någon skickar ut sexuella signaler, eller spelar på sin egen sexualitet, och att man vill ligga med den personen.

Plus att själva kåtheten kan vara en sak som dels ökar ens sexuella attraktionskraft och dels naggar ens sofistikerade aura i kanten, eftersom det är en sån uråldrig stenåldersdrift. Vilket kanske är förklaringen till att man ser dessa två som motstående egenskaper, trots att de egentligen inte behöver vara det.

Svante sa...

Förstår precis vad du menar. Kan inte heller begripa hur en del är funtade...

Jo sa...

Jag tycker det finns en rätt naturlig tendens till motsättning mellan sofistikerad och sexuellt attraktiv. I sofistikerad ingår vanligtvis, som jag tolkar det, rätt rejält aktiva frontallober. En viktig del av frontallobernas jobb är att hålla de primitiva impulserna i koppel, dämpa eller rent av stänga av dem, utifrån vad som totalt sett ger bäst utdelning över tid. Sofistikerad alltså i snitt lika med svagare primitiva (inklusive sexuella) spontana impulser och uttryck. Sen har också psyket, och därigenom också kroppen, vanligtvis begränsad kapacitet för fokus. D.v.s. ju mer fokus på något intellektuellt och gärna lite abstrakt också, desto mindre utrymme för fokus på något ointellektuellt/primitivt. Sen har ju folk högst individuellt olika kapacitet för multitasking och högst individuellt olika synkning/harmonisk samordning mellan (om man slarvar med begreppen) reptilhjärna och frontallober. Kvinnor vars intellekt och djuriskhet är glatt i samklang och sams nästan jämt är waoooow! i mina ögon.

Jocke, Mattias:

Ett par aspekter av skillnaden mellan "sexuellt attraktiv" och "vill ligga med" för mig: Har vissa delar som attraherar mig, men inte hela kittet. T.ex. "rätt" former och rörelsemönster, men inte "rätt" attityd och personlighet. Eller har rätt personlighet, men luktar fel när jag kommer nära. Möjlig parallell till t.ex. en elgitarr som är skitsnygg och har fantastisk klang, men är svårstämd, svindyr och svåråtgärdad glappkontakt i ena micken. Och så stämmer den inte riktigt på banden heller. Den har aspekter som lockar, men totalt sett vill jag inte ha den.

Sam sa...

Jocke: skillnaden är mellan att en blir tänd på personen (den är sexuellt attraktiv) men inte vill ligga med den av olika anledningar. Träffade en sån person igår, som är skitsexig och som det pirrar när jag tittar på, men jag vill inte ligga med hen för att jag känner mig underlägsen. Det blir ingen trevlig sex-situation.

Tanja Suhinina sa...

Jag måste bara säga, jag deltog inte så mycket, men det är så himla intressanta saker som kommit upp här! Tack!